Als je de best mogelijke toppen van je gewas wilt halen, dan kom je een heel eind als je je planten op de goede manier water geeft. In een hydrocultuur systeem is water essentieel voor de groei en gezondheid van de plant. Er zijn duizenden mogelijkheden. Onder andere methodes waarbij een continue stroom van vloeibare voeding aan het wortelsysteem wordt toegediend. En zelfs aerocultuur systemen waarbij helemaal geen medium wordt gebruikt, maar de plant water krijgt middels een fijne nevel of door de luchtvochtigheid.

De ideale manier van water geven, hangt samen met je budget, beschikbare tijd en ervaringsniveau. Deze factoren zijn allemaal van invloed op het behoud van water. En op hoe je de voedingsstoffen naar het wortelstelsel van je plant brengt.

Hydrocultuur Systemen vs Aerocultuur Systemen

DRUPPEL-IRRIGATIESYSTEEM

Dit is een erg populair systeem bij de toepassing van hydrocultuur. Door de kwaliteit en frequentie van de bewatering van je planten te reguleren, kun je ook de toevoer van voedingsstoffen sturen. Dat geeft de kweker de mogelijkheid om de toediening van een oplossing af te stemmen op het aantal druppels dat de plant krijgt.

Het druppel-irrigatiesysteem bestaat uit een aantal smalle buizen en druppelaars die het waterreservoir verbinden met elke afzonderlijk plant in je tuin. De omvang is onbeperkt. Je kunt met een druppel-irrigatiesysteem dus een paar planten voeden, maar ook een gewas van industriële afmetingen. De hoeveelheid vloeistof en frequentie waarmee deze wordt toegediend, worden geregeld met een timer. Zo wordt er geen druppel te veel en geen druppel te weinig aan de planten gegeven. Je hoeft er zelfs niet bij te blijven om ze voeding te geven. Daarmee bespaar je tijd en geld, waardoor je ruimte hebt om je met de niet-geautomatiseerde processen bezig te houden.

In de meer conventionele plantages krijgen planten vaak overvloedig water. Men gaat ervan uit dat een teveel vanzelf wegloopt. Dat geeft een plant echter niet de beste groeiomstandigheden en het is ook niet erg milieuvriendelijk. Het conserveren van water is in het bijzonder belangrijk voor kwekers die in extreem droge gebieden wonen, waar water niet zo overvloedig is. Druppel-irrigatie zorgt ervoor dat je altijd genoeg water hebt voor je planten.

NADELEN

Dit systeem heeft ook nadelen. Het is niet de meest eenvoudige methode om aan te leggen. Het aanleggen van een tuinslang in je kweekruimte is voor de doorsnee thuiskweker een stuk simpeler. De buizen moeten ook regelmatig worden schoongemaakt om verstoppingen te voorkomen. Afzettingen van algen en mineralen kunnen de waterstroom inperken. Dat kan ervoor zorgen dat een of meerdere planten niet het water krijgen wat ze nodig hebben. Als je systeem het water onder de grond afgeeft, dan heb je geen idee wanneer je plant geen voeding krijgt. Een tekort aan voedingsstoffen merk je pas een aantal dagen later op.

Bij druppel-irrigatie moet je ook maandelijks doorspoelen. Daarmee voorkom je de hierboven genoemde problemen. Door je systeem regelmatig door te spoelen, verwijder je alle achtergebleven restjes die door de langzame stroming van het water zijn afgezet. Hoe vaak je dat moet doen, hangt af van hoe schoon je systeem is en wat de kwaliteit van je water en voedingsvloeistof is. Tot slot, ook al heeft het systeem in het algemeen minder regelmatig toezicht nodig, het heeft meer aandacht nodig op momenten dat je er wel mee bezig bent. Je moet je planten voortdurend controleren op tekenen van een slechte gezondheid of ziekten. Dat is de enige manier om mogelijke problemen op tijd op te lossen.

Druppel-Irrigatie Cannabis

BENODIGDE MATERIALEN OM JE EIGEN DRUPPEL-IRRIGATIESYSTEEM TE MAKEN

Om je eigen druppel-irrigatiesysteem te maken, heb je voor elke plant een druppelaar nodig. Daarmee kun je de watertoevoer naar de individuele planten reguleren. Er zijn veel varianten op deze producten. Bijvoorbeeld een geperforeerde buis waar het water doorheen kan. Maar je hebt ook buizen die zijn bevestigd aan een plastic leiding om water over een groter oppervlak te verdelen. Het is aan jou om te beslissen welke methode het beste is. Maar je moet absoluut zoeken naar druppelaars met drukcompensatie. Als je namelijk meerdere niveaus hebt in je kweekruimte, dan krijgen de planten die lager staan meer water door de zwaartekracht. Drukcompensatie zorgt ervoor dat elke plant dezelfde hoeveelheid water krijgt, onafhankelijk van hoogteverschillen.

Je hebt natuurlijk ook PVC buizen nodig om in de druppelaars te plaatsen. Deze zorgen ervoor dat het water bij je plant komt. Ze zijn bevestigd aan een PVC verdeelstuk dat dient als spil in je waterdistributie. Ze variëren in grootte, afhankelijk van het aantal planten. Bij grootschalige teelt heb je niet alleen langere, maar ook dikkere PVC buizen nodig. Als je dit alles gereed hebt, moet je een waterpomp aansluiten. De meeste doorsnee pompen zijn prima; ze pompen meer dan 1000 liter water per uur rond en dat is meer dan genoeg.

Het laatste en meest vergeten materiaal is de bak. Die is heel belangrijk omdat daar je overtollige water naartoe stroomt. Je pomp hergebruikt dit water vervolgens en op die manier bespaar je geld en belast je zo min mogelijk het milieu.

We gaan nu al deze materialen verzamelen en ze in elkaar zetten zodat je een functionerend druppel-irrigatiesysteem krijgt.

JE DRUPPEL-IRRIGATIESYSTEEM BOUWEN - MATERIAALVOORBEREIDING

Wat zo mooi is aan druppel-irrigatie, is dat je bijna geen extra geld of moeite nodig hebt als je een plant aan je tuin toevoegt. We gaan je nu een heel eenvoudige opstelling leren. Het is een erg simpel systeem en snel te bouwen en daarom minder geschikt voor professionele kwekers met een plantage van industriële omvang. Het is perfect voor mensen zoals jij en ik die gewoon een paar planten willen. Zodat we onze eigen toppen kunnen verbouwen en die kunnen delen met vrienden en familie.

Allereerst heb je een emmer of bak nodig, het materiaal dat we hierboven als laatste noemden. Zoek naar eentje met een deksel. De maat van de bak bepaalt hoeveel planten je kwijt kunt in je systeem. Je moet ervoor zorgen dat de potten goed passen, dus snijd gaten van de juiste grootte in het deksel van de bak. Deze moeten een diameter van zo'n 10-12cm hebben. Boor een ander gat, groot genoeg voor de stekker van de pomp. Tot slot boor je nog eentje in het deksel. Dit gat moet de diameter van de dikke buis hebben die aan de pomp zit.

Nu je alles hebt voorbereid, gaan we de materialen in elkaar zetten.

JE DRUPPEL-IRRIGATIESYSTEEM BOUWEN – ALLES IN ELKAAR ZETTEN

Plaats de pomp op de bodem van de emmer en doe de bedrading en buis door het deksel. Vervolgens zorg je ervoor dat de buis van 1,2cm wordt verkleind waardoor de pomp compatibel is met de maat waarbij je planten niet overstromen. Je hebt daarvoor een verloopstuk nodig dat ervoor zorgt dat de buis de helft kleiner wordt. Dat past beter bij je behoeften. Doe vervolgens het deksel op de emmer. Druk de buis terug in het gat, waardoor het verloopstuk plat op de bovenkant ligt. Ontspan nu maar, dit was het moeilijkste deel. Als je het verloopstuk op het uiteinde van de dikkere buis hebt geplaatst, bevestig dan 10cm van de dunnere buis aan het andere uiteinde.

Het enige wat je nu nog moet doen, is je potten in de voorgesneden gaten plaatsen en ze vullen met je medium, bijvoorbeeld kleikorrels of steenwol. Tot slot doe je het zaad of de kloon erin. Zorg ervoor dat de buisjes naar de planten lopen en klaar is kees.

Sluit het apparaat aan en wacht op het resultaat. Vergeet niet om een timer aan te sluiten op je stekker, zodat het systeem niet 24 uur per dag aan staat. In het ideale scenario staat de pomp drie keer per dag gedurende zes minuten aan.

Vergeet niet te controleren op verstopte druppelaars, zodat je eindproduct geen teleurstelling wordt. Dit systeem behoeft weinig onderhoud en heeft de potentie om opbrengsten van topkwaliteit te genereren. Veel plezier en vergeet niet om van je fouten te leren!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.