By RQS Editorial Team

De meeste cannabiskwekers kweken, in elk geval in koudere klimaten, binnen, in een tent of speciale kweekruimte. Binnenteelt met potten kan het risico met zich meebrengen dat de wortels van de planten verstrengeld raken. Als dit gebeurt, kunnen allerlei soorten problemen ontstaan. Laten we kijken wat “wortelverstrengeling” betekent. Leer hoe je de signalen herkent, zodat je het probleem kunt verhelpen en kunt voorkomen dat het in de toekomst gebeurt.

WAT IS VERSTRENGELING VAN WORTELS?

Als de wortels van je planten verstrengeld raken, betekent dit dat de wortels te groot zijn geworden voor hun pot en geen ruimte meer hebben om te groeien. Dit ontstaat natuurlijk als je bakken om welke reden dan ook te klein zijn. Buiten in grond is het minder waarschijnlijk dat de wortels verstrengeld raken, hoewel het kan voorkomen als ze iets raken, zoals buizen of grote stenen in de grond.

Container Cannabis Too Small Roots Unhealthy

WAT ZIJN DE SIGNALEN VAN VERSTRENGELDE WORTELS BIJ JE PLANTEN?

Een gezond wortelstelsel speelt een onmisbare rol in de groei van je plant. Per slot van rekening zijn de wortels verantwoordelijk voor de opname van water en voedingsstoffen.

Verstrengelde wortels bij planten kunnen leiden tot allerlei problemen. Hier zijn de meest voorkomende signalen en symptomen die erop kunnen wijzen dat je wortels verstrengeld zijn geraakt:

Voedingstekorten

Je planten kunnen symptomen van voedingstekorten vertonen. Bij deze signalen kun je denken aan vergeling, vlekken, of verkruimeling en verwelking van de bladeren. Kun je andere problemen, zoals een onjuiste pH, voedingsproblemen en overbewatering, uitsluiten? Dan zouden je planten last kunnen hebben van verstrengelde wortels.

Bakken Die Te Snel Uitdrogen

Als je merkt dat je bodem binnen een dag of twee uitdroogt en je vaak water moet geven, betekent het dat je plant meer water nodig heeft dan de pot aankan.

De Planten Worden Veel Te Groot En Onstabiel

Zodra je planten te groot zijn geworden voor hun pot, kunnen ze gemakkelijk omvallen. Dit is vaak een teken dat ze verstrengelde wortels hebben en dat je ze naar grotere bakken dient over te plaatsen.

Andere mogelijke symptomen zijn:

  • Voedingsverbranding” zonder overtollige voeding: als je de kenmerken van verbranding door een teveel aan voedingsstoffen herkent, terwijl je de planten slechts licht gevoed hebt.
  • Kleinere toppen met een belemmerde groei: als je toppen klein blijven, of de algehele groei van je planten trager is dan gewoonlijk.
  • Zieke, verwelkende en neerhangende planten: als je planten een zieke indruk maken of onverwacht beginnen te verwelken of gaan hangen.

WAT MOET JE DOEN ALS JE VERMOEDT DAT JE PLANTEN VERSTRENGELDE WORTELS HEBBEN?

Als je planten een of meer van deze symptomen vertonen, moet je naar hun wortels kijken om te zien of ze al dan niet verstrengelde wortels hebben. Om dit te doen, moet je ze uit hun bakken halen. Soms is het overduidelijk dat je planten te groot voor hun potten zijn geworden. Bijvoorbeeld als je de wortels uit de gaten van de bodem ziet komen. Tijd om je planten een nieuw en groter huis te geven!

HOE HAAL JE PLANTEN VEILIG UIT HUN POT?

Je moet voorzichtig te werk gaan als je je planten verwijdert uit hun bakken om de wortels niet te beschadigen.

Pak de steel van je plant stevig vast, precies boven het bodemoppervlak. Plaats je hand zodanig op de grond dat de steel tussen je vingers zit. Draai voorzichtig de gehele plant om en probeer de pot eraf te trekken. In de meeste gevallen komt de bak er meteen af.

Mocht je hier problemen mee ervaren, knijp dan voorzichtig een aantal keren in de zijkant van de bak. Dit helpt de grond erin los te krijgen.

Indien je plant nog steeds weigert eruit te komen, pak dan een lang mes en gebruik de stompe kant om langs de binnenzijde van de bak te steken. Als je plant zo hardnekkig vastgegroeid zit dat niets helpt om haar eruit te krijgen, overweeg dan als laatste optie je pot open te breken.

BEVRIJD DE WORTELS: HOE MAAK JE VERSTRENGELDE WORTELS LOS?

Wanneer het je gelukt is de plant met verstrengelde wortels uit de pot te trekken, zie je dat de wortels zich al draaiend hebben gevormd naar de ronde vorm van de pot. De wortels zitten vast en zijn niet meer in staat vrij te groeien. Voordat je overplant naar een grotere pot, moet je proberen de compacte massa van wortels losser te maken zodat ze zich weer kunnen verspreiden. Dat kun je voorzichtig met je vingers doen.

Wortels Cannabis Transplantatie

DE WORTELS BIJSNOEIEN

In ernstige gevallen is het wellicht niet mogelijk om de wortelbal met alleen je vingers los te maken. In dat geval moet je de wortels bijsnoeien om ze vrij te krijgen. Door middel van een scherp mes maak je een paar incisies van boven naar beneden. Maar wees voorzichtig en snijd alleen in de dunne wortels. Snijd de dikke hoofdwortels niet door! Twee tot drie incisies, gelijkmatig verdeeld over de bal wortels, zouden voldoende moeten zijn om de wortels vrij te maken zodat ze weer naar buiten kunnen groeien.

JE CANNABISPLANT VERPOTTEN IN EEN GROTERE BAK

Pak een nieuwe pot met genoeg ruimte zodat de wortels van je plant de ruimte hebben om zich te verspreiden. Vul de bak met wat grond, maak een gat en plaats je plant in het midden. Zorg dat ze op ongeveer dezelfde hoogte uit de grond komt als eerder. Ook is het belangrijk de aarde niet te stevig aan te drukken; de wortels zouden de mogelijkheid moeten krijgen om vrijelijk te groeien zonder problemen. Nadat je je plant in haar nieuwe pot hebt geplaatst, geef je de grond water. Op dit punt kun je ook een wortelstimulator toevoegen om de zaken te versnellen.

Je plant waarvan de wortels eerst verstrengeld waren geraakt, staat nu tevreden in haar nieuwe en grote bak, maar blijft een poosje redelijk gevoelig. Om haar te helpen herstellen van de shock van het verpotten, dien je het stressniveau minimaal te houden de eerste paar dagen. Voed haar slechts lichtjes en indien mogelijk, zet je je lichten ook een standje lager. Je kunt zien dat je planten volledig hersteld zijn zodra je nieuwe, gezonde groei ziet. Als dit gebeurt, wat een paar dagen tot een aantal weken kan duren, kun je weer overstappen op je reguliere licht- en voedingsschema.

HOE VOORKOM JE DAT JE CANNABISPLANTEN VERSTRENGELDE WORTELS KRIJGEN?

Voorkomen dat je planten te groot worden voor hun bakken en verstrengelde wortels krijgen, is niet moeilijk. Kies simpelweg vanaf het begin potten die groot genoeg zijn zodat het nooit gebeurt. Als je van plan bent om te verpotten tijdens een teelt, doe dit dan voordat het te laat is. Wacht niet tot je planten te groot zijn geworden voor hun huidige pot.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.