By Steven Voser

Het selecteren van de optimale containers om je cannabis in te kweken, is niet altijd gemakkelijk. Hoewel je je vast kan redden met een simpele bloempot voor je eerste project, zou je eigenlijk de juiste containers moeten kiezen die zorgen voor optimale groei en gezonde planten. Laten we eens kijken naar de verschillende types containers op de huidige markt en de verschillen, voordelen en nadelen.

Als we de zaken wat versimpelen, zijn potten die je planten voorzien van de best mogelijke omgeving voor de wortels de ideale containers voor je cannabisplanten. Gezonde wortels zijn essentieel voor een optimale opname van voeding en water en zijn, letterlijk, de fundering voor een gezonde groei van je planten.

Nu we dit weten, kunnen we bepalen wat de optimale pot is, omdat we rekening kunnen houden met wat cannabisplanten nodig hebben voor gezonde wortelontwikkeling:

De wortels van je cannabisplanten moeten nooit volledig uitdrogen, omdat uitgedroogde wortels er waarschijnlijk voor zullen zorgen dat je planten sterven.

Wortels willen ook voldoende beluchting en zuurstof. Wanneer de wortels gemakkelijk toegang hebben tot zuurstof, zal dit niet alleen snelle groei stimuleren, maar het zal ook helpen schimmels en andere problemen in toom te houden. Een benauwde wortelzone, waar geen zuurstof in zit, zal bijna altijd leiden tot problemen en in het ergste geval zullen je planten sterven.


De Beschikbare Containers

Als je een growshop bezoekt of op het internet naar containers speurt, zal je diverse types containers vinden om cannabis in te kweken. Hier zijn een aantal van de meest voorkomende types potten.

1. Standaard Bloempot

Regular Pot

Dit is de gouwe ouwe bloempot, die je bijna overal goedkoop kan vinden. Tegenwoordig worden ze vaak van plastic gemaakt, maar je kan die oude, klassieke potten ook nog wel vinden, die gemaakt zijn van terracotta. Als je deze standaard potten wil gebruiken, zal je er ook een bijpassende schotel bij willen hebben die het water opvangt dat uit de potten stroomt.

Met dit type potten is het belangrijk te weten dat je drainage gaten in de bodem moet hebben om te voorkomen dat overtollig water blijft staan. Niet alle potten bezitten deze gaten, soms moet je deze zelf maken voordat je deze containers kan gebruiken om je planten in te kweken.

Terracotta potten zijn zwaarder dan plastic potten, maar ze kunnen een goede keuze zijn. Terracotta bezit een natuurlijk vermogen om overtollig vocht vast te houden en kan een verkoelend effect leveren, waar de wortels van je planten hun voordeel mee kunnen doen tijdens de warme zomermaanden.

2. Smart Potten (Stoffen Potten)

Smart Pot

Het principe achter stoffen potten, de zogeheten "smart pots", is voorkomen dat de wortels verstrikt raken. In normale (gesloten) potten groeien de planten in cirkels, maar in smart potten, gemaakt van stof, zullen de wortels niet langer cirkelen. Zodra ze de zijkant bereiken, zullen ze als het ware door de zuurstof worden "gesnoeid". Hierdoor wordt constante nieuwe groei van de wortels gestimuleerd, wat weer helpt bij een betere ontwikkeling van de plant.

Stoffen potten of zakken bezitten daarnaast ook nog het voordeel dat het bijna onmogelijk is de cannabisplant teveel water te geven. Als de potten niet worden gebruikt, kunnen ze ook gemakkelijk worden opgeslagen.

Houd er rekening mee dat de aarde in smart potten sneller uitdroogt in vergelijking met standaard potten. Om te voorkomen dat de smart potten te snel droog worden, zou je de potmaat moeten verdubbelen. Hier kleeft natuurlijk ook weer een klein nadeel aan, want je hebt meer groeimedium nodig. Omdat deze potten ook water lekken, zijn ze misschien niet geschikt voor alle kweekomgevingen.

3. Textiele Pot Van Rqs Met “Aqua-breathe”-textiel

alt="RQS Fabric Pot" title="RQS Fabric Pot" style="margin-bottom: 25px; margin-top: 25px;" width="900" height="350" />

RQS Fabric Pot

Royal Queen Seeds heeft de standaard smartpot opnieuw ontworpen voor een verbeterde versie. Ook deze zorgt ervoor dat wortels beter kunnen ademen. Dat bevordert de groei en voorkomt tegelijkertijd overmatige bewatering. Hij heeft echter ook nieuwe eigenschappen die het gebruik gemakkelijker maken.

Je hebt vast wel eens het gedoe ervaren van het verplaatsen van een standaard smartpot met een grote plant in volle glorie. Dan zul je de handvatten aan de textiele pot van RQS vast waarderen. Deze zijn ingenaaid en veilig bevestigd aan het hoofddeel van de pot. Het verschil dat ze maken, is onvoorstelbaar.

Hoewel het niet zo zichtbaar is als de handgrepen, is het interne “Aqua Breathe”-textiel werkelijk revolutionair. Deze binnenlaag van speciale materialen geeft de textiele pot van RQS een ander voordeel vergeleken met de reguliere smartpot. Lucht kan namelijk door de pot stromen, maar water loopt alleen weg via de bodem en niet de zijkanten. Dit houdt je kweekruimte niet enkel schoner en behoudt niet alleen je voedingsmix, maar voorkomt ook dat er lelijke zoutvlekken ontstaan aan de zijkanten.

De textiele pot van RQS is voorzien van het iconische RQS-logo in goud geborduurd op de zijkant. Het is daarmee een handige en aantrekkelijke toevoeging aan elke kweekruimte. Je kunt hem zowel binnen als buiten gebruiken, met hydro of aarde, plus hij is milieuvriendelijk. De potten zijn wasbaar, biologisch afbreekbaar en verkrijgbaar in een praktisch formaat van 11 liter.

4. Air Potten

Air Pot

Air potten maken gebruik van dezelfde principes als de hierboven genoemde "smart" potten. Dit zijn plastic containers met openingen aan de zijkant, die zorgen voor een geautomatiseerde "air-pruning" van de wortels. Net als bij smart potten moet je hier ook vaker water geven, omdat deze potten sneller kunnen uitdrogen in vergelijking met standaard potten. Air potten hebben, in vergelijking met stoffen potten en kweekzakken, het grote voordeel dat ze steviger zijn en minder waarschijnlijk omvallen. Omdat air potten ook water lekken via de openingen aan de zijkant, wil je ze waarschijnlijk op schotels zetten.

5. Hempy Buckets

Hempy Buckets

Hempy buckets zorgen voor een soort handmatig hydroponic systeem voor het kweken van cannabisplanten. Het verschil met normale potten is hier dat het drainage gat niet in de bodem zit, maar enkele centimeters erboven, waardoor er onderin de emmer een klein reservoir overblijft met voedingsoplossing.

Vergeleken met projecten op aarde, vul je de hempy bucket normaal gesproken met een mix van perliet en vermiculiet of je gebruikt kleikorrels om je planten vervolgens met hydroponic voedingsstoffen te voeden. Het voedingsreservoir onderin de emmer betekent dat je minder vaak water hoeft te geven.

Omdat hempy buckets zorgen voor een handmatige en passieve manier van hydroponic kweken, zonder pompen of zuurstof, moet je verzekeren dat de voedingsoplossing onder in de pot niet stagneert, omdat dit kan leiden tot problemen met de groei.

Het Opvangen Van Water Met Schotels

Omdat de meeste kwekers liever niet zien dat overtollig water de hele kweekruimte overspoelt, moeten er dus schotels onder de potten worden geplaatst. Meestal gebruik je een passende schotel onder elke container.

Sommige containers, zoals smart potten of air potten, vereisen veel grotere schotels, omdat overtollig water ook uit de zijkanten zal stromen bij het bewateren. Houd hier dus rekening mee.

De meeste cannabis kwekers zullen een soort routine ontwikkelen voor het legen van de schotels. Dit is meestal geen probleem als de planten nog klein zijn en je gemakkelijk bij elke pot in je kweekruimte kan komen. Soms, en dan met name wanneer je planten groter zijn geworden, zal het bereiken van de planten om de schotels te legen een flinke klus worden of zelfs onmogelijk blijken vanwege ruimtegebrek.

Dit probleem kan worden opgelost als je bijvoorbeeld grotere trays gebruikt onder een aantal potten, in tegenstelling tot kleinere, individuele schotels onder elke pot. Als je zo'n grotere constructie iets laat hellen, zal het water zich op een plek verzamelen, waarna je het gemakkelijk opzuigt met een waterstofzuiger.

Een andere, meer geavanceerde oplossing is een geautomatiseerde pomp, die het overtollige water uit je tray verwijdert.

Het Beste Formaat Voor Je Potten

Niet alle cannabisplanten hebben dezelfde maat pot nodig. Sommige planten, zoals bijvoorbeeld autoflowering varianten, worden niet zo groot en zullen prima presteren in kleinere of gemiddeld grote containers. Bij het selecteren van de maat van je pot, houd je rekening met het uiteindelijke formaat van je cannabisplant.

Als startpunt voor het selecteren van de juiste potmaten, houd je aan dat je ongeveer 7,5l nodig hebt voor elke 30cm planthoogte. Onthoud wel dat niet alle cannabis soorten op dezelfde manier ontwikkelen. Sommige soorten groeien breed en struikachtig, terwijl anderen lang en slank worden, maar dit startpunt kan je helpen om de juiste potmaat te vinden.

Containers Voor Zaailingen

Party Cup

Dezelfde principes voor een gezonde groei, kunnen ook worden toegepast op kleinere containers voor je zaailingen. Ook voor je zaailingen heb je een correcte drainage nodig. Omdat potten voor zaailingen klein kunnen zijn en niet veel medium bevatten, zal de bodem sneller uitdrogen. Dit betekent dat ook het risico op teveel water geven wordt verkleind.

Veel cannabis kwekers gebruiken probleemloos plastic bekers voor hun zaailingen. Zorg er wel voor dat je drainage gaatjes maakt in de bodem van de bekers.

Het wordt niet altijd aangeraden cannabisplanten op te starten in een kleinere pot om ze later te verpotten. Verpotten zorgt namelijk altijd voor wat stress bij je planten, wat sommigen willen vermijden.

Voor autoflowering varianten, die een vooraf ingestelde en vrij korte levenscyclus hebben, kan het vaak beter zijn om deze planten direct in hun uiteindelijke container te planten. De redenering is hier dat je vertraagde groei door het verpotten wil vermijden tijdens deze toch al korte levenscyclus, vooral als je de ontwikkeling en opbrengst van je planten wil maximaliseren.

Het Verpotten Van Je Planten Naar Grotere Containers

Video id: 275636482

Meestal (uitzonderingen daargelaten) zal je je zaailingen of klonen opstarten in kleinere containers om ze later, wanneer het juiste moment gekomen is, te verpotten naar grotere potten. Grotere containers maken een groter wortelsysteem mogelijk die je, inmiddels ontwikkelde, planten nodig hebben om alle voedingsstoffen op te nemen.

Het transplanteren zelf kan daarentegen wat stress veroorzaken bij je planten en als het niet zorgvuldig wordt gedaan, kan je plant zelfs sterven, bijvoorbeeld als je de wortels beschadigt bij het verpotten. Het is daarom belangrijk dat je je planten zo zorgvuldig behandelt, dat je de wortels niet verstoort.

Het beste moment om de verpotten is aangebroken als je cannabisplanten een uitgebreid wortelsysteem hebben ontwikkeld, maar nog niet gebonden zijn aan de wortels. Meestal wordt dit moment bereikt als de wortels van de planten door de gaatjes in de bodem van de pot steken, alsof ze zoeken naar meer ruimte om te groeien. Voorkom echter wel dat de plant volledig bij de wortels gebonden raakt.

Haal de plant voorzichtig uit de pot en probeer de wortels niet te verstoren. In de grotere pot maak je een kuil in het midden van je groeimedium en plaats hier voorzichtig de plant in. Vul enige resterende gaten in de nieuwe pot op met aarde of waar je maar in kweekt.

Het beste moment om zaailingen te verpotten, is meestal gekomen als de zaailingen 3-4 sets met bladeren hebben ontwikkeld.

Als je graag alle mogelijke problemen met de groei wil vermijden en op veilig wil spelen, vermijd je het verpotten gewoon helemaal en start je de planten op in hun uiteindelijke potten. Je planten komen misschien iets trager op gang dan dat ze zouden doen in kleinere potten, maar het verkleinde risico en de werkbesparing van het verpotten, kunnen zomaar de moeite waard zijn, zeker voor minder ervaren kwekers.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.