By Luke Sumpter

Cannabisplanten kunnen hun kreet voor hulp niet hoorbaar maken, maar ze kunnen wel signalen afgeven als het niet goed gaat. Als bladeren klauwvorming of verkrulling vertonen, dan is er iets mis met de planten. Negeer hun noodkreten niet. Dit artikel helpt je bij het achterhalen van de oorzaken en biedt behandelingen voor gekrulde cannabisbladeren.


Curly Leafs

Oorzaak nº1: Overbewatering

Overbewateren verzuipt letterlijk de wortels van je plant. Overtollig water spoelt daarbij gunstige microben uit het medium. Ook kan een doorweekt substraat gekoloniseerd worden door algen en schimmels. Langdurig te veel water geven, trekt onherroepelijk het parasitaire Pythium aan, beter bekend als wortelrot. Cannabisplanten met hangende, klauwvormige bladeren kunnen dan ook wijzen op te veel water.

Video id: 265567364

✔️ Behandeling

Waterschimmels zijn als het ware vampieren van micro-organismen; je moet ze naar binnen laten, voordat ze schade kunnen aanrichten. Houd ze dus uit je tuin en zorg dat ze er niet in kunnen. Een effectieve nat-droog cyclus aanhouden, is daarvoor voldoende. Als je je potten op kunt tillen, doe dat dan. Zo kun je aan de hand van het gewicht namelijk bepalen wanneer je water moet geven.

Kun je je bakken niet optillen? Overweeg dan een vochtigheidsmeter en houd het gedrag van je plant na het water geven goed in de gaten. Probeer niet te veel te geven. Ook kun je langere tussenpozen toepassen. Helaas is Pythium vrijwel onbehandelbaar en verandert het de wortels van je plant in bruin slijm. Zie je dus hangende, gekrulde cannabisbladeren, met name bij jonge planten? Bekijk dan de wortels.

Oorzaak nº2: Overbemesting

Een grove aanpak wat voeding betreft, raden we af. Te veel stikstofrijke basis groeivoeding kan namelijk klauwvorming veroorzaken. Soms worden de bladeren zelfs kanovormig. Op vergelijkbare wijze leidt te veel fosfor en kalium tijdens de bloei tot gekrulde cannabisbladeren. Daarbij kunnen de uiteinden zelfs verschroeien. Chlorose is een veelvoorkomende kwaal in beide gevallen.

Overnutrition

✔️ Behandeling

Stem je voeding af. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Fout! Vrijwel alle bekende cannabis voedingsmerken bieden een voedingsschema dat je gratis kunt downloaden op hun website. Wel is het zo dat niet alle cannabisvariëteiten hetzelfde reageren op voeding.

Het is het beste om voorzichtig te beginnen en het rustig aan te doen. Je kunt de dosis stapsgewijs verhogen. Zo kun je verkrulling of klauwvorming van de bladeren voorkomen. Als je echter meteen met de maximale dosis begint, kun je een hoop gekrulde blaadjes verwachten. Deze sterven en vallen er vervolgens naar alle waarschijnlijkheid af.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar we benadrukken het voor de zekerheid nogmaals; zorg dat de voedingsoplossing de juiste pH heeft. Dat is ongeveer 6pH voor aarde en exacter 5,8pH voor kokos-/hydroteelt.

Oorzaak nº3: Te hoge temperaturen

Hittestress kan binnen en buiten voorkomen. Als je verkrulling en viezige bruine randen waarneemt, geven de cannabisbladeren een noodsignaal. Cannabisplanten kunnen alleen efficiënt fotosynthetiseren bij gemiddelde temperaturen tot 28°C. Bij alles boven de 30°C zitten je planten in de gevarenzone. Wanneer dat met een lage relatieve luchtvochtigheid gepaard gaat, zit je echt in de problemen. Nieuwe bladeren raken gehavend en oude blaadjes vergelen en verkrullen. Mogelijk verbranden ze zelfs en worden ze bros met een roestige, bruine kleur.

Too hot

✔️ Behandeling

Binnenkwekers moeten constant de omgevingsomstandigheden op peil houden. Dit begint met de optimale lichtafstand. De enige manier om het bladerdak van de planten op de beste hoogte te houden, is door te meten en de lampen bij te stellen tot de volwassen planten de maximale hoogte bereiken. Vaak is dat halverwege de bloei, afhankelijk van de variëteit. Bovendien kunnen binnenkwekers airconditioning en ventilatoren gebruiken om de kweek koel te houden.

Buitenkwekers die geconfronteerd worden met hittegolven en droogte, hebben minder controle dan de binnenkweker. Een simpel zonwering-zeil kan planten daarbij wat koeler houden en mogelijk voorkomen dat bladeren verdorren en verder verkrullen. Je kunt verschroeide blaadjes helaas niet echt herstellen en moet dus ouder blad verwijderen dat niet meer te redden valt. Verder kun je met witte potten, in plaats van zwarte, de wortelzone koeler houden.

Oorzaak nº4: Te lage temperaturen

Koude temperaturen kunnen eveneens verkrulde cannabisbladeren opleveren. Daarbij ontwikkelen zich allerlei soorten bladverkleuring. Koele nachttemperaturen tijdens de late bloei kunnen dan wel een mooie paarse tint aan de toppen geven, maar langdurige blootstelling aan temperaturen onder de 10°C kost je planten het leven. De toppen worden daarbij luchtig en krijgen veel blaadjes, tenminste, als de planten de oogst al halen. Gepaard met een hoge relatieve luchtvochtigheid worden de toppen ook nog eens vochtig en zijn ze vatbaar voor botrytis, oftewel toprot.

Too cold

✔️ Behandeling

Als de temperaturen binnen te laag zijn, kun je altijd extra kweeklampen toevoegen. Buitenkwekers kunnen een vroege oogst overwegen, of, indien mogelijk, hun planten ’s nachts naar binnen verplaatsen. Cannabis is een geharde plantensoort, maar buiten het optimale bereik van 20–28°C, beginnen de bladeren verkrulling of klauwvorming te vertonen.

Curly Leafs

Een laatste woord over opkrullende cannabisbladeren: Genetica

Genetica is de oorzaak van allerlei soorten blad-deformaties en mutaties. Sommige soorten hebben soms de neiging tot gekrulde bladeren of andere rare kenmerken. De meeste kwekers verwijderen deze planten. Het enige wat je dan kunt doen, is het als pech beschouwen.

Vooral sativa soorten en veel autobloeiende variëteiten zijn gevoelig voor hoge doses voedingsstoffen. Dit is een eigenschap die problemen kan geven voor beginnende kwekers. De oplossing: bestudeer je wiet. Zoek altijd zoveel mogelijk uit over de genetica van een variëteit, voordat je besluit om die te kweken. Verkrulde cannabisbladeren kun je volledig voorkomen, als je weet hoe je je planten gezond moet houden.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.