By Luke Sumpter

Buiten kweken is een bevredigende en boeiende ervaring. Elke dag zorg je voor je planten. De zon kust je huid terwijl je vingers de aarde beroeren. Een ongelooflijk therapeutische ervaring. De cannabisplant is een diverse en veerkrachtige levensvorm die bijna overal op aarde te kweken is. Kwekers in de noordelijke streken van Europa, de Verenigde Staten en Canada kweken deze plant echter niet vaak buiten. Ze veronderstellen dat het in hun streek te koud en te donker is.

Maar dat is niet waar. Het is zeker mogelijk in deze streken weelderige cannabisplanten te kweken. De kwekers die dat doen, zijn daarvan het bewijs. De kweekperiode is inderdaad korter, maar in deze streken heb je voldoende tijd om goede oogsten te genereren. Omdat het kweekseizoen korter is, zouden kwekers wel beter op hun timing moeten letten. Deze gids vertelt je waar je elke maand rekening mee moet houden. Zo garanderen we jou een makkelijke en succesvolle kweek.

Noord-Europa bestaat uit meerdere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk (VK), de Scandinavische landen en delen van de Baltische Staten. Voor noordelijk Europa gebruiken we het VK als referentie. Voor de VS is dit de staat Washington en bij Canada gaan we uit van Alberta. In de meeste bevolkte gebieden in deze landen is er sprake van een goed werkbaar kweekseizoen. In het uiterste noorden van Canada en Scandinavië zijn de temperaturen echter erg laag en onaantrekkelijk. Daar is het beter om te kiezen voor indoor-kweek.

WINTER

JANUARI

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 8 uur
Washington: 8 uur en 40 minuten
Alberta: 8 uur

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 3,7–8,3°C
Washington: 3–8°C
Alberta: -15,7–-3,6°C

In januari is het hartje winter. Buiten zijn de temperaturen vaak onder het vriespunt en de hoeveelheid zonlicht is minimaal door de korte dagen. Toch is er genoeg te doen als voorbereiding op de lente. Om bezig te blijven in de tuin en zin te krijgen in het nieuwe seizoen, begin je met het versnipperen van de kerstboom. Daarmee maak je mulch dat je later in het jaar in je tuin aanbrengt. Het is ook mogelijk te beginnen met de schoonmaak van potten en kassen. Als de lente er dan aankomt, ben je er helemaal klaar voor.

In deze maand is er in alle genoemde landen weinig actie wat betreft je cannabis. Maar het werk dat je nu doet, hoef je niet meer te doen als het seizoen eenmaal is begonnen. In het VK en Washington is het mogelijk alvast te beginnen met het omspitten van lege plekken in je tuin. Of breng wormenpoep aan op de grond en zet voederbakjes voor vogels neer. Daarmee trek je soorten aan die je later in het seizoen helpen om beestjes tegen te gaan. Deze taken zijn nog wat lastig in Canada en Scandinavië. Daar is de grond in dit deel van het jaar meestal nog bevroren of sneeuwt het.

WINTER

FEBRUARI

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 9 uur
Washington: 9 uur en 50 minuten
Alberta: 9 uur en 30 minuten

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 3,4–8,5°C
Washington: 3–10°C
Alberta: -12,3–-0,5°C

In februari is er in de noordelijke streken nog steeds weinig daglicht en zijn de temperaturen nog laag. Kwekers die in het VK, het noorden van de VS en Denemarken wonen, kunnen aan het eind van deze maand binnen alvast zaad laten ontkiemen. Dat helpt je om een vroege start te maken. De plantjes zet je vervolgens buiten als het kweekseizoen begint. Woon je in Canada of Scandinavië? Dan heb je soms ook baat bij het alvast ontkiemen van zaden. Daardoor maak je het korte kweekseizoen namelijk wat langer. Als de zaadjes eenmaal zijn ontkiemd, zet je de plantjes onder kunstlicht met een temperatuur van rond de 23°C.

In alle noordelijke streken is februari een geschikte maand voor het inslaan van benodigde voorraden voor de komende maanden. Zorg ervoor dat je alles in huis hebt wat je straks nodig hebt. Denk aan potten, voedingsstoffen, gieters en zaden. De meeste kwekers in noordelijke streken kiezen voor indica-dominante strains. Die hebben namelijk een kortere bloeitijd. Daardoor zijn ze geschikter voor een korter kweekseizoen.

LENTE

MAART

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 11 uur
Washington: 11 uur en 30 minuten
Alberta: 11 uur en 20 minuten

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 5–11,1°C
Washington: 5–13°C
Alberta: -8,4–3,3°C

In maart begint het buiten wat op te warmen omdat de dagen langer worden. Het is nu echt tijd om te beginnen met het kweekseizoen. In alle noordelijke streken zouden kwekers binnen alvast zaden hebben moeten laten ontkiemen. En de moederplanten voor stekjes zouden nu al bijna volgroeid moeten zijn. Woon je in Canada of Scandinavië? Dan is het nu tijd voor het omspitten van lege plantbedden. Hang ook voederplaatsen voor vogels op en bedek de grond met wormenpoep. Woon je in het noorden van de VS of in de warmere Noord-Europese landen? Dan is het bijna tijd om naar buiten te gaan. Doe hierbij je voordeel met het warmere weer en de extra uren daglicht door zaadjes te laten ontkiemen in de vensterbank.

APRIL

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 13 uur
Washington: 13 uur en 10 minuten
Alberta: 13 uur en 30 minuten

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 6,4–13,5°C
Washington: 6–15°C
Alberta: -2,4–10,6°C

Het is officieel lente. In april is de temperatuur in alle streken hoger en de dagen langer. Woon je in het zuiden van noordelijk Europa of het noorden van de VS? Dan is het nu tijd om je planten onder het kunstlicht weg te halen en buiten in de zon te zetten. Zet ze bijvoorbeeld in de plantbedden die je eerder in het jaar hebt voorbereid en bemest. Het is ook mogelijk de planten in grotere potten of in een kas zetten. Woon je in het Midden-Westen van de VS, Schotland of Denemarken? Laat je planten dan in hun potten, zodat je ze ‘s nachts binnen kunt zetten. Daarmee voorkom je dat ze schade lijden door eventuele nachtvorst. Als je de afgelopen maanden een moederplant hebt opgekweekt, dan is het nu tijd om stekjes te nemen en ze in wortelblokjes te zetten.

Woon je in Alaska, IJsland, Canada of Scandinavië? Dan zou je nog iets meer geduld moeten hebben voordat je planten naar buiten mogen. In deze streken is de kans op vorst nog steeds groot. De nachten zijn er bovendien nog koud.

In april ben je in de tuin voornamelijk bezig met wieden. Daarmee voorkom je dat onkruid ruimte inneemt en voedingsstoffen uit de grond haalt. Dit is ook het moment om bloemen en andere combinatieplanten te planten. Daarmee lok je nuttige insecten naar je tuin die in staat zijn plagen te voorkomen.

LENTE

MEI

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 15 uur
Washington: 14 uur en 50 minuten
Alberta: 15 uur en 20 minuten

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 9,4–17,1°C
Washington: 9–18°C
Alberta: 3–16,4°C

In mei arriveert de warmte in alle streken. In Canada en Scandinavië is het risico op vorst nu minimaal. Kwekers die daar wonen, mogen hun planten in de tuin zetten of in potten naar buiten brengen. In de koudere streken geldt het advies om de cannabis in de pot te laten. Tegen het einde van het seizoen zet je de planten dan makkelijker binnen. Daarmee voorkom je dat ze dan alsnog bevriezen. Als je de luxe van een kas hebt, zet de planten daar dan eerst in. Daarmee voorkom je bevriezing in het onwaarschijnlijke geval dat de temperatuur plotseling erg daalt.

Kwekers die in de warmere streken wonen, hebben hun planten al buiten gezet. Voor hen is mei een maand om de cannabis te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Zorg ervoor dat ze voldoende water krijgt en bestrijd onkruid zoveel mogelijk. Kwekers die in rurale streken wonen, doen er goed aan een net of hek te plaatsen. Daarmee verlaag je het risico op herten en vogels die zich volvreten met je planten. In streken als de staat Washington en het VK wordt het soms rond de 17°C. In kassen is het dan vaak behoorlijk warm, dus vergeet niet om te ventileren op hete dagen.

ZOMER

JUNI

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 16 uur
Washington: 15 uur en 50 minuten
Alberta: 16 uur en 20 minuten

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 12,3–20°C
Washington: 12–21°C
Alberta: 7,4–20,6°C

Juni is het officiële begin van de zomer op het Noordelijk Halfrond. Zelfs in Scandinavië en Canada komt de temperatuur in de buurt van de 20°C. Op 21 juni vindt de zomerzonnewende plaats. Planten groeien nu snel dankzij de lange, zonnige dagen. Deze toename in groei is een goed moment om te gaan toppen. Daarmee vermeerder je de opbrengst aan het eind van het seizoen. Kwekers met beperkte ruimte of die discreet kweken, kunnen nu ontbladeren. Of maak gebruik van bepaalde kweektechnieken, zoals low stress training. Daarmee zorg je ervoor dat de planten laag bij de grond blijven. Als je strains kweekt die grote en zware toppen krijgen, ondersteun ze dan met stokken of andere ondersteuning. Daarmee voorkom je dat ze knakken. Alle kwekers hebben hun planten in deze maand buiten gezet. Ook als je in een koudere of alpiene streek woont.

Juni is een drukke tijd in de tuin. Er is genoeg werk te doen, terwijl je geniet van je groeiende planten. Schoffel de borders regelmatig om onkruid tegen te gaan. Water geven is ook essentieel, zeker als het niet veel regent. Als je met de hand water geeft, controleer bij elke plant dan regelmatig of de grond voldoende vochtig is. Wanneer je een irrigatiesysteem gebruikt, check dan zo nu en dan of die nog goed werkt. Zorg ervoor dat alle verbindingen correct werken en dat je geen lekkage hebt.

JULI

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 16 uur en 30 minuten
Washington: 15 uur en 50 minuten
Alberta: 16 uur en 30 minuten

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 14,6–22,6°C
Washington: 14–24°C
Alberta: 9,5–23,2°C

Juli is in alle streken vaak de heetste maand van het jaar. De planten groeien hierbij explosief, omdat het langer licht is en de temperatuur hoger. Door de hete middagzon droogt de grond soms in een dag uit. Zorg er dus voor dat je planten genoeg water krijgen als je ze met de hand bewatert. Mannelijke planten maken zichzelf tijdens deze fase ook bekend als ze ongeveer twee maanden eerder zijn ontkiemd. Let hier goed op, tenzij je ervoor hebt gekozen om feminized zaden te verkrijgen. Je zou moeten letten op pollenzakjes die zich vormen aan de knopen van zijtakken. Deze structuren lijken op twee kleine bolletjes. Vrouwelijke planten krijgen nu echter kelken met twee witte stampers. Het is belangrijk dat je mannetjes verwijdert zodra je ze ziet. Daarmee voorkom je dat ze later vrouwelijke planten bevruchten. Bevruchte vrouwtjes produceren zaden, waardoor de opbrengst en kracht van je toppen vermindert.

In juli doe je in de tuin vrijwel hetzelfde als in juni. Blijf schoffelen en geef je planten regelmatig water. Let ook op tekenen van een schimmelinfectie of invasie van beestjes. Gebruik een vergrootglas om de bladeren en stengels te bestuderen en te zien of er eventuele bedreigingen zijn.

ZOMER

AUGUSTUS

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 16 uur
Washington: 14 uur en 40 minuten
Alberta: 14 uur en 50 minuten

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 14,7–22,5°C
Washington: 14–24°C
Alberta: 8,6–22,7°C

Augustus is een ontzettend leuke tijd voor mensen die buiten cannabis kweken. In deze maand neemt de hoeveelheid daglicht af en door de veranderde lichtcyclus gaan fotoperiodieke strains over tot de bloeifase. Maar deze solaire verandering verloopt trager in streken als Alaska en IJsland. Dat betekent dat planten in die streken later in het jaar bloeien. Dit is een goed moment om de cannabis te snoeien en te ontbladeren. Daardoor komt er meer zonlicht bij de plekken waar de toppen zich ontwikkelen.

In augustus doe je in de tuin vrijwel hetzelfde als in de rest van de zomer. Hittegolven in deze maand drogen de grond soms ernstig uit. Je moet misschien wel dagelijks water geven. Door een irrigatiesysteem te installeren, verlaag je de werklast.

HERFST

SEPTEMBER

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 14 uur
Washington: 13 uur
Alberta: 12 uur en 50 minuten

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 12,5–19,3°C
Washington: 12–21°C
Alberta: 3,8–17,4°C

In september neemt de hoeveelheid daglicht snel af en in Canada en de noordelijke streken daalt de temperatuur ’s nachts soms behoorlijk. Vrouwelijke planten ontwikkelen veel grotere toppen met meer trichomen en stampers. In september gaan ze ook echt lekker ruiken. Het is slim om de planten in deze fase droog te houden. Daardoor voorkom je dat er schimmel ontstaat op de toppen. Span daarbij een tarp of zeil over je planten, daar hebben ze veel profijt van.

Fotoperiodieke planten in streken als Alaska en IJsland zijn nu overgegaan tot de bloeifase.

OKTOBER

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 11 uur
Washington: 11 uur
Alberta: 11 uur

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 9,6–15,3°C
Washington: 8–16°C
Alberta: -1,2–12,6°C

Het is herfst. In oktober zakken de temperaturen verder. Kwekers in Scandinavië, Canada en Alaska zouden planten in potten binnen of in de kas moeten zetten. Daarmee bescherm je ze tegen de eerste vorst. In delen van het VK en Noorwegen regent het in deze periode soms veel. Kwekers zouden dan ook afdakjes moeten installeren om de planten te beschermen tegen teveel water en daardoor mogelijke wortelrot. De toppen zijn bijna klaar voor de oogst. Kwekers in streken waar minder regen valt en waar het minder vochtig is, zijn in staat hun planten wat langer te laten groeien. Maar telers in nattere streken zouden begin oktober moeten oogsten. Daarmee beperk je de kans op schimmelinfecties en rotte toppen. Het is vervolgens tijd om de cannabistoppen te drogen en curen, zodat je ze straks heerlijk kunt gaan roken.

Kwekers met groene vingers kunnen andere planten in de aarde zetten als de cannabisplanten uit de grond zijn. Denk daarbij aan duizendkoppige kool. Kwekers die hun planten hebben laten bestuiven voor veredeling, zouden nu de zaden moeten verzamelen.

HERFST

NOVEMBER

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 10 uur
Washington: 9 uur en 30 minuten
Alberta: 9 uur

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 6,2–11,2°C
Washington: 5–11°C
Alberta: -9–2,9°C

In deze maand is het buitenkweekseizoen officieel voorbij. Voor kwekers die de planten in een kas of binnen hebben gezet, is het tijd om de toppen te oogsten. Het vriest inmiddels in de meest noordelijke streken. En in het VK, Washington en Denemarken is de temperatuur te laag om optimale omstandigheden te garanderen.

De tuin is nu leeg, maar er is nog steeds werk te doen. Verwijder bladeren en zet bakken neer om overtollig water op te vangen. Voederplekken voor vogels kun je gewoon blijven aanvullen, om plagen te voorkomen in het volgende kweekseizoen. Maak een vuurtje om afval te verbranden dat niet op de composthoop kan.

DECEMBER

• Gemiddeld aantal uren daglicht:

VK: 8 uur
Washington: 8 uur en 30 minuten
Alberta: 8 uur

• Gemiddelde temperatuur:

VK: 4,7–9,1°C
Washington: 3–8°C
Alberta: -14,4–-2,3°C

In december is de winter goed en wel begonnen en daalt de temperatuur verder. De dagen zijn daarbij veel korter. Op dit punt plukken kwekers de vruchten van hun arbeid. Steek een joint op en zoek de frisse lucht op en bekijk of je tuin er netjes bij ligt voor komend jaar. Als je een buitenkraantje hebt, zou je dat mogelijk moeten afdekken tegen de vorst. Zorg er ook voor dat je voorraadschuur goed is beveiligd tegen muizen en ander ongedierte. Is alles in orde? Dan is het tijd om naar binnen te gaan, het vuur aan te steken en te genieten van het resultaat van je harde werk.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.