Inbegrepen GRATIS producten
Hoe Bespaar Je Geld Met Hergebruik Van Oude Grond?
Door oude grond te hergebruiken, bespaar je geld en verbeter je de algehele kwaliteit van de bodem. Het levert veel voordelen op als je gebruikte aarde weer geschikt maakt voor hergebruik als potgrond. Lees er meer over in dit artikel.
Inhoud:
Hergebruik Van Oude Grond Voor Cannabisteelt
Als je geen last hebt gehad van een ziekte of een of andere invasie van ongedierte, is het niet nodig om elke keer nieuwe grond te kopen als je een cannabisplant plant of wilt verpotten. Je kunt het oude spul gewoon opnieuw gebruiken. Het is niet moeilijk om oude grond nieuw leven in te blazen en te hergebruiken en het bespaart je veel geld.
Marihuana is een beruchte slokop als het gaat om allerhande voedingsstoffen; tijdens de vegetatieve fase heeft de plant veel behoefte aan stikstof en tijdens de bloei heeft ze veel calcium en magnesium nodig. Nadat er cannabis in is verbouwd, blijft de grond dan ook berooid achter. Maar het kweken van wiet levert aarde ook talrijke voordelen op. Zo zorgen de wortels ervoor dat de grond mooi los wordt, waardoor de bodemstructuur wordt verbeterd. Dat is een van de vele voordelen van het kweken van cannabis
-
Denk een Stapje Verder
Als je ervoor zorgt dat de grond gezond blijft, voorkom je dat hij weer helemaal op kracht moet komen voordat je hem kunt hergebruiken. Gebruik regelmatig bemesting, compost en mulch van planten uit potten, om te zorgen dat de aarde in elke levensfase van je cannabisplant gezond is. Als je goed voor de grond zorgt, blijft die gezond, kruimelig, houdt hij goed water vast en laat hij goed water door. Als je het vervolgens hergebruikt, hoef je maar weinig aanpassingen te doen.
Combinatiekweek helpt ook om de grond gezond, vitaal en ziektevrij te houden. Als je daarvoor kiest, is het echter raadzaam om in een grotere pot dan nodig te planten. Zo blijft er ruimte over voor de combinatieplanten. Een eenvoudig mengsel van luzerne, klaver en goudsbloem levert zowel voor de grond als voor de plant veel gezondheidsvoordelen op.
-
Oude Grond Kan Worden Hergebruikt
Grond waar niet goed voor is gezorgd en waarvan veel gevergd is, heeft verbeteringen nodig als je het opnieuw wilt gebruiken. Het kan zijn dat de aarde hydrofoob is geworden, helemaal geen voedingsstoffen en mineralen meer bevat, of dat de structuur is verwoest. Grond die lange tijd in de zon heeft gelegen, bevat zeker geen voedingsstoffen meer en moet worden verbeterd.
-
Zorg Voor Schone Grond
Als je grond besmet is geraakt met een ziekteverwekker of er om wat voor reden dan ook ongezond uitziet, dan kun je deze aarde het beste in een vuilniszak doen en weggooien. Als je het vermengt met de grond in de tuin, of het verwerkt in compost, kun je de ziekteverwekker over je hele tuin verspreiden. Het kan gebeuren dat ziekten in de grond sluimeren, zelfs als je denkt dat je er vanaf bent. Dat geldt zeker voor veel soorten mijten, schimmels, muggen en rot. Als je zulke grond opnieuw gebruikt, infecteer je de planten die je er daarna in zet. Zorg ervoor dat je je handen wast voordat je gezonde aarde en planten aanraakt. Maak ook de potten goed schoon met een warm sopje, zodat je eventueel besmettelijke stofjes weg schrobt.
-
Wiet, Geen Onkruid
Het pasteuriseren van oude grond is een manier om ongewenste indringers te elimineren. De zaden van gras en onkruid, de eieren van insecten en sporen van schimmels kun je doden door de gebruikte aarde in een zwarte vuilniszak te doen. Die laat je vervolgens een middag in de zon liggen. De hitte zorgt ervoor dat de grond wordt gepasteuriseerd en die is daarna klaar voor gebruik. Door deze methode wordt ook de gunstige flora en fauna gedood, dus je moet de aarde weer aanpassen als je voor pasteuriseren kiest. Leg de grond in de zon voordat je de verbeteringen doorvoert. Anders dood je meteen de goede stofjes die je hebt toegevoegd.
Hoe Kun Je Potgrond Hergebruiken?
Door je gebruikte groeimedium te saneren, kun je aarde voorzien van voedingsstoffen en hergebruiken. Het bevat alles wat nieuwe planten nodig hebben om gezond te blijven en een goede oogst te produceren.
Lees hieronder een aantal beproefde methodes voor het zuiveren, revitaliseren en succesvol hergebruiken van je grond. Welke is jouw favoriet?
De Grond Zuiveren met Enzymen: een Tijdrovende Aanpak
Je weet waarschijnlijk wel dat de microscopische stoffen in aarde een essentiële rol spelen. Talloze schimmels en bacteriën zijn voortdurend bezig met het afbreken van organisch materiaal. Ze produceren hiermee voedingstoffen die de planten kunnen opnemen.
Deze twee typen microscopisch leven produceren enzymen die de omringende stoffen afbreken om voedsel te maken. Enzymen zijn in feite mini-machines, bestaande uit proteïnen, die specifieke chemische reacties uitvoeren.
Net zoals bacteriën en schimmels enzymen gebruiken om organisch materiaal in de aarde te verwerken, kunnen wietkwekers dat ook!
Anders dan vaak gedacht wordt, halen planten hun voedingsstoffen niet direct uit de grond. Ze spannen een leger microben voor hun karretje. Als ware kapitalisten verhandelen de planten vervolgens hun suikers (die ze tijdens de fotosynthese hebben gemaakt) voor de voedingsstoffen die de schimmels uit de aarde hebben gehaald.
Na verloop van tijd raakt de bodem uitgeput. De belangrijke voedingsstoffen verdwijnen. Daarom moeten kwekers hun groeimedium van tijd tot tijd aanvullen. Ook detritus (algemeen afval en puin) hoopt zich op in de aarde na een groeicyclus.
De componenten van dode microben, stukjes wortel en resten van insecten hopen zich op. Enzymen helpen bij het sneller afbreken van deze resten en zetten ze om in bruikbare voedingsstoffen.
Na de groei en de oogst, kun je de achtergebleven grond verrijken met enzymen. Zo krijg je toegang tot de ongebruikte voedingsstoffen en toevoegingen.
We leggen uit hoe je de aarde met behulp van enzymen kunt verrijken:
- Haal de oude wortelkluit uit de aarde.
- Kies een enzymproduct dat veilig is voor je planten en dat niet fytotoxisch is.
- Voeg dit product toe aan je groeimedium.
- Doe er wat andere toevoegingen bij, zoals wormenmest en humuszuur. Hiermee introduceer je belangrijke mineralen aan je medium.
- Laat het medium drie maanden met rust. Zo kunnen de enzymen het organische materiaal in het medium goed verwerken.
- Roer het mengsel af en toe door om de aarde te beluchten.
Koken en Aanpassen: een Snellere Manier
Enzymen werken goed, maar je moet wel een aantal maanden wachten totdat je de aarde weer kunt gebruiken. Heb je eerder aarde nodig? Ren niet direct naar de winkel, maar probeer deze snellere methode.
Stap 1: Maak de Aarde Los
Wietplanten maken tijdens het groeien en rijpen grote wortelkluiten in de aarde. Zo’n kluit zorgt ervoor dat de aarde vorm en structuur krijgt. Het maakt het medium ook erg stevig en geconcentreerd. Aan het eind van de groeicyclus moet je je potten legen en al die compacte aarde los maken. Leeg je potten in een grote plastic bak. Maak de aarde los met je handen of met tuingereedschap zoals een hark of troffel.
Stap 2: Verwijder Wortels en Wormen
Bij het opbreken en losmaken van je substraat, kom je verdwaalde wortels en wormen tegen. Haal de stukjes wortel eruit, gooi ze op de composthoop om je groeimedium te maken voor het volgende seizoen.
Ook de wormen moet je voorzichtig verwijderen. Verplaats ze naar je composthoop of een ander plekje in de tuin. Wormen zijn geen plagen; deze kleine grondwerkers verbeteren de kwaliteit van je grond aanzienlijk. Ze verteren microben en organisch materiaal en hun poep bevat veel voedingsstoffen, waaronder stikstof.
Stap 3: Pasteuriseer Je Aarde
Pasteuriseren helpt om de slechte microben in je grond te doden. Niet alle microben zijn namelijk gunstig voor je planten. Bepaalde schimmels en bacteriën zijn niet in het belang van de kweker en kunnen ziektes veroorzaken.
Maak je geen zorgen! Pasteuriseren klinkt misschien ingewikkeld, maar het gaat erom dat je simpelweg kokend water over je aarde giet. Doorweek je bak met aarde met kokend heet water. Laat het een uur zo staan.
Giet het water af en laat de aarde drogen in de zon, bij voorkeur in een kas of polytunnel. Als de aarde droog is, kun je het in plastic zakken scheppen. Laat de gevulde zakken enkele dagen bakken in de zon, want het uv-licht desinfecteert.
Stap 4: Introduceer Nieuw Leven aan de Bodem
Als je bovenstaande stappen hebt voltooid, heb je schone aarde, maar er zit nog geen leven in. Microbieel leven is onmisbaar voor een gezonde bodem. Als dit ontbreekt, heb je slechts een bewegingsloze massa organisch materiaal. Introduceer nuttige schimmels en bacteriën aan de grond en breng daarmee het substraat tot leven. Daarmee creëer je veel gezondere, meer productieve planten.
Er valt voor kwekers heel wat te kiezen als het aankomt op het verbeteren van de bodem. We adviseren de toevoeging van wormenmest en levende wormen om het proces op te starten.
Daarna doe je wat schepjes mycorrhizae bij de mix. Deze schimmels versmelten met de plantwortels en zorgen ervoor dat de voedingsstoffen direct bij de planten komen. Voeg ook nuttige bacteriën toe, zoals rhizobacteriën. Hiermee verbeter je de beschikbaarheid van voedingsstoffen en bestrijd je ziekteverwekkers in de aarde.
Stap 5: Voeg Extra Aarde Toe
Na het zuiveren en opnieuw opbouwen van je aarde is er waarschijnlijk wat volume verloren gegaan. Vul je voorraad aan met wat rijpe compost, het liefst uit je eigen afvalbak. Nu kun je je potten vullen.
Stap 6: Verpot Je Zaailingen
Het is je gelukt! Zet je zaailingen in de potten met behandelde en verrijkte grond. Wat rest, is toekijken hoe ze floreren tijdens hun levenscyclus.
Tips voor het Hergebruik van Kokosvezel
Je kunt ook andere kweekmedia, zoals kokosvezel, hergebruiken om de hoeveelheid afval te beperken. We bespreken hier hoe je dit geweldige substraat op kunt frissen. Zo kan het weer enkele rondes mee.
Volg onderstaande stappen als je kokosvezel wilt hergebruiken:
- Maak de vezels los en verwijder achtergebleven wortels.
- Dompel je kokosvezel onder in een enzymoplossing om kleinere wortels op te lossen die je niet met de hand kunt verwijderen.
- Was je kokosvezel met gedestilleerd water om detritus en zoutresten uit het medium te spoelen.
4. Steriliseer je kokosvezel met een oplossing van 35% waterstofperoxide.
5. Voeg wat verse kokosvezel toe aan je voorraad en zet er weer planten in!
Tips voor het Hergebruik van Kleikorrels of Perliet
Ook kleikorrels of perliet hoef je niet weg te gooien. Met onderstaande methode maak je ze schoon en klaar voor de volgende kweek:
- Verwijder al het dode plantenmateriaal en dompel de korrels in een enzymoplossing.
- Laat de kleikorrels 30 minuten in de oplossing staan, zeef ze en herhaal het proces een keer.
3. Leg de kleikorrels of het perliet 2-3 dagen in de zon om te desinfecteren, het liefst in de bescherming van een kas.
4. Hergebruik je kleikorrels of perliet in je aarde of hydrocultuur opstelling.
Andere Manieren om Gebruikte Aarde te Benutten
Als je geen zin hebt om alle stappen voor het verversen van de grond te doorlopen, kun je de natuur het werk laten doen. Leeg je potten op de composthoop en laat de microben de wortels en andere restanten afbreken. Dat duurt ongeveer een jaar, maar daarna kun je het opnieuw gebruiken.
Je kunt er ook voor kiezen om de oude aarde als toplaag op je verhoogde tuinbedden aan te brengen. Maak de grond los en hark het in je bedden. Hiermee voeg je organisch materiaal toe dat uit uiteindelijk afbreekt tot beschikbare voedingsstoffen.
Je Kunt Aarde Altijd Hergebruiken, maar Niets Gaat Vanzelf
Door je bodem te herstellen, ben je een stap dichterbij de creatie van een gesloten kweeksysteem. Je beperkt de hoeveelheid afval, bespaart geld en ontwikkelt bijzondere vaardigheden. Het kost de nodige tijd en moeite, maar de beloning is het werk meer dan waard.