By Marguerite Arnold

De Duitse Cannabisindustrie staat in de kinderschoenen. Als reactie daarop werden er afgelopen April en Juni in Berlijn conferenties gehouden die zich richten op de industrie.

Nu is het de beurt van de overheid om te reageren.

Er is pas een nieuwe op cannabis gerichte vacaturesite gelanceerd dankzij de nieuwe wetgeving. Je vindt er vacatures van bedrijven die zich nu op de legale cannabismarkt begeven.

Hoewel de website het "Cannabis Arbeidsbureau" oftewel "Cannabis Arbeidsagentur" heet wordt deze echter formeel niet door de regering gerund. De website lijkt zich eerder te richten op de particuliere sector en startups dan op overheidsbanen. Tot op heden staat er geen enkele overheidsbaan vermeld op deze website. Momenteel worden deze vacatures uitsluitend aangeboden op Bfarm's URL

Dat is op zich interessant.

Wat het zelfs nog interessanter maakt is de lijst van bedrijven die op de site beginnen op te duiken. Vergeet niet dat dit alles gebeurt nog voordat de winnaars van de eerste kweekvergunningen pas later deze zomer bekend zullen worden gemaakt. Kweken wordt de grootste bron van nieuwe arbeidsplaatsen sinds lange tijd.

Ongeacht het stigma is cannabis nu een legale industrie in Duitsland. De vacaturesite maakt veel reclame voor het vinden van een droombaan in een coole bedrijfstak met "mogelijkheden". Werk is nu eenmaal werk, en de Duitse overheid richt zich nu op het aannemen van de meest bekwame kandidaten.

Cannabis legalisatie Duitsland

HOOP OP EEN GROENE GOLF IN DEUTSCHLAND

Nu beleidsmakers zich overal dat uiteindelijk beginnen te realiseren biedt de cannabisindustrie kansen voor carrières. Voor het kweken, verzorgen, uitharden, verpakken, distribueren en verkopen van de plant zijn mensen nodig. Er liggen nu hoogwaardige carrièrekansen open, van extractie tot distributie. Dit zijn stuk voor stuk goed betaalde banen. Als een high-tech industrie op het randje van wetenschappelijke ontwikkeling liggen er nieuwe kansen in het verschiet. Zeer binnenkort.

Betekent dit nu dat je je koffers moet pakken om nu naar Deutschland af te reizen? Ja, dat zou je kunnen doen. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat er al veel mededingers zijn voor de lagere rangen van de industrie. Je maakt momenteel de beste kansen in de IT. Hierdoor heb je waarschijnlijk ook minder gedoe met je visum. Je komt Duitsland redelijk makkelijk binnen en je vindt er snel werk als je over technische vaardigheden beschikt. Anders draait je droombaan er misschien op uit dat je kelner wordt.

WAT KUNNEN WE NU VERWACHTEN

Er worden geen predominante banen aangeboden op de vacaturesite. Veel van de banen echter die nu aangeboden worden zijn in de cannabis-technologie of de IT.

Kweker, apotheker, advocaat en vertegenwoordiger zijn allemaal functies waar ze nieuwe mensen kunnen gebruiken. Interessant genoeg zijn dit ook banen bij bedrijven met een internationale reputatie.

Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende buitenlandse importeurs en de Duitse producent van vaporizers Storz und Bickel.

Er liggen ook kansen open voor schrijvers over cannabis. Daar komt bij dat er een toename is voor reclame- en marketingmedewerkers, alsmede voor lobbyisten.

Dit is ook maar pas het begin van de industrie. Vergeet niet dat de markt pas in Maart van de grond kwam. We bevinden ons pas in het eerste kwartaal van het eerste jaar van de industrie.

WAT KUNNEN WE OP DE KORTE TERMIJN VERWACHTEN

Deze vacaturesite zal zich in korte tijd snel uitbreiden en wel om een simpele reden. De overheid staat op het punt de resultaten van de biedingen op de kweekvergunningen bekend te maken. Als dat gebeurd is zullen deze bedrijven op zoek gaan naar productiepersoneel. Als je interesse hebt om deel te nemen aan de Duitse industrie moet je deze vacaturesite in de gaten houden. Vandaar uit liggen de kansen voor het oprapen.

Dat is goed nieuws voor Duitsers die momenteel werk zoeken in de industrie. Het is ook een goede kans voor buitenlanders die mee willen doen. Het is niet altijd noodzakelijk om Duits te spreken als je naar zo een functie solliciteert maar het is wel een voordeel. Veel bedrijven plaatsen de vacatures ook in het Engels.

Er valt ook te verwachten dat het kweken gaat boomen als de industrie eenmaal op gang komt. Zoals het er nu voorstaat zullen de meeste ondernemingen deel uitmaken van de legale, medicinale industrie.

Dat belooft kansen voor mensen met bepaalde vaardigheden. Vakgebieden waar snelle expansie zal plaatsvinden zijn ondermeer op het gebied van wet en regelgeving, integraal ketenbeheer, accountmanagement. Dat geldt tevens voor de medicinale en farmaceutische industrie, almede technologie en handel.

Cannabis industrie vacature

WAT ZIJN DE VALKUILEN

Cannabusiness is een markt in ontwikkeling. Er zijn veel factoren binnen de industrie die nog niet helemaal legaal zijn. Sommige carrièrekansen die je op deze en andere vacaturesites tegenkomt moet je met een korreltje zout nemen.

Hoewel ze min of meer legaal opereren zijn deze banen niet representatief als je het wilt maken in deze business. Thuis kweken bijvoorbeeld is een bedrijfstak die nog wel enige tijd zal voorbestaan in Duitsland.

Als je bezig bent met het opstarten van de verkoop van thuiskweek apparatuur is dat technisch gezien niet illegaal. Recreatief gebruik en thuiskweken zijn echter niet toegestaan op de huidige markt. Wees je gewoon bewust van de wetgeving en de straffen die met overtredingen ervan gepaard gaan.

Het is uiteindelijk geheel aan jezelf om je er van te verzekeren dat je voor een legitiem bedrijf werkt. Er zullen uiteindelijk slechts 10 kwekers een vergunning krijgen om in Duitsland aan de slag te gaan, die namen zullen openlijk bekend gemaakt worden. Buiten dat, wees op je hoede. Doe goed je huiswerk. Dit is feitelijk een reden waarom je er beter aan doet ter plekke werk te vinden in plaats van op een afstand te zoeken. Het gevaar hier is natuurlijk dat je de baan niet krijgt als je vanuit het buitenland solliciteert. Als je ten minste enkele woorden Duits spreekt is dat een groot voordeel.

Er kleven echter nogal wat nadelen aan als je werk in de cannabisindustrie op je CV hebt staan. Dat gezegd hebbende, de kans op represaillemaatregelen zijn snel aan het verminderen. Programmeurs bijvoorbeeld die voor legitieme bedrijven werken en nooit in contact komen met wiet hoeven tegenwoordig niets meer te vrezen.

Alles verandert tegenwoordig.

WAT KUN JE VERWACHTEN

Voor het overgrote deel van de werkzoekenden geldt dat je waarschijnlijk voor een startup komt te werken. Sommige daarvan hebben een betere financiële basis dan anderen terwijl sommige weer legitiemer zijn. Je kunt je het best goed voorbereiden door goed je huiswerk te doen. Als ze je op de loonlijst kunnen zetten is dat een positief teken van een goed functionerend bedrijf. Je gezonde verstand gebruiken is altijd een goede maatstaf.

Controleer de websites van alle bedrijven waar je solliciteert. Bel ze op het telefoonnummer dat ze vermelden. Stuur ze een email.

Je doet er ook verstandig aan om het nieuws over de cannabisindustrie te gaan volgen. Dat houd in dat je ofwel de mainstream media volgt of cannabis-gerelateerde nieuwssites. Dat geldt met name voor de sectie "cannabiz news" op de website van het Cannabis Arbeitsagentur.
Gelukkig is het betrekkelijk eenvoudig om online extra bronnen te vinden, hoewel je wel je best moet doen om ze te vinden. De cannabisindustrie is nog een beetje een nichemarkt die moeilijk is te overzien.

Je maakt op dit moment het meeste kans om naar werk uit te kijken in roerige steden zoals Berlijn. Er zijn echter meer grote steden en stadjes die het zaken doen de komende maanden en jaren gaan bemoedigen.

Kweekhuis cannabis Duitsland

HOE VAL JE OP TUSSEN ALLE ANDERE KANDIDATEN

Er zijn bepaalde functies die vaardigheden vereisen die makkelijk herkenbaar zijn. Webprogrammeurs moeten bijvoorbeeld kunnen coderen. Kwekers, trimmers en apothekers bezitten ook werkvaardigheden die makkelijk te controleren zijn.

Behalve dit soort werkgelegenheid zal de cannabisindustrie ook andere banen genereren die kunnen worden uitgevoerd door mensen die over meerdere vaardigheden beschikken.

Dat zal voor meer mogelijkheden zorgen voor mensen om werk te vinden waar ze echt plezier aan beleven.

Er bestaat een grote behoefte in de cannabusiness aan werknemers met verschillende opleidingsniveau's en specialismen. Het voorlichten van mensen over deze plant, de medicinale toepassingen en hoe het te gebruiken zijn allemaal noodzakelijke aspecten die bijdragen aan begrip voor de industrie. Dat gaat ook op voor het aanpakken van het latente stigma waar de industrie tot op de dag van vandaag mee geconfronteerd wordt.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.