By Luke Sumpter Reviewed by: Gonzalo Díaz-Cacho

Veel cannabiskwekers stappen over op biologische methoden. Zo willen ze de bodemgezondheid, biodiversiteit in de tuin en de oogst verbeteren. Tegelijkertijd ondersteunen ze het milieu in plaats van de omgeving te beschadigen. Biologisch kweken draait ook om het gebruik van diverse plantensoorten om planten te bemesten, compost te maken, soorten te klonen, ongedierte te verjagen en gunstige organismen aan te trekken. Aloë vera behoort tot deze gunstige plantensoorten. De cannabisplant haalt hier op diverse, unieke manieren voordeel uit.

WAT IS ALOË VERA?

De meeste mensen kennen aloë vera[1] wel. Het is een ingrediënt in veel gezondheidssupplementen en cosmetica. Aloë vera is een groenblijvende, meerjarige vetplant, afkomstig van het Arabische schiereiland. Tegenwoordig vind je haar in het wild in tropische klimaten. Mensen gebruiken al eeuwen aloë vera. Het eerste bewijs dateert uit de 16e eeuw voor Christus, in het oude Egypte.

De plant heeft grote, dikke, taps toelopende bladeren die een gelachtige substantie bevatten. De gel, bladhuid en bloemen bieden naar verluidt talloze gezondheidsvoordelen. Aloë is daarbij net zo nuttig voor mensen als voor cannabisplanten.

HOE MENSEN PROFITEREN VAN ALOË VERA

Uit onderzoek[2] blijkt dat extracten van de bladhuid en bloemen van de aloë-plant antioxiderende eigenschappen hebben. Ze zijn daarbij in staat om Mycoplasma te bestrijden. Dit zijn bacteriën die immuun zijn voor veelgebruikte antibiotica.

Ander onderzoek[3] toont aan dat extracten van jonge aloë vera in staat zijn de huid te beschermen tegen ultraviolette straling.

Daarnaast is gebleken dat topische crèmes met aloë de huid beschermen[4] tegen beschadiging na bestralingstherapie. De gel is ook in verband gebracht met pijnstilling bij brandwonden na het aanbrengen ervan op de huid.

Uit onderzoek met muizen[5] blijkt dat aloë vera depressie verlicht en het geheugen en de leervaardigheden verbetert. Uitgebreidere onderzoeken en klinische proeven zijn echter nodig om te bevestigen of deze effecten ook op mensen van toepassing zijn.

Aloë vera-sap bevat ook een grote hoeveelheid nuttige voedingstoffen. Denk aan de vitamines B, C, E, foliumzuur en de mineralen calcium, koper, chroom, natrium, selenium, magnesium, kalium, mangaan en zink.[6]

WAT ALOË VERA DOET VOOR JE CANNABISPLANTEN

Aloë vera is echter niet alleen voor mensen een nuttig kruidenmiddel. De vetplant biedt ook uitgesproken voordelen voor cannabisplanten. Het bevat daarbij veel voedingstoffen, helpt[7] bij de strijd tegen ongedierte en ziektes en verbetert de ontwikkeling van wortels.

HOW ALOE VERA CAN BENEFIT CANNABIS PLANTS

GEBRUIK ALOË VERA ALS BLADSPRAY

Biologische kwekers gebruiken aloë vera vaak in bladsprays. Zo voorzien ze hun planten van aanvullende microvoedingsstoffen, zoals magnesium, calcium, zink en mangaan. Een bladspray[8] is een effectieve manier om deze voedingstoffen toe te voegen aan planten. De bladeren nemen ze namelijk razendsnel op. Vanwege deze opnamesnelheid, is een bladspray handig als de eerste tekenen van een tekort de kop opsteken. Aloë vera is ook te gebruiken om aminozuren toe te dienen, zoals lysine en glutamine. Hetzelfde geldt voor enzymen als cellulase en amylase.

Een bladspray verbetert ook de relatie van de plant met het omringende leven. Dit versterkt de biodiversiteit van de aarde. De opname van voedingsstoffen met het bladerdak zorgt ervoor dat planten exsudaten van suikers afgeven in de ondergelegen rizosfeer. Deze koolhydraatmoleculen trekken nuttige micro-organismen aan. Denk aan mycorrhiza-schimmels die planten ondersteunen bij de opname van voedingsstoffen.

Om een bladspray met aloë vera te maken, mix je twee theelepels verse aloë vera-gel met 4,5 liter water. Gebruik de spray direct met de "nevel"-stand op je plantenspuit.

ALOË VERA HELPT BESCHERMEN TEGEN ZIEKTE EN STRESS

Aloë vera bevat meerdere verbindingen die planten helpen beschermen tegen ziekte. Zo zit er acemannan in[9], een polysacharide die antivirale, antibacteriële en anti-schimmel-effecten heeft.[10]

De plant is ook rijk aan saponinen. Gebleken is dat deze beschermen tegen bedreigingen als schadelijke microben en schimmels. In aanvulling op deze preventieve werking, helpen saponinen de aarde verjongen en zorgen ze ervoor dat water de wortels bereikt.[11] De stoffen zijn ook giftig voor insecten en in staat plagen te voorkomen.

Salicylzuur is een andere nuttige stof die we vinden in aloë vera. Het wekt een reactie op in planten die bekendstaat als systemische verworven resistentie (SAR).[12] Deze reactie is te vergelijken met de immuunreactie bij dieren na blootstelling aan een pathogeen. Verschillende ziektekiemen zijn in staat SAR op te wekken en het biedt langdurige bescherming. Planten hebben dus salicylzuur nodig omdat dit werkt als een signaalmolecule bij SAR.

ALOË VERA VOOR GEZONDE WORTELS EN KLONEN

Het uitgebreide voedingsprofiel van aloë vera maakt de plant een geweldig supplement voor gezonde wortels, de plantenontwikkeling en stekjes. Zo stimuleert het de groei van wortels, versnelt het celdeling en verbetert het de opname van water en voedingsstoffen. Een verbeterde wortelgezondheid resulteert in sterkere wortelsystemen. Hierdoor zijn planten beter bestand tegen milieufactoren, zoals droogte en harde wind.

Biologische kwekers zetten aloë vera ook wel in als wortelhormoon tijdens de voortplanting van planten en het klonen. Salicylzuur gebruikt men daarbij regelmatig als wortel-middel voor zaailingen en moedigt de productie van wortels aan bij stekjes. Dit versnelt vaak het kloonproces en vergroot het aantal stekken dat wortels produceert.

Om je eigen, natuurlijke wortelformule te maken, mix je 55 gram verse aloë in 4,5 liter water. Voeg ook een theelepel kaliumsilicaat toe. Dip het afgesneden einde van het verse stekje in de oplossing en plaats de kloon in het wortelmedium.

KWEEK JE EIGEN VOORRAAD ALOË VERA

Aloë vera is niet duur en soms zelfs gratis als je de ruimte hebt de plant zelf te kweken. Ze levert ook regelmatig nageslacht op. Je vindt deze jonge scheuten onderaan de plant. Deze zijn te herplanten om je kweek uit te breiden. De vetplant is vergevingsgezind en je kweekt haar gemakkelijk binnen of buiten in een mild tot warm klimaat. Aloë vera is wel gevoelig voor vorst. Zet de plant dus binnen als er sprake is van een strenge winter. Ze houdt daarbij van de ochtend- en middagzon, met schaduw in de late middag. Houd hier dus rekening mee bij het zoeken naar de ideale locatie in je tuin. De planten zou je regelmatig moeten bewateren, maar zorg wel voor goed-drainerende aarde om wortelrot te voorkomen.

External Resources:
 1. Aloe vera: a wonder plant its history, cultivation and medicinal uses https://www.phytojournal.com
 2. ANTIFUNGAL AND ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF ALOE VERA PLANT EXTRACT | Biological and Clinical Sciences Research Journal http://bcsrj.com
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.4943
 4. Preventing the acute skin side effects in patients treated with radiotherapy for breast cancer: the use of corneometry in order to evaluate the protective effect of moisturizing creams | Radiation Oncology | Full Text https://ro-journal.biomedcentral.com
 5. Aloe vera improves memory and reduces depression in mice - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera - Herbal Medicine - NCBI Bookshelf https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Aloe Vera Extract Gel-Biosynthesized Selenium Nanoparticles Enhance Disease Resistance https://pubs.acs.org
 8. Foliar fertilization in vine mineral nutrient management programs. https://www.semanticscholar.org
 9. ANTIFUNGAL AND ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF ALOE VERA PLANT EXTRACT | Biological and Clinical Sciences Research Journal http://bcsrj.com
 10. Antifungal and Allelopathic Activities of Leaves Extracts of Aloe vera https://jjbs.hu.edu.jo
 11. Saponins and their role in biological processes in plants | SpringerLink https://link.springer.com
 12. Systemic acquired resistance - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.