Er komt een moment in het leven van elke kweker waarin ineens vragen ontstaan. Meestal komt dit moment van verwarring direct na het voltooien van een aantal projecten en, uiterlijk, wanneer dezelfde soort herhaaldelijk wordt gekweekt in een identieke set-up.

Waarom ziet elke cannabis plant, vanaf zaad opgekweekt, er anders uit?

Wanneer deze of soortgelijke vragen onbeantwoord blijven, zal de beginnende kweker de om logische redenen de overstap maken naar een andere kweker. De meer ervaren kwekers weten dat dit fenomeen, de variaties in verschillende planten van dezelfde soort, natuurlijk is en niet zal verbeteren na het overstappen naar een andere zaadleverancier. We moeten onthouden dat zaden producten zijn van levende organismen en het resultaat van een natuurlijk kweekproces en vandaar uniek, net als elke persoon, dier of plant op aarde. Hoewel het verleidelijk is alle dingen om ons heen te karakteriseren, bereiken we snel beperkingen als het om de natuur gaat.

GENOTYPE, OMGEVING, FENOTYPE

Elk levend organisme is het resultaat van evolutie, die hetzelfde principe volgt. Het genotype of de genetische code draagt alle genetische informatie betreffende de groei, uiterlijk en alle karakteristieken die we later kunnen observeren. Het is cruciaal dat je begrijpt dat een genotype of genetische code niet in steen is gebeiteld maar eerder een bepaald aantal mogelijkheden definieert. Het hangt voornamelijk af van de omgeving waar het organisme in woont welke specifieke stukjes en beetjes van het genotype zullen worden geactiveerd. De interactie tussen genotype en omgeving resulteert in een fenotype, de lichamelijke expressie van bepaalde genen, geactiveerd door de omgeving.

Genotype (G) + Omgeving (E) + genotype en interacties van de omgeving (GE) = Fenotype (P).

SNEL VOORBEELD: PAARSE SOORTEN

Laten we eens een cannabis gerelateerd voorbeeld onderzoeken om een beter idee te krijgen. Je koopt zaden van een gerenommeerde kweker en bent van plant een paarse soort te kweken. In plaats van alle planten in je indoor kweektent te plaatsen, besluit je de helft van je planten naar buiten te verhuizen. Naast het feit dat geen enkele plant er identiek uitziet, valt het ook op dat de planten buiten veel rijkere paarse kleuren hebben, vergeleken met diegenen in je indoor kweektent. Hoewel het genotype de informatie bevat om paarse tinten te produceren, is het de omgeving, en in dit geval de temperatuur van de omgeving, die de twee verschillende uiterlijke expressies (fenotypes) toestaan van ogenschijnlijk dezelfde code (genotype).

Purple cannabis

DE ALGEMENE MISVATTING

We hebben het idee dat de omgeving de bepalende factor is die een genotype beïnvloedt verschillende fenotypen voort te brengen, maar hiermee is niet de initiële vraag beantwoord: Waarom lijkt elke plant, opgekweekt vanaf zaad, er anders uit te zien, zelfs wanneer ze wordt gekweekt in een constante omgeving of kweekruimte binnen?

Hoe kan een soort in hemelsnaam verschillende fenotypen laten zien als de omgeving niet verandert?

Nou, het is misschien niet wat je wil horen, maar elke cannabis zaad heeft haar eigen, unieke genotype. Veel kwekers nemen aan dat zaden van dezelfde cannabis soort een identieke genetische code delen en verwachten dus logischerwijs homogene groei. Helaas is dit een algemene misvatting. Er zijn veel mensen die de term fenotype gebruiken om de variaties in planten te omschrijven die ze krijgen van dezelfde soort, gekweekt vanaf zaad. In feite praten ze over verschillende genotypes, al weten ze dat vaak niet. Het is niet alleen het milieu die fenotypische expressie bepaalt, maar logischerwijs ook het genotype zelf.

Wanneer je zaden koopt van een bepaalde soort, ontvang je “familieleden” van deze soort die een groot percentage van de genen delen met duizenden (inteelt) broertjes en zusjes, maar het zijn geen identieke tweelingen. Het genotype komt vaak in de buurt van identiek, maar er zijn nog steeds verschillen, wat bijvoorbeeld te vergelijken is met een twee-eiige tweeling. Dat is de voornaamste reden waarom elke cannabis plant, vanaf zaad opgekweekt, lichte variaties laat zien in de karakteristieken, zoals hoogte, opbrengst, smaak, etc. Het genotype van zaden is meestal niet identiek.

BEËINDIG HET FENOTYPE DILEMMA: ZADEN VS KLONEN

Als je homogeniteit een niveau hoger wil tillen, heb je twee opties. De eerste optie is meer zaden ontkiemen dan je van plan bent te kweken en diegenen te selecteren die de gewenste eigenschappen in een vroeg stadium laten zien. Maar als je doelt op maximale efficiëntie en consistentie, kan je het beste een moederplant selecteren om klonen van te maken. Deze klonen kopiëren het genotype van de moederplant 1 op 1 en je zal dus voortdurend eindigen met hetzelfde fenotype, aangenomen dat de omgeving constant is. Stel dat je een van deze identieke klonen kweekt in een hydro set-up en eentje in biologische aarde, dan zal deze variatie in de omgeving wellicht resulteren in verschillende fenotypes van hetzelfde genotype.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.