By Luke Sumpter

Broeikassen zijn belangrijke technologie voor tuinders. Ze bieden kwekers de mogelijkheid natuurlijke bronnen te gebruiken. Zo besparen ze energie op licht en verwarming. Tegelijkertijd stellen ze planten niet volledig bloot aan de elementen van de buitenwereld. Ze beschermen tegen harde wind en kou, terwijl ze tegelijkertijd warmte en licht versterken.

Het grootste voordeel van kweken in een kas is hoogstwaarschijnlijk de verlenging van het seizoen. Kwekers kunnen gebruikmaken van het zonnige weer van de vroege lente en late herfst, periodes waarin planten buiten niet bijzonder goed presteren. Hierdoor hebben kwekers een flinke voorsprong op het seizoen. Daarnaast wordt aan het eind van het seizoen tijd gewonnen, zodat planten optimaal kunnen rijpen. Dit komt met name van pas in regio’s van de wereld waar de zomers korter zijn.

De meeste kasplanten presteren prima op uitsluitend zonlicht. Sommige kwekers kiezen er echter voor om aanvullende verlichting te installeren voor maximale opbrengsten. Dit lijkt misschien tegenstrijdig met het gebruik van een kas, maar het betekent nog steeds minder gebruik van kunstlicht vergeleken met volledige binnenkweek. Daarnaast hebben planten toegang tot het volledig-spectrum natuurlijke zonlicht, die wordt aangevuld met kunstmatige bronnen wanneer dit noodzakelijk is.

ASSIMILATIEVERLICHTING

Zonlicht geeft kasplanten het optimale, volledige lichtspectrum, echter staan niet alle broeikassen in optimale omstandigheden. Aan het begin of eind van het seizoen, of in bijzonder regenachtige gebieden, krijgen planten mogelijk onvoldoende lichtblootstelling. Assimilatieverlichting wordt vaak overwogen in regio’s met minder dan 4-5 uur zonlicht per dag.

In de vegetatieve fase van de groei wordt een lichtcyclus van 18–24 uur aangehouden. Aanvullende verlichting is dus noodzakelijk na zonsondergang en voor zonsopgang. Door de overgang naar een 12-12 lichtcyclus schakelen de fotoperiode soorten over naar de bloeiperiode.

Cannabis In Een Kas

Buitenplanten hebben meestal niet dezelfde manipulatie van het lichtschema nodig. Deze omschakeling gaat namelijk vanzelf door de natuurlijke cyclus van de zon. Assimilatieverlichting kan nog steeds worden gebruikt om de lichtcyclus zo lang mogelijk te verlengen, binnen de grenzen van de bloei.

Sommige kwekers zijn zelfs van plan om in de winter door te kweken. Kunstlicht is dan noodzaak. De verlichtingskosten zijn nog altijd lager in een kas. De lampen hoeven namelijk niet zoveel uren aan te staan als bij een binnenproject.

Omdat licht nodig is voor fotosynthese, resulteert een gebrek hieraan in ondermaatse groei en oogsten. Voor de installatie van assimilatieverlichting zijn er meerdere types verkrijgbaar. De keuze is afhankelijk van de wensen en voorkeuren van de kweker.

Er bestaan 4 primaire categorieën van lampen die vaak gebruikt worden de agrarische sector: gloeilampen, fluorescentielampen, HPS-lampen en LED.

In een kas hangen de lampen verder uit elkaar dan bij een indoor setup, vanwege het extra licht van de zon. De glastuinbouw gebruikt meestal ⅓ tot ½ van het aantal lampen dat binnen wordt gebruikt.

Gloeilamp

GLOEILAMP

Gloeilampen zijn niet bepaald het meest efficiënt. Men gebruikt ze echter vaak om de duisternis van de nacht op te heffen en de lichtperiode te verlengen. Deze lampen geven licht door verwarming van een interne gloeidraad. Gloeilampen zijn relatief goedkoop in gebruik en kunnen aan- en uitgeschakeld worden. Ze bieden een goede stralingskracht en verspreiden een breed spectrum aan lichtgolven.

Fluorescentielamp

FLUORESCENTIELAMP

Fluorescentielampen zijn een efficiënte optie voor kassen en gaan vaak langere tijd mee. Ze produceren tevens minder warmte, wat het risico op oververhitting beperkt. Deze lampen zijn verkrijgbaar in normale, hoge en zeer hoge capaciteit. Ze zijn ideaal voor kleinere broeikassen. Ze kunnen namelijk dicht op de planten worden geplaatst zonder ze te verbranden of schaden. Ze leveren een hoog stralingsvermogen met een bereik van 500-600nm.

Hps-lamp

HPS-LAMP

Metaalhalidelampen en hogedruknatriumlampen zijn de meest gebruikte HPS-lampen in een agrarische setting. Het lichtspectrum van metaalhalidelampen is goed, maar ze zijn minder efficiënt. Hogedruknatriumlampen zijn het meest gangbaar in de tuinbouw. Ze zijn verkrijgbaar in diverse specificaties, zodat ze passen bij geïndividualiseerde projecten. Ze zijn ook zeer efficiënt.

Led Growing Lights Cannabis

LED

LED’s (‘light-emitting diodes’) zijn bijzonder populair in de cannabis scene. LED-lampen staan bekend om hun energie-efficiëntie. Dit sluit perfect aan op de lage vaste kosten van kassen. Goede LED-lampen hebben ook een goede dekking. Hierdoor is een gelijkmatige lichtverdeling mogelijk. Ze leveren ook een volledig spectrum aan lichtgolven. Dit maakt ze een ideale vervanging als direct zonlicht te wensen overlaat.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.