By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Cannabisplanten zijn op meerdere manieren te voeden. Synthetische voedingsstoffen bieden een instant oplossing bij voedingsstoffentekorten, maar helaas dragen die niet bij aan gezonde aarde. Biologische nutriënten bieden echter een totaalpakket; ze voeden je planten en de bodem waarin deze groeien. Topdressing is een techniek waarbij je biologische nutriënten van bovenaf aan de aarde toevoegt. Veel kwekers verbeteren de gezondheid van hun planten met deze eenvoudige, maar effectieve methode.

Het belang van de rhizosfeer

Baanbrekende stappen op het gebied van de bodemwetenschap hebben onze kennis over wat er in de bodem gebeurt aanzienlijk verbeterd. We weten nu dat er in de omgeving van de wortels (de rhizosfeer) een levendige microkosmos heerst. Er leven nuttige bacteriën, fungi, rondwormen en eencellige diertjes. Deze micro-organismen maken deel uit van wat bodemwetenschapper dr. Elaine Ingham het "soil food web" (bodemvoedselweb) noemt. Ze spelen een fundamentele rol bij de gezondheid van de aarde en de planten die erin groeien; van het afbreken van biologisch materiaal tot het afschrikken van pestbeestjes.

Onderzoekers hebben de rhizosfeer vergeleken met een florerend buitenaards landschap, waarvan één kubieke centimeter aarde net zoveel biodiversiteit huisvest als een hectare bovengronds bos.

Jammer genoeg wordt dit delicate levenssysteem door hedendaagse landbouwpraktijken genegeerd. Synthetische meststoffen (kunstmest) en beploegen zijn twee boosdoeners die hebben veroorzaakt dat de bodem inmiddels uitgeput en futloos is, wat heeft geleid tot erosie en het verdwijnen van de hierboven genoemde essentiële beestjes. Regeneratieve landbouw is echter een holistische methode om planten te kweken, met aandacht voor het bodemvoedselweb. Eenvoudige voedingstechnieken, zoals topdressing, herstellen hierbij de bodemgezondheid en genereren cannabisplanten van superieure kwaliteit. In dit artikel lees je alles over topdressing, wat de voordelen ervan zijn en hoe je het op je eigen cannabistuin toepast.

Het belang van de rhizosfeer

Een topdressing laat aarde herleven (letterlijk)

Een topdressing is een keimakkelijke manier om aarde weer wat leven in te blazen. Je doet hierbij een laagje compost of ander materiaal bovenop de grond in een pot of tuinbed. Tijdens het kweekseizoen breken micro-organismen deze materie af en zorgen ze ervoor dat er een regelmatige, constante aanvoer van voedingsstoffen aan de aarde plaatsvindt. Hierbij voed je in principe de bodem, die vervolgens je planten weer van voeding voorziet.

Topdressing is een regeneratief alternatief voor kunstmest en beploegen. Conventioneel kweken wil zeggen dat je stikstof, kalium en fosfor over de aarde strooit. Als dat gebeurd is, ploeg je het land om - en werk je de grond machinaal door. Hoewel dat de aarde belucht en zaailingen zich zo makkelijker wortelen, is het nadelig voor het bodemvoedselweb.

Ploegen vernietigt micro-organismen, versnippert voordelige schimmelnetwerken en vervuilt de atmosfeer met kooldioxide en methaan. Als regeneratieve methode doet een topdressing precies het tegenovergestelde. Kwekers zijn hiermee in staat seizoen na seizoen de aarde te verbeteren, waarin gezonde en sterke micro-organismen wonen. Van synthetische voedingsstoffen verdwijnt het leven uit de bodem, terwijl een topdressing zorgt voor voedingsstoffen voor de lange termijn. Op gezonde aarde groeien planten robuuster en leveren ze bovendien meer en betere toppen op.

Als je synthetische meststoffen rondstrooit, zonder rekening te houden met het bodemvoedselweb, kun je dat vergelijken met dat wij zonder microbioom - een essentieel element van de menselijke gezondheid - komen te zitten.

Of zoals Ingham aanbeveelt: "Maak gebruik van die werkkrachten. Ze hebben geen vakantie nodig. Zorg ervoor dat ze in de aarde zitten en geef ze voeding. Het is onze taak om voor microbiële diversiteit te zorgen; dan kunnen planten zelf bepalen welke ze nodig hebben".

Op welk moment geef je de aarde een topdressing?

Kwekers zouden een topdressing vroeg in de lente op de aarde moeten aanbrengen. Voor het begin van het kweekseizoen, want het duurt even voordat de nuttige micro-organismen het biologisch materiaal afbreken en voedingsstoffen vrijmaken. Door hiermee vroeg in het seizoen te beginnen, zit je bodem barstensvol nutriënten tegen de tijd dat je wietplanten naar de groeiperiode overgaan.

Als je standaardpotgrond gebruikt, herhaal het proces dan tijdens het seizoen een paar keer. Breng elke drie weken een verse laag aan op het tuinbed of de aarde in je potten. Zo hebben de microbeestjes en cannabisplanten altijd wat te eten. Als je werkt met hoogwaardige, gezonde aarde, hoef je het alleen aan het begin van de bloeiperiode te doen.

Hoewel je er met een topdressing voor zorgt dat diverse voedingsstoffen beschikbaar zijn, ontstaan er soms toch tekorten. Omdat het even duurt voordat biologisch materiaal is afgebroken, heb je een snelwerkende techniek nodig om zo'n probleem op te lossen. Compostthee is bijvoorbeeld een snelle en natuurlijke oplossing om bepaalde tekorten te verhelpen.

De beste substanties voor een topdressing

Kwekers kunnen uit een heel arsenaal producten kiezen als topdressing voor hun aarde. Hoewel deze keuzes op het eerste gezicht verschillend lijken, hebben ze allemaal iets gemeen - ze zitten barstensvol voedingsstoffen! We gaan verder met de beste opties.

 • Compost

Composteren is een goedkope en eenvoudige manier om zelf thuis een voedingsrijk supplement te verkrijgen. Compost maken is heel makkelijk; je hebt er alleen een compostbak en wat keuken- en tuinafval voor nodig. Probeer een 3:10-verhouding aan te houden van bruin:groen-materiaal. Bruin materiaal is rijk aan koolstof en bestaat uit dode bladeren, zaagsel en stro. Groen materiaal is rijk aan stikstof en behelst fruit, groenten en vers plantenafval.

Zodra het gebruiksklaar is, ziet je compost er donkerbruin uit en voelt het zacht aan. Dit spul zit tjokvol biologisch materiaal en voedingsstoffen waar zowel je planten als micro-organismen zich mee voeden.

De beste substanties voor een topdressing
 • Bloed- en beendermeel

Bloed- en beendermeel zijn biologische meststoffen afkomstig van vee. Het lijkt wellicht wat akelig, maar dit is een van de vele manieren waarop de natuur de bodem florerend houdt. Het poeder kan ook effectief zijn in het afweren van dieren, zoals herten en eekhoorns. 

De beste substanties voor een topdressing
 • Kelp

Kelp is een materiaal dat bestaat uit voedingsstofrijk zeewier. De wiersoort bevat een heel spectrum aan mineralen, waaronder stikstof, fosfor, kalium, ijzer, mangaan en zink. Bovendien bevat kelp nuttige hormonen en stimuleert het de groei van micro-organismen in de aarde.

De beste substanties voor een topdressing
 • Wormenmest

Wormenmest is een deftig woord voor wormenpoep. Deze krioelende creaturen zijn handige hulpjes in de tuin. Ze zetten keuken- en tuinafval om in keutels vol voedingsstoffen. Als tuinier is het mogelijk wormen te houden in een "wormenhoop"; dan beschik je altijd over verse wormenmest. Wormenpoep is een waardevol materiaal dat kalium, stikstof, magnesium, calcium en fosfor bevat.

De beste substanties voor een topdressing
 • Mycorrhizaschimmels

Mycorrhizaschimmels gaan een samenlevingsvorm aan met planten. Ze bevestigen zichzelf aan de wortels en werken als een soort verlengstuk van het wortelstelsel. Deze levensvormen zijn deskundige composteurs en scheiden enzymen uit om biologisch materiaal af te breken. Planten jagen dit proces aan door ze met plantensuikers te voeden, waarna die op hun beurt weer voedingsstoffen ontvangen. Sommige mycorrhizaschimmels zitten mogelijk al in de aarde. Kwekers spelen echter vaak liever op zeker en voegen ze aan de aarde toe met een hoogwaardige Easy Roots Mycorrhiza Mix.

De beste substanties voor een topdressing

 • Bat guano

Bat guano, ook wel bekend als vleermuizenmest, is een uitstekende top dressing voor wiet. Deze voedingsrijke uitwerpselen bevatten essentiële macrovoedingsstoffen die wietplanten nodig hebben om weelderige bladeren en harsrijke toppen te ontwikkelen. Voeg voor buiten gewoonweg 500g guano aan elke 2–5m² aarde toe. Als je binnen kweekt, kun je je potten bemesten met een dunne laag guano en daarna water geven.

Het gehalte macrovoedingsstoffen in bat guano varieert, afhankelijk van de bron. Guano met meer stikstof is ideaal voor de groei, aangezien dit element de bladgroei bevordert, zorgt voor de aanmaak van eiwitten en de opname van voedingsstoffen reguleert. Tijdens de bloei verandert de voedingsbehoefte van wietplanten. Schakel dan over op fosforrijke bat guano, zoals de guano van Royal Queen Seeds, om de productie van toppen te bevorderen.

De beste substanties voor een topdressing

Zo geef je cannabisplanten een topdressing

Nu je een beetje een idee hebt van de materialen waarmee je een topdressing kunt aanbrengen, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! Zo voorzie je je wiet ervan:

Stap 1: kies een materiaal

Je gaat zien dat je planten trakteren op een topdressing heel makkelijk is. Om te beginnen, beslis je welk supplement je wilt gebruiken. Compost is de goedkoopste oplossing, maar ook commerciële producten zijn goed te betalen. Voor dit stappenplan werken we met kelp.

Stap 2: voeg het materiaal toe

Strooi een dikke laag kelp op de aarde in je potten of direct op een tuinbed. Volg de productinstructies om te voorkomen dat je planten teveel krijgen. Je kunt als algemene richtlijn zo'n 0,5kg per 9m² aanhouden.

Stap 3: maak het spul nat

Bewater nu met de tuinslang de topdressing. Daardoor stromen de voedingsstoffen naar het wortelstelsel. Bij elke waterbeurt nemen de wortels van je planten een hoop mineralen uit de topdressing op.

Stap 4: voeg een laag muls toe

Dek de laag af met muls. Kies bijvoorbeeld voor stro of houtsnippers. Zo'n laag houdt vocht vast, verbetert de structuur van de aarde en gaat ongewenst onkruid tegen.

External Resources:
 1. Influence of synthetic fertilizers and pesticides on soil health and soil microbiology https://www.sciencedirect.com
 2. Rhizosphere soil properties and banana Fusarium wilt suppression https://www.sciencedirect.com
 3. What is the Soil Food Web? https://www.soilfoodweb.com
 4. Effects of Seed-Applied Biofertilizers on Rhizosphere Biodiversity and Growth of Common Wheat https://www.frontiersin.org
 5. Effect of Inorganic N Top Dressing and Trichoderma harzianum Seed-Inoculation on Crop Yield and the Shaping of Root Microbial Communities of Wheat https://www.frontiersin.org
 6. Compost Tea. Promises & Practicalities. http://www.dovebugs.co.uk
 7. How to make and use compost https://agriprofocus.com
 8. Compost production and use in horticulture https://researchlibrary.agric.wa.gov.au
 9. Use and understanding of organic amendments in Australian agriculture https://www.publish.csiro.au
 10. https://www.sciencedirect.com
 11. Agricultural uses of seaweed https://www.sciencedirect.com
 12. Chemical composition and enzymic activity of some worm casts https://link.springer.com
 13. Mycorrhizal interactions in the rhizosphere https://link.springer.com
 14. Role Of Bat Guano In The Development of Agricultural Ecoland- Ecosystem https://ijrbat.in
 15. Variation in Bat Guano Bacterial Community Composition With Depth https://www.frontiersin.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.