De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Als je wiet kweekt, gaat niet altijd alles volgens plan. Of je nu binnen in een tent teelt of buiten in je tuin, er kunnen diverse problemen ontstaan.

Een van die problemen is foxtailing; een frustrerend en vervelend probleem bij het kweken van wiet. Het is heel naar om je planten te zien lijden nadat je ze vanaf zaailing met liefde hebt opgekweekt.

Gelukkig is foxtailing echter maar zelden de doodsoorzaak van planten. Het is eigenlijk vooral een teken dat je bloeiende wietplanten veel last van stress hebben. Als je er op tijd bij bent en de oorzaak kunt achterhalen, dan is de kans groot dat je het weer kunt herstellen.

Wat Is Foxtailing?

Foxtailing is een aandoening waarbij wiettoppen een vreemde en onregelmatige vorm ontwikkelen. Zoals de naam al doet vermoeden, lijken de toppen hierbij op vossenstaarten en krijgen ze een grillige en langgerekte vorm.

Onder normale omstandigheden zijn wiettoppen compact, rond en stevig. Sommige toppen worden dankzij hun genen lang en smal, maar zien er nog steeds compact en stevig uit.

Maar bij foxtailing zien de wiettoppen er heel armoedig en dun uit. Ze hebben daarbij lange, sluike suikerblaadjes, waardoor ze er wat bossig uitzien, vergelijkbaar met een vossenstaart.

Als je ontdekt dat je bloeiende toppen zich tot foxtails ontwikkelen, is dat zeer vervelend. Deze wiettoppen zijn immers minder compact en de opbrengst zal daardoor lager uitvallen.

Maar wat kun je dan doen om te voorkomen dat je wiet foxtails ontwikkelt? En kun je er nog wat aan doen als het probleem zich eenmaal voordoet?

Wat Is Foxtailing?

Oorzaken van Foxtailing bij Wiet

Om te voorkomen dat je wiet foxtails ontwikkelt, moet je allereerst weten wat de oorzaak is. Stress, zowel boven als onder de grond, is vaak de boosdoener.

Er gebeuren vaak vreemde dingen als wietplanten te veel stress hebben. Ze kunnen zelfs van geslacht veranderen! Stress kan dus een belangrijke oorzaak zijn van foxtailing, maar er zijn ook kwekers die hun wiet met opzet zo veredelen. Sommigen vinden foxtails een mooie eigenschap en kopen juist zaden met een grote kans hierop.

  • Lichtstress

Zonder licht kunnen wietplanten niet groeien. Licht is zo ongeveer het belangrijkste wat ze nodig hebben. Het geeft ze namelijk de energie om te kunnen overleven. Maar licht kan ook in hun nadeel werken. Als je lampen bijvoorbeeld te intens zijn, te dicht op je toppen hangen of te veel hitte produceren, kan dat foxtails veroorzaken.

Aan je planten kun je goed zien of ze last hebben van deze vorm van stress. Je ziet dan namelijk dat vooral de bovenste bladeren en toppen verbleken.

Ook vergelende bladeren kunnen op lichtstress wijzen. In tegenstelling tot gele bladeren door een stikstoftekort, blijven de blaadjes wel relatief sterk en verwelken ze niet op dezelfde manier. Zo’n kleurverandering is vaak het eerste signaal van lichtstress. En uiteindelijk, mede onder invloed van de omgeving en genen, kunnen je toppen foxtails krijgen.

changeimage
  • Overmatige Hitte

Ook overmatige hitte kan problemen bij je wietplanten veroorzaken. Wiet floreert bij een consistente, warme temperatuur. Als de temperatuur te veel stijgt of daalt, remt dat de groei en oogst je uiteindelijk minder. Wietplanten hebben per groeifase een iets andere temperatuur nodig:

  • Zaailingfase: 20-25°C
  • Vegetatieve fase: 22-28°C
  • Bloei: 20-26°C

Als de temperatuur in je kweekruimte, kas of tuin langere tijd hoger is dan de ideale temperatuur, kunnen je planten foxtails ontwikkelen.

Lampen zijn echter niet de enige warmtebron in de kweekruimte. Door een hittegolf kan het binnen ook extreem warm worden, waardoor de luchttemperatuur stijgt. En ook dat kan ontzettend schadelijk en stressvol voor je planten zijn. Hetzelfde geldt voor een kas: ook kassen kunnen veel warmte vasthouden. Verderop leggen we uit hoe je ervoor kunt zorgen dat de warme lucht wordt verdreven.

changeimage
  • Gezondheid van de Wortelzone

We kunnen de gezondheid van onze planten eigenlijk alleen maar boven de grond beoordelen. Maar onder de grond gebeurt ook ontzettend veel. Zaken als de pH en het microbieel leven hebben daarbij veel invloed op het wortelsysteem.

Als een van die dingen niet op orde is, veroorzaakt dat ook stress bij wietplanten. Op een bepaald punt gaan de toppen dan foxtails ontwikkelen, zelfs als alles boven de grond in orde is. Ontdek hieronder de belangrijkste oorzaken van stress bij de wortels.

- pH

De pH-waarde speelt een superbelangrijke rol. Wietplanten houden daarbij van een ietwat zuur groeimedium. Idealiter heeft je grond een pH van 6-7. Binnen deze marge kunnen de wortels van je wietplanten namelijk het beste voedingsstoffen opnemen.

Lichte schommelingen zijn geen probleem, maar als de waarden te lang en te vaak verkeerd zijn, kunnen de wortels geen voedingsstoffen meer opnemen en ontstaat er een ‘nutrient-lockout’. Dat kan vervolgens stress veroorzaken, waarbij er foxtails ontstaan.

- Slechte Microben

Zo met het blote oog ziet aarde eruit als een bruine substantie. Maar als je het onder een microscoop bekijkt, dan ontdek je dat er miljoenen microben in wonen.

Een aantal van deze organismen, waaronder bepaalde bacteriën en schimmels, gaan een symbiotische relatie met de wortels van wietplanten aan en helpen zo bij de opname van voedingsstoffen. Maar er zijn ook microben die niet goed zijn voor je planten en veel schade kunnen aanrichten.

Sommige wezentjes, zoals parasitaire nematoden, kauwen graag op de wortels van wietplanten. En als ze te veel oppeuzelen, kan dat ervoor zorgen dat de bladeren geel worden en gaan rotten. Door deze vorm van stress kunnen wiettoppen ook foxtails ontwikkelen. Verderop leggen we uit hoe je ervoor zorgt dat het microbiële leven in je grond gezond blijft.

Oorzaken van Foxtailing bij Wiet
  • Genen

Inmiddels bestaan er duizenden verschillende cultivars. Middels selectief veredelen, hebben wietkwekers planten ontwikkeld met allemaal een andere smaak, vorm, geur en uitwerking.

Er zijn ook kwekers die met opzet wiet hebben ontwikkeld die vatbaar is voor foxtailing. Waarom? Omdat daar vraag naar is. Er zijn kwekers die het een fantastische eigenschap vinden en die graag toppen kweken die er vreemd uitzien. Gewoon even wat anders.

Als je per ongeluk een soort hebt gekocht die hiervoor is ontwikkeld, dan kun je er niet veel aan doen. Het beste wat je dan kunt doen, is de toppen oogsten, ze oproken en de volgende keer een andere wietsoort kiezen.

Oorzaken van Foxtailing bij Wiet

Is Foxtailing Slecht?

Ja en nee. We snappen dat dit geen bevredigend antwoord is, maar het is afhankelijk van je perspectief. Als je vanuit esthetische overwegingen wiet met foxtails wilt kweken, dan is foxtailing iets goeds. Wil je echter ronde, compacte en dus gewone wiettoppen telen, dan is het slecht.

Maar geen zorgen, de toppen bevatten nog steeds veel cannabinoïden en terpenen. Hoewel ze misschien minder zwaar zijn en minder fytochemische stofjes bevatten dan gewone wiettoppen, kun je er nog steeds van genieten. Gebruik vervolgens onderstaande tips om de volgende keer een gewone oogst te krijgen.

Wat Moet Je Doen Als Je Toppen Foxtailen?

Als je toppen hebt met foxtails, kun je daar misschien nog iets aan doen. Dat is echter afhankelijk van de bloeifase.

Aan het begin van de bloei, als er nog veel kleine toppen zijn die nog niet bloeien, kun je met het verminderen van stress proberen ervoor te zorgen dat deze zich alsnog normaal ontwikkelen.

Pas de Verlichting Aan
Hang je lampen hoger op! Als je je verlichting hebt opgehangen, dan kun je het niet steeds op dezelfde hoogte laten hangen. Je moet je lampen dus hoger hangen naarmate het bladerdak groeit. Zorg dat er ongeveer 25cm tussen je lichtbron en de bovenkant van je planten zit. Deze afstand kan echter verschillen, afhankelijk van de hitte die je lampen afgeven. Als je ontdekt dat je planten verbleken, hang de verlichting dan hoger totdat de symptomen verdwijnen.
Zorg voor een Betere Luchtstroom
Een kweektent, polytunnel of kas kan ontzettend snel heet worden als het in de zomer erg warm is. Wees daarop voorbereid.

Allereerst moet je een thermo-hygrometer in je kweekruimte plaatsen. Hiermee kun je de temperatuur in je kweekruimte bijhouden. Als je merkt dat het te warm wordt, kun je ventilatoren aanzetten.

Ventilatoren zijn superhandig in een kweektent of kas. Je kunt echter ook een kas kopen met een ingebouwde deur of ventilator om te voorkomen dat je planten bij extreem weer gaan foxtailen.

Als je buiten kweekt, kun je je planten met een schaduwdoek tegen extreme hitte beschermen.
Houd de pH in de Gaten
Je moet de pH van de grond routinematig checken om een nutrient-lockout te voorkomen. Gebruik ongeveer eens per week een pH-tester om de waarden te meten. Je kunt vervolgens pH-up en pH-down producten gebruiken om te zorgen dat de waarde tussen de 6 en 7 blijft.
Microbiële Balans
Als je symptomen ontdekt die wijzen op een nematodeninvasie, dan kun je goede microben inzetten om de plaag te bestrijden. We adviseren om vanaf het begin mycorrhizale schimmels en rhizobacteriën aan je potgrond toe te voegen.

Bij een invasie van nematoden kun je bovenstaande organismen ook aan het water toevoegen en de grond daarmee bevochtigen.

Wanneer Moet Je Toppen met Foxtails Oogsten?

Als je toppen met foxtails hebt, kun je die gewoon nog gebruiken. Lukt het je niet om goede wiettoppen te laten groeien of kom je er te laat achter, dan kun je dus alsnog van de smaak en effecten van de wiet genieten.

Zorg allereerst dat je planten zo min mogelijk stress hebben, zodat de kwaliteit van de (foxtail)toppen zo hoog mogelijk is. Hang de lampen dus hoger, onderneem actie op het gebied van de pH en het microbiële leven en zorg voor de juiste temperatuur.

Vergeet ook niet om je wietplanten ongeveer twee weken voor de oogst te spoelen en oogst ze aan de hand van de trichomen op het juiste moment.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 40031 reviews