Inbegrepen GRATIS producten
Hennepteelt: gisteren, vandaag en morgen
Ook al lijkt het alsof we cannabis pas net leren kennen, het maakt in feite al duizenden jaren onderdeel uit van de menselijke samenleving, en niet alleen om high te worden. Hennep is een veerkrachtig en veelzijdig materiaal dat voor o.a. textiel, papier en voedsel kan worden gebruikt. Lees hier meer over de geschiedenis en de toekomst ervan.
Hennep wordt al duizenden jaren gekweekt, en niet alleen om high te worden. Sterker nog, wiet gebruiken om high te worden, is pas een recente ontwikkeling, althans in het Westen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen hennep en wiet?
Nou, op taxonomisch niveau is er geen verschil. Ze behoren allebei tot de soort Cannabis sativa. In de praktijk zijn er echter grote verschillen tussen de twee. Voor het gemak, bedoelen we in dit artikel met hennep planten die worden gekweekt voor andere doeleinden dan high worden. Als we het echter over wiet hebben, verwijzen we naar planten die voornamelijk vanwege hun THC-gehalte worden geteeld.
Bovendien zijn er ook juridische verschillen tussen hennep en wiet, en dat heeft alles met het THC-gehalte te maken.
Maar waar wordt hennep dan precies voor gebruikt? En hoe wordt het gekweekt? Dit zijn enkele vragen die we hieronder zullen beantwoorden. We kijken ook naar de nieuwe en waarschijnlijk populairste toepassing van hennep: de productie van niet-psychotrope cannabinoïden, zoals CBD.
De geschiedenis van de hennepteelt
Hennep wordt al duizenden jaren gekweekt, om precies te zijn ongeveer 10.000 jaar. De vroegste ontdekkingen van hennepteelt dateren uit circa 8000 v.Chr. Daarmee is het een van de vroegst verbouwde planten ooit. Dit vond plaats in Azië, en het lijkt erop dat het wat betreft landbouw iets later Europa en de VS bereikte.
Europa
In Europa werd hennep gebruikt vanwege de vezels, maar ook als voedselbron. De Honesta Voluptate et Valetudine, een kookboek uit 1475 na Christus, verwijst bijvoorbeeld naar gezondheidsdranken met hennep. Het is echter bekend dat de hennepplant vanwege zijn taaie en plooibare vezels al veel langer werd gebruikt. Zo zijn hennepvezels geweldig voor het maken van textiel, touwen, bouwmaterialen en papier, en vormen ze samen met vlas een van de oudste, betrouwbaarste materialen in de geschiedenis van de mensheid.
In de jaren vijftig verschenen er synthetische materialen ten tonele. Dit betekende een abrupt einde voor de hennephandel. De meeste producenten gingen dan ook failliet. Alleen Frankrijk en enkele Oost-Europese landen die zich aansloten bij de Sovjet-Unie, gingen er enigszins mee door. Dit alles werd nog eens verergerd door het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen (1961) van de VN. Dat verdrag definieerde cannabis als dusdanig slecht dat veel landen een verbod op hennep instelden.
Pas in de afgelopen jaren, waarin wettelijke THC-drempels hennep van wiet zijn gaan onderscheiden, is de grootschalige, legale hennepproductie in Europa weer toegenomen. Op EU-niveau is de grenswaarde 0,2% THC. Landen zijn echter vrij om hun eigen limieten te stellen, en veel landen hebben dat ook gedaan. Afgezien van textiel, voedingsmiddelen en bouwmaterialen, zijn ook CBD-rijke hennepzaden en andere CBD-hennepproducten verantwoordelijk voor die toename. Bovendien worden tegenwoordig ook andere niet-psychotrope cannabinoïden, zoals CBG, uit hennep gewonnen, waarmee een nog groter assortiment is ontstaan.
Amerika
Net als in Europa, heeft hennep in de VS ook een turbulent verleden. Bekend is dat de inheemse bevolking het gebruikte voor het maken van kleding en andere materialen. We weten echter niet hoelang hier sprake van is geweest.
Jamestown was de eerste Engelse stad in wat nu de VS is, en in 1616 werd hier hennep voor kleding, bouwmaterialen en zeilen verbouwd. Vanaf die tijd was hennep driehonderd jaar lang een veel voorkomend en populair gewas in de VS.
In 1937 introduceerde de Amerikaanse regering echter de Marihuana Tax Act, waardoor hennepteelt een stuk minder winstgevend werd. Vanaf dat moment begon de hennepproductie in de VS af te nemen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trok het echter weer een beetje aan, omdat de invoer vanuit Japan stopte. Maar door de opkomst van synthetische vezels was deze heropleving slechts van korte duur.
Door de Controlled Substances Act werd cannabis in 1970 aan strenge beperkingen onderworpen en beschouwd als een gevaarlijke drug. Hierdoor werd ook hennep in een kwaad daglicht gezet.
Pas in 2018 werd hennep door de nieuwe Farm Bill weer volledig gelegaliseerd. Dit betekent dat elke plant die minder dan 0,3% THC bevat legaal is.
Waarvoor wordt hennep gebruikt?
Hennep levert enorm veel nuttige en duurzame producten op. Omdat het inmiddels legaal is in Europa, Canada en delen van de VS, is er een ware heropleving van hennepproducten ontstaan. Van hennepkleding en hennepmelk tot legale hasj, bijna overal kun je tegenwoordig hennepproducten kopen.
Cannabinoïden
Hier bij Royal Queen Seeds zijn we van mening dat hennep in al zijn facetten een geweldige plant is, maar we zijn het meest enthousiast over het cannabinoïdegehalte. Het bevat wel meer dan honderd cannabinoïden, al worden de meeste daarvan tot nu toe nauwelijks begrepen.
We gebruiken hennep natuurlijk niet vanwege het THC-gehalte, maar wel vanwege het CBD-gehalte. Hoewel dit zeker niet de enige cannabinoïde is waarvoor het wordt gekweekt, is het wel de populairste. Het proces van hennep kweken voor CBD heeft veel meer gemeen met hoe cannabis gekweekt wordt voor THC dan met hennepkweek voor vezelproductie. CBD-planten groeien snel en produceren veel toppen die rijk zijn aan cannabinoïden. Hennepplanten die echter vanwege de vezels worden gekweekt, zijn lang, groeien langzaam en maken maar weinig toppen aan.
Bouwmaterialen
Hennep is ook een veelzijdig en sterk bouwmateriaal. Industriële hennepplanten worden vooral gekweekt vanwege hun stelen, die twee producten opleveren: bast en vezels. Bij het eerste gaat het om lange vezels die aan de buitenkant van de stengel zitten. Hennepvezels zijn echter de kleine, taaie vezels die in de kern zitten. Hoewel deze vezels ongeveer 75% van het geheel uitmaken, werden ze vroeger als een nutteloos bijproduct van de bast beschouwd. De bast werd voor o.a. papier, textiel en touw gebruikt.
Recente technologische ontwikkelingen hebben echter oplossingen gevonden om deze hennepvezels op een uitstekende manier te benutten. Een van de meest interessante toepassingen van hennepvezel is dat het voor 'hennepbeton' kan worden gebruikt. Dit ontstaat op dezelfde manier als normaal beton, waarbij het wordt gemengd met kalk en zand en in een vorm wordt gegoten. Vervolgens is het op precies dezelfde manier als normaal beton te gebruiken.
Het heeft daarbij een aantal interessante eigenschappen. Na verloop van tijd versteent het namelijk en wordt het nog sterker. Beton breekt echter af. Bovendien absorbeert hennep CO₂, waardoor het een CO₂,-neutraal product is. Zo kun je de koolstof die is gebruikt om het te maken, mooi compenseren. Op termijn is hennepbeton ook recyclebaar en biologisch afbreekbaar.
Biobrandstof
Hennepextract kan worden gebruikt voor het maken van **biobrandstof, namelijk hennep-ethanol en biodiesel. Hoewel de voor- en nadelen van biobrandstoffen nog niet volledig bekend zijn, zou hennep in de strijd tegen klimaatverandering een goed alternatief voor fossiele brandstoffen kunnen zijn.
**biobrandstof - https://www.royalqueenseeds.be/blog-hennep-een-efficiente-biobrandstof-wacht-op-haar-moment-n307
Plastic composieten
Hennepplanten bestaan voor 60-70% uit cellulose, wat niets anders is dan een natuurlijk plastic. Cellulose heeft bepaalde eigenschappen die het mogelijk maken om hennep in plastic te veranderen. Zo kun je vervolgens alles maken wat je maar wilt!
Misschien denk je dat dit alleen maar gebruikt wordt voor plastic bestek door veganistische eettentjes, maar dan heb je het mis! Het wordt tegenwoordig door allerlei industrieën omarmd. Zelfs de auto-industrie gebruikt het om bijvoorbeeld dashboards van te maken. Hennepproducten zijn dus niet alleen maar voor hippies. Je kunt tegenwoordig tijdens een ritje in een gloednieuwe auto ook van een mooi afgewerkt dashboard van hennep genieten.
Ook al is kunststof van hennep een milieuvriendelijk alternatief voor normaal plastic, het lost het probleem rond plastic in het algemeen maar gedeeltelijk op. Het is weliswaar biologisch afbreekbaar, maar dit is een ruim begrip: het duurt nog steeds vele jaren voordat het helemaal afgebroken is, lang genoeg om een aantal schildpadden te laten verstikken!
Daarnaast zal het tijdens het afbreken koolstofdioxide uitstoten, omdat het van koolstofverbruikende planten is gemaakt. Maar als normaal plastic biologisch afbreekbaar zou zijn, zou dat ook gebeuren. Kortom, hoewel plastic van hennep zeker een stap in de goede richting is, moet je het niet uit het raam gooien met de gedachte dat het na de eerstvolgende regenbui wel weer weg zal zijn.
Carbon Farming
Voor al diegenen die denken dat de hele hype rond hennep onzin is; voor zover we weten, neemt het meer CO₂ uit de atmosfeer op dan welke plant of welk organisme dan ook. Hennepkwekerijen zijn daardoor de allerbeste organische koolstofputten die er bestaan.
Bovendien wordt koolstofdioxide door een hennepplant zeer efficiënt opgeslagen. Dit betekent dat het CO₂ alleen bij verbranding of volledige afbraak vrijkomt. Dit maakt hennepproducten als textiel, hennepbeton en papier ook geweldige koolstofopslagplaatsen!
Bioremediatie
Hennep staat bekend als een taaie plant die in barre omstandigheden kan groeien. Je kunt het daarom ook gebruiken om grond van slechte kwaliteit gezonder te maken. Door het te planten in voedingsarme, toxische aarde, kun je zo de bodemgezondheid verbeteren. We realiseren ons langzaam maar zeker hoe belangrijk de kwaliteit van de bodem is en hoeveel schade we inmiddels hebben aangericht. Door hennep te kweken, kunnen we misschien iets van die schade ongedaan maken.
Zaden
Hennepzaden worden niet alleen gebruikt om hennep te kweken. Ze zijn namelijk ook een belangrijke bron van voedingsstoffen. Heb je weleens hennepmelk gehad? Dit bestaat in feite uit een mix van hennepzaden en water. Ook worden veel soorten hennepolie en andere voedingsproducten gemaakt van de zaadjes, en niet van de plant zelf.
Maar natuurlijk kun je ze ook gebruiken om CBD-rijke hennepsoorten te kweken!
De evolutie van de hennepteelt
De hennepteelt is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Je komt de plant echt overal tegen, van grootschalige kwekerijen die hennep produceren voor de bouw tot hier bij RQS, waar we de allerbeste CBD-producten maken.
Kwaliteitsnormen voor hennepteelt
Het eindproduct bepaalt hoe het wordt gekweekt. Hennep die vanwege de vezels en bast wordt geteeld, staat meestal buiten onder de zon op grote velden. Deze hennep is robuust en betrouwbaar en wordt net als elk ander landbouwgewas verbouwd en met grote machines geoogst.
Hennep die vanwege de cannabinoïden wordt gebruikt, wordt echter net als wiet gekweekt. Deze hennepplanten worden onder kunstlicht of de zon, en onder strikt gecontroleerde omstandigheden in kassen of binnen gekweekt. Zolang industriële planten maar gewoon blijven groeien en overleven, kunnen de vezels worden gebruikt, maar hennep die vanwege cannabinoïden wordt geteeld, moet volgens de best mogelijke standaarden worden gekweekt. Alleen toppen kweken is niet genoeg: ze moeten ook rijk zijn aan de gewenste verbindingen.
Hennepproductie is hoe dan ook een zeer professioneel en gespecialiseerd proces.
Hoe ziet de toekomst van hennep eruit?
Vanwege de strikte beperkingen op THC-gehaltes, missen veel CBD- en CBG-rijke hennepplanten de hars en terpenen die je bij wietplanten vindt. Dit betekent dat producten van hennep een stuk minder lekker kunnen zijn en minder effect kunnen hebben dan je misschien gewend bent. Wietplanten zitten vaak boordevol terpenen, zijn vol van smaak en rijkelijk bedekt met hars, maar CBD-toppen kunnen soms erg droog, smaakloos en saai zijn.
Maar dit is aan het veranderen. Naarmate de markt groeit, kom je ook steeds vaker soorten tegen met de kwaliteiten van wiet, maar met de cannabinoïden van hennep.
Toppen zijn echter niet het enige. CBD en CBG worden namelijk voornamelijk geconsumeerd als extract, vaak in de vorm van olie. Deze olie kun je meestal als tinctuur kopen, of verwerkt in iets anders. Zo kun je bijvoorbeeld uit CBD gummies, crèmes en lotions kiezen. Bij veel gezondheidswinkels vind je tegenwoordig complete schappen met CBD-producten.
Deze producten zullen in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar beter worden, in aanbod groeien en specifiekere toepassingen krijgen.
Hoe verkrijg je CBD-rijke hennepzaden?
Je kunt industriële hennepzaden met een hoog CBD-gehalte bij gespecialiseerde zadenbanken en kwekers kopen. Om het cannabinoïdegehalte betrouwbaarder te maken, worden veel CBD-planten echter uit klonen gekweekt. Bij elke generatie hennepplanten, vooral van slecht gestabiliseerde exemplaren, kunnen namelijk kleine veranderingen optreden. Daarom is het vaak eenvoudiger om uit klonen te kweken, omdat het bij commerciële hennepproducten heel precies komt met het THC-gehalte.
Als je het thuis toch eens wilt proberen, kun je ook CBD- of CBG-rijke wietzaden bij zadenbanken als RQS kopen. Hoewel dit niet hetzelfde is als wanneer je hennepzaden zou gebruiken, kun je hiermee prima planten kweken die in veel gevallen hogere niveaus van deze cannabinoïden bevatten.
Hoe kweek je CBD-hennepzaden?
Net als bij wiet, zijn CBD-rijke hennepsoorten verkrijgbaar in autoflowering en fotoperiode varianten. Hierdoor is er voor elke kweker wel wat wils.
Hennep kweken lijkt veel op wiet telen. Sterker nog, het is makkelijker. Maar als je wilt dat het boordevol cannabinoïden zit, moet je er wel goed voor zorgen. Net als wiet hebben de planten regelmatig licht en water nodig. Ze zijn daarbij erg robuust en vereisen maar weinig voedingsstoffen. Dit is nog meer het geval als je autoflowers gebruikt, omdat deze planten ook ruderalis-genen bevatten.
RQS Pro: tilt professionele breeding naar een hoger niveau
RQS Pro is nieuw op de professionele hennepzadenmarkt, maar is van plan om veel indruk te maken. Het is een tak van Royal Queen Seeds, waarbij het allemaal draait om innovatie en ontwikkeling, met de nadruk op het ontwikkelen van betrouwbare hennep- en wietzaadjes. Door cannabinoïden en andere verbindingen nauwkeurig te onderzoeken, streven we ernaar de meest relevante kenmerken van wiet te identificeren en isoleren. Uiteindelijk willen we hiermee zaden voor de professionele markt veredelen en stabiliseren.
Naast het onderzoeken van genen en planten, zullen we ook de nieuwste geavanceerde technologieën en kweektechnieken gaan implementeren. Zo kunnen we de grenzen van de industrie nog meer verleggen.
Kortom, de toekomst van de hennepteelt ziet er rooskleurig uit!