By Luke Sumpter


De keuze is enorm voor moderne cannabiskwekers. Er zijn meer soorten verkrijgbaar dan ooit tevoren en veel kwekers zijn dol op de nieuwe en verbeterde autoflowers.

Autoflowering genetica biedt veel voordelen. Er zijn CBD-rijke en THC-rijke soorten, maar er bestaan ook prachtig gebalanceerde strains. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ongelooflijke diversiteit qua terpenenprofielen.

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Autoflower soorten hebben geweldige kenmerken, maar er zijn ook nadelen die sommige kwekers ontmoedigen ze te kweken.

Video id: 527684146

WAT IS AUTOFLOWER CANNABIS?

Wat autoflowering cannabis onderscheidt van andere types? Het belangrijkste verschil vinden we al in de naam. Simpel gezegd, bloeien deze soorten automatisch.

De ontwikkeling van de cannabisplant behelst twee groeicyclussen; de vegetatieve fase en de bloeiperiode. Fotoperiodieke cannabisplanten vereisen een verandering in de lichtcyclus voordat ze gaan bloeien.

Dit is niet het geval met autoflower soorten. Deze zijn niet afhankelijk van externe factoren om harsrijke toppen te genereren. Ze bloeien vanzelf, als een bepaalde tijd verstreken is.

Deze autoflowering eigenschap is niet per ongeluk ontstaan. Autoflowers hebben zich namelijk aangepast aan omgevingsomstandigheden. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van Cannabis indica en Cannabis sativa. Het autoflowering gen is echter ontstaan bij Cannabis ruderalis.

De subsoort ruderalis heeft zich aangepast aan de koude, vaak barre omstandigheden in Centraal-Azië, Oost-Europa en Rusland. In deze regio's is het kweekseizoen aanzienlijk korter. Ook is het er veel kouder.

Om deze reden heeft ruderalis besloten niet meer te wachten op seizoensgebonden veranderingen om te gaan bloeien. De subsoort heeft in plaats daarvan een autoflower gen ontwikkeld om voortplanting te verzekeren voordat de temperatuur daalt. Dankzij dit trucje van moeder natuur profiteren kwekers nu van de snelle groei van autoflowering genetica!

De Voors En Tegens Van Autoflower Cannabis Soorten

AUTOFLOWERING VERSUS FEMINIZED

Als je online zoekt naar cannabiszaden, kom je de term "feminized" volop tegen. Er bestaan zowel feminized autoflower als feminized fotoperiodieke soorten. De breeder heeft in deze gevallen aanpassingen gedaan aan een bepaalde soort, zodat uitsluitend vrouwelijke planten tevoorschijn komen. Technisch gesproken, is de kans op een vrouwelijke plant hierbij 99,9%. Dat is behoorlijk indrukwekkend!

Veredelaars verkrijgen feminized zaden via diverse technieken. Meer informatie hierover vind je hier. Als je uitsluitend prachtige toppen wenst, kies dan voor feminized zaden!

Voordelen

Autoflowering soorten bieden veel voordelen in vergelijking met fotoperiodieke strains. De korte doorlooptijd trekt vooral kwekers aan die snel resultaat wensen en de robuuste aard maakt ze geschikt voor zowel beginners als veteranen.

 • SNELLE LEVENSCYCLUS

Autoflower cannabissoorten zijn echt razendsnel. Ook deze eigenschap is het resultaat van hun evolutieproces. De meeste autoflowering soorten voltooien een volledige cyclus in ongeveer 7-10 weken. Dit staat gelijk aan de bloeiperiode van een fotoperiodieke plant. Deze razendsnelle doorlooptijd danken we aan een korte vegetatieve fase en een snelle bloei.

Behalve voor veredelingsprojecten, kiezen kwekers er zelden voor om zuivere ruderalis te kweken. De opbrengst van deze soorten is namelijk erg matig. Door echter fotoperiodieke strains te kruisen met ruderalis-genetica, kunnen veredelaars veel snellere autoflowers versies creëren van legendarische planten.

Haze-genetica staat bijvoorbeeld bekend om haar geweldige sativa-effecten, maar we kunnen best zonder die lange bloeiperiode. De combinatie van de genetica van Haze en ruderalis betekent dat kwekers nu toegang hebben tot deze sativa-effecten in een veel kortere tijd.

De snelheid van autoflowers is aantrekkelijk voor kwekers met weinig geduld. Wachten op de oogst is voor hen in het beste geval frustrerend en in het slechtste geval een martelgang. Herken jij jezelf hierin, kies dan gerust voor autoflowering soorten.

Het kortstondige leven van autoflowers is ook interessant voor kwekers die onder tijdsdruk staan. Bijvoorbeeld in het geval van commerciële projecten. Met autoflowers zijn constante oogsten mogelijk in een binnentuin.

Zoals gezegd, haasten de meeste autoflowers zich van zaad naar oogst in slechts 7-10 weken. Je kunt dus alvast het ontkiemen van de volgende zaden timen, ter navolging hierop.

De opbrengst is trouwens ook te verbeteren met de Sea Of Green-techniek (SOG). Je plant hierbij meerdere autoflowers dicht op elkaar. Deze planten laat je zo groeien dat je een dicht, productief bladerdak verkrijgt.

Hier is een aantal snelle autoflowering soorten die je kunt vinden op de huidige markt:

QUICK ONE

Levenscyclus: 8–9 weken
Bloeitijd: 
5–6 weken

EASY BUD

Levenscyclus: 8–9 weken
Bloeitijd: 5–7 weken

ROYAL COOKIES AUTO

Levenscyclus: 8–10 weken
Bloeitijd: 5–7 weken

 • DISCRETE PLANTEN

Autoflowering soorten bereiken vaak een hoogte van 60-100cm. Dankzij dit compacte formaat en de indrukwekkende snelheid van autoflowers zijn clandestiene kwekers hiermee in staat snel een kweek op te zetten en af te breken.

Autoflower soorten zijn gemakkelijk te kweken op het balkon of een verborgen plekje in de tuin. Ze zijn ook populair onder guerrillakwekers. Deze kwekers zetten hun cannabisplanten op discrete openbare locaties neer of in de natuur. Hiermee houd je planten uit het zicht en verborgen voor dieven.

Zoek je echt een discrete kweekmethode? Probeer dan eens microkweken. Het doel is hierbij om de planten zo klein mogelijk te houden, terwijl je wel een fatsoenlijke opbrengst genereert. Het lijdt geen twijfel dat autoflowers ideaal zijn hiervoor.

Een extremer voorbeeld van microkweek is het kweken van kleine planten in aangepaste computertorens, emmers en kastjes. Low Stress Training is hierbij een populaire techniek om cannabisplanten onder de duim te houden.

Hier zijn wat discrete autoflowering soorten:

ROYAL DWARF

Binnen: 40–70cm
Buiten: 50–90cm

ROYAL BLUEMATIC

Binnen: 60–75cm
Buiten: 70–100cm 

ROYAL CREAMATIC

Binnen: 60–80cm
Buiten: 80–100cm

 • SIMPELE VERLICHTINGSBEHOEFTEN

Kwekers van autoflowers gebruiken meestal een simpel lichtschema van 18 uur licht aan en 6 uur licht uit, de gehele levenscyclus. Dit schema voorziet de planten van voldoende licht, terwijl het ook energie bespaart.

De simpele verlichtingsbehoeften van autoflowering soorten zijn dus ook voordelig. We hebben het al genoemd, maar er is geen verandering qua licht nodig om de bloei op te wekken. Dankzij deze eigenschap ben je extreem flexibel wat betreft de verlichting.

Als je de kosten niet hoeft te drukken, is het mogelijk je lampen 24 uur per dag aan te houden. Sommige kwekers melden hierbij een explosievere vegetatieve groei en verbeterde opbrengsten. Anderen beweren dat zo'n lichtschema ten koste gaat van de natuurlijke rustperiode van planten.

Een schema van 12/12 is ook een optie. Dit is de beste mogelijkheid als je echt geld moet besparen op je elektriciteitsrekening, maar de opbrengst is wel minder indrukwekkend.

Ongeacht het schema, voldoe je gemakkelijker aan de lichtbehoeften van autoflowers dan aan die van hun fotoperiodieke tegenhangers.

 • VEERKRACHTIGE PLANTEN

Autoflowering planten hebben sterke en veerkrachtige genen. Cannabis ruderalis heeft niet per toeval de bedreigingen van het noorden overleefd. De subsoort kan extreme temperaturen en barre weersomstandigheden prima behappen.

De naam "ruderalis" stamt af van het Latijnse woord "rudus". Dit betekent puin. De subsoort verschijnt dan ook in stedelijke omgevingen, florerend in braakliggend gebied, te midden van gesloopte gebouwen en in greppels langs de weg.

Het merendeel van de autoflowers kan prima voor zichzelf zorgen. Ze weerstaan ongedierte en hebben een geweldig verdedigingsmechanisme tegen oogstverwoestende schimmels.

Deze indrukwekkende weerstand maakt ze zeer geschikt voor beginners. Ze zijn daarbij extreem vergevingsgezind.

 • GEEN PROBLEMEN MET LICHTVERVUILING

Als je autoflowers kweekt, is lichtvervuiling ook minder problematisch. Dit is zelfs geen enkel probleem.

Lichtvervuiling verwoest soms een complete kweek met fotoperiode planten. Heldere straatverlichting voorkomt daarbij vaak dat buitenplanten gaan bloeien.

Binnenkwekers ervaren deze ongemakken ook. Zij moeten tevens verzekeren dat hun fotoperiodieke planten geen ongewenst licht ontvangen. Om een lichtschema in de war te schoppen, is een gaatje in de kweektent al voldoende.

Gelukkig maken autoflowers zich daar absoluut geen zorgen om. Externe lichtbronnen zijn geen enkel bezwaar; ze volgen hun eigen schema.

 • LAGERE VOEDINGSBEHOEFTEN

Autoflowers floreren in minder bemeste aarde. De snelle groei en het compacte formaat betekent dat ze niet veel meststoffen vragen.

Ze zijn simpelweg minder hongerig dan hun fotoperiodieke tegenhangers. Ook dit is het gevolg van hun taaie karakter. Fotoperiode planten vereisen een complete voedingsstrategie die per groeicyclus verandert, maar autoflowers vragen alleen het strikt noodzakelijke. Een basisrecept voor een goede aardemix voor autoflowers:

3 delen veenmos 3 delen compost
2 delen perliet, voorbevochtigd 1 deel vermiculiet, voorbevochtigd

 • HOGER CBD-PERCENTAGE

Autoflowers genereren vaak meer CBD. Sommige cannabisgebruikers willen uitsluitend THC, maar anderen prefereren gelijke of hogere concentraties cannabidiol.

De niet-psychotrope cannabinoïde wekt prettige, recreatieve effecten op. Deze kenmerken zich door een heldere geest.

Veel medicinale gebruikers profiteren ook van CBD. De effecten van de cannabinoïde zijn mogelijk heilzaam bij diverse aandoeningen. Veredelaars hebben de hoeveelheid CBD bij verschillende beroemde kruisingen opgeschroefd door deze te verrijken met genetica van Cannabis ruderalis. Wat dacht je van de volgende CBD-rijke autoflowers?

SOLOMATIC CBD

CBD: 21%
THC: 1%

FAST EDDY

CBD: veel
THC: 9%

STRESS KILLER AUTO

CBD: veel
THC: 11%

Nadelen

Uiteraard is niets perfect. Ondanks alle indrukwekkende eigenschappen, ontspringen ook autoflowering soorten hier niet aan.

 • LAGERE OPBRENGST

Vanwege het kleine formaat en de korte levenscyclus is een compromis onontkoombaar: je verkrijgt een kleinere oogst. De compactheid betekent dat autoflowers niet zoveel toppenlocaties genereren als grotere fotoperiodieke planten. De opbrengst buiten bedraagt ongeveer 80-180g/plant.

Sommige fotoperiode sativa's groeien uit tot heuse wolkenkrabbers, terwijl indica's een ongelooflijk dicht en vruchtbaar bladerdak ontwikkelen. De meeste autoflowers blijven kleiner dan 1m. Het bladerdak bevat dus ook minder toppen.

Daarnaast kan een autoflower maar een bepaalde hoeveelheid toppen aanmaken in de korte periode die ze doorloopt. Fotoperiode soorten hebben de tijd om uit te groeien tot hoogproductieve planten. Autoflowers doen echter wat ze kunnen voordat hun korte leven ten einde loopt.

 • KOSTEN VAN VERLICHTING

Je bespaart geld op voedingsstoffen, maar besteedt waarschijnlijk meer aan verlichting. Dit is voor sommige kwekers geen ramp, waarbij ze een lichtcyclus aanhouden van 24/0.

Andere kwekers besparen graag iets meer op verlichting. Autoflowering soorten vereisen een lichtcyclus van minimaal 12/12. Het is hiermee mogelijk geld te besparen, maar houd er rekening mee dat dit zich vertaalt in kleinere opbrengsten.

Hoogproductieve fotoperiode soorten vereisen een lichtschema van 12/12 om te gaan bloeien. Je dient je daarbij de gehele bloeiperiode aan dit schema te houden. Dit betekent dat je geld bespaart en tegelijkertijd meer verkrijgt.

 • LAGER THC-PERCENTAGE

Het kweken van autoflowers schrikt sommige kwekers ook af vanwege het schijnbaar lagere THC-percentage. Hier zit een kern van waarheid in. Sommige old-school autoflowers hadden namelijk echt moeite te concurreren met zeer psychoactieve fotoperiodieke exemplaren.

Royal Queen Seeds biedt echter een lijn aan met een nieuwe generatie autoflowers. Deze soorten hebben een THC-percentage dat wedijvert met dat van fotoperiodieke tegenhangers.

Ontdek hier een aantal THC-rijke autoflowers:

HULKBERRY AUTO

THC: 21%

GREEN GELATO AUTO

THC: 24%

FAT BANANA AUTO

THC: 22%

 • KLONEN VAN SLECHTE KWALITEIT

Helaas leveren autoflowers geen klonen van goede kwaliteit op. Klonen zijn een kopie van de moederplant, wat dus betekent dat ze even oud zijn!

Laten we zeggen dat een kweker een stekje heeft genomen van een moederplant van 2 weken oud. Dit betekent dat de kloon moet vegeteren, bloeien en rijpen in slechts 5-6 weken.

Dit houdt in dat je aan het eind van de levenscyclus een onderontwikkelde plant hebt die de bloeiperiode niet heeft voltooid. Ze heeft ook geen goed formaat ontwikkeld en laten we de opbrengst maar buiten beschouwing laten...

 • GEEN HERSTELTIJD

Autoflowers ontwikkelen zich snel en volgen een lineair proces. Deze snelheid maakt ze ongelooflijk handig, maar experimenteren is riskant. De korte doorlooptijd betekent weinig tijd voor herstel bij kweekfouten.

Kwekers van fotoperiodieke soorten zijn in staat naar hartenlust te trimmen, trainen en ontbladeren. Als ze toch een foutje maken, herstelt de plant zich vanzelf gedurende een langere vegetatieve periode.

Autoflowers gedragen zich anders. Trainen is mogelijk, maar niet zonder risico. Als je te diep snijdt of een grote tak of toppenlocatie beschadigt, is er niet genoeg tijd voor herstel. De vegetatieve fase eindigt immers automatisch.

Wees daarom heel zorgvuldig met het trainen en onderhouden van autoflowers. Knip met mate, want je planten kunnen zich niet herstellen.

 • MOETEN BEGINNERS KIEZEN VOOR AUTOFLOWERING CANNABIS STRAINS?

Autoflowering wietplanten kunnen de kweekervaring absoluut vergemakkelijken. Als beginner kun je sneller groene vingers ontwikkelen als je complicaties vermijdt. Zo geniet je ook meer van het proces. Autoflowers zijn discreet en beter bestand tegen ongedierte en ziektes. Daarnaast haasten ze zich in razend tempo naar de oogst.

De nadelen? Een lager oogstgewicht en minder THC. Daarnaast kun je fotoperiodieke planten zo lang laten vegeteren als je wilt. Zo stimuleer je grote, productieve planten. Het is absoluut haalbaar om een torenhoge sativa te kweken als je net begint, maar er kan veel fout gaan tijdens dit proces. Autoflowers bieden uitkomst op al deze vlakken.

Wil je in de voetsporen treden van veel beginners die nu ervaren kwekers zijn? Scoor wat zaden en verdiep je in onze autoflowering kweekgids.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.