Cannabis kweken: Indica's, sativa's en kruisingen 

Maak jezelf bekend met het kweken van indica's, sativa's en kruisingen.

Cover

Inhoud:

De cannabisplant is veelzijdig, sterk en in staat te overleven in bijna elk klimaat ter wereld, in tegenstelling tot veel andere plantensoorten. Dankzij evolutie (en later selectief breeden) heeft de plant zich aangepast aan verschillende landschappen. Er zijn dan ook grote verschillen qua soorten cannabisplanten.

ALLES OVER CANNABIS-SUBSOORTEN

Er bestaan duizenden cannabissoorten. Elke soort heeft daarbij verschillende eigenschappen die de ontwikkeling ervan beïnvloeden, maar ook de productie, smaken en aroma's en de fysiologische effecten op mensen. Toch is het mogelijk al deze soorten onder te verdelen in drie cannabis-subsoorten: Cannabis sativa,   Cannabis indica en Cannabis ruderalis.

Het merendeel van de fotoperiode soorten (strains die bloeien op basis van een verandering in de lichtcyclus) bevat een variërende hoeveelheid indica- en sativa-genen. Ruderalis is echter een autoflowering cannabissoort. Deze soort bloeit naarmate ze ouder wordt. Vergeleken met fotoperiodieke cannabis beschouwen mensen ruderalis vaak als inferieur. Hierover zijn de meningen echter verdeeld. Toch richten we ons in dit artikel vooral op de specifieke eigenschappen van indica's en sativa's. Zo kan de gemiddelde kweker een goed idee krijgen van wat hem te wachten staat.

CANNABIS INDICA

Cannabis indica komt oorspronkelijk uit regio's die we nu India, Pakistan, Turkije en Afghanistan noemen. Deze gedrongen struiken komen uit de barre, gevarieerde omgeving van het Hindoekoesj-gebergte. Ze ontwikkelen daarbij brede, donkergroene bladeren om al het beschikbare zonlicht op te vangen. Ook bloeien ze snel en genereren ze een overvloedige hoeveelheid dichte toppen.

KWEEKINFORMATIE

Dankzij de korte bloeiperiode van indica's en hun gedrongen uiterlijk zijn ze vooral geschikt voor kwekers met weinig ruimte, tijd of geld. Ga maar na: een compacte struik met een snelle levenscyclus is gemakkelijker te onderhouden (zeker binnen) dan een spichtige, majestueuze boom. Zelfs buiten zijn indica's veerkrachtig. Ze draaien hun blaadjes niet om voor temperatuurschommelingen, dankzij hun oorsprong. Daarnaast zorgt de snelle bloeiperiode ervoor dat het mogelijk is te oogsten voor het gaat vriezen.

KWEEKTIPS

Cannabis indica-planten hebben normaal gesproken een kerstboomachtige vorm, maar het is mogelijk dit wat bij te sturen. Zo is het belangrijk dat alle toppenlocaties voldoende licht krijgen, wat je kunt bereiken door het bladerdak gelijkmatiger te maken. Pas bijvoorbeeld technieken toe als toppen en simpele LST (Low Stress Training). Zo kun je ideaal gevormde planten krijgen die gezond en hoogproductief zijn. Zodra je tevreden bent met het bladerdak, schakel je over naar de bloeiperiode. Hiervoor verminder je het aantal lichturen: houd de lichten 12 uur aan en vervolgens 12 uur uit.

INDICA

Nadelen zijn er ook met indica's. Het grootste nadeel is daarbij tegelijkertijd het grootste voordeel: dichte toppen. Naarmate de toppen groter en zwaarder worden, neemt ook het risico op schimmel toe. Dit geldt vooral in vochtige regio's, waar de temperaturen ideaal zijn voor ongedierte en ziekteverwekkers. Voorkom dit probleem door de omgeving zo optimaal mogelijk te houden. Buiten kun je bijvoorbeeld een overkapping plaatsen (bij regen of een hoge luchtvochtigheid). Als je een kas of schuur hebt om je planten te beschermen tegen hevige weersomstandigheden, heb je ook een geweldig vangnet.

TYPISCHE EIGENSCHAPPEN VAN CANNABIS INDICA

• Klein, struikachtig
• Brede, donkergroene bladeren
• Dichte toppen
• Korte bloeiperiode
• Veerkrachtig bij temperatuurschommelingen
• Vatbaar voor schimmels en ongedierte

Zie je een indica helemaal zitten? Geweldig! Bekijk in dat geval onze top 10 indicasoorten en ga snel aan de slag!

Northern Light
Northern Light S1
500 - 550 gr/m2
100 - 160 cm
8 - 9 weken
THC: 18%
Sativa 0% Indica 100%
575 - 625 gr/plant
180 - 220 cm
Eind September
Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Northern Light

CANNABIS SATIVA

Cannabis sativa vind je voornamelijk in de hete, droge klimaten van Afrika, Azië en Centraal-Amerika. Deze soorten groeien uit tot grote, slanke planten met lange, dunne bladeren. Ze bereiken daarbij met gemak een hoogte van 3m. Daarom is de levenscyclus langer dan die van een indica.

KWEEKINFORMATIE

Sativa's vragen veel licht en warme temperaturen om te floreren. Dit is niet onlogisch, omdat hun natuurlijke omgeving redelijk dicht bij de evenaar ligt. Ze vragen ook vrij veel ruimte. De toppen zijn daarbij luchtiger en de bloeiperiode duurt een aantal weken langer dan die van indica's. Deze planten behoeven echter meestal minder mest- en voedingsstoffen. Dankzij de luchtigere structuur van de toppen, zijn ze bovendien minder vatbaar voor schimmel en vocht.

SATIVA

KWEEKTIPS

Sativa's kunnen delicaat zijn en minder chlorofyl bevatten, omdat ze slankere bladeren hebben. Dit betekent ook dat je ze voldoende licht, warmte en luchtvochtigheid moet bieden. Als je in een tropisch gebied woont, ben je misschien angstig om indica's te kweken, maar sativa's voelen zich helemaal thuis in warme, zweterige omstandigheden.

Heb je al wat kweekervaring? Dan is het mogelijk de hoogte van je sativa's te beperken met de Screen Of Green-techniek (ScrOG). Plaats hierbij een net boven je planten en weef er nieuwe aanwas doorheen. Zo ontstaat een gelijkmatig bladerdak met toppen, terwijl je de beschikbare ruimte optimaal benut en de opbrengst optimaliseert. Net als indica's, vereisen standaard (fotoperiode) sativa's een verandering in de lichtcyclus om te bloeien. Houd er rekening mee dat de hoogte vaak toeneemt in de eerste weken van de bloei. Zorg dus dat je genoeg ruimte hebt voor deze groeispurt.

TYPISCHE EIGENSCHAPPEN VAN CANNABIS SATIVA

• Groot en slank
• Dunne, lichtgroene bladeren
• Luchtige toppen
• Langere bloeiperiode
• Vereist hogere temperaturen en luchtvochtigheid
• Minder vatbaar voor schimmels

Is een sativa wat voor jou? Bekijk dan onze top 10 sativa's en kies er eentje uit!

Shining Silver Haze
Haze x (Skunk x Northern Light)
600 - 650 gr/m2
80 - 120 cm
9 - 11 Weken
THC: 21%
Sativa 75% Indica 25%
600-650 gr/plant
180 - 220 cm
Eind oktober
Zwaar

Koop Shining Silver Haze

KRUISINGEN

Het is zeker mogelijk 100% zuivere indica's of sativa's te kopen. Toch vind je op de huidige markt vooral cultivars die variërende hoeveelheden bevatten van beide. Als gevolg hiervan zijn deze kruisingen indica-dominant, sativa-dominant of evenredig verdeeld. Door deze veelzijdigheid hebben veredelaars de mogelijkheid nieuwe soorten te ontwikkelen. Deze bevatten dan de beste eigenschappen van beide, terwijl de minder voordelige kenmerken achterwege blijven. Een goede kruising heeft bijvoorbeeld de dichte toppenstructuur en korte bloeiperiode van een indica, gecombineerd met de beste eigenschappen van een sativa. Daarmee heb je een strain met het beste uit beide werelden.

Eerder hadden we het over de ruderalis-subsoort, weet je nog? Kruisingen bevatten deze genen soms ook, maar voornamelijk om de bloeiperiode te verkorten, omdat de andere eigenschappen van ruderalis als inferieur worden beschouwd. Sommige fotoperiode cannabissoorten kunnen daarbij tevens een kleine hoeveelheid ruderalis-genen hebben, maar deze genetica vind je voornamelijk terug in autoflowering soorten.

Over het algemeen bieden kruisingen de gemakkelijke groei van indica's en de zeer gewilde effecten van sativa's. Deze soorten zijn dan ook het populairst bij zowel thuiskwekers als commerciële kwekers.

TYPISCHE EIGENSCHAPPEN VAN KRUISINGEN

• Genetica van zowel indica als sativa
• Over het algemeen een korte bloeiperiode
• Geweldige opbrengsten
• Robuuste en veerkrachtige groei

Denk je dat een kruising in jouw straatje past? Bekijk dan onze top 5 Skunk-kruisingen voor serieus geurende en robuuste planten. Met een Skunk zit je altijd goed. Voor een high die je in een baan om de aarde brengt en een smaakprofiel met het beste uit beide werelden, selecteer je een soort uit onze top 5 OG Kush-hybrides.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.