Inbegrepen GRATIS producten
Hoe voorkom en herstel je wortelgebonden wietplanten?
Wortelgebonden wiet komt relatief vaak voor en is in de meeste gevallen eenvoudig op te lossen zonder langdurige gevolgen. Lees verder om erachter te komen hoe je dit doet.
Je hebt vast wel eens dat gevoel gehad dat je uit je huis gegroeid bent. De muren lijken steeds meer op je af te komen en je verlangt naar iets groters. Hetzelfde geldt voor cannabis (min of meer). Om de een of andere reden kunnen de wortels van cannabisplanten hun huisje (oftewel pot) ook ontgroeien, waardoor ze 'wortelgebonden' raken.
Hoewel wortelgebonden cannabis niet direct een ramp betekent, moet je wel weten hoe je het kunt voorkomen, herkennen en oplossen, zodat het niet een ernstiger probleem wordt. In dit artikel laten we je zien hoe je dat kunt doen.
Inhoud:
Wat betekent het als een cannabisplant wortelgebonden is?
Als wiet wortelgebonden is, dan is het wortelsysteem van de plant te groot geworden voor de pot. Dit is misschien niet duidelijk als je de wietplant bovengronds bekijkt, maar als je in de ondergrondse rhizosfeer duikt, zul je merken dat de wortels ruimtegebrek hebben en langs de zijkanten van de pot krullen.
Hoewel sommige kwekers ervoor kiezen om cannabis wortelgebonden te houden, leidt het vaak tot verminderde groei, en dus tot minder wiet. Hoe ervaren je ook bent, leren wat je moet doen als een plant wortelgebonden is, is essentieel!
Wil wiet wortelgebonden zijn?
Een kleine groep kwekers houdt hun cannabisplanten met opzet wortelgebonden om de groei te beperken en te voorkomen dat ze te groot worden. Als je weet wat je doet, kan dit een goede techniek zijn. Maar als je geen ervaring hebt met het verzorgen van wortelgebonden planten, zou je ze wel eens kunnen doden. Vaak is het antwoord dus nee; cannabis houdt er niet van om wortelgebonden te zijn.
Potgebonden vs. wortelgebonden
Dit onderscheid is niet zo belangrijk in het geval van cannabisplanten. Het is echter wel belangrijk als het om bepaalde kamerplanten gaat, die de neiging hebben wortelgebonden te raken, zelfs in een grote pot.
Alle potgebonden planten zijn ook wortelgebonden, maar niet alle wortelgebonden planten zijn potgebonden. Als er sprake is van een te kleine pot, spreken we van een 'potgebonden plant', wat resulteert in een wortelgebonden plant. Maar sommige planten kunnen zelfs in potten die groot genoeg zijn een uitgebreid, wortelgebonden systeem ontwikkelen. Cannabis zou dit echter niet moeten doen, dus het onderscheid is arbitrair.
Tekenen van wortelgebonden cannabisplanten
De volgende tekenen kunnen erop wijzen dat een plant wortelgebonden is:
- vergeelde/verkleurende bladeren;
- hangende bladeren;
- achterblijvende groei;
- voedingstekorten;
- grond droogt extreem snel uit;
- wortels steken uit de onderkant van de pot;
- als de plant uit de pot wordt getild, is de kluit een dichte massa van wortels die tegen de zijkanten van de pot krullen;
- wortelrot (meestal pas nadat het wortelsysteem enige tijd 'gebonden' is geweest).
Kunnen wortelgebonden wietplanten herstellen?
Zeker weten! Wortelgebonden cannabis is vrij eenvoudig te behandelen en kan prima weer herstellen. Wel is het belangrijk dat je het probleem snel opspoort, om te voorkomen dat het permanente gevolgen heeft. Van alle problemen die je als kweker kunt tegenkomen, is een wortelgebonden plant echter een van de eenvoudigste om op te lossen, dus maak je geen zorgen!
Hoe behandel je wortelgebonden wietplanten?
Het behandelen van wortelgebonden cannabis is vrij eenvoudig en zelfs beginnende kwekers hoeven niet al te veel moeite te doen. Zolang je de onderstaande stappen volgt, zou je een plant in een mum van tijd weer gezond moeten kunnen maken.
1. Geef je wietplant water
Geef de plant eerst water. Bevochtig de wortels en de aarde volledig: dit maakt de volgende stappen makkelijker. Je moet 1-2 keer water geven voordat je je plant gaat verplanten.
2. Bereid de nieuwe pot voor
Vul de nieuwe pot voor ongeveer tweederde met verse potgrond. Maak een gat in het midden, waar de kluit in komt, en bevochtig de nieuwe grond, zodat de wortels zich sneller thuis zullen voelen.
3. Verwijder de plant voorzichtig uit haar oorspronkelijke pot
Nu moet je de plant en haar wortelsysteem uit de oorspronkelijke pot halen.
Om dit te doen, schuif je je vingers langs de stengel en plaats je hem tussen je middel- en ringvinger. Kantel de pot vervolgens ondersteboven met plant en al. Als alles goed gaat, zou de wietplant gewoon uit de pot moeten glijden. Zo niet, dan moet je misschien een beetje trekken, vooral als de wortels door de bodem van de pot zijn gegroeid. Trek echter niet te hard; doe het rustig aan!
4. Maak de wortelkluit los
Als de kluit er eenmaal uit is, zie je waarschijnlijk dat het een en al wortels zijn. Maak de wortelkluit los door deze te 'masseren'. Schud zachtjes, zodat de grond loskomt en langzamerhand minder compact wordt.
Soms zijn de wortels zodanig langs de zijkanten gegroeid dat ze moeten worden doorgesneden voordat de wortelkluit kan worden losgemaakt. Gebruik hiervoor een schoon, scherp mes en snijd verticaal naar beneden. De plant kan prima herstellen van het afsnijden van deze buitenste wortels, maar pas op dat je niet in de penwortels snijdt, want dit kan ernstige schade veroorzaken!
5. Snoei en was de wortels (bij wortelrot)
Vaak kun je de plant gewoon verplanten als je de wortelkluit hebt losgemaakt, maar soms moet je de wortels ook nog snoeien en wassen. Dit is het geval wanneer een wietplant al een tijdje wortelgebonden is en wortelrot heeft ontwikkeld.
Gezonde wortels zien er wit uit en kun je duidelijk van rottende onderscheiden: rottende wortels zijn bruin en nat en vormen een onduidelijke brij. Als de wortels aan het rotten zijn, verwijder dan de rottende gedeeltes, anders zal het zich blijven verspreiden.
Snijd alle verkleurde wortels af, ook als ze er verder gezond uitzien. Heb je alleen nog maar witte wortels, was ze dan in een oplossing van waterstofperoxide en water - om eventuele overgebleven ziekteverwekkers te verwijderen. Spoel ze ten slotte grondig af met water en je kunt verder met de volgende stap.
6. Verpot de plant naar de nieuwe pot
Heb je al het bovenstaande gedaan, dan moet je de plant in de nieuwe pot plaatsen. Plaats het wortelsysteem in het gat dat je eerder hebt gemaakt en vul eventuele gaten op met verse grond. En hoewel je wilt dat de plant stevig staat, moet de nieuwe aarde niet te compact zijn. Dit maakt het namelijk moeilijker voor de wortels om zich te verspreiden. Om het wortelsysteem te helpen zich te vestigen, moet je de plant ook goed bewateren en vervolgens eventjes met rust laten.
Als je de wortels hebt moeten snoeien en schoonmaken, moet je ongeveer twee weken wachten voordat de plant weer gaat groeien.
Hoe voorkom je wortelgebonden wietplanten?
Voorkomen dat cannabis wortelgebonden raakt, is eenvoudiger dan het probleem oplossen als het zich eenmaal voordoet. Het draait hierbij vooral om de grootte van de pot, maar het type pot is ook belangrijk!
Bepaal de ideale potmaat
Je moet altijd de juiste potmaat bepalen voor je planten. Een zaailing kan prima uit de voeten met een heel klein potje van minder dan een liter. Het zal echter niet lang duren voordat je de plant moet verpotten naar een grotere pot. De meeste kwekers laten het hier vervolgens bij; deze 'uiteindelijke' pot moet dan ook groot genoeg zijn.
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een pot. Ten eerste de verwachte uiteindelijke grootte van je plant. De genen van een soort zijn hier het belangrijkste. Sommige planten blijven van nature klein en hebben kleinere potten nodig, terwijl andere meer ruimte vereisen.
De grootte van een plant wordt ook beïnvloed door het moment waarop je haar in bloei zet, want hoe langer je wacht, hoe groter ze zal worden. Het is moeilijk om een exact getal te geven, maar over het algemeen zou een pot van 15 liter voldoende moeten zijn voor binnenshuis.
Als je buiten kweekt, moet de pot groter zijn, omdat planten dan meestal veel groter worden. Autoflowers kunnen nog steeds goed gedijen in kleinere potten, maar fotoperiode planten kun je beter niet in potten van minder dan 20 liter zetten.
Overweeg het gebruik van Air- of stoffen potten
Air- en stoffen potten verhogen de luchtstroom rond het wortelsysteem. Als de wortels die lucht eenmaal voelen, 'weten' ze dat ze moeten stoppen met groeien. Hierdoor is de kans kleiner dat ze wortelgebonden raken. Bovendien zorgen stoffen en Airpotten voor een betere waterafvoer en beluchting, wat ze het overwegen zeker waard maakt!
Plan wanneer je je wiet gaat overplanten
Als je begint met telen, moet je een globaal idee hebben van wanneer je gaat verplanten en de goede potten klaar hebben staan.
Zaailingen zijn over het algemeen klaar om verplant te worden na 10-14 dagen of wanneer ze drie echte sets bladeren hebben. Als je deze regels opvolgt, is de kans groot dat je ze op het juiste moment verplant. Als het gaat om het verplanten tijdens de vegetatieve fase, moet je weten dat plantenwortels (interessant genoeg) sneller groeien in kleinere ruimtes, en dat je daardoor om de paar weken moet verpotten totdat de planten in hun definitieve pot staan.
Let op: verplant een bloeiende cannabisplant nooit, tenzij ze wortelgebonden is of last heeft van andere wortelproblemen. In de bloeifase is een wietplant niet langer bezig met het ontwikkelen van haar structuur en heeft ze, tenzij ze wortelgebonden is, geen grotere pot nodig!
Laat wortelgebonden wietplanten je oogst niet verpesten
Het is altijd goed om alert te zijn op wietplanten die mogelijk wortelgebonden zijn, omdat het eenvoudig is om op te lossen als je er vroeg bij bent. Vaak geldt dat als je op de juiste manier verplant, je planten überhaupt niet wortelgebonden zullen raken, wat je leven een stuk eenvoudiger maakt!
Het vermijden van gebonden wortels is gewoon een goede gewoonte, omdat het de groei kan belemmeren en, als het lang genoeg aanhoudt, je planten zelfs dood kunnen gaan als er sprake is van wortelrot. Je moet je echter ook weer niet al te veel zorgen maken over wortelproblemen. En als je twijfelt, weet dan: meer ruimte betekent een betere groei en grotere opbrengsten!