CANNABIS TEGEN ONTSTEKINGEN

De gezondheidsvoordelen van cannabis zijn enorm. Voor mensen bezitten cannabinoïden een compleet repertoire van nuttige effecten. Cannabinoïden staan bekend als eersteklas huidapplicaties, psychologische stimulantia en interne medicijnen die nuttig zijn bij vele aandoeningen.

Het endocannabinoïde systeem is een belangrijk biologisch reguleringssysteem dat de meeste zoogdieren bezitten, dus ook mensen. "Cannabis tegen ontstekingen" is een verreikende uitdrukking die op veel systemen van het lichaam van toepassing is. Er zitten verscheidene endocannabinoïden in het lichaam en cannabis zelf bevat meer dan zestig cannabinoïden.

De cannabinoïden van cannabis hebben dan ook een groot aantal toepassingen, met veel verschillende effecten. De ontstekingsremmende werking van cannabinoïden die hersenschade helpen voorkomen, verschilt met die van andere cannabinoïden die ontstekingen in de darmen verminderen.

Het is bekend dat CB1 receptoren voornamelijk voorkomen in de hersenen en het centrale zenuwstelsel, vooral in de presynaptische zenuwen. Ook weten we dat CB2 receptoren met name voorkomen aan de oppervlakte van immuuncellen.

cannabis ontsteking endocannabinoïde systeem

CANNABINOÏDEN BESCHERMEN DE HERSENEN

Cannabinoïden bezitten neuroprotectieve en immunosuppressieve eigenschappen.

Deze immunosuppressieve invloed oefenen ze uit op astrocyten. Van de hersencellen bestaat 70-90% uit astrocyten. Ze zijn nodig voor neuronale groei en de signalering en metabolisering van glucose.

De introductie van cannabinoïden in het centrale zenuwstelsel beschermt niet-getransformeerde cellen tegen apoptose (celdood). Gedacht wordt dat dit een beschermende rol speelt in de bestrijding tegen auto-immuunziekten die invloed hebben op het centrale zenuwstelsel, zoals Multiple sclerose. In dat geval bezitten de cannabinoïden immunosuppressieve eigenschappen.

Als het zenuwstelsel helaas al is aangedaan door Multiple sclerose (MS) kunnen ook nuttige ontstekingsremmende acties worden uitgevoerd in het centrale zenuwstelsel. Cannabinoïden voeren diverse, complexe functies uit waarmee de symptomen van MS aanzienlijk worden verlicht. Zo initiëren ze apoptose in pro-inflammatoire, cytokinen uitscheidende cellen. Deze zijn verantwoordelijk voor een aantal progressieve symptomen van MS.

Cannabinoïden versnellen ook het celluraire systeem dat wordt aangewend voor het aanvullen en heropbouwen van de myelineschede die de zenuwcellen beschermt. De verhoogde expressie van chemokinen en hun receptoren versterkt het verkeer van voorlopercellen naar het ontstoken weefsel.

CANNABINOÏDEN HELPEN BIJ HET GENEZEN VAN DE DARMEN

Tests met muizen wijzen op de ontstekingsremmende eigenschappen van cannabinoïden, wanneer deze worden ingezet om colitis te behandelen. Dit is een van de twee ulceratieve darmziekten; de andere is de ziekte van Crohn. De data lieten zien dat de vroege activatie van CB1 receptoren en het endocannabinoïde systeem een belangrijke, vroege stap is in de zelfbescherming van de darmen tegen ontstekingen.

Een ontsteking van de darmen kan leiden tot verschillende pathologische aandoeningen aan het darmkanaal. Bij kunstmatige stimulatie van cannabinoïde receptoren bij muizen blijkt dat dit de effecten van experimentele colitis remt. Er werden positieve reacties geobserveerd betreffende symptomen als ontstekingsschade en het krimpen van de darmen.

Onderzoek suggerereert dat cannabinoïden een belangrijke rol spelen in het reguleren van de beschermende mechanismen bij colitis.

Cannabinoids Regulatie Inflammatie

KORTE FEITEN OVER CANNABINOÏDEN

Cannabinoïden hebben nuttige, therapeutische effecten voor de lever. Ze beschermen de lever tegen (CON-A) geïnduceerde acute hepatitis bij muizen, wat virale of auto-immuun hepatitis nabootst. Vastgesteld werd dat de CON-A geïnduceerde hepatitis verbeterde door één dosis THC die op verschillende manieren invloed had.

Reumatoïde Artritis (RA) is een chronische ontstekingsziekte, waar 1% van de wereldbevolking mee te maken heeft. Het wordt geassocieerd met verlies van gewrichtsfuncties, zwellingen, stijfheid, pijn en uiteindelijk gewrichtsdestructie. Menselijke cellen van RA patiënten bij gebruik van cannabinoïden zijn onder de loep genomen. CBD, het niet-psychoactieve nichtje van THC, liet ontstekingsremmende en anti-arthritische eigenschappen zien. Een dagelijkse dosis van 5mg/kg was genoeg om de progressie van de ziekte merkbaar te remmen.

De ontstekingsreactie bij sommige soorten kanker is wereldwijd verantwoordelijk voor 15-20% van de sterfgevallen onder alle kankerpatiënten. Ontstekingen bij kanker worden nu tot standaard gerekend en voor de behandeling worden vaak niet-steroïdale middelen ingezet om het risico te verminderen. Onder muizen werd 20% met T-cel leukemie genezen met een behandeling met THC.

Er is nog steeds geen doorslaggevend, wetenschappelijk bewijs, maar in veel onderzoeken wordt bewezen dat cannabinoïden eersteklas anti-inflammatoire verbindingen zijn. Veel mensen hebben geen wetenschappelijk bewijs nodig, omdat ze levende voorbeelden zijn van de kracht van cannabis als medicijn. Misschien moeten we wel even een stukje kaas toasten op alle muizen die zich hebben opgeofferd. Want daardoor hebben we deze geweldige kennis in handen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.