De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Steven Voser Reviewed by: Mr José

Een compleet overzicht van waarom en hoe je je wietplanten voeding moet geven.


Alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de ontwikkeling van wietplanten zijn aanwezig in de natuur. Om je planten echter te helpen zich nog sneller te ontwikkelen en een beter eindproduct te genereren, is het verstandig ze meststoffen te geven. Dat zijn geconcentreerde voedingsstoffen.

Hieronder vind je alle info die je nodig hebt over wanneer, hoe en hoeveel voeding je wietplanten vereisen.

INZICHT IN MACRO- EN MICRONUTRIËNTEN VOOR WIET

Wietplanten hebben drie voedingsstoffen in grote hoeveelheden nodig. We hebben het hier over de macrovoedingsstoffen stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze vormen de hoeksteen van de gezondheid van je wietplantjes en zijn dan ook vaak de belangrijkste ingrediënten van voeding voor wiet. Hoe hoger de waarde van elke stof (N/P/K), hoe hoger de concentratie ervan.

Wiet heeft echter heeft meer dan drie voedingsstoffen nodig om te overleven en floreren. Ook secundaire nutriënten zijn vereist, zoals calcium, magnesium en zwavel. Deze stoffen spelen tevens een vitale rol bij de groei van de plant:

 • Calcium is belangrijk voor de ontwikkeling van celwanden. Het kan daarbij helpen overvloedig zout in de aarde tegen te gaan. Ook zorgt het voor betere doorlaatbaarheid van de grond als je het gebruikt als bodemverbeteraar.
 • Magnesium speelt een sleutelrol bij de fotosynthese en koolhydraatstofwisseling. Het helpt ook bij de stabilisering van de celwanden van de plant.
 • Zwavel is noodzakelijk voor de vorming van chlorofyl en de productie van proteïnen, aminozuren, enzymen en vitamines. Het beschermt planten daarnaast tegen ziekten.

Wietplanten hebben ook nog andere voedingsstoffen nodig, maar dan in kleine hoeveelheden (microvoedingsstoffen). Toch zijn ook deze stofjes belangrijk. Het gaat dan om boor, chloor, koper, ijzer, mangaan, molybdeen en zink. Dit zijn niet de belangrijkste voedingsstoffen, maar ze spelen wel een belangrijke rol bij diverse aspecten van de gezondheid van de plant.

Video id: 207447257

NIET ALLE MESTSTOFFEN VOOR CANNABIS ZIJN HETZELFDE

Er zijn verschillende merken voeding voor cannabis op de markt. Onderling kunnen die behoorlijk verschillen.

Over het algemeen behelzen de verschillen de volgende zaken:

 • Verhouding voedingsstoffen: Per merk verschillen de verhoudingen tussen de nutriënten. Ieder beweert daarbij de optimale verhouding te bieden.
 • Ingrediënten: Producenten van meststoffen kunnen dezelfde verhoudingen van voedingsstoffen bieden, maar daarvoor compleet verschillende ingrediënten gebruiken. Dit varieert van de meest chemische (of “kunstmatige”) nutriënten tot de meest natuurlijke.
 • Aarde of hydrocultuur: Voedingsstoffen voor aarde verschillen enorm van nutriënten voor hydrocultuur of methodes zonder grond. Gebruik alleen meststoffen die zijn ontwikkeld voor jouw groeimedium.
 • Supplementen: Veel merken bieden ook “supplementen” aan. Deze producten bevatten over het algemeen lage verhoudingen NPK. In plaats daarvan zitten er andere voedingsstoffen in die bepaalde aspecten van de groei stimuleren. Sommige supplementen zijn in feite melasse.

Over het algemeen adviseren we eerst te voldoen aan de behoeften van je plant met macro- en secundaire voedingsstoffen, voordat je supplementen geeft. Als je planten namelijk teveel nutriënten krijgen, kunnen er chemische reacties ontstaan of een verbranding door voedingsstoffen. En dat kan impact hebben op de grootte en kwaliteit van de opbrengst.

Als je eenmaal weet wat je planten nodig hebben, kun je gerust ingewikkeldere voeding gebruiken om nog grotere oogsten en sterkere wiet te verkrijgen.

VOEDINGSVEREISTEN VOOR ZAAILINGEN, GROEIENDE EN BLOEIENDE WIET

Afhankelijk van de levensfase waarin wietplanten zich bevinden, hebben ze verschillende behoeften.

VOEDINGSSTOFFEN VOOR CANNABISZAAILINGEN

Zaailingen halen al hun voedingsstoffen uit het zaadje en absorberen water via de bladeren. Intussen ontwikkelt hun wortelstelsel zich. Het is dan ook belangrijk een warme, vochtige omgeving te creëren.

Je hoeft je zaailingen geen voeding te geven totdat ze ongeveer 3–4 weken oud zijn. Op dat punt hebben ze 3–4 echte blaadjes ontwikkeld en begint de vegetatieve groei.

VOEDINGSSTOFFEN VOOR GROEIENDE WIETPLANTEN

Sommige telers kiezen ervoor een week hun planten een verhouding van 2:1:2 (de NPK-verhouding) te geven als de zaailingen overgaan tot de groeifase. Hiermee kun je de wietplanten laten kennismaken met de meststoffen en verbranding door voedingsstoffen voorkomen. Er zijn echter ook telers die goede resultaten behalen door hun planten meteen een verhouding van 4:2:3 te geven voor een extra snelle groeistart.

Halverwege de groeifase (ongeveer zes weken na de ontkieming), hebben je planten veel extra voedingsstoffen nodig. Daarmee kunnen ze sterke, gezonde bladeren ontwikkelen. De meeste kwekers gaan in deze fase over op een verhouding van 10:5:7.

Doordat de groeiende planten extra stikstof krijgen, maken ze weelderige, groene bladeren aan. Ook ontwikkelen ze hiermee genoeg plekken waar toppen kunnen ontstaan tijdens de bloei.

Aan het eind van het vegetatieve stadium is het slim om de planten minder stikstof te geven. Zo bereid je ze voor op de overgang naar de bloei. De meeste telers gebruiken in de laatste week van de vegetatieve fase een verhouding van 7:7:7.

Voedingsaanbevelingen in het vegetatieve stadium:

 • Begin: 2:1:2 – 4:2:3
 • Halverwege: 10:5:7
 • Eind: 7:7:7

VOEDINGSSTOFFEN VOOR BLOEIENDE WIETPLANTEN

Bloeiende wietplanten hebben minder stikstof en meer kalium nodig voor de ontwikkeling van dikke toppen met veel hars. In de eerste twee weken van de bloei, geven de meeste telers hun bloeiende planten een verhouding van 5:7:10. Vanaf dan is het gebruikelijk de hoeveelheid voedingsstoffen op alle fronten op te voeren. Zorg wel altijd dat de concentratie kalium hoger ligt dan de rest. Halverwege de bloei gebruiken de meeste kwekers een verhouding van 6:10:15.

In de laatste weken van de bloei, bouw je de hoeveelheid voedingsstoffen af om de overgang naar de spoelbeurt, voorafgaand aan de oogst, soepel te laten verlopen. In dit stadium is het gebruikelijk mildere meststoffen te gebruiken met een NPK-ratio van 4:7:10.

Voedingsaanbevelingen in het bloeistadium:

 • Begin: 5:7:10
 • Halverwege: 6:10:15
 • Over de helft: 4:7:10
 • Eind: pH-gebalanceerde spoelbeurt

VOEDINGSGRAFIEKEN: HOE VAAK MOET IK VOEDING GEVEN?

De meeste leveranciers van meststoffen verschaffen voedingsgrafieken bij hun producten. Het is belangrijk dat je deze grafieken begrijpt, zodat je planten de juiste voedingsstoffen op het juiste moment krijgen.

Een voedingsgrafiek omvat over het algemeen een groeicyclus van 12–13 weken.

De weken van de cyclus staan meestal langs de x-as van de grafiek. Er kan ook info bij staan over de fotoperiode.

Het allerbelangrijkste van de voedingsgrafiek is dat je kunt zien welke voedingsstoffen je moet geven, in welke verhouding en in welke weken. Je geeft de nutriënten daarbij meestal eenmaal per week. De meeste leveranciers verschaffen ook info over de ideale verhouding tussen voeding en water (in liters). Sommige voedingsschema's geven daarnaast ook informatie over het PPM-bereik. Koop in dit geval een EC meter en meet je voeding van tevoren voor extra nauwkeurigheid.

Als je de planten eenmaal voeding hebt gegeven, is het altijd verstandig om het geleidingsvermogen en/of de PPM van je aarde te meten. Zo kun je zien of je wietplanten de voeding goed opnemen.

HOE MAAK JE VOEDING VOOR WIET?

Een misstap bij het geven van voedingsstoffen, kan je oogst volledig verpesten. Je wietplanten voeding geven hoeft echter helemaal niet moeilijk te zijn. Volg gewoon de volgende stappen:

 1. Bereid het water voor. Verwarm het, indien mogelijk, tot een temperatuur van ongeveer 19 - 21°C. Zo kunnen de wortels het beter absorberen.
 2. Voeg je voedingsstoffen toe volgens de instructies en roer goed. Gebruik een PPM- of EC-meter voor nauwkeurige waarden.
 3. Pas de pH van je voedingsmiddel indien nodig aan met een supplement met salpeterzuur of fosforzuur.
 4. Als de PPM, pH en temperatuur goed zijn, geef je de planten voeding en lees je wat er uitspoelt af met de PPM- of EC-meter. Zo kun je zien of ze de voedingsstoffen goed opnemen.

How to Use Cannabis Nutrients

HET BELANG VAN PPM, PH EN WATERTEMPERATUUR

EC is een afkorting voor 'elektrische conductiviteit', en PPM staat voor 'parts per million'.

Ze worden allebei gebruikt om te meten hoeveel voedingsstoffen er in je water of kweekmedium zitten. Wil je voorkomen dat je je planten te veel of te weinig voeding geeft? Dan is het verstandig om altijd de EC-waarde of PPM-waarde van je aarde of kweekmedium te meten om te zien of het nog voeding bevat. Als er nog voedingsstoffen in je medium zitten bij de volgende waterbeurt, trek dan de waarde van het medium af van de aanbevolen waarde op het schema om overvoeding te voorkomen.

De pH en temperatuur zijn net zo belangrijk bij het voeden. Als een van beide iets afwijkt, kunnen je planten minder goed voedingsstoffen opnemen. Wanneer het dus tijd is om te voeden, zorg er dan voor dat de pH van je voedingsoplossing de aanbevolen waarde heeft. Houd daarnaast een watertemperatuur van ongeveer 19 - 21°C aan.

TIPS VOOR BETERE VOEDING

Hieronder wat praktische tips waarmee het voeden zonder problemen zou moeten verlopen.

Omarm chelatie

De meeste hoogwaardige voeding bevat chemische chelaten. Kweek je biologisch? Dan kun je natuurlijke chelaten als fulvinezuur en humuszuur gebruiken. Dat helpt je planten bij het opnemen van minerale voedingsstoffen, zoals ijzer of zink. Chelaten omgeven positief geladen nutriënten met een negatieve of neutrale lading. Daardoor kunnen de voedingsstoffen de poriën van de plant beter doordringen.

Probeer bladvoeding

Cannabisbladeren besproeien met een fijne nevel in de vorm van bladspray, kan een goede manier zijn om een tekort aan voedingsstoffen of plagen/ziektes te bestrijden. Het is ook effectief voor korte termijnvoeding met secundaire voedingsstoffen, zoals magnesium of calcium, of de microvoedingsstoffen zink, ijzer en mangaan.

Spoel altijd

Voedingsstoffen zijn belangrijk, maar je wilt niet dat ze achterblijven in je geoogste toppen. Daarom is het cruciaal je planten te spoelen. Doe dat minimaal een week voor de oogst en met pH-neutraal water. Met spoelen dwing je de planten de overgebleven voedingsstoffen, die ze hebben opgeslagen, te gebruiken. Dat resulteert uiteindelijk in een zuivere, prettige rookervaring.

PROBLEMEN MET VOEDINGSSTOFFEN HERKENNEN

Teveel of te weinig voeding geven, kan je wietplanten beschadigen. Let goed op onderstaande symptomen die wijzen op voedingsproblemen.

Video id: 207447241

PH UIT BALANS

 • Problemen met de pH kunnen ontstaan door een onbalans in je medium, water en voeding.
 • Als de pH uit balans is, kan dat de gezondheid van je plant beïnvloeden. Het kan daarbij veel andere problemen veroorzaken, zoals een voedingsblokkade en tekorten.
 • Als je dit probleem niet behandelt, zorgt het voor een sterk verminderde groei van je planten. En dat heeft weer een negatieve invloed op de omvang en kwaliteit van je oogst.

VERBRANDING DOOR VOEDINGSSTOFFEN

 • De oorzaak van verbranding door voedingsstoffen is meestal teveel voeding of een opbouw van nutriënten in het groeimedium.
 • Planten ontwikkelen donkergroene bladeren met bijna neon-groene punten die bijna 90° naar boven buigen. De stengels of takken kleuren dieprood, magenta of paars.
 • Bloeiende planten ontwikkelen gele bloemkelken en suikerblaadjes en sterven daarna snel af.
 • Je kunt dit behandelen door de wortels te spoelen met pH-neutraal water. Doe dat minstens een week en gebruik daarna geleidelijk weer meststoffen.
 • Door het meten van de PPM en EC kun je verbranding door voedingsstoffen voorkomen.

Nutrient Burn on a Cannabis Plant

VOEDINGSBLOKKADE

 • De oorzaak van een voedingsblokkade is vaak een opbouw van nutriënten rondom de wortels. Ook kan de pH uit balans zijn. Daardoor kan een plant de beschikbare voedingsstoffen niet opnemen.
 • Een voedingsblokkade leidt tot een tekort aan nutriënten. Daardoor kunnen de bladeren vergelen, de uiteinden van de blaadjes verbranden en kan het gebladerte onregelmatig gaan groeien. Ook kunnen er bruine vlekken ontstaan. De symptomen hangen af van de voedingsstoffen die de plant niet kan opnemen.
 • Behandel dit met een spoelbeurt, pH-controles en voedingsaanpassingen.

TEVEEL VOEDING

 • Teveel chemische meststoffen en boosters kunnen ook schadelijk zijn voor je planten.
 • Doordat chemische meststoffen zeer geconcentreerd zijn, geef je als beginnende kweker al snel teveel.
 • Tekenen die wijzen op teveel voeding zijn droge, verbrand uitziende bladeren met gele of bruine verkleuringen, verbrande randjes en naar boven gebogen punten.
 • Beginnende telers dienen vaak meer supplementen toe om bestaande voedingsproblemen te herstellen. Vaak maakt dat het echter alleen maar erger.
 • Je kunt dit tegengaan met een spoelbeurt van de wortels, stabilisering van de pH en het toepassen van een nieuw voedingsschema.

Overfeeding on a Cannabis Plant

TEKORT AAN VOEDING

 • De oorzaak van een tekort aan voedingsstoffen kan te weinig voeding zijn of een voedingsblokkade.
 • Een tekort aan stikstof, fosfor, kalium of secundaire voedingsstoffen kan leiden tot droge bladeren, gele of bruine blaadjes en verkleurde stengels.
 • Een tekort behandel je door (meer) voedingsstoffen te geven. Als de oorzaak een voedingsblokkade is, moet je dat probleem eerst aanpakken.
Zie meer
 
Zie meer
 
 
Zie meer
 
 
 

BIOLOGISCHE VERSUS CHEMISCHE MESTSTOFFEN VOOR CANNABIS

Bij Royal Queen Seeds adviseren we altijd om biologische voedingsstoffen te gebruiken in plaats van chemische. In tegenstelling tot synthetische nutriënten, komen biologische geleidelijk vrij in de aarde en neemt de plant ze langzamer op. Dat verkleint de kans op verbranding door voedingsstoffen of andere problemen met de voeding.

Biologische voedingsstoffen zijn ook goed voor de aarde zelf. Ze ondersteunen namelijk de ontwikkeling van een rijk ecosysteem met microben die je planten beschermen en ondersteunen.

Biologische grond wordt ook steeds rijker naarmate de tijd vordert en is daarom ideaal voor buitenkwekers.

En doordat biologische voedingsstoffen geen giftige restproducten genereren, is de impact op het milieu tevens kleiner.

We zijn bij Royal Queen Seeds dus een groot voorstander van biologische voedingsmiddelen. We erkennen echter ook dat chemische meststoffen voordelen hebben. Allereerst en het belangrijkst is dat de planten ze veel sneller opnemen. Daarom zijn deze vaak beter als een snelle werking van belang is (bijvoorbeeld bij de aanpak van een tekort).

Doordat synthetische meststoffen zorgvuldig zijn samengesteld met specifieke verhoudingen heb je ook meer controle over wat en hoeveel je planten ‘eten’.

VOORDELEN VAN BIOLOGISCHE VOEDINGSSTOFFEN

 • Minder impact op het milieu
 • Stimuleren de kwaliteit en gezondheid van de aarde
 • Duurzamer dan chemische meststoffen
 • Betere smaak (volgens sommigen)

VOORDELEN VAN SYNTHETISCHE BEMESTING

 • Snellere absorptie
 • De verhouding tussen de voedingsstoffen is nauwkeurig afgestemd (meer controle)
 • Toegankelijker

VOEDINGSSTOFFEN VOOR WIET: TOT SLOT

Met de juiste genen, genoeg voedingsstoffen en water en voldoende licht, ben je al een eind op weg naar het kweken van geweldige wiet. Houd er rekening mee dat het belangrijkste hierbij ervaring is. Blijf dus oefenen en doorzetten, dan pluk je daar uiteindelijk vanzelf de vruchten van.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37823 reviews