By Max Sargent

Dat je cannabis gebruikt is leuk, maar het kweken ervan is een heel ander verhaal. Dit moet je als kweker gewoon accepteren. Het leven in een kweektent kan zwaar zijn. Vandaag nemen we de dwergcicade in het vizier. Ze springen in het voorjaar van blad naar blad, zijn piepklein en laten een spoor van vernieling achter.

Dwergcicaden komen vaak voor op cannabisplanten. Ze leggen eitjes op de bladeren terwijl ze het sap uit je plant zuigen.

Daarbij scheiden ze kleverig meeldauw uit. Dat kan schimmel veroorzaken. Uiteindelijk verkleuren de bladeren of vallen ze af en is je oogst verloren. Je kunt het probleem oplossen door de nimfen van de dwergcicade te vernietigen voordat ze groter worden.

FYSIEKE KENMERKEN VAN DE DWERGCICADE

De grootte van dwergcicades varieert, maar doorgaans zijn ze kleiner dan een centimeter lang. Ze zijn wigvormig en vliegen er snel vandoor als er gevaar dreigt. Er zijn veel soorten en daar zitten divers gekleurde exemplaren tussen, variërend van bruin tot groen en zelfs geel.

De nimfen en babycicaden hebben geen vleugels en lijken wat lichter van kleur. Dwergcicaden kunnen keihard rennen en springen als de beste. Ze kunnen zelfs zijwaarts rennen, mocht dat nodig zijn.

CICADEN: SCHADE EN LEVENSCYCLUS

Omdat cicaden sappen uit planten onttrekken, beschouwen boeren ze als schadelijke insecten. Terwijl de beestjes dat doen, scheiden ze een kleverige gifstof uit zodat ze de voedingsstoffen uit de plant kunnen absorberen. Dat veroorzaakt vlekken en witte stipjes. Van deze gifstof krijgen je bladeren problemen. Ze kunnen omkrullen, vervormen en vergelen of zelfs helemaal stoppen met groeien. Dwergcicaden veroorzaken andere schade dan rupsen, omdat ze geen gaten in het blad achterlaten, maar kleine plekjes.

In het voorjaar leggen de vrouwtjes elke dag één tot zes eitjes. Die vind je doorgaans op de bladaderen en steeltjes. Binnen zes tot negen dagen komen de eitjes uit. De nimfen verpoppen vijf keer voordat ze volwassen zijn. Er ontstaat dus binnen twee of drie weken een hele nieuwe generatie cicaden.

CICADEN OP JE CANNABISPLANTEN VERNIETIGEN

CONTROLEER OP TEKENEN VAN CICADEN

Hier moet je altijd mee beginnen. Kijk of er signalen zijn die erop duiden dat je last hebt van dwergcicaden. Vooral als het warm en droog is. Cicaden doen zich aan het sap tegoed als het droog weer is en ze dorst krijgen. Bij zonnige weersomstandigheden kun je ze dus het best zien. Kijk ook aan de onderkant van de bladeren, want daar verstoppen ze zich als ze gevaar bespeuren.

GEBRUIK EEN INSECTICIDE TEGEN CICADEN

Er zijn insecticiden te koop die speciaal bedoeld zijn voor dwergcicaden, waarmee je ze definitief vernietigt. Gebruik echter geen synthetische insecticide. Zet producten in die natuurlijke ingrediënten bevatten, zodat ze geen nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben. Spinosad is een van de meest gebruikte insecticiden om cicaden te vernietigen.

Je kunt de insecticide rechtstreeks op de cicaden spuiten of op plekken waar ze zich graag verschuilen. Vergeet ook de onderkant van de bladeren en de zijkanten niet. Over je huisdieren en andere planten hoef je niet in te zitten met Spinosad. Het is veilig voor planten, huisdieren en mensen.

GEBRUIK EEN ZEEPOPLOSSING

Als je het niet zo op insecticiden hebt, zou je een zeepoplossing kunnen gebruiken. De cicaden gaan er dood van, omdat het uitwendige skelet van de beestjes oplost. Omliggende planten en huisdieren hebben er geen last van. Bovendien laten deze vloeistoffen niet veel residu achter. Vernevel het spul wel goed over het hele gebied, want zeepoplossingen verdampen snel.

GEBRUIK NEEMOLIE

Neemolie vernietigt ook effectief cicaden en is sterker dan de andere middelen. Met dit spul moet je daarom met beleid te werk gaan. Neemolie smaakt en ruikt bovendien onaangenaam. Pas dus een beetje op en besproei omliggende planten niet. Voorkom ook dat het op je toppen terechtkomt.

Je kunt voor deze klus het best een handsproeier gebruiken als je van de invasie op je cannabisplanten af wilt. Wel goed schudden, want water en olie mengen slecht.

Neemazal - Neem Oil

Neemolie biedt een compleet natuurlijke manier om je wietplanten te beschermen tegen plagen.

Koop Neem Oil

ZET EEN LEGER LIEVEHEERSBEESTJES IN

Niet alle insecten zijn slecht voor je tuintje. Er zijn ook behulpzame beestjes die je planten beschermen. Lieveheersbeestjes horen daar eveneens bij. Zet ze uit tussen je planten en ze hebben een heerlijk feestmaal aan dwergcicaden.

Lieveheersbeestjes eten met liefde de kleine monstertjes op. Sta echter niet raar te kijken als ze na een paar dagen vertrokken zijn. Haal dan ook een flinke voorraad in huis zodat je ten minste een week vooruit kunt.

INSTALLEER EEN TUNNEL KAS

Als je weinig geld hebt, kun je het best zelf een tunnel kas knutselen. Dit is wellicht niet de meest effectieve methode, maar beslist een van de goedkoopste. Met je cannabis veilig in de tunnel kas komen er geen insecten binnenkruipen en krijgen je planten toch genoeg zonlicht en luchtstroming.

PYRETHRINE SPRAY

Je hebt misschien wel gehoord dat groentetelers dit ook gebruiken. Gelukkig kun je het eveneens inzetten om van dwergcicaden af te komen. De spray is niet erg giftig voor mensen en planten, maar wel dodelijk voor schadelijke insecten, zoals dwergcicaden.

Je hebt een handsproeier nodig om goed bij de aangetaste delen van de plant te komen. Wees wel een beetje voorzichtig, want van Pyrethrine spray gaan bijen ook dood.

CONCLUSIE

Dwergcicaden op je cannabis zijn behoorlijk vervelend. Toch kun je het probleem voortvarend aanpakken met de tips en methoden in dit artikel. Doe er je voordeel mee en zeg dag tegen die monsterlijke beestjes die je hele kweek kunnen verpesten.
BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.