By Steven Voser

In veel Amerikaanse staten is de houding ten opzichte van wiet, maar ook de juridische status ervan, door de jaren heen veranderd. Aan de ene kant is het een interessante tijd voor blowers die staan te popelen om dispensaria te bezoeken en op alle mogelijke manieren te profiteren van legale wiet. Tegelijkertijd heeft het de legale cannabismarkt veranderd in een mijnenveld. In dit artikel laten we zien hoe het staat met wiet in Noord-Amerika en behandelen we alle ins en outs van de Amerikaanse cannabiswetgeving zoals die geldt aan het begin van 2023.

Let op: de Amerikaanse cannabiswetgeving verandert continu. We doen ons best om dit artikel up-to-date te houden.


Waar is wiet legaal in Amerika? In de volgende staten is wiet in een bepaalde vorm legaal:

Per staat, vanaf 2023
      Recreatief en medisch         Medisch        Niet gelegaliseerd


Regels variëren in elk rechtsgebied, controleer de staats- en lokale wetten. Staten waar alleen CBD legaal is, zijn niet inbegrepen.

Of je nu in Amerika woont of er op bezoek bent, het is voor elke stoner verstandig om op de hoogte te zijn van de Amerikaanse cannabiswetgeving. Gebruik de bovenstaande kaart om alle ins en outs van de cannabiswetgeving per staat te leren.

In 2023 hebben 29 staten cannabis voor medicinaal gebruik gelegaliseerd. Ondertussen hebben negen staten en het District of Columbia recreatieve cannabis gelegaliseerd. Bovendien blijft het draagvlak voor legalisatie groot. Uit de laatste peilingen blijkt dat bijna 90% van de Amerikanen vinden dat wiet tot op zekere[1] hoogte legaal zou moeten zijn. Ook de Amerikaanse president Joe Biden heeft openlijk zijn steun uitgesproken voor hervorming van cannabiswetgeving op federaal niveau. In oktober van 2022[2] verleende Biden tevens gratie aan duizenden mensen met veroordelingen voor het bezit van cannabis en gaf hij aanzet tot een onderzoek om de federale classificatie van cannabis te herzien.

Vanwaar alle ophef? — ontdek waarom de Amerikaanse cannabiswetgeving zo complex is

De Amerikaanse cannabiswetgeving is zo complex omdat alle 50 staten soeverein zijn en allemaal hun eigen constitutie, regering en rechtbanken hebben. Dit betekent dat ze hun eigen wetten kunnen opstellen over dingen die niet door de federale grondwet worden beperkt.

En hoewel cannabis onder de federale wetgeving een gereguleerde substantie is, hebben veel Amerikaanse staten wetgeving doorgevoerd om het industriële, medicinale en zelfs recreatieve gebruik ervan toe te staan. Volgens de doctrine van voorrang (Artikel VI van de Amerikaanse grondwet) prevaleert federale cannabiswetgeving boven de staatswetten. Daarbij kan de federale overheid het bezit, de kweek, het gebruik en/of de verkoop van wiet in elke staat verbieden en bestraffen, zelfs waar wiet legaal of gedecriminaliseerd is. Dit is in het verleden ook gebeurd.

Toch laat de DEA (de federale Drug Enforcement Administration) deze macht zeker niet altijd gelden. In plaats daarvan hebben staten de ruimte om in een grijs gebied hun eigen pseudo-legale regels omtrent cannabis op te stellen.

Wie heeft er in Amerika toegang tot medicinale wiet?

Per staat gelden er andere regels voor de toegang tot medicinale wiet. In de meeste gevallen hebben medicinale wietprogramma's van staten een lijst met ziektes die, onder de staatswetten, in aanmerking komen voor behandeling met cannabis. De ziektes die in aanmerking komen verschillen per staat, maar zijn vaak:

 • De ziekte van Alzheimer
 • Epilepsie en andere convulsieve aandoeningen
 • De ziekte van Crohn
 • Multiple sclerosis
 • Glaucoom
 • Ernstige misselijkheid of overgeven door kanker- of HIV/AIDS-behandeling
 • Ernstige chronische pijn

In staten met legale medicinale wiet hebben patiënten toegang tot enerzijds FDA-goedgekeurde medicijnen op basis van cannabinoïden, zoals Epidiolex (CBD) en dronabinol (THC), die allebei in een laboratorium worden ontwikkeld. Anderzijds kunnen ze gebruikmaken van plantaardige cannabis (zoals toppen van wiet, tincturen of extracten) die verkocht worden in gecertificeerde dispensaria. Denk je dat je in aanmerking komt voor medicinale wiet en overweeg je daar gebruik van te maken? Lees je dan goed in over de wetten van de staat waarin je woont en raadpleeg een arts.

US Dispensaries

Wie heeft er in Amerika toegang tot recreatieve wiet?

In de negen staten waar recreatieve cannabis legaal is en Washington D.C. wordt het verkocht via gecertificeerde dispensaria. Afhankelijk van de staat kunnen deze dispensaria op een iets andere manier georganiseerd zijn en een ander aanbod hebben voor medicinale en recreatieve gebruikers. Recreatieve cannabisdispensaria verkopen aan volwassenen van 21 jaar en ouder en hebben een assortiment van toppen, extracten, edibles en topicals, afhankelijk van wat er legaal is in de staat.

Kun je online wiet kopen in Amerika?

Ja. In sommige staten is wiet online te koop, ofwel direct via de website van een dispensarium of via een bezorgservice app zoals Weedmaps, Greenrush en Eaze. Bij sommige dispensaria kun je online je bestelling plaatsen, maar moet je de producten in de winkel ophalen.

Wat is de gemiddelde prijs van wiet in Amerika?

De prijs van wiet loopt in Amerika sterk uiteen. Dispensaria bepalen zelf hun prijzen en in verschillende staten gelden andere vormen van belastingheffing op cannabis, die een grote impact hebben op de verkoopprijs. Volgens een artikel uit 2018 in Forbes[3] bedroeg de gemiddelde prijs voor een gram wiet in Amerika omgerekend € 10,67. Meermaals bleken de wietprijzen in het District of Columbia[4] het hoogst van heel Amerika, omgerekend gemiddeld € 19,55 per gram.

Is het legaal om wietzaadjes te kopen in Amerika?

We hebben je uitgelegd hoe je in Amerika als recreatieve of medicinale gebruiker aan wiet komt. Maar hoe zit het met kwekers die zaden willen kopen? Voor veel Amerikaanse wiettelers blijft de juridische status van wietzaadjes ronduit vaag.

Volgens de federale wetgeving zijn wietzaadjes een cannabisproduct, net zoals toppen of hasj. Technisch gezien worden wietzaadjes daarom aangemerkt als een gereguleerde stof. In staten met legale wiet worden zaden soms verkocht in dispensaria of via websites van breeders/collectieven. Lange tijd werd het meenemen van wietzaadjes over de staatsgrens als 'not done' beschouwd, maar daar kwam in het afgelopen jaar verandering in. Toen publiceerde de DEA een document[5] om opheldering te geven over de juridische status van wietzaadjes.

In de brief staat dat wietzaadjes die minder dan 0,3% THC bevatten, classificeren als hennep in plaats van wiet en daarom legaal zijn volgens de 2018 Farm Bill. Houd er echter rekening mee dat deze brief niet hetzelfde is als een wet. Daardoor blijft onduidelijk wat de juridische status van het het transport van wietzaadjes precies is. Hoewel veel internationale zadenbanken hun producten naar Noord-Amerika verzenden, neemt de douane in de post onderschepte zaden in beslag. Daarom adviseren we Amerikanen om hun wietzaadjes in hun eigen land te kopen en het transport over staatsgrenzen te vermijden.

Wat is de beste manier om online wietzaadjes te kopen in Amerika?

We kunnen met trots melden dat Royal Queen Seeds zich inmiddels ook in Amerika heeft gevestigd. Omdat al onze zaden minder dan 0,3% THC bevatten en verzonden worden vanuit magazijnen in de staten zelf, kunnen we onze zeer gewilde soorten naar kwekers in alle delen van het land versturen.

Hoe lang duurt verzending bij Royal Queen Seeds in Amerika?

Al onze bestellingen in Amerika worden direct verzonden uit onze Amerikaanse magazijnen en binnen 4–9 werkdagen bezorgd.

Hoe kun je wietzaadjes het beste bewaren?

De beste manier om je wietzaadjes te bewaren, hangt af van hoelang je ze wilt bewaren. Voor de korte termijn kun je wietzaadjes bij een stabiele temperatuur in een donker kastje bewaren. Maar als je zaden langere tijd wilt bewaren, kun je ze het beste met een droogmiddel, zoals silicagel, in een luchtdichte bak in je koelkast bewaren. Zaden blijven het beste in vorstvrije koelkasten omdat die minder vochtig zijn.

Wanneer kun je je wietzaadjes kiemen?

Bij Royal Queen Seeds zijn we erg trots op de kwaliteit en kracht van onze zaden. Over het algemeen duurt het 2–7 dagen voordat onze wietzaadjes kiemen. Houd daar bij het plannen van je kweek rekening mee. Wil je graag buiten kweken? Dan is het een goed idee om je zaden in de lente te kiemen om te zorgen dat je planten optimaal groeien. Binnenkwekers kunnen daarentegen het hele jaar door kweken, zolang ze zorgen voor de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in hun kweekruimte/tent.

Waar vind ik betrouwbare tips en informatie over het kweken van wiet?

Wil je je wietkweek naar een hoger niveau brengen? Sla dan de Royal Queen Seeds Blog op bij je favorieten en ontvang de laatste tips en trucs om gezonde planten te kweken en oogsten te optimaliseren.

Royal Queen Seeds is in Amerika gearriveerd

Noord-Amerika heeft een rijke cannabiscultuur en is de thuisbasis van enkele van de meest gewaardeerde nieuwe cannabis strains. Als een van de grootste en bekendste zadenbanken van Europa zijn we trots om te kunnen melden dat we ons in Amerika hebben gevestigd om niets van de actie te missen. Bekijk nu ons volledige assortiment wietzaadjes en kweekproducten en begin met kweken!

Buy F1 Hybrids
External Resources:
 1. Overwhelming support for legal recreational or medical marijuana in U.S. | Pew Research Center https://www.pewresearch.org
 2. Biden overhauls U.S. policy on marijuana, pardons prior federal offenses | Reuters https://www.reuters.com
 3. Here's How Much Marijuana Costs in the United States vs Canada https://www.forbes.com
 4. High quality cannabis prices by U.S. state 2022 | Statista https://www.statista.com
 5. DEA Says Marijuana Seeds Are Considered Legal Hemp As Long As They Don't Exceed THC Limit - Marijuana Moment https://www.marijuanamoment.net
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.