In Nederland hebben 14 op de 100 mensen jaarlijks minimaal één migraineaanval. Tot voor kort bestonden de enige behandelopties uit diverse farmaceutica. Denk aan vrij verkrijgbare medicatie, maar ook receptgeneesmiddelen. Maar bijna al deze medicijnen, waaronder veelgebruikte middelen als ibuprofen, veroorzaken milde tot hevige bijwerkingen. Er duikt echter steeds meer bewijs op dat cannabis de symptomen van migraine veilig en effectief verlicht, zonder nadelige effecten.

WAT IS MIGRAINE EN WAT IS DE OORZAAK?

Mensen die met migraine kampen, ervaren hoofdpijn die soms ongelooflijk hevig is. Daarnaast is er vaak sprake van een verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid, evenals misselijkheid en overgeven. Migraine resulteert soms ook in desoriëntatie en problemen met de coördinatie. In zeer ernstige, zeldzame gevallen, veroorzaakt het tijdelijke verlamming of verlies van bewustzijn. Meestal houden de symptomen een aantal uren aan, maar soms loopt dit op tot een paar dagen. Migraine is vaak van grote invloed op de kwaliteit van leven van mensen die ermee kampen.

Migraine komt vrij veel voor. Maar de wetenschap weet verrassend weinig over de exacte oorzaken van de aandoening. Men neemt aan dat migraine ontstaat door diverse lichamelijke triggers en factoren uit de omgeving.

We weten dat migraine waarschijnlijk ontstaat in de hersenstam en het zenuwstelsel. Deze werken samen met de nervus trigeminus, de grootste hersenzenuw die het pijngevoel, de motoriek en pijnsignalering in het gezicht reguleert. De aanjagers voor de migraine activeren mogelijk neuronen in de nervus trigeminus. Dit beïnvloedt de verwijding van de bloedvaten in de hersenen, die vervolgens de receptoren activeren voor pijn en ontstekingen. Sommige medische experts vermoeden dat de oorzaak ligt in niet gebalanceerde niveaus serotonine. Dit is een chemische stof in het lichaam die een rol speelt bij pijnsignalering. Daarnaast is het mogelijk dat sommigen een sterkere genetische aanleg hebben voor de aandoening.

Cannabis Migraine

HOE WERKT CANNABIS IN HET LICHAAM?

Het endocannabinoïde systeem (ECS) vinden we in het gehele menselijk lichaam. Het is een biologisch systeem, bestaande uit endocannabinoïden. Dit zijn door het lichaam geproduceerde cannabinoïden die zich binden aan cannabinoïde receptoren. Daarnaast vinden we cannabinoïde receptor proteïnen in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Het endocannabinoïde systeem speelt een belangrijke rol bij de regulatie van diverse lichaamsfuncties. Denk aan pijn, de spijsvertering, eetlust en de stemming.

Wat betreft de cannabisplant, is het zo dat de fytocannabinoïden die in de plant zitten, zoals THC en CBD, zich ook binden aan deze receptoren in ons lichaam (of ze anderszins beïnvloeden), net als de endocannabinoïden. Dit betekent dat de verbindingen in cannabis de lichaamsfuncties, waaronder pijnbeheersing, mogelijk ook beïnvloeden en reguleren. Dit is één mechanisme waardoor men denkt dat de consumptie van wiet de symptomen van migraine verlicht. Maar cannabis biedt nog meer manieren om migraine en aanverwante aandoeningen tegen te gaan.

ONDERZOEK NAAR DE EFFECTIVITEIT VAN MEDICINALE CANNABIS BIJ MIGRAINE

Het onderzoeksveld betreffende de medische toepassingen van cannabis is nog vrij nieuw. De wetgeving rondom medisch cannabisgebruik wordt echter steeds soepeler. Daarom zien we een aanzienlijke toename in onderzoek naar medische cannabis en de effecten ervan, zoals naar de mogelijke toepassingen van wiet bij migraine.

Zo werd in 2016 een retrospectieve analyse van de effecten van cannabis op migrainepatiënten gepubliceerd. Het onderzoek behelsde 121 volwassenen met de diagnose migraine, waarbij hun arts hen medicatie of medicinale cannabis aanraadde.  

De onderzoekers ontdekten dat medicinale cannabis het aantal migraineaanvallen verminderde van 10,4 naar 4,6 per maand. Ze erkenden wel dat er meer onderzoek nodig was om het exacte verband te bepalen. Daarbij zijn studies vereist naar verschillende soorten, samenstellingen en doseringen om de effecten op de behandeling en de preventie van migraine beter te begrijpen.

In ander onderzoek, in 2017 besproken op het Congress of the European Academy of Neurology, pleitten Italiaanse onderzoekers ook voor het gebruik van medicinale cannabis om migraine te voorkomen en te behandelen.

De onderzoekers bestudeerden een groep van 48 mensen met chronische migraine. Ze dienden hen gevarieerde doses toe van een oplossing met THC en CBD, de twee belangrijkste actieve cannabinoïden in cannabis. De onderzoekers ontdekten dat de acute pijn van migraine met 55% verminderde na een orale dosis van 200mg. Dit resultaat komt overeen met dat van het hierboven beschreven onderzoek. Gemiddeld meldden de respondenten een afname van 40% betreffende hun maandelijkse migraineaanvallen en een vermindering van 43% in pijnintensiteit. Ter aanvulling op de daling in de frequentie, noemden velen ook andere gunstige effecten, zoals verlichting van spier- en maagpijn.

Cannabis Migraine

DRONABINOL (MARINOL) TEGEN MIGRAINE: MEER NADELEN DAN VOORDELEN

Dronabinol is een synthetische vorm van THC. Het is begin jaren '80 op de markt gebracht onder de merknamen Marinol en Syndros. Dronabinol is een legaal receptgeneesmiddel in de VS, maar ook in andere landen. In eerste instantie werd het voorgeschreven voor de symptomen van AIDS. Het is echter ook gebruikt voor andere aandoeningen waarbij chronische pijn voorkomt, zoals multiple sclerose.

Dronabinol werd geprezen als een van de eerste legale op cannabinoïden gebaseerde medicijnen. Het is echter niet het wondermiddel waar velen op hoopten.

Sommigen beweren dat Dronabinol niet werkt. Anderen vinden het te intens. Ook ervaren velen het gebrek aan controle over de bijwerkingen als niet prettig, zoals het "high" worden van de THC. Daarnaast hebben sommigen gemeld dat Dronabinol ze misselijk, duizelig en slaperig maakt. Een vrij lange lijst van ongewenste bijwerkingen dus. Maar vooral voor migrainepatiënten heeft Dronabinol nog andere, grotere nadelen. De effecten van het medicijn zijn namelijk pas na twee uur merkbaar. Omdat migraine soms plotseling ontstaat, is urenlang wachten op verlichting een groot nadeel. Het medicijn verergert ook vaak misselijkheid, wat problematisch is als je al misselijk bent. Tot slot is Dronabinol erg duur.

CANNABIS VAPEN: DE BETERE BEHANDELOPTIE VOOR MIGRAINE?

Gezien de dubieuze effectiviteit en bijwerkingen van Dronabinol en andere medicatie is het vapen (of zelfs roken) van cannabis misschien wel een betere optie bij migraine. Dit helpt niet alleen hoofdpijn verlichten, maar ook de misselijkheid en andere symptomen. Daarnaast is mogelijk het ontspannende effect van cannabis heilzaam. Men denkt namelijk dat stress ook migraine opwekt.

WELKE CANNABIS SOORTEN HELPEN MIGRAINE EN HOOFDPIJN VERLICHTEN?

Tegenwoordig hebben medicinale cannabisgebruikers, maar ook recreatieve liefhebbers, de keuze uit veel verschillende cannabis soorten. Deze planten verschillen niet alleen in smaak en kenmerken. Ze bevatten namelijk ook verschillende concentraties cannabinoïden en terpenen. Hier is een lijst met soorten die mogelijk de symptomen van migraine helpen verlichten.

WHITE WIDOW 

White Widow, vernoemd naar haar prachtige deken van glinsterende trichomen, is een van de meest legendarische soorten ter wereld. Veel mensen beschouwen deze gebalanceerde 50/50 indica/sativa hybride als een zeer goede en consistente soort om te kweken en te roken. Ze voorziet je van een fenomenaal krachtige, bijna psychedelische cerebrale high die ook nog ongelooflijk ontspant. Ze smaakt fris en zuiver, met vleugjes dennen en citrus. Met 19% THC is White Widow wellicht een goede keuze om een aankomende migraine te stoppen.

White Widow

White Widow Royal Queen Seeds

Genetic background White Widow S1
Yield indoor 500 - 550 g/m2
Height indoor 60 - 100 cm
Flowering time 8 - 9 weeks
THC strength THC: 19% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 50% Sativa, 50% Indica
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 150 - 190 cm
Harvest time Late October
Effect Extremely stoned
 

Buy White Widow

OG KUSH

OG Kush is een klassieke soort die nog altijd favoriet is onder cannabisgebruikers. Toegewijde fans zijn dol op de plant vanwege de intense rook met typische, eersteklas OG smaken en een lichte citrus kick. Maar ze houden nog meer van deze 75% indica vanwege haar immense kracht. Het effect is extreem ontspannend voor het lichaam en de geest. Daarom is deze iconische soort van de Amerikaanse West Coast ook ideaal voor medicinale gebruikers die de lichamelijke symptomen van migraine willen uitbannen.

OG Kush

OG Kush

Genetic background Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
Yield indoor 425 - 475 gr/m2
Height indoor 90 - 160 cm
Flowering time 7 - 9 weeks
THC strength THC: 19% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 25% Sativa, 75% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 180 - 220 cm
Harvest time October
Effect Relaxing and full of flavour
 

Buy OG Kush

CHOCOLATE HAZE

De populaire Chocolate Haze is een bijna zuivere (95%) sativa die ideaal is voor mensen die lijden aan artritis, spierpijn, stress en migraine. Haar effect is extreem krachtig, maar heerlijk opwekkend en cerebraal. Dankzij haar zonnige, vrolijke high is Chocolate Haze ook een goede keuze voor degenen die de stemming willen verbeteren. Ze verwent je met haar kenmerkende chocoladesmaken, gecombineerd met zoete en aardse vleugjes.

Chocolate Haze

Chocolate Haze

Genetic background OG Chocolate Thai x Cannalope Haze
Yield indoor 475 - 525 gr/m2
Height indoor 90 - 160 cm
Flowering time 9 - 10 weeks
THC strength THC: 20% (aprox.) / CBD: Low
Blend 95% Sativa, 05% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 450 - 500 g/per plant (dried)
Height outdoor 150 - 200 cm
Harvest time Late October
Effect Chocolate, Sweet, Earthy
 

Buy Chocolate Haze

 

SOUR DIESEL 

Sour Diesel is een van de bekendste soorten. En dat is niet alleen vanwege de unieke smaak waar veel liefhebbers van cannabis zo dol op zijn. Deze sativa-dominante kruising is afkomstig uit het zonnige Californië. Reken op een verrukkelijk krachtige en aromatische rookervaring, waarbij ze karakteristieke vleugjes brandstof mixt met kruidige en zure smaken. Dankzij 19% THC staat je een sterke lichamelijke high te wachten die ideaal is voor het verlichten van hoofdpijn en stress.

Sour Diesel

Sour Diesel

Genetic background Original Diesel x (Northern Light x Shiva x Hawaiian)
Yield indoor 475 - 525 g/m2
Height indoor 90 - 160 cm
Flowering time 10 - 11 weeks
THC strength THC: 19% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 70% Sativa, 30% Indica
Yield outdoor 550 - 600 g/per plant (dried)
Height outdoor 150 - 200 cm
Harvest time Late October
Effect Physical, clear high
 

Buy Sour Diesel

 

GREEN CRACK PUNCH

Green Crack Punch is een heel speciale cannabis soort. Ze is een kruising van Green Crack, die bekendstaat om haar opwekkende en stimulerende effect, en Purple Punch, die ontzettend krachtig is. Green Crack Punch is hiermee een zeer krachtige, ontspannende indica. De combinatie van de twee ouders garandeert een waanzinnig effect. Je voelt je gemotiveerd en energiek, terwijl je lichaam van top tot teen ontspant. Dankzij haar krachtige effect (ze bevat soms wel 20% THC), is deze 60% indica een prima optie voor medicinale gebruikers die een flexibele soort zoeken voor dagelijks gebruik.

Green Crack Punch

GREEN PUNCH

Genetic background Green Crack x Purple Punch
Yield indoor 450 - 500 gr/m2
Height indoor 90 - 160 cm
Flowering time 8 - 9 weeks
THC strength THC: 18% (aprox.) / CBD: Low
Blend 60% Sativa, 40% Indica
Yield outdoor 550 - 600 g/per plant (dried)
Height outdoor 180 - 220 cm
Harvest time Late September
Effect Relaxed and Euphoric
 

Buy Green Crack Punch

 

Medische DisclaimerDe informatie op deze website, en waarnaar wordt verwezen of gelinkt, is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en niet als professioneel medisch of juridisch advies.

Royal Queen Seeds is geen voorstander, pleitbezorger of bevorderaar van legaal of illegaal drugsgebruik. Royal Queen Seeds kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het materiaal op onze pagina's, of op pagina's waarnaar wij verwijzen of linken, die legale of illegale drugs of illegale activiteiten toestaan, bepleiten of bevorderen. Raadpleeg uw arts/zorgverlener voordat u de producten/methoden die u vindt op deze website of waarnaar verwezen of gelinkt wordt.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.