By Luke Sumpter


Wil je sneller en goedkoper van zaad naar toppen gaan? Een snellere, ruimtebesparende en goedkope manier om te kweken is de geen vegetatie, zaad tot bloem, 12-12 lichtcyclus methode.

Kweken met een 12-12 fotoperiode is een oplossing voor de ruimte en middelen problemen. Deze methode elimineert de vegetatie groeifase en dwingt de plant om direct van zaailing naar bloem te gaan. De opbrengst is lager dan die van een normaal gegroeide cannabisplant, maar de resultaten zijn veel sneller verkregen, met een aantal voordelen.

De 12-12 lichttechniek maakt in het algemeen de groei cyclus 7-9 weken, in plaats van de veel langere tijd die nodig is als de planten een vegetatieve fase hebben. Voor de beperkte ruimte, en diegene die bereid zijn om te experimenteren en het te proberen, kan het een droom zijn die uitkomt.

12-12 Cannabis Light Cycle

Wat bedoelen we met 12/12 vanaf zaad?

12-12 verwijst eenvoudigweg naar de uren licht en duisternis waaraan een cannabisplant wordt blootgesteld - 12 van elk. Normaal gesproken wordt een cannabisplant blootgesteld aan een lichtcyclus van 18-6. Hiermee zijn de cannabisplant omstandigheden goed voor de groei, en het richt zich op het opbouwen van de grootte en het gebladerte. Wanneer de lichtcyclus wordt veranderd naar 12-12 (hetzij van nature of door menselijke interventie), vertelt het de cannabisplant dat de seizoenen veranderen, en dat het tijd is om te bloeien. Door vanaf het begin een 12-12 lichtperiode toe te passen, gaat de cannabisplant direct in de bloei, in een poging om te reproduceren. Je bent in wezen de plant aan het foppen door het te laten denken dat het groeiseizoen ten einde loopt, dus moet het zo snel mogelijk bloemen produceren.

12/12 verlichting vanaf zaad: hoe herken je de tekenen van de bloei?

Wanneer je wietzaadjes kiemt onder een lamp en direct blootstelt aan een lichtschema van 12/12, zijn de toppen de eerste tekenen dat de bloei is aangebroken. Tijdens de eerste stadia van de groei, ontwikkelt je wietplant veel bladeren. Deze zijn nodig om energie te creëren en de groei aan te drijven. Kort daarna zal ze op basis van de beperkte lichtcyclus de boodschap krijgen dat ze toppen moet gaan produceren. Deze verschijnen bij de knopen, het punt waar de takken en de hoofdsteel elkaar ontmoeten. Het eerste wat je ziet, is voorbloei in de vorm van een enkel schutblad voorzien van kleine haartjes die we stigma's noemen. Deze kleine structuren geven duidelijk aan dat je plant de vegetatieve groeifase voorbij is. Vanaf dit moment kun je wat stretching verwachten terwijl de pre-toppen zich verder ontwikkelen.

Signs of cannabis flowering

De beste voeding als je wiet direct onder een 12/12 lichtcyclus kweekt

Wanneer je standaard verlichting gebruikt (18/6), geef je je planten tijdens de vegetatieve groei waarschijnlijk veel stikstof om de groei van fan leaves te stimuleren. Zodra je overschakelt op de bloei, kies je een formule met meer fosfor en kalium om de ontwikkeling van de toppen te bevorderen. Maar zodra je je cannabis vanaf zaad 12 uur licht per dag geeft, sla je de vegetatieve fase bijna helemaal over. Toch hebben je planten nog steeds een bepaalde hoeveelheid stikstof nodig voor een gezonde groei en metabolisme en je wil vast de beste resultaten behalen. Een product als RQS Bio-Grow Voeding biedt hier uitkomst. Dit heeft een NPK verhouding van 3-3-3 om een goede balans van de drie macronutriënten te bieden. Na 2-3 weken schakel je over op een product met een NPK verhouding van 0-5-5. Kies dan bijvoorbeeld voor Bio-Bloom Voeding, wat bedoeld is om de ontwikkeling van toppen in die laatste weken van de groei te stimuleren.

Hoe kweek je wiet vanaf zaad onder 12/12 verlichting?

12-12 kweken is zo simpel als het veranderen van de timing op je lichtcycli, waardoor je planten gelijke hoeveelheden dag en nacht krijgen vanaf dat ze ontkiemen. De planten zullen er iets anders uitzien dan een cannabisplant die door een vegetatieve groei gaat. Lichtgevoelige hormonen in cannabis maken op het hoogste punt de grootste cola. Deze methode garandeert alles behalve dat alleen de belangrijkste toppen groeien op elke kleine plant. In wezen zul je een cola kweken met een paar korte zijtakken met toppen - met de plant die in principe een top is op zichzelf. Zorg ervoor dat je je planten ondersteunt.

Overal waar je aandacht aan zou besteden bij een normale kweek, blijft ongewijzigd en is nog steeds net zo belangrijk. pH en de kwaliteit van het water, het mengen van voedingsstoffen, ongediertebestrijding, groeimedium voorwaarden, EC en ppm spelen allemaal nog hun belangrijke rol in de potentie en het gewicht van je eindproduct.

Kweken op deze manier vereist nog steeds alle kennis die nodig zou zijn om planten te telen met een andere methode, en de onderhoud-routines zijn nog steeds onveranderd. Na verdunde voedingsstoffen, terwijl ze nog jong zijn, behandel je planten zoals je zou doen tijdens een normale toppen cyclus. Je moet echter wel vaker spoelen, om de tien dagen hooguit, om zoutopbouw in de kleine potten te voorkomen.

Uitgevoerd met deskundigheid en een gewillige soort cannabis zaden, is het niet onbekend om 1 gram marijuana per watt verlichting te produceren. Dat is een indrukwekkende 250g in 7-9 weken voor een 250W lamp in een klein kastje!

Wat zijn de voordelen van kweken vanaf zaad onder 12/12?

Bij een autoflower kun je altijd een lichtcyclus van 12/12 aanhouden. Maar ook voor fotoperiode wietplanten kleven er voordelen aan een 12/12 schema. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Snelheid: Wanneer je na het kiemen van je wietzaadjes een lichtcyclus van 12/12 aanhoudt, sla je het grootste deel van de vegetatieve fase over. Dit scheelt weken in het gehele groeiproces. Na de kieming hoef je uiteindelijk slechts 7-10 weken op de oogst te wachten.
  • Onderhoud: Planten die je vanaf zaad onder een 12/12 lichtschema kweekt, kun je veel makkelijker verzorgen dan hun grotere tegenhangers, die weken in de vegetatieve fase hebben doorgebracht. Het bladerdak is kleiner, waardoor je veel minder tijd kwijt bent aan ontbladeren en trainingstechnieken.
  • Grootte: Voortbordurend op het bovenstaande, zijn wietplanten die je direct onder een 12/12 cyclus kweekt veel compacter. Dit maakt ze ideaal voor krappe kweektenten, kleine tuinen en balkons. Bovendien zijn ze ideaal voor kwekers die discretie belangrijk vinden.
  • Kosten: Omdat deze planten hun groeicyclus razendsnel voltooien, staan je groeilampen minder uren per dag aan en over een veel kortere periode. Dit heeft een aanzienlijke impact op je stroomrekening.
12-12 Cannabis Light Cycle advantages

Kweek van zaad tot oogst onder een 12/12 lichtcyclus en bespaar ruimte

Planten met minder zijtakken en een toplaag hebben minder behoefte aan ruimte tussen hen in, wat de efficiëntie verhoogt. Als voorbeeld: 1x 15-liter pot produceert een plant met een groot volume en moeilijke onderhoudsproblemen in een krappe ruimte. 4x 3,5 liter potten in dezelfde grootte ruimte kunnen net zoveel gedroogd materiaal produceren met het voordeel dat ze gemakkelijker te roteren zijn, zodat de hele plant 360 graden licht krijgt. De hele oogst is minder gedoe tijdens het onderhoud aangezien elke plant 100% toegankelijk is en fysiek makkelijker om te bewegen. Er is geen behoefte aan afzonderlijke kiemen en vegetatie ruimte of tijd verspild aan 18-6 vegetatie. De zaden worden gekiemd onder 12-12 kweeklichten, welke continue bloeiende planten verschaffen.

Gebruik je middelen efficiënter met een 12/12 lichtcyclus

Er is minder vraag naar grondstoffen. Je zult slechts de helft van het waterverbruik ervaren met minder vochtverlies door verdamping, en een derde minder voedingsstoffen worden gebruikt. CO₂ en het gebruik van elektriciteit met inbegrip van de meeste randapparatuur worden verminderd door maar liefst 650 kweekuren per jaar .

Uren van tippen, fimmen, tak controle en mainlining zijn nu onnodig, wat jouw meest waardevolle middel vrijmaakt, tijd.

Het belang van een schone ruimte als je een 12/12 lichtcyclus aanhoudt

Zorg er altijd voor om je kweekruimte opnieuw te steriliseren na elke oogst.

Pas goed op voor schimmels aangezien de kweekruimte minder licht zal krijgen met meer kans op schimmels in warme donkere hoeken en vouwen.

Belangrijke tips als je wietplanten vanaf zaad onder 12/12 verlichting zet

Er zijn een aantal haters van deze methode, maar velen vinden het geweldig. Degenen die er een hekel aan hebben, hebben het vaak niet echt geprobeerd. Het gaat erom om het te proberen en zien wat voor jou werkt. Zelfs als je ertegen bent na het geprobeerd te hebben, helpt het allemaal om je kennis als kweker uit te breiden.

Sommige Sativa's zullen nog steeds rekken tot 1,2 meter met behulp van deze methode, dus selectie van soort helemaal aan het begin is de sleutel. Indica's zijn een voor de hand liggende keuze voor een maximale ruimtebesparing. Ze zijn over het algemeen kleiner, en 12-12 houdt ze zeer beheersbaar. Je zult genieten van kleine potten vol met cola, als een miniatuur stinkend bos. Toppen zo geteeld zijn in smaak en effect niet te onderscheiden van vegetatieve planten, en aan het eind van de dag, is het sneller en vaker verkrijgen van toppen een goed ding, toch?

SOG bij het kweken vanaf zaad onder een 12/12 lichtcyclus

SOG, of Sea Of Green, is een geweldige techniek als je in een kleine ruimte kweekt. Bij dit concept kweek je veel kleine planten per vierkante meter, waarbij je de opbrengst niet per plant optimaliseert, maar over een bepaalde oppervlakte. Sommige SOG-kwekers zetten hun wietplanten direct na het kiemen onder een 12/12 schema. Anderen laten de planten eerst 2-3 weken groeien (onder minimaal 18 uur licht) om wat massa en hopelijk ook een voller bladerdak te creëren voordat ze overgaan op de bloei.

Cannabis SOG technique

Canna kweken: groeilampen en energiekosten van een 12/12 schema

Als je direct met een lichtschema van 12/12 begint, kun je aanzienlijk op je energierekening besparen. Uiteraard zullen de kosten variëren, afhankelijk van de gebruikte groeilampen en de grootte van je ruimte. Je kunt onderstaande formules gebruiken om te berekenen hoeveel je ongeveer kwijt bent. Maar eerst moet je de gebruikskosten van je groeilamp berekenen door het aantal kilowatturen te bepalen. Hiervoor gebruik je de volgende formule:

Aantal branduren × (watt/1000) = kilowattuur

Stel bijvoorbeeld dat je een groeilamp van 200 watt gebruikt om één wietplant te kweken. Deze lamp laat je 8 weken lang 12 uur per dag branden (12 uur x 7 dagen x 8 weken = 672 uur). Dan komen we op de volgende berekening:

672 × (200/1000) = 134,4kWh

Vervolgens moet je het aantal kilowatturen vermenigvuldigen met de elektriciteitskosten per kilowattuur. Voor dit voorbeeld gaan we uit van het Europese gemiddelde van € 0,20 per kilowattuur. Daarmee komen we op het volgende:

134,4 × 0,20 = € 26,88

Het is duidelijk dat je veel geld kunt besparen door direct een schema van 12/12 aan te houden, vergeleken met de kosten van een langere vegetatieve fase. Onthoud wel dat de kosten sterk zullen variëren, afhankelijk van de grootte van de ruimte die je moet belichten en het vermogen van je groeilampen.

12-12 cannabis light cycle cost

De beste soorten wiet om te kweken onder een lichtschema van 12/12

Als je wiet wilt kweken met een lichtschema van 12/12, kun je gelukkig uit honderden verschillende soorten kiezen. Dat gezegd hebbende, zullen planten uit onderstaande categorieën deze kweekstijl iets beter behappen:

  • Fotoperiode indica's: Deze soorten hebben een compacte structuur, bloeien snel en produceren sterke wiet. Ze racen door hun groeicyclus en zijn iets makkelijker te beheersen dan hun sativa-tegenhangers.
  • Autoflowers: 12/12 verlichting heeft geen impact op de snelheid waarmee autoflowers bloeien. In tegenstelling tot fotoperiode soorten vertrouwen ze tenslotte niet op een afname in het aantal lichturen om de bloei op te wekken. Maar omdat je de groeilampen slechts 12 uur per dag laat branden, kun je veel geld besparen. Bovendien zijn deze soorten ideaal voor krappe ruimtes vanwege hun compacte formaat.
  • F1-hybrides: Dit zijn nieuwkomers in de wereld van wiet. Toch hebben ze in rap tempo de harten van kwekers veroverd met hun snelle groei, hoge THC percentages en goede resistentie tegen ziekten en plagen. De meeste F1-hybrides zijn autoflowers en zullen daarom niet meteen bloeien onder een lichtschema van 12/12. Hiermee kun je echter wel op een goedkopere manier een aantal van de beste soorten van dit moment kweken.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.