By Luke Sumpter


Zien je planten er nogal uitgeput uit? En ontdek je verkleurde en misvormde bladeren, ondanks dat je schema’s voor voeding, irrigatie en licht strikt hebt gevolgd? Maak je geen zorgen, waarschijnlijk doe je het meeste correct. Dit kunnen alleen wel eens tekenen zijn van hittestress.

Cannabis is een sterke en robuuste plant. Veel originele landrassen hebben zich daarbij aangepast om te overleven in ruige regio’s. Denk aan het Hindoekoesj-gebergte en de toendra’s van Centraal en Noord-Azië. Hoewel het een veerkrachtige plantensoort is, kan ze echter slechts een bepaalde mate van hitte aan, voordat de fysiologische systemen het niet meer verdragen.

HOE KUN JE HITTESTRESS HERKENNEN?

Een van de duidelijkste kenmerken van hittestress is wanneer de puntjes van fan leaves omhoog beginnen te krullen. De planten zien er daarnaast in het algemeen droog en verwelkt uit. Dit wijst erop dat hitte waarschijnlijk de oorzaak is en niet een voedingsdeficiëntie. Naast dat ze er algeheel zwak uitzien, ontstaan er grote bruine stippen of vlekken in onregelmatige vormen, voornamelijk aan de bladpunten van de fan leaves. Deze lelijke littekens gaan vaak gepaard met verkleuring in de vorm van gele plekken. Dergelijke symptomen zijn meestal zichtbaar in de bladeren bovenin het bladerdak en aan de buitenkant van de plant — de delen die direct aangetast worden.

Mocht je deze symptomen waarnemen in de vegetatieve fase, dan kun je aannemen dat hittestress hieraan ten grondslag ligt. Binnen kan dit ontstaan wanneer de bovenkant van je planten te dicht op een krachtige lichtbron zit. Buiten kan het komen door een bijzonder meedogenloze hittegolf of een extreem heet en droog klimaat.

Tijdens de bloeifase komt hittestress anders tot uiting. Tot schrik van de kweker groeien er soms nieuwe toppen aan het uiteinde van oudere exemplaren. Dat resulteert in wat bekend staat als een “foxtail”, een soort pilaar van kleine topjes en suikerblaadjes. Dit is een overlevingsmechanisme van de plant in een poging om nieuwe toppen te vormen voor het aanmaken van zaden.

Hieronder bespreken we de manieren om hittestress binnen en buiten te voorkomen en behandelen.

HOE GA JE BINNEN OM MET HITTESTRESS?

Hittestress kan binnenteelt op verschillende manieren treffen. Allereerst kan het voor kwekers in hete klimaten lastig zijn de binnentemperaturen te beheersen tijdens warme zomerdagen.

Ongeacht het klimaat kunnen kweektenten erg warm worden, mits je niet op voorhand bepaalde maatregelen neemt. De warmte die verschillende lichtbronnen afgeven, kan de bladeren schaden en planten aanzienlijke stress opleveren. Zonder voldoende ventilatoren en een uitlaatsysteem ontbreken convectiestromen die zorgen voor verkoeling in de tent. Hier zijn enkele tips die je helpen om binnen hittestress te voorkomen.

  • PLAATS VENTILATOREN IN DE KWEKRUIMTE

Dit is een simpele en goedkope oplossing om je kweekomgeving mee te koelen. Ventilatoren voorkomen stilstaande, hete lucht en creëren effectief een convectiestroom die helpt afkoelen. Het briesje stimuleert planten tevens om dikkere en stevigere stelen te ontwikkelen.

  • GEBRUIK AIRCONDITIONING

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar is absoluut verstandig. Binnenkwekers hebben het voordeel dat ze volledige controle houden over het microklimaat in een kweektent, als ze tenminste over de juiste apparatuur beschikken. Dit is een relatief prijzige optie, maar kan werkelijk je redder in nood blijken in regio's als Spanje of het zuiden van de Verenigde Staten. Plaats een airconditioner in je kweektent om koele lucht te laten stromen.

  • VERANDER DE POSITIE/HET TYPE VAN VERLICHTING

Beginnen je planten signalen van hittestress te vertonen? Bekijk dan eens hoe dicht ze op de lichtbron zitten. Vertonen enkel de bovenste fan leaves symptomen? Stel dan je lampen bij, zodat ze er verder vandaan hangen.

Maakt het veranderen van de positie geen verschil? Dan moet je wellicht het type licht vervangen. De meeste lampen geven veel warmte af. Kweek je daarbij in een afgesloten ruimte in een warm klimaat, dan loopt de temperatuur snel op. Leds zijn een goede optie voor kwekers die met deze factoren te maken hebben. Deze verspreiden minder hitte dan HID-lampen en zijn vaak goedkoper in gebruik.

How To Protect Your Cannabis Plants From Heat Stress
  • INSTALLEER EEN UITLAATSYSTEEM

Een uitlaatsysteem werkt in feite als een omgedraaide ventilator. Het zuigt muffe en hete lucht uit de kweekruimte. Heb je tegelijkertijd ventilatoren draaien? Dan zorgen die ervoor dat de oude lucht vervangen wordt door frisse, koele lucht. Werk je met een luchtafvoer, dan raden we aan deze van een koolstoffilter te voorzien. Daarmee voorkom je dat er eventuele verdachte luchtjes in de nabije omgeving terechtkomen.

  • GEBRUIK SUPPLEMENTEN VOOR AANGETASTE PLANTEN

Sommige kwekers hebben succes met supplementen om symptomen van hittestress te behandelen. Deze zijn wellicht effectief, maar alleen op lange termijn, mits de omgeving ook afkoelt met bovenstaande methodes.

Algen- en zeewierextracten helpen bijvoorbeeld goed tegen enkele effecten van hittestress. Ze zitten boordevol mineralen en voedingsstoffen, die planten beter bestand maken tegen hoge temperaturen. Dan is er nog silicium. Dit is een stof die de veerkracht van celwanden verbetert, planten resistenter tegen hitte- en koudestress maakt en helpt om essentiële nutriënten op te nemen. Denk hierbij aan zink, koper en fosfor.

HOE BIED JE BUITEN BESCHERMING TEGEN HITTESTRESS?

Buitenteelt is lastiger te sturen dan wanneer je binnen werkt. De cannabis is daar onderhevig aan de elementen en talloze vormen van plagen en infecties die de vitaliteit en oogst kunnen aantasten. Hittestress vormt daarop geen uitzondering. Binnenkwekers hebben het voordeel van volledige klimaatbeheersing. Buitenkwekers krijgen soms echter te maken met hittegolven, regenseizoenen en alles daartussen.

Hittestress vormt een serieuze bedreiging als je kweekt in warmere regio’s dicht bij de evenaar. Veel zonlicht kan zeker voordelig zijn, maar teveel leidt weer tot symptomen van hittestress. Hier zijn enkele tips voor het beschermen van je buitenplanten.

  • PLAN DE BEWATERING GOED

Probeer tijdens een hittegolf je planten ’s ochtends of ’s avonds water te geven, wanneer de temperatuur minder intens is. Het lijkt misschien een goed idee om ze op het midden van de dag te bewateren, zodat ze afkoelen, maar dit kan juist schadelijk zijn. Waterdruppels kunnen het zonlicht versterken, waardoor er zich meer hitte op het plantenweefsel concentreert.

  • POTTEN ZIJN BETER TE VERPLAATSEN

Kweek je buiten in een warm klimaat? Dan is het verstandig om in grote bakken of potten te kweken in plaats van rechtstreeks in de volle grond. Zo zijn je planten verplaatsbaar en kun je ze verkassen naar een beschutte plek, mocht het zonlicht te intens worden.

HOE BIED JE BUITEN BESCHERMING TEGEN HITTESTRESS?

  • INSTALLEER EEN TIJDELIJK ONDERDAK

Je planten de hele dag onder een onderdak laten staan, belemmert de fotosynthese en pakt al met al slecht uit. Door echter met een kleed of zeil een tijdelijk onderdak te maken, kun je ze overdag tegen de ergste hitte beschermen. Zet deze schuilplaats op tijdens de heetste uren en laat je planten zonnebaden voordat de hitte opkomt en nadat deze weer afgenomen is.

  • BUITENPLANTEN KUNNEN OOK BAAT HEBBEN BIJ SUPPLEMENTEN

Algen- of zeewierextracten helpen zowel binnen als buiten de weerstand van planten te verhogen. Gebruik de formules volgens de instructies van de fabrikant en geef je planten wat extra bescherming middels deze voedingsrijke substanties.

KIES EEN HITTEBESTENDIGE SOORT

Duizenden cannabissoorten zijn er verkrijgbaar op de markt. Elk daarvan is daarbij een bepaalde periode selectief veredeld om specifieke, gewenste eigenschappen te ontwikkelen. Sommige veredelaars hebben het voor elkaar gekregen om cultivars te creëren die goed bestand zijn tegen hoge temperaturen. Je verlaagt de kans op hittestress aanzienlijk door te starten met een van deze variëteiten. Hier zijn drie hittebestendige soorten die we aanraden.

FRUIT SPIRIT

Fruit Spirit is een hardcore soort die bepaald niet terugdeinst voor hoge temperaturen (en met goede reden). Dit beest is het nageslacht van de legendarische oudersoorten White Widow en Blueberry. Ze is een evenwichtige genetische samenstelling van 60% sativagenen en 40% indica. Met 18% THC en een gemiddeld CBD-gehalte biedt ze een high die het lichaam ontspant en de geest prikkelt. Haar naam is een eerbetoon aan de zoete en fruitige smaken van haar toppen, die bij het roken op je tong dansen.

Fruit Spirit groeit in zowel binnen- als buitenomgevingen goed. Binnenplanten bereiken een hoogte van 80-120cm, hebben een bloeitijd van 8-10 weken en brengen tot 425g/m² op. Een plant kan buiten wel 220cm hoog worden en een oogst van maximaal 525g opleveren.

Fruit Spirit

Fruit Spirit

Fruit Spirit Royal Queen Seeds

Genetic background Blueberry x White Widow
Yield indoor 500 - 550 g/m2
Height indoor 80 - 120 cm
Flowering time 7 - 8 weeks
THC strength THC: 18% (aprox.) / CBD: Low
Blend 60% Sativa, 40% Indica
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 175 - 220 cm
Harvest time Early October
Effect High (sweet taste)
 

Buy Fruit Spirit

AMNESIA HAZE

Amnesia Haze is een hoge sativa-dominante soort, die goed gedijt in hogere temperaturen. Haar grote en langwerpige toppen hebben een THC-gehalte van 22% en een beperkte hoeveelheid CBD. De high is opwindend, stimulerend en ideaal om overdag je focus en motivatie een boost mee te geven. Dit cerebrale effect gaat gepaard met vleugjes aarde en citrus.

Amnesia Haze is een hoogproductieve variëteit, die je beloont wanneer je in een zwoel klimaat kweekt. Binnenplanten bereiken een hoogte van 140cm, hebben een bloeitijd van 9-11 weken en leveren een forse opbrengst van soms wel 650g/m² op. Buiten geteelde planten onder de zinderende zon bereiken een torenhoge 210cm. Daar beloont een plant je met tot wel 700g en is ze eind oktober rijp voor de oogst.

Amnesia Haze

Amnesia Haze

Amnesia Haze

Genetic background Original Amnesia Haze
Yield indoor 600 - 650 gr/m2
Height indoor 80 - 140 cm
Flowering time 10 - 11 weeks
THC strength THC: 22% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 70% Sativa, 30% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 650 - 700 g/per plant (dried)
Height outdoor 175 - 210 cm
Harvest time Late October
Effect Extremely high, long-lasting, body relaxing
 

Buy Amnesia Haze

 

ROYAL MOBY

Royal Moby is een adembenemende plant met toppen en suikerblaadjes die bedekt zijn met trichomen. Deze sativa-dominante dame is het liefdeskind van Haze en White Widow. Ze druipt daarbij van de hars en is afgeladen met een THC-concentratie van 21%. Deze robuuste variëteit kan zowel hete als koude klimaten goed aan en voelt zich direct thuis in een warme kweektent of zonnige tuin.

Royal Moby is niet kieskeurig wat betreft de kweekomgeving. Binnen bereikt ze een hoogte van 80-140cm en levert ze tot 600g/m² op. Een plant die buiten staat, schiet uit tot 2-3m en biedt bevredigende oogsten van 700g.

Royal Moby Indoor

Royal Moby

Royal Moby Royal Queen Seeds

Genetic background Haze x White Widow
Yield indoor 500 - 550 g/m2
Height indoor 80 - 140 cm
Flowering time 9 - 10 weeks
THC strength THC: 21% (aprox.) / CBD: Low
Blend 65% Sativa, 35% Indica
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 200 - 300 cm
Harvest time Late October
Effect A combination of stoned + high
 

Buy Royal Moby

External Resources:
  1. Arbuscular mycorrhizal fungi mitigate negative effects of combined drought and heat stress on tomato plants - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.