By Max Sargent

Als je binnen wiet kweekt, gaat dat gepaard met een flinke stroomrekening en een aanzienlijke ecologische voetafdruk. En dat is geen goede zaak! Milieubewuste kwekers en mensen die de kosten willen minimaliseren, staan dan ook voor een flinke uitdaging.

In deze blog bespreken we effectieve manieren om het energieverbruik van je kweekruimte te verminderen. We leggen hierbij de nadruk op verlichting, temperatuur en luchtvochtigheid, maar vergeten ook de invloeden daaromheen niet. Lees snel verder en ontdek hoe je je indoor activiteiten duurzamer en kosteneffectiever kunt maken!


Growing Set Up

Het belang van energiebesparing bij het kweken van wiet

Waarom zou je als teler prioriteit moeten geven aan energiebesparing? De redenen hiervoor liggen voor de hand: allereerst kun je zo geld besparen, en ten tweede vermindert het de impact op het milieu. Onze aarde geeft ons veel, waaronder de wietplant, dus waarom zouden we haar schaden, 'alleen maar' om stoned te worden?

Toch vereist het kweken van cannabis energie, vooral binnen. Denk maar aan stroomvretende groeilampen en het kunstmatig beheersen van de temperatuur en luchtvochtigheid. Door energiezuiniger te werk te gaan, kun je de kosten echter verlagen en je ecologische voetafdruk verkleinen.

Alles over de ecologische voetafdruk van je kweektent

Mensen beginnen vaak met het kweken van wiet uit liefde voor de plant en het verlangen om de natuur naar binnen te halen (of om simpelweg stoned te worden). Maar er hangt wel een prijskaartje aan deze hobby. Uit onderzoek blijkt dat je binnen maar liefst 4000 kilo CO₂-uitstoot genereert met de productie van 1 kilo wiet. Dit komt overeen met ongeveer 18.000 kilometer rijden in een standaard personenauto!

Deze cijfers betreffen zowel directe als indirecte uitstoot, waarbij de grootste producenten uiteraard de hoogste emissies leveren. Toch heeft ook kleinschalige thuisteelt impact op het milieu: als je alle hobbykwekers bij elkaar optelt, kom je uit op een heleboel koolstof.

Wat zijn de grootste energieslurpers?

Uit een analyse van het energieverbruik blijkt dat kweeklampen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 33% van de uitstoot, gevolgd door ventilatie (27%) en airconditioning (19%). Deze componenten zijn de grootste boosdoeners wat het hoge energieverbruik van wietteelt betreft. Je kunt dus grote winst behalen door hierbij slimmere strategieën te implementeren.

Energy Comsumption

Kweeklampen: de grootste energieverbruikers

Als je binnen wiet kweekt, zullen je lampen de meeste energie verbruiken. Maar licht is gewicht: je wietplanten hebben wel degelijk groeilampen nodig als je binnenshuis kweekt! Waar het op neerkomt: probeer een balans te vinden tussen stroomverbruik en een gezonde plantengroei. Daarvoor kunnen we ons richten op innovatieve oplossingen die je kweek duurzamer maken zonder dat dit ten koste gaat van de oogst.

Kies voor LED-kweeklampen

Zo kun je overwegen om over te stappen op LED (light-emitting diode) kweeklampen. Dit is een van de eenvoudigste en beste manieren om effectief en energiezuinig te kweken. Vergeleken met HID lampen bieden LED-kweeklampen echter nog meer voordelen.

Allereerst geven ze aanzienlijk minder hitte af. Dit betekent dat je minder snel koelsystemen nodig hebt, waarmee je ook energie bespaart! Daarnaast staan LED-kweeklampen bekend om hun lange levensduur, duurzaamheid en vermogen om licht uit te stralen met een breed spectrum; ze bootsen het natuurlijke zonlichtspectrum beter na dan andere lampen. Daarmee zijn leds niet alleen milieuvriendelijker, maar ook ideaal om de groei van je planten te verbeteren!

Laten we dit eens wat verduidelijken:

 • Warmteafgifte en energie-efficiëntie: De hitte die een HPS lamp van 600 watt afgeeft, staat gelijk aan een kachel van 600 watt. Als je de temperatuur in je kweektent niet onder controle houdt, kan dit de plantengroei schaden. LED-kweeklampen zijn een stuk energiezuiniger. Vergeleken met HPS kweeklampen kunnen ze tot wel 30-50% stroomkosten besparen.
 • Energie-efficiëntie in cijfers: HPS-lampen hebben een gemiddelde efficiëntie van ongeveer 1,2 μmol/J (micromol licht per joule energie), terwijl hoogwaardige LED-kweeklampen een efficiëntie van minimaal 2,0 μmol/J hebben.
 • Levensduur en kosten voor vervanging: HPS- en MH (metaalhalide) lampen moet je meestal elke twaalf tot achttien maanden vervangen, waarbij HPS-lampen ongeveer 10.000 tot 20.000 uur meegaan. LED-kweeklampen gaan over het algemeen meer dan 50.000 lichturen mee, wat neerkomt op ruim vijf jaar. Hierdoor hoef je LED-lampen minder vaak te vervangen, wat voordeliger uitpakt.
 • Kostenvergelijking: Vergeleken met LED-kweeklampen is de aanschafprijs van HID-lampen lager. Een simpel HID-systeem varieert van € 200,- tot € 500,-. Toch kun je voor ongeveer € 300,- al een goedkope LED kweeklamp scoren, al ben je voor geavanceerdere modellen wel enkele duizenden euro's kwijt.
LED lights cannabis

Bepaal de optimale LUX en PPFD voor je kweekruimte

Om overmatig energieverbruik te voorkomen, is het ook belangrijk om te weten welke lichtintensiteit (LUX) en fotosynthetische fotonfluxdichtheid (PPFD) je kweekruimte vereist. Probeer daar vervolgens bij in de buurt te komen om gezonde en productieve planten te kunnen kweken.

Bovendien kun je er zo voor zorgen dat het verlichtingssysteem niet tekortschiet of dat je juist teveel energie verspilt. Het idee is dat je een balans vindt, waarbij elke foton bijdraagt aan de plantengroei en er zoveel mogelijk watt benut wordt.

Pas je lichtschema aan tijdens het vegetatieve stadium

Tijdens de vegetatieve fase hoef je je planten niet constant van licht te voorzien. Als je bijvoorbeeld voor achttien uur licht kiest, kun je het energieverbruik al aanzienlijk verminderen, zonder de plantenontwikkeling te belemmeren. Deze aanpassing past niet alleen beter bij het natuurlijke ritme van de plantengroei, maar kan ook stroom besparen. Door de verlichting tijdens de groei goed af te stellen, kun je de ecologische voetafdruk van je teelt flink verlagen!

Breng fotoperiodieke wietplanten eerder in bloei

Als je fotoperiodieke wietplanten kweekt, kun je energie besparen door vroeger op de bloei over te schakelen.

Hoewel deze methode wel kleinere oogsten kan opleveren, kan de energiebesparing een aanzienlijke compensatie zijn. Voor velen is deze optie wellicht niet de moeite waard, maar het is zeker iets om in gedachten te houden.

Overweeg daarbij om de SOG techniek toe te passen. Wanneer je planten dan een bepaalde hoogte bereiken, kun je overschakelen op de bloei (twaalf uur licht, twaalf uur duisternis), vaak rond week 2. Dit stimuleert de groei van één grote hoofdtop en reduceert de zijtakken tot enkele toppen. Sommige telers beginnen direct met een lichtcyclus van 12-12 en behalen met meerdere planten in kleine potten een vergelijkbare opbrengst per vierkante meter, terwijl ze de gehele groeicyclus minder energie verbruiken. Snel en efficiënt!

SOG cannabis method

Temperatuur en luchtvochtigheid: hoe kun je hier geld op besparen?

De temperatuur en luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol als je wiet kweekt, maar al die apparaten die dit onder controle moeten houden, vreten ook stroom! Door hier echter zorgvuldiger mee om te gaan, kun je niet alleen de gezondheid en productiviteit van je wietplanten verbeteren, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen.

In het volgende gedeelte bekijken we hoe je dat precies kunt doen.

Kies voor passieve klimaatbeheersing

Het principe van passieve klimaatbeheersing is eenvoudig, maar heeft veel impact op de temperatuur en luchtvochtigheid in een kweekruimte. Actieve verwarmings- en koelsystemen kunnen veel verbruiken, maar met een goede strategie kun je hier aanzienlijk op besparen!

Zo kun je overwegen om je kweektent in een kamer op de bovenste verdieping te plaatsen, in de buurt van een raam op het zuiden. Op die manier profiteer je van de natuurlijke warmte van de zon, waardoor je minder hoeft bij te verwarmen. Denk dus bewust na over de locatie van je kweektent en benut het bestaande verwarmingssysteem in je huis. Zo kun je de temperatuur optimaal houden voor je wiet, zonder meer energie te verbruiken.

Omgekeerd kun je bij warmte van natuurlijk koelere omstandigheden profiteren als je je kweektent in een kamer op het noorden zet, bij voorkeur op een lagere verdieping in je huis. Op deze manier ben je minder afhankelijk van airco. Met deze aanpak bespaar je niet alleen energie, maar blijven je planten ook op een natuurlijke manier koeler.

Installeer geautomatiseerde klimaatbeheersingssystemen

Technologische vooruitgang heeft niet alleen tot geavanceerde oplossingen voor thuis geleid; er is ook veel veranderd in de wietwereld. Denk aan geautomatiseerde klimaatbeheersingssystemen (wat een goed woord voor Scrabble!). Door ventilatoren, luchtbevochtigers, kachels en airco's te integreren in een intelligent systeem dat wordt aangestuurd door sensoren en een centrale controller, kun je optimale omgevingscondities creëren voor je wietplanten.

Deze slimme systemen werken volgens het principe van activering op basis van behoefte. Dit betekent dat de apparatuur alleen draait als dat nodig is, waardoor je veel minder energie gebruikt. Zodra een ruimte bijvoorbeeld warm genoeg is, schakelt het systeem onmiddellijk uit. De precisie en efficiëntie van geautomatiseerde klimaatregeling bespaart niet alleen energie, maar maakt ook een einde aan het nattevingerwerk bij het handhaven van de groeiomstandigheden. Daarnaast hebben je planten minder aandacht nodig, wat ook nog tijd bespaart. Zo kun je de wereld redden, terwijl je praktisch geen vinger uitsteekt!

Automated system

Zonnepanelen: benut de kracht van de zon

In het streven naar een duurzame en energie-efficiënte wietteelt, zijn zonnepanelen ook een interessante oplossing voor het laten draaien van temperatuur- en vochtregelingssystemen. Mocht je je planten niet onder de zon kunnen kweken, dan kun je dus nog wel degelijk de zon benutten!

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en leveren zo schone, hernieuwbare energie. Hiermee kun je je hele kweektent van stroom voorzien, of in elk geval een aanzienlijk deel ervan. Daarnaast kun je zoveel energie opwekken dat je ook de rest van je huis nog van stroom kunt voorzien.

Buiten de kweekruimte: indirect energieverbruik aanpakken

Waarschijnlijk richt je je vooral op het directe energieverbruik in je kweekruimte, maar het is ook belangrijk om inzicht te hebben in de bredere ecologische gevolgen van je wietteelt. Door de indirecte oorzaken van je energieverbruik aan te pakken, kun je je impact op het milieu nog verder verminderen!

Compost maken en recyclen

Bij wietteelt komt veel kijken, van het kopen van zakken compost tot het aanschaffen van kweekmedia. Maar voor de productie en het transport van deze producten zijn fossiele brandstoffen nodig. Door organisch afval te composteren en kweekmateriaal te recyclen, kun je het indirecte energieverbruik en de CO₂-voetafdruk van je activiteiten aanzienlijk verminderen. Als je dit doet, creëer je niet alleen minder afval, maar zorg je ook voor een zekere mate van zelfvoorzienendheid.

Vang regen op

Wietplanten kunnen niet zonder water. De behandeling en distributie van leidingwater zijn echter energie-intensieve processen, waarbij de koolstofuitstoot per kubieke meter water aanzienlijk is. Maar gelukkig kun je ook op dit gebied aan de slag om het energieverbruik te verlagen.

Zo is het opvangen van regenwater een duurzaam alternatief. Op die manier ben je immers minder afhankelijk van leidingwater. Het stimuleert een efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen en is lief voor je bankrekening!

Biologische voeding: een duurzame voedingsoplossing

Ook het gebruik van biologische meststoffen, zoals de voeding die wordt geproduceerd door Korean Natural Farming (KNF) en JADAM, is duurzamer en energiezuiniger.

Bovenstaande technieken leggen de nadruk op het gebruik van lokale, natuurlijke bronnen om effectieve meststoffen te maken, in plaats van synthetische voedingsstoffen, waarbij de productie met hoge energiekosten gepaard gaat. Het toepassen van organisch materiaal verkleint echter niet alleen je ecologische voetafdruk: je planten zijn er ook blij mee. Zo verbetert het hun groei en werkt het minder snel problemen als overvoeding in de hand.

ECO growing

De beste tips om duurzaam wiet te kweken

Wil je in een oogopslag zien hoe je ecologischer kunt kweken? We zetten de beste tips voor je op een rijtje:

 • Weet wat de ecologische voetafdruk van je kweekruimte is en welke apparaten het meeste stroom verbruiken.
 • Gebruik LED-kweeklampen, omdat LED de energiezuinigste vorm van kunstlicht is.
 • Gebruik een 18/6-lichtschema tijdens de vegetatieve fase.
 • Schakel eerder over op de bloei.
 • Pas passieve technieken voor klimaatbeheersing toe.
 • Maak je kweek efficiënter met geautomatiseerde systemen.
 • Gebruik biologische voeding en maak het zelf, als dat lukt!

Voordelig en duurzaam wiet kweken: daar krijg je energie van!

Het is duidelijk dat zowel de directe als indirecte energiebehoefte van je wietteelt aanzienlijk kan zijn. Elk aspect van het binnen (en buiten) kweken draagt bij aan je ecologische voetafdruk, van energievretende kweeklampen tot de minder voor de hand liggende, maar net zo belastende vereisten voor water, voedingsstoffen en klimaatbeheersing.

Maar gelukkig ben je met deze handleiding beter in staat om een milieuvriendelijker pad te bewandelen en geld te besparen. Door LED-kweeklampen te kiezen, de kweekomgeving te optimaliseren, hernieuwbare energiebronnen te gebruiken en duurzame kweekpraktijken toe te passen, kun je je energieverbruik aanzienlijk verlagen. Daarnaast weet je nu ook wat de bredere gevolgen van je activiteiten zijn. Richt je dus ook op composteren, recyclen, het opvangen van regenwater en biologische voeding. Succes!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.