By Steven Voser


De cannabisplant is sterk en in staat om de meest extreme omstandigheden te overleven. Dit is echter geen garantie voor een rijkelijke oogst met grote, vette toppen. Als een grote oogst met dichte toppen je primaire doel is, moet je zorgen dat je de juiste omstandigheden handhaaft voor optimale groei.

De meest voorkomende oorzaken van een tegenvallende oogst zijn slechte verlichting en voeding, overbewatering en extreme temperaturen. Als je ook maar een van deze factoren uit de hand laat lopen, zeker aan het einde van de levenscyclus van je plant, kan dit dramatische gevolgen hebben voor de kwaliteit van je wiet. In dit artikel bespreken we al deze factoren en ontdekken hoe je ze kunt optimaliseren voor de beste resultaten.

Dichte Toppen Oogsten - Begin met de Juiste Genen

Het kiezen van de juiste genen is de eerste stap om dichte toppen te genereren. Met name indica-dominante soorten produceren over het algemeen vettere, meer harsachtige toppen dan sativa's. Sativa-soorten zijn afkomstig uit warmere, meer tropische klimaten. Daarom ontwikkelen ze van nature een meer losse, luchtige topstructuur. Dit helpt de planten te beschermen tegen toprot en andere schimmelgerelateerde problemen.

Indica-dominante soorten vinden hun oorsprong daarentegen in koelere, drogere, bergachtige streken met koudere temperaturen en kortere zomers. Daardoor zijn deze planten kleiner. Ook is de bloeitijd sneller en, je raadt het al, ze ontwikkelen een dichtere topstructuur.

Als je op zoek gaat naar dichte soorten, raak dan niet verstrikt in het zoeken naar pure indica's. Tegenwoordig zijn bijna alle verkrijgbare wietsoorten polyhybriden. Dit betekent dat ze uitgebreid gekruist zijn. Elke indica-dominante soort van een gerespecteerde zadenbank zoals RQS, heeft de dichte topstructuur waarnaar je op zoek bent.

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?

Kies de Juiste Potten

Wietplanten kun je technisch gezien in elke pot kweken. Toch verbeteren sommige potten de groei en gezondheid van je planten. Gezondere planten produceren natuurlijk veel betere (en mogelijk vettere) toppen dan ongezonde planten.

Voor de beste resultaten bij elke kweek raden we aan om Airpotten of textiele ("Smart") potten te gebruiken. In tegenstelling tot standaard keramische of plastic potten, stimuleren deze potten een veel betere luchtcirculatie rond de wortels van je planten. Dit maakt het gemakkelijker voor je planten om te ademen. Bovendien helpt het ze ook om sterkere wortelsystemen te ontwikkelen die naar beneden groeien in plaats van rond de randen van de pot. Dit komt doordat de open luchtstroom langs de rand van de pot de wortels 'snoeit' naarmate ze dichterbij komen.

Buiten Dichte Cannabistoppen Kweken: Tuinbedden Versus Potten

Als je het geluk hebt om buiten cannabis te kunnen kweken, zet je planten dan direct in de grond of in hele grote potten (25 liter of meer). Dit is een van de beste manieren om dichte toppen aan te moedigen. Planten die in kleinere potten staan, komen na verloop van tijd aarde en ruime te kort naarmate hun wortels groeien. Hierdoor is het voor hen moeilijker om voedingsstoffen en water uit het substraat op te nemen.

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?

Optimaliseer Je Verlichting

Het is geen geheim dat wietplanten voldoende licht nodig hebben om belangrijke fysiologische processen uit te voeren die je toppen uiteindelijk groter maken. Maar wat kun je doen om de verlichting binnen of buiten te optimaliseren?

 • Lichtintensiteit

Het behouden van een optimale lichtintensiteit is cruciaal. Hoe meer licht je toppen krijgen, hoe groter ze worden. Hang je lampen echter nooit te dichtbij of te ver van de toppen van je planten. Te dichtbij en je planten lopen het risico te verbranden door de hitte. Bij een te grote afstand is het licht niet sterk genoeg om bevredigende resultaten te produceren.

Idealiter hang je de lampen hoog genoeg op om het hele bladerdak gelijkmatig te verlichten. Toch moeten ze dichtbij genoeg hangen om de planten te laten profiteren van een verhoogde intensiteit zonder lichtverbranding. Een goede test is om je hand boven het bladerdak te houden. Als de warmte van de lampen onaangenaam voor je is, is het ook onaangenaam voor je planten.

 • Reflecterende Muren

Reflecterende muren zijn een van de beste manieren om de verlichting in een kweekruimte of tent binnenshuis te maximaliseren. Wit plastic of Mylar reflecteren bijvoorbeeld op natuurlijke wijze overtollig licht van je lampen terug naar je planten. Dit stimuleert een gezondere vegetatieve groei en uiteindelijk vettere toppen.

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?
 • Lichtschema

Over het algemeen geldt: hoe meer licht je wietplanten ontvangen, hoe beter. Je wilt er echter ook zeker van zijn dat je energierekening niet te hoog wordt. Voor de beste resultaten, zonder te gek te doen, raden we aan om een 18/6 lichtcyclus aan te houden tijdens de groei en 12/12 tijdens de bloei.

 • Lichtkleur

Cannabis kan in bepaalde stadia van haar leven bepaalde lichtfrequenties effectiever benutten dan andere. Bekijk de kleurtemperatuur van je bloeilampen; de meeste fabrikanten zetten de details op de doos. Tijdens de bloeifase maakt cannabis het meest efficiënt gebruik van de rode frequenties van het lichtspectrum. Het gebruik van een lamp met een hoge output (660nm is ideaal) tijdens de bloei stimuleert de hoeveelheid en dichtheid van de toppen. Het is echter belangrijk op te merken dat cannabis tot op zekere hoogte het hele spectrum gebruikt. Het beste kies je dus voor een full-spectrum kweeklamp die niet uitsluitend rood is, maar die het rood versterkt.

 • Buitenverlichting

Als je buiten kweekt, heb je het voordeel dat je met het beste licht op de planeet werkt. Wil je je buitenplanten helpen om dichte toppen te produceren? Zet ze dan op de beste momenten van de dag ergens waar ze het meeste zonlicht ontvangen. Veel kwekers proberen bijvoorbeeld een plek te vinden die 's ochtends en vroeg in de middag veel zon krijgt, met meer schaduw tijdens de heetste uren van de late namiddag.

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?

Temperatuur en Vochtigheid Optimaliseren

Temperatuur en vochtigheid moeten een ideale balans hebben zodat je planten dichte, gezonde toppen ontwikkelen. Laat je dit achterwege, leidt dit tot matige oogsten of, erger nog, rampzalige gevolgen.

 • De Juiste Temperatuur voor Wiet

Het is belangrijk dat de temperatuur binnen een acceptabel bereik blijft. De gemiddelde en piektemperaturen mogen in de nacht nooit te laag zijn. Het is nog belangrijker dat de temperatuur overdag nooit de 30°C overschrijdt (indien mogelijk). Het ideale bereik schommelt tussen 18°C en 26°C. Bij een te hete temperatuur raakt de bloei belemmerd, waardoor je toppen ernstig beschadigen. Als je buiten kweekt, kunnen hoge temperaturen problematisch zijn, afhankelijk van waar je woont. Door de planten voorzichtig met water te besproeien, kunnen ze de hitte van juli en augustus (op het noordelijk halfrond) beter verdragen. Besproei echter nooit de bladeren wanneer je planten direct zonlicht ontvangen. Tijdens de heetste uren van de dag kunnen de bladeren verbranden.

 • Ideale Relatieve Vochtigheid voor Wietplanten

De luchtvochtigheid is nauw verbonden met de temperatuur. Het belangrijk dat ook deze binnen acceptabele grenzen blijft. Overschrijd in de bloeifase nooit een relatieve luchtvochtigheid (RV) van 60%. Probeer deze geleidelijk terug te brengen tot 45% in de laatste 2-3 weken voor de oogst. Hierdoor zal je plant in overdrive gaan en proberen haar bloemen te beschermen. Ze doet dit door dichtere toppen te produceren met meer hars. Een lagere luchtvochtigheid helpt ook schimmelvorming te voorkomen.

 • Vapor Pressure Deficit (VPD)

Vapor Pressure Deficit (VPD) heeft alles te maken met het exact afstellen van de temperatuur en vochtigheid in je kweekruimte of tent. Als je dat goed beheerst, verbeter je de kans op een buitengewoon goede oogst. Door de perfecte balans tussen je temperatuur en relatieve vochtigheid te bereiken, help je je planten aanzienlijk. Ze kunnen hierdoor veel beter licht, water en voedingsstoffen opnemen. Dit resulteert in een snellere groei tijdens de vegetatieve fase en de ontwikkeling van grotere, dichtere toppen tijdens de bloei.

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?
 • Juiste Plantafstand

Een ander belangrijk aspect van het kweken van dichtere toppen is de juiste plantafstand. Door voldoende afstand tussen je planten te houden, zorg je ervoor dat ze elkaar niet overschaduwen. Zo maximaliseer je de hoeveelheid licht die de toppen van elke plant bereikt. Bovendien stimuleer je ook een betere luchtcirculatie door je kweekruimte of tuin. Planten kunnen zo gemakkelijker ademen en zijn beter beschermd tegen problemen als schimmels, ziekteverwekkers of ongedierte.

 • Aanvulling met CO₂

Door de hoeveelheid CO₂ in je kweekruimte te verhogen, kun je grotere, dichtere toppen kweken. Dit helpt je planten hun fotosynthese te versnellen en je moedigt ze aan om meer voedingsstoffen en water op te nemen. Helaas is het toedienen van CO₂ niet goedkoop en het kan de luchtvochtigheid in kleine ruimtes opdrijven.

 • Temperatuur en Vochtigheid Buiten Beheren

Als je een buitenkweker bent, ben je duidelijk overgeleverd aan Moeder Natuur. Je zult nooit volledige controle hebben over de temperatuur en vochtigheid in de omgeving. Toch kun je enkele dingen doen om de potentie van je planten te maximaliseren. Deze zijn:

- De juiste afstand tussen je planten houden

- Gebruik van de juiste watergeef- en mesttechnieken

- Plaats je planten in een deel van je tuin met een zacht briesje (waar mogelijk)

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?

- Je planten afdekken (of naar binnen brengen) als het te warm wordt

- Ze beschermen tegen zware regenval, storm, rukwinden, enz.

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?

Voeding - Je Planten op de Juiste Manier Voeden

Jij moet eten en drinken en dat geldt ook voor je wietplanten. Om lichte en luchtige toppen te vermijden, moet je je dames iets te snacken geven. Houd rekening met het volgende:

 • Wietplanten Voeden

Elke strain heeft andere voedingsbehoeften. Weten hoeveel voeding een plant nodig heeft en wanneer de hoeveelheid moet worden aangepast, komt met tijd en ervaring. Over het algemeen vereist de cannabisplant meer stikstof tijdens de vegetatieve fase om maximaal te groeien. Tijdens de bloeitijd vraagt ze juist meer kalium om de productie van toppen aan te drijven. Het is altijd een goed idee om de pH van je groeimedium in de gaten te houden. Dit kan namelijk de opname van voedingsstoffen negatief beïnvloeden.

 • Voor de Wortels Zorgen

Zoals vermeld, is een gezond wortelstelsel de sleutel tot gezonde cannabisplanten. Een van de beste manieren om de ontwikkeling van grote, gezonde wortels te stimuleren, is het gebruik van mycorrhizae en andere nuttige schimmels en bacteriën. Onderschat deze kleine organismen niet! Ze helpen bij de creatie van de perfecte omgeving voor de wortels van je planten (waardoor ze optimaal functioneren en groeien). Daarnaast beschermen ze ook tegen ziekteverwekkers zoals Fusarium en Botrytis.

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?
 • Overbewatering

Wortels hebben zowel zuurstof als water nodig. Overmatig water geven vult alle kleine luchtbellen in de grond, waardoor elk spoor van zuurstof uren- of zelfs dagenlang wordt geëlimineerd. Hangende en krullende bladeren bij je planten zijn het resultaat. Als je het probleem niet oplost, tast het ook de kwaliteit van je toppen aan.

Pas op dat je geen water geeft als de grond nog nat is van de laatste waterbeurt. Zorg er ook voor dat je potten het overtollige water gemakkelijk kunnen afvoeren. Kies bovendien altijd een lichte aardemix en voeg wat extra perliet toe. Te weinig water geven beschadigt je planten ook, maar dat komt minder vaak voor en is veel gemakkelijker op te lossen.

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?
 • Melasse en Aminozuren Gebruiken

Melasse is een supplement dat vaak over het hoofd wordt gezien. Toch verdient het een plekje in het voedingsarsenaal van elke kweker. Melasse ontstaat tijdens het raffineren van suiker en zit boordevol voedingsstoffen waar micro-organismen, zoals nuttige bacteriën en gezonde schimmels, dol op zijn. Door regelmatig melasse toe te dienen aan de aarde, help je een voedingsbodem te creëren voor deze micro-organismen. Hierdoor ontstaat een perfecte omgeving voor de wortels van je planten.

Aminozuren gebruik je als een soort "supersupplement". Het bevordert onder meer de cellulaire kracht van planten, vergemakkelijkt de groei van intracellulaire plantstructuren en verbetert het transport van voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je aminozuren gebruikt bij je volgende kweek om een zwaardere oogst met grote, dichte toppen te garanderen.

 • Biologisch Kweken

Bij RQS houden we ervan biologisch wiet te kweken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar levert ook een superieur eindproduct op. Het lijkt lastig, maar het is vrij eenvoudig om biologische wiet te kweken. Een biologische supergrond (die je thuis kunt maken) en wat compost of compostthee zijn in wezen alles wat je nodig hebt om je eigen biologische cannabistuin te beginnen, zowel binnen als buiten.

Hoe Kweek Je Cannabis Met Vette Toppen?

Weten Wanneer Je Moet Oogsten

Geduld is een van de belangrijkste factoren om grote, vette wiettoppen te kweken. We zien zoveel jonge, onervaren kwekers gretig hun planten veel te vroeg oogsten. De laatste stadia van de bloei zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van kwalitatief hoge toppen. Naarmate de bloeitijd vordert en je planten niet bestoven worden, zullen ze uitdijen en een dikke, rijke hars ontwikkelen.

Zorg ervoor dat je altijd een microscoop bij de hand hebt en oogst je toppen zodra ongeveer 70% van de trichomen troebel verkleurd zijn. Als je de voorkeur geeft aan een zwaardere, meer ontspannende stone, wacht dan met oogsten tot 50% van de trichomen amberkleurig is geworden.

Voorbereiden op de Oogsttijd Buitenshuis

De juiste oogsttijd bepalen voor buitenplanten kan lastig zijn. Buitenwiet is van nature meer vatbaar voor stress door ziekteverwekkers/ongedierte en de omgeving. Wanneer de oogsttijd buiten nadert, raden we je aan te investeren in biologische ongediertebestrijding. Denk hierbij aan roofinsecten (lieveheersbeestjes, kevers of bidsprinkhanen). Gezonde bacteriën/schimmels helpen ook goed om je planten te beschermen tegen ziekteverwekkers en schadelijke insecten. Deze vind je in supplementen, zoals wormenmest en compost.

Het is ook verstandig om het weerbericht goed in de gaten te houden. Zo kun je op tijd de nodige maatregelen nemen om je planten te beschermen tegen herfstregen, storm en vroege vorst.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.