In Nederland hebben 14 op de 100 mensen jaarlijks minimaal één migraineaanval. Tot voor kort bestonden de enige behandelopties uit diverse farmaceutica. Denk aan vrij verkrijgbare medicatie, maar ook receptgeneesmiddelen. Maar bijna al deze medicijnen, waaronder veelgebruikte middelen als ibuprofen, veroorzaken milde tot hevige bijwerkingen. Er duikt echter steeds meer bewijs op dat cannabis de symptomen van migraine veilig en effectief verlicht, zonder nadelige effecten.

WAT IS MIGRAINE EN WAT IS DE OORZAAK?

Mensen die met migraine kampen, ervaren hoofdpijn die soms ongelooflijk hevig is. Daarnaast is er vaak sprake van een verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid, evenals misselijkheid en overgeven. Migraine resulteert soms ook in desoriëntatie en problemen met de coördinatie. In zeer ernstige, zeldzame gevallen, veroorzaakt het tijdelijke verlamming of verlies van bewustzijn. Meestal houden de symptomen een aantal uren aan, maar soms loopt dit op tot een paar dagen. Migraine is vaak van grote invloed op de kwaliteit van leven van mensen die ermee kampen.

Migraine komt vrij veel voor. Maar de wetenschap weet verrassend weinig over de exacte oorzaken van de aandoening. Men neemt aan dat migraine ontstaat door diverse lichamelijke triggers en factoren uit de omgeving.

We weten dat migraine waarschijnlijk ontstaat in de hersenstam en het zenuwstelsel. Deze werken samen met de nervus trigeminus, de grootste hersenzenuw die het pijngevoel, de motoriek en pijnsignalering in het gezicht reguleert. De aanjagers voor de migraine activeren mogelijk neuronen in de nervus trigeminus. Dit beïnvloedt de verwijding van de bloedvaten in de hersenen, die vervolgens de receptoren activeren voor pijn en ontstekingen. Sommige medische experts vermoeden dat de oorzaak ligt in niet gebalanceerde niveaus serotonine. Dit is een chemische stof in het lichaam die een rol speelt bij pijnsignalering. Daarnaast is het mogelijk dat sommigen een sterkere genetische aanleg hebben voor de aandoening.

Cannabis Migraine

HOE WERKT CANNABIS IN HET LICHAAM?

Verspreid door het menselijk lichaam zit het endocannabinoïde systeem (ECS). Het ECS is een biologisch systeem dat bestaat uit endocannabinoïden (cannabinoïden die ons lijf aanmaakt en die binden aan cannabinoïdereceptoren), naast cannabinoïde-receptoreiwitten die in het centrale zenuwstelsel en de hersenen zitten. Het endocannabinoïdesysteem speelt een belangrijke rol bij het reguleren van talloze lichamelijke functies. Denk hierbij aan pijn, de spijsvertering, eetlust en het humeur.

Maar welke rol heeft cannabis nu? Uit onderzoek blijkt dat fytocannabinoïden uit de plant, zoals THC en CBD, zich ook binden aan (of anderszins invloed hebben op)[1] deze receptoren in ons lichaam — net zoals de endocannabinoïden. Dit suggereert dat de stofjes in cannabis de manier beïnvloeden waarop het ECS lichamelijke functies reguleert, waaronder pijnbeheersing[2]. Hieronder bekijken we onderzoek dat dieper ingaat op het thema wiet en migraine.

STUDIES NAAR DE WERKING VAN MEDICINALE WIET BIJ MIGRAINE

Onderzoek naar de medicinale toepassingen van cannabis is nog relatief nieuw. Naarmate de wetten rond medicinaal cannabisgebruik steeds progressiever worden, zien we echter een flinke toename van studies naar medicinale wiet en de effecten ervan. Ook hoe het kan helpen bij migraine ligt onder de loep.

In 2016 werd bijvoorbeeld een retrospectieve analyse van de effecten van cannabis op migrainepatiënten [3]gepubliceerd. De onderzoekers beoordeelden 121 volwassenen met de primaire diagnose migraine, die daar medicijnen of medicinale wiet voor kregen van hun arts.

De resultaten van de onderzoekers suggereren dat medicinale cannabis in staat is om het aantal migraine-aanvallen aanzienlijk te verlagen. Namelijk van 10,4 naar 4,6 per maand. Men erkent echter dat er meer studies nodig zijn om de exacte oorzaak-gevolgrelatie tussen migraine en medicinale wiet vast te stellen. De suggestie is daarbij om verschillende soorten, samenstellingen en doseringen van cannabis te onderzoeken. Zo krijgen we een beter inzicht in de effecten die het heeft op de behandeling van migraine en het voorkomen ervan.

In een andere studie[4] die gepresenteerd is op het _Congress of the European Academy of Neurology_ in 2017 pleitten Italiaanse onderzoekers ook voor het gebruik van medicinale cannabis als potentieel middel voor de behandeling en preventie van migraine.

Hierbij werd een groep van 48 personen met chronische migraine bestudeerd. De onderzoekers dienden hen variërende doseringen van een oplossing met THC en CBD toe, de twee belangrijkste actieve cannabinoïden in cannabis. Ze ontdekten dat bij een orale dosis van 200mg acute migrainepijn met 55% daalde. Dit resultaat was vergelijkbaar met dat van bovengenoemde studie. De patiënten meldden gemiddeld een afname van 40% van maandelijkse migraine-aanvallen en een vermindering van ongeveer 43% van pijnintensiteit. Naast de daling in het aantal aanvallen, rapporteerden velen ook andere gunstige effecten, zoals minder spierpijn en buikklachten.

Cannabis Migraine

DRONABINOL (MARINOL) TEGEN MIGRAINE: MEER NADELEN DAN VOORDELEN

Dronabinol is een synthetische vorm van THC. Het is begin jaren '80 op de markt gebracht onder de merknamen Marinol en Syndros. Dronabinol is een legaal receptgeneesmiddel in de VS, maar ook in andere landen. In eerste instantie werd het voorgeschreven voor de symptomen van AIDS. Het is echter ook gebruikt voor andere aandoeningen waarbij chronische pijn voorkomt, zoals multiple sclerose.

Dronabinol werd geprezen als een van de eerste legale op cannabinoïden gebaseerde medicijnen. Het is echter niet het wondermiddel waar velen op hoopten.

Sommigen beweren dat Dronabinol niet werkt. Anderen vinden het te intens. Ook ervaren velen het gebrek aan controle over de bijwerkingen als niet prettig, zoals het "high" worden van de THC. Daarnaast hebben sommigen gemeld dat Dronabinol ze misselijk, duizelig en slaperig maakt. Een vrij lange lijst van ongewenste bijwerkingen dus. Maar vooral voor migrainepatiënten heeft Dronabinol nog andere, grotere nadelen. De effecten van het medicijn zijn namelijk pas na twee uur merkbaar. Omdat migraine soms plotseling ontstaat, is urenlang wachten op verlichting een groot nadeel. Het medicijn verergert ook vaak misselijkheid, wat problematisch is als je al misselijk bent. Tot slot is Dronabinol erg duur.

CANNABIS VAPEN: DE BETERE BEHANDELOPTIE VOOR MIGRAINE?

Gezien de dubieuze effectiviteit en bijwerkingen van Dronabinol en andere medicatie is het vapen (of zelfs roken) van cannabis misschien wel een betere optie bij migraine. Dit helpt niet alleen hoofdpijn verlichten, maar ook de misselijkheid en andere symptomen. Daarnaast is mogelijk het ontspannende effect van cannabis heilzaam. Men denkt namelijk dat stress ook migraine opwekt.

WELKE CANNABIS SOORTEN HELPEN MIGRAINE EN HOOFDPIJN VERLICHTEN?

Tegenwoordig hebben medicinale cannabisgebruikers, maar ook recreatieve liefhebbers, de keuze uit veel verschillende cannabis soorten. Deze planten verschillen niet alleen in smaak en kenmerken. Ze bevatten namelijk ook verschillende concentraties cannabinoïden en terpenen. Hier is een lijst met soorten die mogelijk de symptomen van migraine helpen verlichten.

WHITE WIDOW 

White Widow, vernoemd naar haar prachtige deken van glinsterende trichomen, is een van de meest legendarische soorten ter wereld. Veel mensen beschouwen deze gebalanceerde 50/50 indica/sativa hybride als een zeer goede en consistente soort om te kweken en te roken. Ze voorziet je van een fenomenaal krachtige, bijna psychedelische cerebrale high die ook nog ongelooflijk ontspant. Ze smaakt fris en zuiver, met vleugjes dennen en citrus. Met 19% THC is White Widow wellicht een goede keuze om een aankomende migraine te stoppen.

White Widow

White Widow
White Widow S1
450 - 500 gr/m2
60 - 100 cm
8 - 10 weken
THC: 19%
Sativa 50% Indica 50%
550 - 600 gr/plant
150 - 190 cm
Begin Oktober
Krachtig, Stoned

Koop White Widow

OG KUSH

OG Kush is een klassieke soort die nog altijd favoriet is onder cannabisgebruikers. Toegewijde fans zijn dol op de plant vanwege de intense rook met typische, eersteklas OG smaken en een lichte citrus kick. Maar ze houden nog meer van deze 75% indica vanwege haar immense kracht. Het effect is extreem ontspannend voor het lichaam en de geest. Daarom is deze iconische soort van de Amerikaanse West Coast ook ideaal voor medicinale gebruikers die de lichamelijke symptomen van migraine willen uitbannen.

OG Kush

O.G. Kush
Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
425 - 475 gr/m2
90 - 160 cm
7 - 9 Weken
THC: 19%
Sativa 25% Indica 75%
500 - 550 gr/plant
180 - 220 cm
Oktober
Rustgevend, Stimulerend

Koop O.G. Kush

CHOCOLATE HAZE

De populaire Chocolate Haze is een bijna zuivere (95%) sativa die ideaal is voor mensen die lijden aan artritis, spierpijn, stress en migraine. Haar effect is extreem krachtig, maar heerlijk opwekkend en cerebraal. Dankzij haar zonnige, vrolijke high is Chocolate Haze ook een goede keuze voor degenen die de stemming willen verbeteren. Ze verwent je met haar kenmerkende chocoladesmaken, gecombineerd met zoete en aardse vleugjes.

Chocolate Haze

Chocolate Haze
OG Chocolate Thai x Cannalope Haze
475 - 525 gr/m2
90 - 160 cm
9 - 11 Weken
THC: 20
Sativa 95% Indica 5%
450 - 500 gr/plant
150 - 200 cm
Eind oktober
Zwaar

Koop Chocolate Haze

SOUR DIESEL 

Sour Diesel is een van de bekendste soorten. En dat is niet alleen vanwege de unieke smaak waar veel liefhebbers van cannabis zo dol op zijn. Deze sativa-dominante kruising is afkomstig uit het zonnige Californië. Reken op een verrukkelijk krachtige en aromatische rookervaring, waarbij ze karakteristieke vleugjes brandstof mixt met kruidige en zure smaken. Dankzij 19% THC staat je een sterke lichamelijke high te wachten die ideaal is voor het verlichten van hoofdpijn en stress.

Sour Diesel

Sour Diesel
Original Diesel x (Northern light x Shiva x Hawaiian)
475 - 525 gr/m2
90 - 160 cm
10 - 11 Weken
THC: 19%
Sativa 70% Indica 30%
550 - 600 gr/plant
150 - 200 cm
Eind oktober
Fysiek Ontspannend, Helder

Koop Sour Diesel

GREEN CRACK PUNCH

Green Crack Punch is een heel speciale cannabis soort. Ze is een kruising van Green Crack, die bekendstaat om haar opwekkende en stimulerende effect, en Purple Punch, die ontzettend krachtig is. Green Crack Punch is hiermee een zeer krachtige, ontspannende indica. De combinatie van de twee ouders garandeert een waanzinnig effect. Je voelt je gemotiveerd en energiek, terwijl je lichaam van top tot teen ontspant. Dankzij haar krachtige effect (ze bevat soms wel 20% THC), is deze 60% indica een prima optie voor medicinale gebruikers die een flexibele soort zoeken voor dagelijks gebruik.

Green Crack Punch

Green Crack Punch
Green Crack x Purple Punch
450 - 500 gr/m2
90 - 160 cm
8 - 9 weken
THC: 18%
Sativa 60% Indica 40%
550 - 600 gr/plant
180 - 220 cm
Eind September
Euforisch, Rustgevend

Koop Green Crack Punch

Medische DisclaimerDe informatie die wij vermelden, als referentie gebruiken of waarnaar op deze website doorverwezen wordt, is enkel en alleen bedoeld voor algemene educatieve doeleinden. We verschaffen geen medisch of juridisch advies.

Royal Queen Seeds stimuleert, verdedigt of promoot het gebruik van legale of illegale drugs absoluut niet. Royal Queen Seeds kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor materiaal of pagina's waarnaar wij op onze website verwijzen, en die het gebruik van legale of illegale drugs, of illegale activiteiten stimuleren, verdedigen of promoten. Raadpleeg altijd een specialist of je huisarts voordat je de producten/methoden die vermeld worden, of waarnaar op deze website verwezen wordt, gebruikt.

External Resources:
  1. Cannabinoid Receptors and the Endocannabinoid System: Signaling and Function in the Central Nervous System https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Role of the Cannabinoid System in Pain Control and Therapeutic Im...: Ingenta Connect https://www.ingentaconnect.com
  3. Effects of Medical Marijuana on Migraine Headache Frequency in an Adult Population - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. EAN 2017: Cannabinoids suitable for migraine prophylaxis https://www.neuro-central.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.