By Arielle Friedman

Je hebt vast wel gehoord dat cannabis effectief is bij de behandeling van chronische pijn. Maar is dat ook het geval bij fantoompijn?

Fantoompijn is een mysterieuze aandoening waar mensen van wie een lichaamsdeel is geamputeerd soms last van hebben. Daarbij ervaren ze een aanhoudende, diepe pijn - in bijvoorbeeld een geamputeerde arm. Het ontbrekende lichaamsdeel noemen we een ‘fantoomledemaat’ en de pijn ‘fantoompijn’. We geven een overzicht van een aantal oorzaken van deze pijn en leggen uit hoe cannabis wellicht helpt.

WAT IS DE OORZAAK VAN FANTOOMPIJN?

In het verleden dachten artsen dat de oorzaak van fantoompijn lag in een zenuwbeschadiging in de stomp van het geamputeerde lichaamsdeel. Daarom sneden ze een extra stukje af, in de hoop het beschadigde weefsel te verwijderen. De fantoompijn werd daardoor echter alleen maar erger.

De wetenschap schetst nu een ander beeld. Onderzoekers denken dat fantoompijn het gevolg is van nieuwe verbindingen in de somatosensorische cortex. Aan de bovenkant van je hoofd loopt een strook van de neocortex die verband houdt met gevoel. Die strook ligt zo ongeveer waar je een zweetband draagt. Deze somatosensorische cortex is onderverdeeld in gebiedjes die horen bij een bepaald deel van je lijf. Stoot je dus een teen, dan licht het gebied dat verband houdt met ‘teen’ op. 

Als je een lichaamsdeel kwijtraakt, legt je somatosensorische cortex vanzelf nieuwe verbindingen aan. De gebiedjes die te maken hadden met een verloren arm bijvoorbeeld, verbinden zich nu aan afgebroken zenuwen waarbij aan het einde niets zit. Om geen ruimte te verspillen, leggen je hersenen dus nieuwe verbindingen aan. Daarbij is het gebiedje dat vroeger verbonden was met het verloren lichaamsdeel, nu verantwoordelijk voor een ander deel van het lichaam.

WAT IS DE OORZAAK VAN FANTOOMPIJN?

Als iemand van wie een lichaamsdeel is geamputeerd fantoompijn voelt, komt dat dus waarschijnlijk door een sensatie in een ander lichaamsdeel. Gevoel in de wangen wordt bijvoorbeeld vaak de nieuwe bestemming van het gebied dat te maken had met een ontbrekende hand. Als iemand zich dan scheert, ervaart hij mogelijk een onbehaaglijk gevoel in de geamputeerde hand.

Dit inzicht geeft niet direct oplossingen om fantoompijn te bestrijden. Wel biedt het wellicht hoop voor mensen die deze aandoening hebben. Bovendien geeft het een idee hoe de pijn te bestrijden is. De eerder genoemde persoon die zich scheert, kan er bijvoorbeeld voor kiezen om minder vaak of voorzichtiger te scheren.

BEHANDELOPTIES BIJ FANTOOMLEDEMATEN

Een van de meest gebruikte behandelingen voor fantoompijn is een behandeling met opioïden. Mensen met ernstige fantoompijn, naar schatting 5–10%, hebben dit echt nodig. Helaas zijn opioïden zeer verslavend. Bovendien hebben ze veel bijwerkingen. Denk aan misselijkheid, verstopping, leverschade, hersenschade en een gezwollen buik. Zelfs mensen met ernstige pijn profiteren soms echter van een alternatief.

Een van de alternatieven is natuurlijk cannabis. Deze plant heeft krachtige pijnbestrijdende effecten. Het blijkt dat het ook effectief is bij fantoompijn - veel gebruikers zweren erbij. Sommige mensen met deze pijn ervaren effectieve pijnverlichting met een combi van opioïden en wiet. Door de cannabis zijn ze in staat de hoeveelheid opioïden te verminderen en daardoor de bijwerkingen te beperken.

Een andere vermeldenswaardige behandelmethode is spiegeltherapie. Deze remedie is ontwikkeld door dr. V. S. Ramachandran. Met behulp van een spiegel ‘zien’ mensen hun nog aanwezige lichaamsdeel bewegen op de plek van bijvoorbeeld een ontbrekende arm. Op de een of andere manier is het hierdoor mogelijk je hersenen te laten geloven dat een fantoomledemaat is hersteld. Het zorgt daarbij vaak voor vermindering van pijn.

WELKE CANNABISSTRAINS ZOU JE MOETEN GEBRUIKEN?

Als je fantoompijn wilt behandelen met cannabis, dan is de juiste strain essentieel. Het laatste dat je wilt, is een soort die je superhigh maakt, terwijl je nog steeds pijn hebt.

WHITE WIDOW

White Widow is 60% indica en 40% sativa. Gebruikers prijzen haar om haar zuivere, cerebrale high en pijnstillende eigenschappen. White Widow is een geweldige strain voor in de avond als je op zoek bent naar chronische pijnbestrijding. Haar stimulerende, ontspannende high combineert het beste van de werelden van sativa en indica. Daarbij biedt ze krachtige pijnstilling. Mensen die hun fantoompijn knock-out willen slaan, zouden White Widow echt eens moeten proberen.

White Widow

White Widow

White Widow Royal Queen Seeds

Genetic background White Widow S1
Yield indoor 500 - 550 g/m2
Height indoor 60 - 100 cm
Flowering time 8 - 9 weeks
THC strength THC: 19% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 50% Sativa, 50% Indica
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 150 - 190 cm
Harvest time Late October
Effect Extremely stoned
 

Buy White Widow

ROYAL JACK

Veel mensen met fantoompijn hebben om de paar uur een nieuwe dosering nodig. Een zware Kush is daarvoor waarschijnlijk niet de beste keus. Royal Jack is echter een geliefde sativa die pijn bestrijdt, terwijl je helder en energiek blijft. Wil je overdag roken? Dan is Royal Jack echt iets voor jou.

Royal Jack Auto

Royal Jack Automatic

Royal Jack Automatic Royal Queen Seeds

Genetic background Jack Herer x Ruderalis
Yield indoor 350 - 400 g/m2
Height indoor 40 - 80 cm
Flowering time 6 - 7 weeks
THC strength THC: 16% (aprox.) / CBD: Low
Blend 40% Sativa, 30% Indica, 30% Ruderalis
Yield outdoor 70 - 120 g/per plant (dried)
Height outdoor 60 - 80 cm
Harvest time 9 - 10 weeks after planting
Effect A motivating and inspiring feeling
 

Buy Royal Jack Automatic

PAINKILLER XL

Als niets helpt, dan is het tijd om het echte geschut erbij te halen. Zoals de naam al zegt, is Painkiller XL ontworpen als eersteklas pijnbestrijder. Ze heeft een gebalanceerde verhouding THC en CBD en is 25% indica en 75% sativa. Deze strain bestrijdt pijn, terwijl je helder, gefocust en vrolijk blijft.

Het verliezen van een lichaamsdeel is traumatisch. Als je bovendien last krijgt van fantoompijn is dat een hard gelag. Maar gelukkig zijn er mogelijkheden. Praat erover met je arts en overweeg cannabis als een nuttige aanvulling op je behandeling.

Painkiller

Painkiller XL

Painkiller XL

Genetic background Royal Highness x Juanita la Lagrimosa
Yield indoor 500 - 5502
Height indoor 60 - 100
Flowering time 8 weeks
THC strength THC: 9%(aprox.) / CBD: High
Blend 75% Sativa, 25% Indica
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 120 - 150 cm
Harvest time Late September
Effect Physical, clear high
 

Buy Painkiller XL

 

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.