Inbegrepen GRATIS producten

Fertigatie Voor Precisie In Het Toedienen Van Voeding Aan Cannabis
Fertigatie is een geautomatiseerd systeem voor het toedienen van voedingsstoffen in een irrigatiesysteem. De automatisering is erg precies en daarmee wordt tijd bespaard op het mengen van nutriënten. Zo kunnen kwekers meer aandacht geven aan de planten zelf.
VRAAG LEIDT TOT VRIJHEID
De vraag naar fertigatie systemen in de cannabisindustrie is een weerspiegeling van de populariteit van cannabis in de gebieden waar de plant legaal is. Dergelijke hightech systemen zorgen voor een grootschalige vermeerdering van productiviteit, effectiviteit en product consistentie. Wereldwijd wordt cannabis op steeds meer plekken gelegaliseerd en dalen de prijzen. Daardoor is automatisering de oplossing om concurrerend te blijven, maar toch kwalitatieve producten te leveren.
WAT IS FERTIGATIE?
Fertigatie (een samentrekking van fertilisatie en irrigatie) is een zeer accuraat geautomatiseerd systeem voor het toedienen van voedingsstoffen. Over het algemeen wordt het gebruikt voor grootschalige cannabis kweek. In fertigatie systemen wordt gebruik gemaakt van opgeloste voedingsstoffen. Daarmee bespaar je tijd die anders nodig is voor handmatig mengen en kun je meer tijd besteden aan de planten zelf. Ook kleinschalige kwekers, die niet veel tijd hebben voor het afmeten van voedingsstoffen of water, kunnen het systeem gebruiken.
Het systeem is afkomstig van de reguliere tuinbouw en aangepast aan de criteria van cannabis kweek. Hierbij worden opgeloste voedingsstoffen in de gewenste verhouding rechtstreeks in het irrigatie systeem geïnjecteerd. Dit heeft voordelen ten opzichte van verrijkte plantenmengsels en droge meststoffen, ongeacht of die bedoeld zijn om het medium aan te passen of als langzame vorm van voedselafgifte. In beide gevallen blijven ze in het groeimedium totdat ze helemaal door de plant zijn opgenomen; ook als er eigenlijk een andere formule nodig is om fluctuaties in de omgeving te compenseren of als er een nieuwe groeifase is aangebroken.
VERSCHILLENDE REACTIES BIJ PLANTEN
In verschillende omstandigheden gebruiken planten voedingsstoffen op diverse manieren. Zo kan in een kas de temperatuur dalen en stijgen. Ook kan het licht verschillen qua intensiteit. Daardoor hebben planten meer stikstof nodig. Dat zorgt ervoor dat ze snel blijven groeien bij lagere temperaturen en als er minder licht is. Aan de andere kant kan veel stikstof in gevallen van intens licht en hoge temperaturen juist leiden tot planten die te veel stretchen. Met fertigatie kunnen de opgeloste voedingsstoffen compleet worden afgestemd op de omstandigheden. Daardoor groeit de plant altijd optimaal.
VEELZIJDIG
Fertigatie kan worden verwerkt in vrijwel elk gewenst watersysteem. Druppellijnen, eb- en vloedsystemen, capillaire matten, vloedtafels en zelfs wicking profiteren stuk voor stuk van de precieze aflevering van voedingsstoffen die met fertigatie mogelijk is. Daarbij gaat de voorkeur uit naar nutriënten die volledig kunnen worden opgelost in water. Daardoor blijven de leidingen schoon. Zolang het systeem goed wordt gefilterd en regelmatig wordt doorgespoeld, kun je ook organisch materiaal gebruiken. Bijvoorbeeld compostthee en niet oplosbare hulpstoffen.
EENVOUDIGE TRANSITIES VOOR OPTIMALE GROEI
In de vegetatieve fase hebben planten heel andere voedingsstoffen nodig dan in de bloeifase. Met fertigatie wordt de overgang van de ene voedingsoplossing naar de andere eenvoudig. Organische hulpstoffen en meststoffen die geleidelijk worden afgegeven, worden slechts deels weggespoeld; sommige niet oplosbare zouten blijven achter in het medium. Fertigatie geeft een compleet zuivere spoeling doordat de voedingsstoffen al in het water zijn opgelost. Is het medium eenmaal doorgespoeld? Dan kun je gewoon beginnen met het toedienen van het nieuwe mengsel. Je hoeft dus niet eventueel achtergebleven onopgeloste zouten te compenseren.
EFFICIËNT GROEIMEDIUM
Net als bij hydrocultuur worden voedingsstoffen bij fertigatie via het water toegediend. Er is echter een verschil tussen de twee. Bij hydrocultuur systemen worden inerte substraten gebruikt, zoals steenwol, vermiculiet en perliet. Bij fertigatie wordt gebruikgemaakt van organische substraten, zoals mengsels met kokosvezel.
Een organisch groeimedium bevat een hoge concentratie koolstof bestanddelen die als buffer fungeren. Deze bestanddelen binden zich geleidelijk aan de voedingsstoffen. Daardoor worden ze langzamerhand afgegeven naarmate het medium verder verwaterd. Het bufferen maakt het makkelijk om de beste omstandigheden voor de kweek van cannabis te handhaven. Daarbij hoef je niet zo precies te werken als bij pure hydrocultuur installaties. De koolstof zorgt er ook voor dat er een gezonde rizosfeer ontstaat. Daarin hebben microflora rechtstreeks interactie met het wortelstelsel. Dit zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen en gezondere wortels.
SOEPELE WERKING
Als je gebruikmaakt van een fertigatie systeem, dan moet je met een aantal dingen specifiek rekening houden. Zo moet je inlaatfilters in het irrigatie systeem verwerken, die je direct achter de injectoren plaatst. Organisch materiaal en compostthee kan fijne stukjes bevatten waardoor distributiemethodes als druppellijnen verstopt kunnen raken. Het is raadzaam om regelmatig, na elke cyclus, het systeem door te spoelen. Daarmee voorkom je verstoppingen. Andere systemen, waarbij de leidingen een grotere nominale diameter hebben, zijn hier minder vatbaar voor.
Bij grotere kweekoperaties kan het gebeuren dat de voedingsstoffen van de planten aan de kop van het systeem worden gespoeld als de druppelaars zich aan het eind van het systeem bevinden. Om dat te voorkomen, worden er bij grote plantages parallelle tussenliggende systemen gebruikt. Die worden onafhankelijk van elkaar van voedingsstoffen voorzien vanuit een eigen waterverdeelbuis. Ook kan het zo zijn dat elk systeem afzonderlijk wordt doorgespoeld middels een gemeenschappelijke hoofdleiding. Zo wordt de waterdruk behouden. Om te zorgen dat de bron niet verontreinigd raakt, wordt een apparaat gebruikt waarmee terugvloeien wordt voorkomen. Dit wordt direct voor de injectoren geplaatst.
STEEDS MEER AUTOMATISERING
Fertigatie kan absoluut extra kosten met zich meebrengen als je een irrigatiesysteem opzet voor de kweek van cannabis. Maar deze zijn snel terugverdiend. De lage vaste lasten bij een dergelijk systeem betalen zich al gauw terug. Kwaliteit en consistentie in de groei worden voor alle planten behouden. Daarbij is de kans op menselijke fouten aanzienlijk kleiner en wordt mankracht effectiever verdeeld. Bovendien kan er met een strakker schema worden gewerkt.
De toenemende verfijning in automatisering maakt het kweken een stuk eenvoudiger. Verlichting, ventilatoren, irrigatie, het mengen van voedingsstoffen en omgevingsfactoren kunnen allemaal automatisch in de gaten worden gehouden en beheerst. Fertigatie brengt thuiskweek en commerciële kweek weer wat dichter bij elkaar.