By Luke Sumpter

De Portugese overheid heeft groen licht gegeven voor het allereerste en tot nu toe enige geneesmiddel op basis van cannabis in het land. De Portugese Nationale Autoriteit voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten keurde het product goed voor diverse gezondheidsklachten, indien een conventionele behandeling niet helpt.

Rita Barata, directeur van Tilray Portugal, tegen The Portugal News[1]: “Dit is het eerste en enige op cannabis gebaseerde preparaat [...] voor medicinale doeleinden dat in ons land is toegestaan en we zijn van plan om in de nabije toekomst andere producten toegankelijk te maken voor patiënten in Portugal.”

Tilray is een vooraanstaand bedrijf in onderzoek naar en de kweek van cannabis en distribueert zijn producten momenteel in vijftien landen. Na goedkeuring van de Portugese overheid is het van plan om meer medicatie op basis van wiet in het land te gaan produceren.

Medicinale Wiet in Portugal: een Nieuwe Marktleider?

Deze mijlpaal markeert hopelijk het begin van een nieuwe markt in Portugal, waaraan ook veel andere bedrijven hun bijdrage kunnen leveren qua producten en distributie. Kijk maar naar de Verenigde Staten: naarmate de cannabisindustrie zich hier verder ontwikkelt, komen zowel grote corporaties als kleinschalige bedrijfjes met nieuwe en unieke producten voor recreatief en therapeutisch gebruik.

Veel van deze bedrijven laten het concept ‘één molecule, één receptor’ voor wat het is en richten zich op de vele cannabinoïden, terpenen en flavonoïden in de cannabisplant — chemische stofjes die met elkaar samenwerken en daardoor het zogenaamde ‘entourage effect’ hebben.

Veel Europese landen hebben inmiddels een bloeiende markt voor CBD, waardoor deze cannabinoïde hier zeer toegankelijk is voor medicinale gebruikers. Er zijn ook landen, zoals het VK en Ierland, waar Sativex, een middel met evenveel THC als CBD, aan bepaalde patiënten wordt voorgeschreven.

Medicinale Wiet in Portugal: een Nieuwe Marktleider?

Maar de op cannabis gebaseerde medicatie in Portugal is gericht op middelen met THC. Daarom is deze ontwikkeling ook zo uniek en progressief. Hoewel THC verantwoordelijk is voor het psychoactieve effect van cannabis, heeft het ook een verzachtende werking bij diverse gezondheidsproblemen.

Bovendien gaat men deze medicatie op basis van cannabis binnen de grenzen van Portugal zelf produceren. Dat legt hopelijk de basis voor een model dat door andere landen kan worden overgenomen. In Spanje is het bijvoorbeeld nog vrijwel onmogelijk om een licentie te krijgen voor de productie van CBD-producten.

Al duizenden jaren gebruikt men in diverse culturen cannabis voor therapeutische doeleinden[2]. En hedendaags onderzoek[3] onderstreept dit gebruik. Portugal heeft nu de eerste stappen gezet naar het omarmen van cannabis als medicatie en hopelijk is dit nog maar het begin.

Is Wiet Legaal in Portugal? — Voortborduren op Eerdere Vooruitgang

De goedkeuring van het eerste cannabismedicijn is een logisch vervolg op de coulante drugswetgeving in Portugal — een model dat drugsbeleidactivisten wereldwijd ondersteunen[4]. Cannabis is er nog steeds illegaal, maar de decriminalisering betekent wel dat burgers niet worden vervolgd als ze wiet of andere drugs voor persoonlijk gebruik in bezit hebben.

Hiermee schaart Portugal zich onder andere coulante Europese landen, zoals Spanje en Nederland, en loopt het lichtjaren voor op landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar het nog steeds strafbaar is. Dit progressieve standpunt stamt uit 2001; toen werd drugsgebruik in Portugal gedecriminaliseerd. Sindsdien zijn de gevallen van problematisch drugsgebruik, het aantal druggerelateerde gevangenisstraffen en gevallen van sterfte door een overdosis aan gevaarlijke drugs allemaal sterk gedaald[5].

De goedkeuring van de eerste medicatie op basis van cannabis markeert ook de inwerkingtreding van een wetsvoorstel uit 2018. Hierbij werd cannabisgebruik voor medicinale doeleinden in Portugal toegestaan[6] en werd de binnenlandse markt opengesteld.

Wat Betekent dit voor de Kweek van Cannabis?

Helaas voor de Portugese burgers met groene vingers is thuis wiet kweken nog steeds verboden. Er zijn wel groepen die in 2018 hebben geprobeerd om thuiskweek voor therapeutisch gebruik legaal te maken, maar ze zijn daar niet in geslaagd.

Dat is met name teleurstellend omdat het land een ideaal klimaat en lang groeiseizoen kent. Op dit moment moeten kwekers het uitoefenen van hun hobby dus nog even uitstellen als ze de kans op vervolging willen vermijden. Veel telers en cannabisactivisten zijn ook bang dat bedrijven die cannabismedicatie produceren een monopolie krijgen, waarmee het helemaal onmogelijk wordt om zelf wiet te kweken — daarmee hebben ze een punt.

External Resources:
  1. First cannabis-based substance for medicinal purposes approved - The Portugal News https://www.theportugalnews.com
  2. Medicinal Cannabis: History, Pharmacology, And Implications for the Acute Care Setting https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Cannabinoids As Therapeutic Agents - Google Books https://books.google.co.uk
  4. Congress Needs to Decriminalize All Drugs – drcarlhart https://drcarlhart.com
  5. Drug Decriminalization in Portugal https://drugpolicy.org
  6. Portugal passes medical cannabis law, opens domestic market https://mjbizdaily.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.