By Steven Voser

Het kweken van cannabis kan een dure hobby zijn. Vaak zijn het niet de bodems, meststoffen of zaden die het meeste pijn doen in onze portemonnee. Het is de irritante elektriciteitsrekening die elke maand komt als we aan het produceren zijn. In dit artikel gaan we ervan uit dat de meesten van ons op kleine schaal thuis kweken. We vinden het leuk om cannabis te kweken omdat het de veiligste en beste manier is als we de juridische- en gezondheidsrisico's overwegen.

De Paris Agreement, besproken op de Climate Change Conference van de VN in 2015, heeft als belangrijkste doel het opwarmen van de aarde te beperken tot minder dan twee graden Celsius. Dit kan worden beschouwd als een grote stap in de goede richting om deze prachtige, blauwe planeet te redden waar wij, onze planten en onze dieren op leven.

Cannabis kwekers zijn de geschiedenis al een paar stappen vooruit. Als wij ons niet druk maken over de bodem, het water en de lucht op onze planeet, wie dan wel? Jezelf niet interesseren is altijd een optie, maar het is niet de enige optie die we hebben. In dit artikel geven we je wat basis informatie over hoe je je energieverbruik kan verminderen tijdens het kweken van de beste plant op aarde: Cannabis!

WORD EEN HOBBY ELEKTRICIËN EN NEEM JE EIGEN METINGEN

Als je binnen cannabis kweekt, heb je waarschijnlijk al redelijk wat elektrische kennis in huis. Weten hoe je je kweekapparatuur correct bedraadt is basiskennis. Je kan het niveau wat opvoeren door een digitale meter te kopen die alles meet wat je moet weten: Watt, ampère, volt, KWH, en andere parameters.

Een eenvoudiger aanpak is een cannabis website bezoeken die een online calculator bevat voor je energieconsumptie. Je kan simpelweg je elektrische apparatuur toevoegen en het aantal uren dat je ze gebruikt, waarna automatisch je kosten worden berekend.

DRIE MANIEREN OM JE ENERGIECONSUMPTIE TE VERMINDEREN

1. De juiste maat voor je kweek

Dit is verreweg de meest effectieve manier om je energiekosten te verminderen. Waarschijnlijk ben je niet pas begonnen met het roken van cannabis, dus het moet niet al te moeilijk zijn een grove schatting te maken van de hoeveelheid wiet die je per maand nodig hebt voor persoonlijk gebruik. We geven een voorbeeld van hoe je te werk gaat: Stel dat een mogelijke kweker elke maand ongeveer 30 gram wiet wil roken. Een enkele autoflowering plant is makkelijk in staat om deze hoeveelheid wiet in een levenscyclus van 8 weken te produceren. Dit betekent een mogelijke oogst van 120g na twee maanden als je slechts 4 kleine autoflowering planten kweekt. In dit geval is het genoeg voor ongeveer 4 maanden. Deze hypothetische wietboer kan 2 maanden kweken, 2 maanden pauzeren en dan weer verder kweken. Er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat autoflowering varianten een lichtcyclus nodig hebben van 18/6, 20/4 of 24/0. Dit verlaagt natuurlijk hun algemene energie efficiëntie omdat "standaard" of "gefeminiseerde" cannabis soorten slechts 12 uur kunstlicht nodig hebben als ze binnen staan. In dit artikel gaan we niet dieper in op het zeer emotionele onderwerp van de "beste" manier om zo efficiënt mogelijk te kweken; er zijn gewoon teveel factoren die meespelen.

Het punt is dat de hoeveelheid energie die je in je planten stopt overeen moet laten komen met de hoeveelheid wiet die je persoonlijk nodig hebt.

ESPAREN VAN ENERGIE TIJDENS HET KWEKEN VAN CANNABIS

2. Denk na over je verlichting

De algemene verlichtingstechnologieën worden problematisch als je de efficiëntie probeert te beoordelen. De wattages van de lampen zijn meestal 250-1000W, enorm hoog dus. Dit is ook het probleem niet. De hoeveelheid toppen houdt verband met de hoeveelheid energie die je in je "kweek-formule" stopt. Maar het hangt er wel vanaf hoe goed die verhouding tussen opbrengst en energie is.

De gram/watt verhouding is een redelijk startpunt. Deze verhouding is niet echt ideaal, omdat er geen rekening wordt gehouden met de totale hoeveelheid lichturen die worden gebruikt. Langere bloeiperioden leiden ertoe dat je meer lichturen nodig hebt om de gewenste kwaliteit te produceren.

Het punt met High Pressure Sodium lampen is dat energie, waar je voor betaalt, wordt omgezet in hitte, die weer moet worden afgezogen door meer energie te gebruiken waar je voor moet betalen. Deze hitte kan nuttig zijn als je in een koude regio, zoals Alaska, woont, maar vaak is het een grotere zorg om de temperaturen te laten dalen in plaats van stijgen.

Kiezen voor de "oude" verlichtingstechnologie is logisch omdat er al jaren geweldige resultaten mee worden behaald. Nadenken over nieuwe technologieën, zoals LED-lampen, kan wel een goede optie zijn om je energiekosten te verlagen en nog steeds wiet van topkwaliteit te produceren.

LED's stralen minder hitte uit en hebben vaak een lichtspectrum die speciaal is aangepast op de behoeften van de plant. Dit betekent een hogere efficiëntie omdat er minder kracht wordt omgezet in hitte en in een lichtspectrum die de plant niet waardeert. In de toekomst zullen we een blog plaatsen over LED's om je van meer informatie te voorzien over de technologie en de recente ontwikkelingen in dit gebied.

3. Installeer een beheersbaar luchtsysteem

De meeste ervaren kwekers zijn het erover eens dat het over het algemeen beter is je luchtsysteem in een kweekruimte of tent ruimer te maken. De reden hiervoor is als volgt: Stel dat je het gevoel hebt dat je cannabis planten beter presteren als ze worden gekweekt op een temperatuur van 26 °C. Je lampen stralen flink wat hitte uit en het is warm buiten, misschien wel 30 °C. Je luchtsysteem werkt op volle kracht om de temperatuur te laten dalen. Wat gebeurt er als het buiten 16 °C is? Moet jouw luchtsysteem nog steeds op volle kracht werken? Waarschijnlijk niet! Nu kan je hem lager zetten en energie besparen.

Het installeren van een elektrische transformer, waarmee je het voltage van je afvoerslang ventilatie kan verlagen, is een slimme zet. Als je zo'n transformer hebt, laat je de ventilator op verschillende snelheden draaien om energie te besparen wanneer de omstandigheden dit toelaten.

Je kan een simpele elektrische transformer met 5 niveaus gebruiken, die normaal gesproken wordt gebruikt om plafondventilatoren te reguleren. Ze kosten een paar euro en zijn een goedkoper alternatief voor de dure van de growshop. Pas wel op voor goedkope "snelheidsregelaars" of "dimmers" voor je ventilator, want deze produceren vaak een irritant geluid en zijn niet geschikt voor stille kweekruimten.

HIER IS EEN SNELLE CHECKLIST VOOR HET BESPAREN VAN ENERGIE TIJDENS HET KWEKEN VAN CANNABIS

• Denk na over het ideale formaat van je ruimte.

• Ruil je conventionele ballast om voor een digitale.

• Doe onderzoek naar LED's. Ze werken echt goed!

• Bespaar energie in de vegetatieve fase door "daglicht" CFL's te gebruiken met een blauw lichtspectrum, misschien in combinatie met wat direct zonlicht.

• Controleer of al het licht in je ruimte effectief wordt gebruikt. Zo niet, denk na over nieuwe kweekmethoden, zoals SCROG (Screen of Green) of andere technieken die leiden tot een homogene distributie van licht op je plant(en).

• Laat je ventilatoren werken op de snelheid die je daadwerkelijk nodig hebt.

• Bedenk manieren om te wisselen tussen binnen kweken en buiten kweken tijdens het kweekseizoen.

• Vergeet niet plezier te maken bij het optimaliseren. Beschouw kweken als hobby met meerdere voordelen. De ontwikkeling tot een vaardige elektriciën is er een van.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.