Cannabis kwekers die vaak growshops bezoeken of op het internet winkelen, weten meestal wel hoeveel verschillende producten er bestaan. Alleen al de gigantische hoeveelheid opties kan overweldigend zijn.

De meeste fabrikanten bieden een grote selectie aan, van basisvoeding en meststoffen tot grow boosters, toppen versterkers en additieven. En dan moeten we de ontelbare hoeveelheid planten-versterkende supplementen niet vergeten.

Het komt vaak voor dat de kweker te horen krijgt dat een of twee producten niet genoeg zijn voor het kweekproject. Veel bedrijven raden aan veel producten te kopen en wekken de indruk dat je geen dag langer zonder de nieuwste (en meest dure) producten kunt als het gaat om de verzorging van cannabisplanten.

In dit opzicht kun je het de kweker niet kwalijk nemen dat hij of zij in de hype tuint en, ondanks de beste bedoelingen, letterlijk de planten "doodknuffelt"! Regelmatige overbemesting en de toediening van een teveel aan voedingsstoffen kan meer problemen opleveren dan oplossen. Veel beginnende kwekers zijn hier het slachtoffer van.

Hoe de PH de Voedingsopname Van Planten Beïnvloedt Reguliere & Hoogwaardige Aarde
Experimentele Beschikbaarheid Van Voedingsstoffen Hydroponisch Kweken

GROEIPROBLEMEN DOOR OVERTOLLIGE VOEDINGSTOFFEN EN EEN ONJUISTE BALANS

Als je weet dat voedingsproducten zeer geconcentreerd zijn en dat jonge planten enorm gevoelig zijn voor wat ze krijgen toegediend, snap je ook dat je niet veel nodig hebt om een schadelijke onbalans te creëren. Hiermee kun je snel je gewas verwoesten. Een teveel aan voedingsstoffen kan leiden tot allerlei problemen, waaronder verbranding van de wortels ("root burn") en verbranding door nutriënten ("nutrient burn"). Als dit gebeurt, zien de wortels of de bladeren er "verbrand" uit, met gele en zwarte verkleuringen.

Dit kan je ertoe aanzetten om erop uit te trekken en een nieuw product aan te schaffen in de hoop het probleem op te lossen, maar doe dit niet! Als je planten hieraan lijden, moet je ze allereerst helemaal niets meer geven. Flush ze met pH gebalanceerd water (6-7pH) om de opgebouwde voedingsstoffen te verdunnen.

cannabis voedingsstoffen overmatige bevruchting

"MINDER IS ALTIJD BETER"

Sommige minder ervaren kwekers denken dat er buitengewone vaardigheden nodig zijn om cannabis te kweken en ook veel verschillende producten. Dit is een veelgemaakte vergissing; het tegenovergestelde is eerder waar. Te ver gaan, of dit nu overbewatering betekent of dat je je planten voorziet van onnodige additieven, is een schijnbaar kleine vergissing met enorme gevolgen. Gelukkig kunnen deze foutjes gemakkelijk worden vermeden!

Elke doorgewinterde kweker kan je vertellen dat basisvoeding, de juiste hoeveelheid licht en een correcte bewatering (in de meeste gevallen) eigenlijk alles is wat je nodig hebt voor een succesvolle kweekcyclus. Beweren fabrikanten dat hun producten de smaak van je opbrengst "verbeteren" of doen ze soortgelijke ongegronde uitspraken? Dan is vaak het tegenovergestelde het geval.

In het beste geval resulteert het gebruik van bepaalde nutteloze producten in ruwe of bitter smakende wiet. In het slechtste geval? Plant na plant legt het loodje. Als je cannabis wilt kweken om de meeste smaak en kracht te behalen, moet je je project zo simpel en natuurlijk mogelijk houden.

HOUD HET SIMPEL: CANNABIS KWEEKTIPS

Als het gaat om kweektips moeten we beginnen met het volgende: laat je NIET foppen door malafide verkopers die geld willen verdienen met hun "wonderproducten". Het is maar zelden nodig dat grow boosters of aanvullende additieven nodig zijn om de kwaliteit van je gewas te verbeteren.

Begin met het aanschaffen van potten met een flinke inhoud, ongeveer 11-18 liter. Je kunt vast wel een winkel vinden waar bloempotten en andere tuinbenodigdheden worden verkocht. Ze hoeven niet bijzonder te zijn, maar zorg er wel voor dat ze gaatjes in de bodem hebben om de drainage te optimaliseren. Ook moet je er een gewoonte van maken je potten voor gebruik schoon te maken. Hiermee verklein je het risico op plantenziekten, schimmels en andere ziekteverwekkers.

voedingsstoffen verbrande cannabisplant

DE JUISTE POTGROND

De meeste potgrond uit de winkel is reeds bemest. In theorie betekent dit dat de planten geen additieven nodig hebben. De drie essentiële mineralen voor de beste plantenontwikkeling zijn stikstof, fosfor en kalium (NPK), hoewel mixen voor potgrond vaak ook andere, nuttige mineralen bevatten, zoals calcium en ijzer. Stikstof is het mineraal dat je planten het hardst nodig hebben als ze "groen spul" ontwikkelen, zoals de bladeren en stelen. Fosfor is nodig voor de verspreiding en ontwikkeling van de wortels, maar ook voor de bloei. Kalium stimuleert een sterke groei bij planten.

Meestal vind je de correcte N-P-K verhouding op de zak potgrond of de fles met voedingsstoffen in de vorm van 3 cijfers, wat eruit kan zien als: 12-14-24. In dit geval bevat de mix 12% stikstof, 14% fosfor en 24% kalium, wat normaal gesproken wordt beschouwd als de beste balans voor het kweken van cannabis.

WAT JE MOET WETEN OVER WATER EN CANNABIS

Zelfs de "beste" voedingsstoffen en de meest ideale voedingsschema's zijn nutteloos als de pH balans van je water of voedingsoplossing niet correct is. De reden hiervoor is dat cannabis alleen maar voedingsstoffen kan opnemen als het water (en dus de aarde) in een bepaald pH bereik valt. Als je met aarde kweekt, bevindt de correcte pH-waarde van het water zich tussen 6,0 en 6,3. Is dit niet het geval (wat soms kan gebeuren als je kraanwater gebruikt of iets toevoegt aan de oplossing), dan kan de plant geen voedingsstoffen opnemen. Ook al zijn de nutriënten wel aanwezig. Dit resulteert in voedingstekorten, waardoor je planten ziek worden en soms niet meer te herstellen zijn.

Dit is waarom een pH meter of -oplossing nodig is, samen met producten die de pH van je water zo nodig kunnen verhogen of verlagen. Het zijn misschien wel de meest belangrijke hulpmiddelen in het arsenaal van een kweker.

Het probleem met de zogeheten grow boosters is dat ze de pH drastisch kunnen veranderen, wat onmiddellijk allerlei desastreuze gevolgen kan hebben.

Als de pH-waarde van je water goed is en je een substraat gebruikt van goede kwaliteit, staat je meestal niet veel in de weg om een gezonde en succesvolle oogst te behalen! Waarschijnlijk heb je helemaal geen additieven nodig, zolang je potgrond maar voldoende voedingsstoffen bevat.

WANNEER HEB JE WEL SPECIALE VOEDINGSSTOFFEN VOOR CANNABIS NODIG?

Er zijn een aantal specifieke situaties waarin je cannabisplanten kunnen profiteren van aanvullende voeding. De NPK in de potgrond gaat niet altijd een gehele levenscyclus mee; soms slechts enkele weken. Je planten genieten hiermee van een goede start. Maar het kan soms zo zijn dat de grond te uitgeput raakt om de oogsten te behalen waar je op hoopt.

In zulke gevallen kun je overwegen wat voedingstoffen toe te voegen. Dit doe je dan na een aantal weken, wanneer de voedingsstoffen in de aarde merendeels zijn uitgeput. Zodra je planten bijna volwassen zijn, kunnen extra voedingsstoffen nuttig zijn om ze net dat extra duwtje te geven tijdens de bloeiperiode.

Sommige kwekers geven de voorkeur aan een onbemeste potgrond. In dit geval moeten voedingsstoffen worden toegediend zodra de planten uit hun zaailing fase komen. Meer ervaren kwekers hebben met deze methode meer controle over hun gewas. Het is een handige tactiek waarmee planten kunnen worden gekweekt onder unieke omstandigheden.

HET DRAAIT ALLEMAAL OM DE JUISTE BALANS

Bij het toedienen van voedingsstoffen aan je cannabisplanten, draait het allemaal om het behouden van de balans. Meer doorgewinterde kwekers benutten hun jarenlange ervaring om hun planten te "lezen", waarbij ze beoordelen hoeveel en welke voedingsstoffen ze moeten toevoegen. Dit klinkt voor een beginner misschien ingewikkeld. Maar het is een vaardigheid die je vanzelf na een aantal oogsten onder de knie krijgt door gewoon je gezonde verstand te gebruiken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.