By Adam Parsons Reviewed by: Silvia Maroto


Het kweken van cannabis is niet altijd eenvoudig. Tenminste, het kweken van fantastische cannabis. Je moet veel weten over het optimaliseren van de gezondheid en de oogst van je plant. Een stukje info dat daarbij belangrijk is om rekening mee te houden, is het suikergehalte. Dat lijkt misschien een vreemde variabele. Maar het is een van de grootste factoren die invloed heeft op de groei van cannabis. En het bepaalt uiteindelijk het gewicht van je oogst. Produceert een plant genoeg suikers en verspreidt ze deze naar de juiste plaatsen in haar structuur? Dan kun je rekenen op een oogst van dikke toppen.

Het is dus essentieel voor kwekers om te weten hoe suikers door de plant getransporteerd worden. Daarbij is het van belang te weten hoe jij, de kweker, de aanmaak ervan kunt stimuleren.

GEEN SUIKERS, GEEN CANNABIS

We hebben allemaal wel van fotosynthese gehoord. Fotosynthese is een natuurlijk proces waarmee planten zonne-energie in zuurstof (O₂) en glucose (suiker) kunnen omzetten.

Er zijn veel manieren om dit proces te verbeteren en de suikerproductie aan te moedigen. Maar het gaat niet alleen over het toevoegen van supplementen; suikers moeten de juiste plekken bereiken door de plant en sommige delen vereisen meer dan andere.

Het principe achter suikerdistributie is de verdeling van suikers over de verschillende organen. Echter, de snelheid daarvan varieert en de toppen vereisen en ontvangen de meeste suiker.

Hoe een cannabisplant suiker produceert

Bovendien, jongere bladeren behoeven meer suikers, omdat ze nog steeds groeien. Ondertussen hebben de oudere en rijpe blaadjes minder nodig. De niet-geabsorbeerde suikers gaan echter niet verloren; ze worden overgeheveld naar de jonge bladeren.

Dit kan misschien als een eenvoudig proces klinken, maar is echt behoorlijk complex. Er is namelijk veel competitie gaande, want elk deel van de plant trekt zoveel suikers aan als het kan krijgen. Hoe harder alle delen trekken, hoe meer suiker naar ze toe vloeit. Dat betekent dat de organen met een sterkere zuigkracht meer suikers krijgen.

We kunnen berekenen hoe efficiënt zonlicht in suikers omgezet wordt door de koolhydraten (suikerverbindingen) in de bladsappen te meten. Dat mag ingewikkeld klinken, maar met een korte uitleg over de brix-waarde en een betaalbaar, simpel apparaatje kunnen beginnende en ervaren kwekers al snel van een krachtige kweek genieten.

Hoe Refractometer Te Gebruiken

SUIKERS MET BEHULP VAN DE BRIX-WAARDE VASTSTELLEN

Brix' is een wetenschappelijke term die wordt gebruikt om de hoeveelheid licht te meten die van richting verandert wanneer het door een vloeistof of vaste stof gaat. Als je iets onderwater houdt, lijkt het te verbuigen. Dit wordt veroorzaakt door de snelheid waarmee licht het water ingaat, die hoger is dan die van het licht in het water. Het verschil in dichtheid zorgt voor de optische illusie. Door de hoek te meten waarmee het licht door de bladsappen dringt, is het mogelijk de mate van de lichtbreking vast te stellen. De brix-waarde die wordt vastgesteld met een refractometer geeft een idee van de suikerdichtheid van de bladsappen. En dus van de kracht van de plant.

Vergeet niet dat een hoger suikergehalte vettere toppen oplevert en dat een hogere brix-waarde daar een indicator voor is. Hoewel meerdere stoffen in het sap de hoek waaronder licht breekt beïnvloeden, is suiker — of koolhydraten in dit geval — een van de grootste moleculen en heeft het daardoor meer effect op licht dan andere, kleinere moleculen.

DE REFRACTOMETER: EEN ONMISBAAR INSTRUMENT

Er zijn gelukkig handige refractometers die voordelig zijn en eenvoudig te gebruiken. Dat is een win-win voor cannabiskwekers, ongeacht hun budget of ervaringsniveau. Meet eerst een beetje gedistilleerd water met je refractometer. Wanneer je een brix-waarde ziet van 0% is het instrument goed gekalibreerd. Je kunt ook kiezen voor een digitale refractometer, die werkt nog eenvoudiger. Ben je tevreden over de afstelling van het instrument? Dan druppel je er een beetje bladsap op en druk je op het knopje. Op het digitale display kun je vervolgens de brix-waarde aflezen.

Nog iets over het berekenen van de brix-waarde; de temperatuur is ook van invloed op hoe licht zich gedraagt als het een vloeistof passeert. De meeste brix-meters verwerken automatisch de temperatuurfactor in de berekening. Als voorzorgsmaatregel moet je er echter voor zorgen dat de vloeistof die je af wilt lezen eerst op kamertemperatuur gebracht wordt.

Je hebt nu een refractometer en een berekende brix-waarde van je cannabisplanten, maar wat is nu een respectabele waarde? Het is de bedoeling dat deze hoger is dan 12%. Dat toont aan dat de aanmaak van suikers efficiënt verloopt. Bovendien laat het zien dat je plant een hogere weerstand heeft tegen ongedierte en ziektes. Hoe hoger de brix-waarde, hoe beter. Alle waarden beneden de 12% wijzen erop dat je cannabisplanten een gebrek hebben aan een van de sleutelelementen. Denk aan water, voedingsstoffen of de juiste temperatuur. Vallen jouw planten in de categorie beneden de 12%? En heb je al stappen ondernomen om ze van alles te voorzien? Dan kunnen de volgende technieken bijdragen aan de productie van suikers.

Hoe Refractometer Te Gebruiken

DE SUIKERPRODUCTIE AANMOEDIGEN

Fotosynthese gaat niet alleen over de absorptie en het efficiënte gebruik van zonlicht. Er zijn ook veel andere factoren die meespelen. Denk aan water, kooldioxide en de gezondheid van de aarde. Door deze variabelen te optimaliseren, kunnen kwekers de planten aanmoedigen alle essentiële voedingsstoffen te absorberen die nodig zijn voor meer toppen.

Het goede is; de suikerdistributie heeft geen menselijke interventie nodig, hoewel het er zeker van kan profiteren. Er zijn veel supplementen met suiker verkrijgbaar die de bloeiperiode  aanzienlijk zouden verbeteren. Alles, van merkproducten tot simpele blackstrap molasse, kan een paar weken voor de bloei aan het substraat toegevoegd worden. Dit voor een wijdverspreide en effectieve suikerdistributie

SNOEIEN BEVORDERT DE SUIKERPRODUCTIE BIJ CANNABIS

Het is bekend dat het manipuleren van de architectuur van planten de chemische samenstelling van wietplanten beïnvloedt. Meer specifiek verhoogt het de standaardisatie van cannabinoïden in de 'geneesmiddelenvorm' van wiet. Op een vergelijkbare manier resulteert verwijdering van de apicale toppen bij hennep in meer zaden.

Een van de meestgebruikte en populairste manieren om de suikerproductie op natuurlijke wijze te stimuleren, is door het snoeien van de bladeren. Dit wordt gedaan met diverse interne metabolische processen. Onder de goede omstandigheden kunnen die leiden tot grotere opbrengsten.

Sommige kwekers snoeien jonge bladeren zodra deze beginnen te groeien. Ze beweren dat dit voorkomt dat planten te veel energie gebruiken en het de toppen meer suiker helpt opnemen, hoewel daar nog geen wetenschappelijk bewijs voor is.

Refractometer Voor Het Meten Van Suiker

Nog één ding over suiker

Alle planten, inclusief cannabis, absorberen suikers niet direct. In plaats daarvan maken ze het aan. Dit wordt gedaan met diverse interne metabolische processen. Onder de goede omstandigheden kunnen die leiden tot grotere opbrengsten.

Het draait allemaal om het stimuleren van cannabis tot metabolisme en het synthetiseren van meer suikers. Hierdoor kan ze sterker en bestendiger worden tegen verschillende ziekten. Het vergroot daarnaast niet alleen de grootte van de plant en het aantal toppen, maar ook de smaak en kracht. Met een refractometer kun je het suikergehalte van je cannabis meten en de juiste acties ondernemen om dit te verhogen

External Resources:
  1. Sugar promotes vegetative phase change in Arabidopsis thaliana by repressing the expression of MIR156A and MIR156C - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.