By Luke Sumpter


Cannabis is een sterke, flexibele plant die zich praktisch overal aanpast en groeit. Denk daarbij aan de koude regio's van Noord-Rusland tot aan de tropisch warme en vochtige streken rond de evenaar.

Sommige kwekers hebben de beschikking over enorme pakhuizen waar ze torenhoge sativa's kweken. Anderen zijn in het bezit van flinke lappen vruchtbare grond om hun toppen te kweken. Niet iedereen verkeert echter in die gelukkige omstandigheden. Sommigen van ons moeten het doen met een klein appartement, doorgaans zonder balkonnetje of tuintje. Dat wil echter niet zeggen dat je niet in staat bent wiet te kweken.

Voordelen en Nadelen van Wiet Kweken op een Vensterbank

Het kweken van wiet op de vensterbank kent de nodige voordelen en nadelen. Het gemak van een pot voor het raam zetten, zodat de zon haar werk kan doen, is voor veel kwekers verleidelijk. Maar doordat je weinig invloed hebt op omgevingsfactoren kunnen de resultaten ook tegenvallen. Hieronder lees je wat de belangrijkste voordelen en nadelen zijn.

Voordelen:

  • Kostenbesparend
  • Direct natuurlijk zonlicht
  • Beginnersvriendelijk
  • Milieuvriendelijk
Hoe kweek je succesvol wiet in de vensterbank?

Nadelen:

  • Minder ruimte
  • Anderen kunnen de planten zien.
  • Beperkt aantal uren zonlicht
Hoe kweek je succesvol wiet in de vensterbank?

Hoe Kweek Je Wiet op een Vensterbank? De Basis

Als je denkt aan wiet kweken, dan denk je waarschijnlijk aan een kweektent, ledverlichting en ingewikkelde geautomatiseerde systemen. Maar veel kwekers behalen ook indrukwekkende resultaten met een eenvoudigere opstelling — bijvoorbeeld door hun planten in de vensterbank te telen.

Bij deze eenvoudige methode heb je niet de uitrusting en omgevingsfactoren tot je beschikking voor een optimale oogst. Het is echter een geweldige optie voor mensen die thuis willen kweken voor een eigen voorraadje. Bovendien heb je weinig extra kosten en is het aantrekkelijk voor beginners, omdat het zo simpel is.

Hoe kweek je succesvol wiet in de vensterbank?

Hoeveel Licht Hebben Je Planten Nodig?

Over het algemeen geldt: hoe meer licht planten ontvangen, hoe meer energie ze aanmaken, hoe sneller ze groeien en hoe groter de opbrengst.

Wietplanten doen het vooral goed als ze dagelijks tussen de tien en twaalf uur direct zonlicht krijgen. Met deze hoeveelheid licht, komen ze in een anabole staat van gestage en constante energieproductie en groei terecht.

Maar planten kunnen ook overleven met minder licht. Sommige kwekers hebben gewoon geen open tuin of optimaal gesitueerde vensterbank om de hele dag van de zon te profiteren. In dat geval kunnen wietplanten ook overleven met slechts 1–2 uur direct zonlicht per dag. Natuurlijk leveren deze planten niet zoveel op, maar elke kweker moet er het beste van maken. Bovendien hebben de allerbeste kwekers hun vaardigheden ontwikkeld door zich aan minder gunstige omstandigheden aan te passen.

Het Uitkiezen van de Beste Plaats om Je Wietplanten te Kweken

Blootstelling aan Licht

Beperkte blootstelling aan licht is een van de grootste problemen bij wiet kweken in de vensterbank. Als je de planten op een vensterbank op het zuiden zet, krijgen ze het meeste zonlicht. De zon komt immers op in het oosten en gaat onder in het westen. Als je een vensterbank op het zuiden hebt, krijgen je planten in de zomermaanden dagelijks tussen de acht en tien uur direct zonlicht.

Daarna is een vensterbank op het oosten de beste optie. Hoewel dit niet optimaal is, krijgen je planten op deze locatie ook genoeg direct zonlicht om te kunnen groeien en een mooie oogst te genereren. Bovendien zorgt een vensterbank op het oosten ervoor dat je wietplanten zich kunnen richten op de zonsopkomst en vroege avondzon.

Hoewel planten op een vensterbank op het westen ook genoeg licht krijgen, hebben deze wel te lijden onder de intense en waterafdrijvende middaghitte. Als je geen andere keus hebt, zorg er dan voor dat je wietplanten voldoende water krijgen en voorkom dat bladeren nat worden. Waterdruppels op de blaadjes maken de zonnestraling namelijk nog intenser, waardoor het plantweefsel kan verbranden.

Hoe kweek je succesvol wiet in de vensterbank?

Kunstmatige Lichtbronnen

Als je weinig opties hebt en alleen een raam op het noorden hebt — of als je bent omgeven door hoge gebouwen — dan adviseren we om alsnog gewoon je best te doen. Je plant heeft alsnog de hele dag toegang tot omgevingslicht en je kunt extra lampen ophangen als de groei achterblijft.

Moderne ledverlichting is de beste optie voor kunstmatig binnenlicht. Deze lampen geven weinig warmte af, zijn goedkoop in gebruik en de golflengtes van het licht lijken op die van zonlicht. De meeste modellen bieden sterkere intensiteiten in het blauwe en rode lichtspectrum — delen van het spectrum die de groei en bloei van wietplanten stimuleren.

Hang de lampen op bij je vensterbank om zo aan de vereiste 10–12 uur licht per dag te voldoen. Als je plant slechts vier uur direct zonlicht krijgt, doe de lampen dan acht uur aan voor extra licht voor een optimale groei.

Natuurlijk genereert het schijnen van licht op je kweek wel extra aandacht. Voor kwekers in landen waar wiet kweken legaal is, is dat niet altijd een probleem. Als je echter ergens kweekt waar dat illegaal is, kun je de planten beter uit de vensterbank halen als je de extra verlichting aanzet.

Selecteer de juiste pot

Nee, de strains die we aanbevelen, komen verderop pas aan de beurt. Je moet eerst potten kiezen die geschikt zijn voor je vensterbank. Vensterbanken zijn doorgaans niet al te breed. Kies dus een ranke pot die netjes in de vensterbank past. Als je voor een hoger exemplaar kiest, hebben je planten voldoende ruimte om een sterk wortelstelsel te ontwikkelen. Potten met een inhoudsmaat van 2 liter passen altijd wel op je vensterbank. Bovendien zijn ze groot genoeg voor het kweken van een flinke plant.

Uitdroging is het volgende waar je rekening mee zou moeten houden. Vaak bevindt zich onder de vensterbank een radiator en als je planten een dagdeel achter het warme venster staan, is dat soms zwaar belastend. Daarom is het selecteren van de juiste pot zeer belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld potten met waterreservoirs. Daarmee voorzie je de planten van voldoende water.

Hoe kweek je succesvol wiet in de vensterbank?

Gebruik voedingsrijke potgrond voor een goede opbrengst

Je hebt potgrond en potgrond. Kies voor de beste grond die er te vinden is. Een kleine pot betekent dat je maar een beperkte hoeveelheid potgrond kunt gebruiken. Zorg er dus voor dat het vol zit met voedingsstoffen. De potgrond die je koopt, zou daarbij rijk, luchtig en donker van kleur moeten zijn. Modderige grond waar klei in zit, is ongeschikt. Het zou bovendien de nodige macrovoedingsstoffen moeten bevatten - stikstof, fosfor en kalium - en nuttige microvoedingsstoffen.

Selecteer de juiste strains

Je hebt nu bijna alle spullen bij elkaar gezocht om te beginnen. Het enige wat nog vereist is, is de ideale strain. Autoflowering strains zijn het meest geschikt. Autoflowers worden niet al te hoog en zijn snel klaar voor de oogst. Ze staan dus niet lang in je vensterbank waar nieuwsgierige aagjes ze kunnen zien. Bovendien hoef je met autoflowers niets aan het lichtregime te veranderen voor de bloei. Tot slot zijn ze vaak opgebouwd uit geharde genen, waarmee ze ook voor beginnende kwekers makkelijk te onderhouden zijn. De volgende drie cannabisvariëteiten lenen zich bijzonder goed voor je vensterbank.

EASY BUD

Easy Bud maakt haar naam meer dan waar. Ze is een goede kandidate voor je vensterbank en raakt niet van slag in lastige omstandigheden. Deze indica-dominante tante is opgebouwd uit 55% indica-, 15% sativa- en 30% ruderalis-genen. Ze is het liefdeskind van de ouderplanten White Indica en een ruderalis-variëteit. Haar smaak- en geurprofiel kenmerkt zich door frisse citroenen en kruiden. De 12% THC die ze bevat, staat garant voor een subtiele, maar effectieve, ontspannende high. Ze is dan wel overwegend indica, maar om stress af te laten vloeien, is ze gerust overdag te roken.

Easy Bud blijft binnen, dus ook op je vensterbankje, met een hoogte van 50-60cm prettig hanteerbaar. In de ideale omstandigheden produceert ze een opbrengst van 275–325g/m². Daar zou je met een kweek op de vensterbank echter niet op moeten rekenen. Het fijne is wel dat je snel in staat bent te oogsten. Deze explosieve dame sprint van zaad tot oogst in een luttele 8 weken.

Easy Bud

ROYAL DWARF

Royal Dwarf is een klein, flexibel en razendsnel opdondertje en daarom bijzonder geschikt voor in de vensterbank. Ze is veredeld met behulp van het genetisch materiaal van Skunk en een ruderalis-variëteit. Omdat ze overwegend sativa-genen bevat, trakteert ze je op een motiverende en inspirerende high, waarbij de inhoud van je hersenpan in de juiste versnelling schiet. Met 13% THC komt de high echter niet aan als een sloopkogel en duurt deze niet al te lang. Als je haar rookt, blijven de zoetzure citrussmaken lang in je mond hangen.

Royal Dwarf valt met 40-70cm hoog niet erg op in je vensterbank, terwijl je toch op een leuke stash mag rekenen. Zaailingen die je in de vensterbank kweekt, zijn al na 8-9 weken klaar voor het oogstfeest.

Royal Dwarf

QUICK ONE

Quick One is ook een strain de speciaal veredeld is om binnen een kort tijdsbestek een flinke oogst te genereren. Ongeduldige kwekers vinden haar een fantastische uitkomst. En omdat ze zo klein blijft, is het misschien wel mogelijk meerdere potten op je vensterbank te zetten. De effecten die Quick One voor je in petto heeft, zijn voornamelijk fysiek en loom van aard. Je stemming verbetert en je spieren ontspannen zich als nooit tevoren.

Quick One wordt onder ideale kweekomstandigheden 50-60cm hoog met een rendement van 275–325g/m². Dit betekent dat het in een vensterbank mogelijk is om 100g/m² te realiseren. Als je vanuit zaad kweekt, zijn de overheerlijke toppen na 8 weken te oogsten.

Quick One

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.