By Adam Parsons Reviewed by: Mr José

WAT IS GUANO?

Vleermuizen zijn zeer sociale schepsels. Deze schattige kleine zoogdieren vormen grote kolonies die generatie na generatie in dezelfde grot wonen. In de loop der eeuwen ontstaan op de ondergrond van die grotten bergen ontlasting. In gecomposteerde vorm wordt dat guano genoemd. De oorspronkelijke Zuid-Amerikaanse Quechua noemden het "wanoe".

Guano is superfood voor planten, rijk aan de drie essentiële voedingsstoffen: stikstof, fosfor en kalium. Stikstof zorgt voor een krachtige en weelderige groei tijdens de vegetatieve cyclus. Fosfor leidt tot een gezonde bloei en wortelgroei. Kalium zorgt ervoor dat de stammen en takken stevig worden. Guano bevat ook een compleet pakket micronutriënten voor een algehele gezonde ontwikkeling van een plant.

Het dieet van de specifieke vleermuissoort is van invloed op het voedingsstoffen profiel van de guano. Insectenetende vleermuizen produceren guano met een hoge concentratie stikstof. Dat maakt het ideaal voor het voeden tijdens de vegetatieve fase. Fruitetende vleermuizen produceren guano met een hoog fosforgehalte. Dit kun je het beste gebruiken tijdens de bloeifase, als de cannabis meer fosfor nodig heeft.

Guano is ideaal om organische grond mee te verbeteren. Je kunt het verdelen over de aarde rondom de plant of er thee van maken die je als vorm van bewatering aan de planten toedient. Het is de ideale basis voor elke gewenste samenstelling van grond. Daarbij heeft het de unieke eigenschap dat het nooit verbranding veroorzaakt bij planten, wat bij de meeste voedingsstoffen wel het geval is. Vruchten en groenten die zijn verbouwd met guano hebben meer smaak en zijn beter bestand tegen ziekten. Datzelfde geldt voor cannabis. Guano zorgt ervoor dat de gedroogde toppen prettige "mango-achtige" of zoetere smaken hebben.

Bat Guano Fertilizer Cannabis

HOE GEBRUIK JE GUANO?

1. ALS ORGANISCH GRONDMENGSEL MET BEENDERMEEL EN KIPPENMEST

Gebruik guano vanaf de start voor een organisch grondmengsel. Met beendermeel, kippenmest, verenmeel en steengruis zorgt het voor vele essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen voor de cannabisplant. Probeer dit recept eens voor een overvloedige groei van je cannabis.

2. ALS BEWATERING IN DE VORM VAN THEE

Dit is waarschijnlijk de handigste manier om guano toe te voegen aan je tuin. Hieronder een recept:

 1. Gebruik 1 eetlepel guano per liter water;
 2. Gebruik warm water. Geen heet water; daarmee dood je de micro-organismen;
 3. Roer het water door als je de guano toevoegt; 
 4. Laat het een nachtje staan;
 5. Gebruik het eenmaal per week om een welige groei te garanderen.
3. RECHTSTREEKS ALS AANPASSING VAN DE GROND

Voeg guano rechtstreeks toe aan de grond zodat de plant een oppepper krijgt om beter te presteren. Hieronder leggen we uit hoe het werkt:

 1. Begraaf het in de grond (onder de laag mulch) zodat het op de juiste manier wordt geactiveerd; 
 2. Het droogt uit, klontert samen en is niet effectief als je het alleen over het oppervlak sprenkelt; 
 3. Geef heel veel water zodat het goed kan aanslaan.

Vleermuis Guano

WAAROM IS GUANO GOED VOOR CANNABIS?

De snuggere hedendaagse consument van cannabis is steeds vaker op zoek naar hoogwaardige, organische marihuana. Met guano kun je zelf wiet van wereldklasse kweken, ongeacht of je organische plantage zich binnen of buiten bevindt.

Guano heeft talrijke voordelen voor de groei van de plant:

 • Het verbetert de textuur van de grond. Als de aarde te losjes is, zorgt guano ervoor dat het beter bindt en het water beter vasthoudt. Als de grond te solide is, zorgt het ervoor dat de textuur losser wordt en het water er makkelijker doorheen kan.
 • Herstel van het bodemleven. Guano kan helpen bij het wegspoelen van giftige stoffen uit de grond terwijl het de microbiologie van de wortels beschermt en de aangetaste plant van voedingsstoffen blijft voorzien.
 • Het zorgt voor een gezonde ontbinding van uitgeput materiaal. Als je guano aan compost toevoegt, versnelt dat het composteringsproces waardoor de korreligheid van de grond wordt verbeterd.
 • Het is een meststof die haar voedingsstoffen langzaam afgeeft. Guano zorgt ervoor dat je planten tijdens het grootste deel van hun leven voldoende nutriënten hebben.
 • Het is van invloed op de pH-waarde en functioneert als buffer voor het pH-niveau van het wortelstelsel.
 • Het beschermt je planten tegen rondwormen en is een natuurlijk schimmeldodend middel en breekt als zodanig chitine (uit de schilden van insecten) af.
 • Het zorgt ervoor dat de grond korrelig blijft en het functioneert als een bodemverbeteraar. Guano voegt nuttige enzymen en microflora toe zodat de grond gezond blijft.
 • Als je het combineert met andere toevoegingen, zoals uitwerpselen van wormen en verschillende soorten meel, dan helpt guano bij het creëren van florerende kolonies wortelfauna.
 • Als je het in verdunde vorm gebruikt als spray, kan guano planten beschermen tegen schimmels.

GUANO HEEFT EEN LANGE GESCHIEDENIS

Guano heeft een lange en interessante geschiedenis als een van de meest gewaardeerde meststoffen ter wereld. Al voordat de Europeanen in Zuid-Amerika arriveerden, was het een gerespecteerde meststof bij de Inca’s en oudere Zuid-Amerikaanse culturen. Het was zo belangrijk dat de heersers van de Inca’s de eilanden waarop guano voorkwam, verdeelden over verschillende provincies. Er was nauwkeurig vastgelegd hoeveel en waar het mocht worden gewonnen.

Tussen 1806 en 1841 zorgde guano voor verbazing en aarzeling bij zowel Europese als nieuw-Amerikaanse boeren. Deze rariteit op het gebied van tuinbouw zorgde voor zulke grote en gezonde plantengroei dat men vreesde dat de grond er onherstelbaar door zou worden uitgeput. Echter, binnen enkele jaren was de vraag naar guano enorm onder boeren overal ter wereld.

Vanaf 1840 werd maar liefst twee miljoen ton guano geïmporteerd door Groot-Brittannië en de overheid van de Verenigde Staten noemde het zelfs een agrarische noodzaak. Tijdens zijn ambtstermijn zei President Fillmore: “Guano is zo’n begerenswaardig product geworden voor het agrarische belang van de VS dat de regering verplicht is om alles in het werk te stellen het tegen een schappelijke prijs te importeren.”

In de loop der eeuwen zijn er enorme fortuinen verkregen uit en verloren aan guano-mijnen. Aan het eind van de 19e eeuw, zorgde het voor een gekte die te vergelijken is met de Californische goudkoorts. Veertig jaar lang exporteerde Peru meer dan twintig miljoen ton guano naar landen over de hele wereld. Ze behaalden daarmee een winst van twee miljard dollar.

Vleermuis guano is rijk aan essentiële macro- en micronutriënten. Het is dan ook organisch superfood met veel te bieden voor de hedendaagse cannabiskweker. Guano is een ongeëvenaarde toevoeging voor elke organische kweek, of die nu binnen of buiten plaatsvindt. Het zorgt op een natuurlijke manier voor rijk bloeiende planten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.