Inbegrepen GRATIS producten
Hoe Je Buiten Cannabis Bloei Afdwingt
Buiten kweken kan soms lastig zijn, omdat je voor de groeistadia van je planten afhankelijk bent van de natuurlijke daglichtcycli. Maar de locatie of het klimaat laten niet altijd toe dat je planten hun hele bloei-cyclus kunnen doorlopen. Als dit het geval is, kun je de bloei van je planten afdwingen om een optimale oogst te krijgen.
Ontdek hoe je wietplanten buiten sneller in bloei kunt brengen.
Buiten, onder de zon, is misschien wel een van de beste plekken om je eigen wiet te kweken. Helaas is het best lastig om buitenshuis te telen als je in het verre noorden of zuiden of langs de evenaar woont. Gelukkig kun je een aantal uitdagingen van het kweken in deze streken vermijden door je buitenplanten sneller in bloei te brengen. In dit artikel leggen we dat proces aan je uit, zodat je meer controle krijgt over je kweek buiten.
Inhoud:
Wanneer Gaat Wiet Buiten Bloeien?
Fotoperiode wietplanten gaan aan het einde van de zomer bloeien (na de zomerzonnewende) als de dagen korter worden en de nachten langer. De breedtegraad heeft veel invloed op de bloeitijd van wiet, omdat deze samenhangt met het aantal uren daglicht in een bepaalde streek.
Over het algemeen gaan wietplantjes bloeien na de zomerzonnewende (20/21 juni, afhankelijk van het jaar) op het noordelijk halfrond en na de winterzonnewende (20/21 december) op het zuidelijk halfrond. Weet dat de overgang naar de bloeifase buiten geleidelijk verloopt, omdat het aantal uren daglicht per dag steeds met een paar minuten afneemt.
Hoelang Duurt de Bloeifase?
Hoeveel tijd een plant nodig heeft om te bloeien, is afhankelijk van de genetica en van de omgeving. Over het algemeen geldt echter dat je wietplanten op het noordelijk halfrond tussen september en november kunt oogsten en op het zuidelijk halfrond tussen maart en mei.
Waarom Zou Je Wiet Sneller in Bloei Willen Brengen?
Bij buiten kweken denk je misschien dat je bijna geen controle hebt over de lichtcyclus van je wiet. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het heeft een zekere schoonheid om de natuur haar gang te laten gaan, maar soms kan menselijk ingrijpen een groot verschil maken en een gemiddelde opbrengst veranderen in een geweldige oogst.
Voordelen van het Sneller in Bloei Brengen van Wietplantjes
Waarom je zou moeten proberen om je planten buiten sneller in bloei te brengen:
1. Je Vermijdt Vorst
Streken ver ten noorden of ten zuiden van de evenaar hebben vaak lange, strenge winters die eerder invallen dan op andere plekken op de wereldbol. Als je buiten kweekt in noordelijk Europa of zuidelijk Argentinië bijvoorbeeld, dan wil je je planten soms wat eerder laten bloeien om te voorkomen dat vroege vorst of regen je oogst bederft.
2. Beperkte Grootte
Als je echter rond de evenaar woont, dan wil je je planten buiten wellicht sneller laten bloeien om te zorgen dat ze niet te groot worden. Doordat in deze regio het hele jaar door sprake is van veel zonlicht, hebben fotoperiode wietsoorten hier veel tijd voor de bloei. Als ze dan genoeg ruimte hebben, kunnen ze zeer groot worden.
3. Meerdere Oogsten
Je hoeft niet in Tierra del Fuego of Oslo te wonen om het idee van planten sneller laten bloeien aantrekkelijk te vinden. In feite kiezen veel buitenkwekers hiervoor om meerdere oogsten per jaar te genereren. Ervaren kwekers halen soms zelfs het hele kweekseizoen om de twee weken een oogst binnen.
Wanneer Kun Je Wiet Buiten Vroeger Laten Bloeien?
Als je in een koel, gematigd klimaat woont (zoals in Nederland), dan kan het najaar koud en vochtig zijn en de winter vroeg invallen, waardoor er overlap is met het einde van de bloeifase van je planten. Om te voorkomen dat deze omstandigheden de kwaliteit en omvang van je oogst bederven, adviseren we om je buitenplanten sneller in bloei te brengen. Doe dat halverwege juni of begin juli als je op het noordelijk halfrond woont en halverwege januari of begin februari als je op het zuidelijk halfrond woont.
In Nederland bijvoorbeeld, gaan wietplantjes die buiten staan, van nature niet eerder bloeien dan rond september. Om zware regen en wind van de herfst te vermijden, adviseren we Nederlandse kwekers om hun planten halverwege juni of begin juli in bloei te brengen. Gezien de koele lente, wil je je planten waarschijnlijk ook eerst binnen kweken.
Als je nabij de evenaar woont of in de Tropen, dan kun je echter het hele jaar door buiten kweken. Gezien deze omstandigheden kun je je planten in feite laten bloeien wanneer jij dat wilt (als het weer het toelaat uiteraard).
Hoe Laat Je Wiet Buiten Eerder Bloeien?
Het principe achter het sneller laten bloeien van buitenplanten is eenvoudig. Je zorgt er namelijk gewoon voor dat je planten minder licht krijgen. Hoe je dat doet, is echter afhankelijk van het aantal wietplanten dat je kweekt en het weer.
Als je een handjevol planten kweekt op een balkon of terras en geen extreme temperaturen en zware regen verwacht, dan heb je alleen maar een eenvoudig houten- of PVC-frame nodig met een donkere tarp. Hier zet je je wietplanten 's nachts gewoon onder, waarbij je ze twaalf uur ongestoorde duisternis geeft om ze te laten bloeien.
Je kunt er ook voor kiezen om je planten ‘s nachts in de garage, kelder of schuur te zetten. Bedenk wel dat de ruimte 100% donker moet zijn, anders gaan de wietplanten niet goed bloeien.
Als je veel planten kweekt, dan wil je er waarschijnlijk niet elke dag mee slepen. In dat geval kun je er een geautomatiseerde tarp of automatisch afdak boven plaatsen. Je kunt daarbij een timer gebruiken om er zeker van te zijn dat je planten elke dag op hetzelfde moment in het donker staan, zonder dat je ze stuk voor stuk binnen hoeft te zetten.
Als het weer in je regio aan het begin van de herfst niet zo gunstig is, dan kun je misschien beter investeren in een kleine kweektent voor binnen, met verlichting en een ventilator. Wanneer je tevreden bent over hoe je planten buiten zijn gegroeid, zet je ze in de tent. Daar laat je ze vervolgens bloeien, zonder dat je zorgen hebt over kou, regen of wind.
Sneller in Bloei: Factoren om Rekening mee Te Houden
Het is niet moeilijk om je planten eerder in bloei te brengen, maar je moet een aantal zaken niet vergeten. Alleen dan verloopt het proces zo soepel mogelijk.
🌬️ Luchtcirculatie
Als je de planten in het donker zet, is een van de eerste dingen waar je aan moet denken de luchtcirculatie. Oude, stagnerende lucht kan de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid laten oplopen. Daardoor ontstaat er een broedplaats voor plagen, schimmels en ziekteverwekkers. Of je de planten nu onder een zelfgemaakt frame met een tarp zet of in een kweektent, zorg ervoor dat er schone, verse lucht circuleert. Dan houd je ze gezond.
📅 Schema
Daarnaast moet je je houden aan een strak schema. Fotoperiode wietsoorten zijn erg gevoelig voor veranderingen in de lichtcyclus. Een kleine afwijking tijdens de poging ze in bloei te brengen, kan er al voor zorgen dat ze weer naar de vegetatieve fase gaan of hermafrodiet worden. Voor het beste resultaat zorg je voor een consistent lichtschema. Verzeker dus dat je planten elke dag op hetzelfde moment in het donker worden gezet en ook weer aan licht worden blootgesteld.
🕶️ Duisternis
Tot slot moet je ervoor zorgen dat de structuur waar je planten onder staan tijdens de bloei 100% donker is. Lichtlekken tijdens de bloei kunnen je wietplanten veel stress geven en hun bloeicyclus verstoren. Waar je je planten ook neerzet, let op dat ze tijdens de donkere uren niet worden blootgesteld aan licht.
Vroeger Bloeiende Wiet? Probeer Snelbloeiende Soorten of Autoflowers
In plaats van je planten elk seizoen eerder tot bloei te dwingen, kun je ook wietsoorten kiezen met een bloeitijd die aansluit bij het klimaat waarin je woont.
Onze snelbloeiende wietsoorten bijvoorbeeld, zijn speciaal veredeld voor een bloei van slechts veertig dagen. Onze ervaren breeders hebben deze wiet specifiek ontwikkeld voor kwekers die graag eerder of meerdere keren per seizoen willen oogsten.
Ook autoflowering wietsoorten zijn een goede optie, met name als je in de tropen of nabij de evenaar woont. In tegenstelling tot gefeminiseerde en reguliere soorten, zijn onze autoflowers speciaal geteeld met ruderalis-genetica. Ze gaan hierdoor automatisch bloeien als ze een bepaalde leeftijd bereiken en zijn hiervoor dus niet gevoelig voor veranderingen in de lichtcyclus. Als je graag meerdere keren per jaar wilt oogsten, kies dan voor autoflowers.
Hieronder vind je een aantal van onze favoriete snelbloeiende en autoflowering wietsoorten:
Candy Kush Express
Candy Kush Express is een kruising tussen Sweet Special en Royal Kush. Het is een goed gebalanceerde hybride die heel krachtig is en heerlijk smaakt naar zoete citrusvruchten. Ze is een directe afstammeling van een Afghan Kush en geeft je dan ook een stevige stone waardoor je enkele uren niet meer van de bank wilt komen. Tot slot heeft ze slechts 7–9 weken nodig voor de bloei. Er zijn maar weinig fotoperiode gefeminiseerde wietsoorten die zo snel bloeien.
Candy Kush Express (Fast Flowering)
Sweet Special x O.G. Kush | |
475 - 525 gr/m2 | |
60 - 100 cm | |
7 - 9 Weken | |
THC: 18% |
Sativa 40% Indica 60% | |
450 - 500 gr/plant | |
100 - 170 cm | |
Begin September | |
Fysiek Ontspannend, Stoned |
Koop Candy Kush Express (Fast Flowering)
Honey Cream
Honey Cream is het resultaat van een drievoudige kruising tussen BlueBlack, Maple Leaf Indica en White Rhino. Deze prachtige gefeminiseerde plant groeit krachtig en recht omhoog en ontwikkelt een zoet, bijna karamelachtig aroma. Haar toppen worden dik en bieden een ontspannende stone die geweldig is aan het eind van de dag. Dankzij het grote aandeel indica-genetica kun je Honey Cream al na een bloei van 6–7 weken oogsten.
Honey Cream (Fast Flowering)
BlueBlack x Maple Leaf Indica x White Rhino | |
500 - 550 gr/m2 | |
100 - 160 cm | |
7 - 8 weken | |
THC: 16% |
Sativa 35% Indica 65% | |
625-675 gr/plant | |
180 - 250 cm | |
Begin Oktober | |
Psychedelisch |
Koop Honey Cream (Fast Flowering)
Royal Dwarf
Royal Dwarf is een van onze vaakst bekroonde autoflowers. Ze is kort en stevig en wordt slechts 40–60cm hoog. Daarmee is ze ideaal voor stiekeme kwekers. Maar laat je niet voor de gek houden door het formaat; Royal Dwarf heeft dikke, stevige toppen van gemiddelde kracht en met een lekker aroma van zoete citrusvruchten. Het beste is nog wel dat ze van zaad tot oogst slechts 8–9 weken nodig heeft en wel 80g/plant kan opleveren.
Royal Dwarf
Skunk x Ruderalis | |
150 - 200 gr/m2 | |
40 - 70 cm | |
6 - 7 Weken | |
THC: 13% |
Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30% | |
30 - 80 gr/plant | |
50 - 90 cm | |
9-10 weken na ontkiemen | |
Creatief, Motiverend |
Sweet ZZ Auto
Met een gehalte THC van 18% biedt Sweet ZZ Auto alle kracht van een fotoperiode wietsoort, maar dan in klein, discreet en supersnel pakketje. Ze biedt een stevig citroenaroma en een langdurige stone en is na ongeveer 10-11 weken klaar voor de oogst. Daarbij kan ze wel 160g/plant produceren. Sweet ZZ Auto maakt hiermee voorgoed een einde aan het slechte imago van autoflowers.
Sweet ZZ Auto
Sweet ZZ x Diesel Auto | |
350 - 400 gr/m2 | |
70-120 | |
6 - 7 Weken | |
THC: 18% |
Sativa 35% Indica 60% Ruderalis 5% | |
90 - 175g/plant | |
100 - 120 cm | |
9 - 11 weken na ontkiemen | |
Stoned |