By Luke Sumpter

WAT IS STEENWOL?

Oorspronkelijk werd dit geweldige medium uitsluitend gebruikt als isolatie. Minerale wol, steenwol of rotswol, het is allemaal hetzelfde. Interessant genoeg is gebleken dat, eerder per ongeluk dan bewust, het precies de juiste eigenschappen heeft voor een florerende hydroponische wortelzone. Uiteraard zijn er moderne substraten van tuinbouwkwaliteit verfijnd en specifiek ontwikkeld voor de cannabisteelt. Hoe dan ook, steenwol blijft een suikerspinachtige vezel, gesponnen uit basaltgesteente. Blokken, kubussen en matten steenwol zijn er in vele soorten en maten. De producten zijn te vinden in elke fatsoenlijke speciaalzaak voor hydrocultuur.

HOE GEBRUIK JE STEENWOL IN EEN HYDROCULTUUR?

Voordat je kunt gaan kweken in steenwol, moet je de pH aanpassen. Steenwol is van nature alkalisch. Te alkalisch voor cannabis. Het beste kun je je kubus of blok onderdompelen in water van 5,5–6,3pH. Doe dit 24 uur van tevoren. Verder moet je investeren in ofwel een pH-pen of pH-perfecte voedingsstoffen om optimale pH waarden te behouden.

BLOKKEN VOOR STEKKEN EN ZAAILINGEN

Stekken en zaailingen schieten onmiddellijk wortel in blokken steenwol. Je kunt een tray met 12-24 kleine wortelblokjes, op maat gesneden, kopen voor zo’n €5. Kleine steenwolblokjes zijn geweldig om mee te starten, met name voor degenen die nieuw zijn met hydrocultuur. Met zaailingen en stekken kun je gemakkelijk zien dat het tijd is om te verpotten. Dit zie je namelijk aan de wortels die uit de blokjes steken. Het enige waar je goed op moet letten, zijn algen. Bedek de blokjes met wat plastic als ze groen beginnen te worden. Zonder licht sterven de algen af.

BLOKKEN EN MATTEN VOOR GROTERE PLANTEN

Verpotten kan niet eenvoudiger dan met steenwol. Snijd simpelweg een gat op maat in de mat of in een groter blok. Plaats vervolgens het kleinere blok erin en laat de wortels de rest doen. Dit is erg handig als je over een beperkte ruimte beschikt. Ook is het zeer geschikt als je werkt met grotere aantallen zaailingen of stekken. Mocht een plant ooit ophopingen van wortels krijgen, dan kun je altijd een groter blok steenwol nemen. Een zwaarder medium, zoals aarde, kan vreemd aanvoelen voor de cannabis. Daarmee doe je meer kwaad dan goed, omdat je de plant stress bezorgt met de shock van het overzetten.

DE BESTE HYDROSYSTEMEN VOOR STEENWOL

Steenwol wordt vaak in verband gebracht met geavanceerde hydrosystemen, zoals eb en vloed, NFT en DWC. Het is echter een behoorlijk veelzijdig substraat. Het werkt daarbij goed met zowel voeding van bovenaf via druppelaars als met bewatering met de hand. Kwekers die veel kweken, prefereren steenwolmatten. Maar je kunt ook een monsterplant kweken in een grote blok steenwol van 50l+.

DE BESTE VOEDING VOOR STEENWOL

Gerenommeerde, cannabis-specifieke hydroponische nutriënten, idealiter met een pH-perfecte oplossing, zijn de verstandigste keuze. Aangezien steenwol inert is, kan de teler de plantenvoeding volledig sturen. Dit heeft zowel voor als nadelen. Je kunt enerzijds de topproductie verhogen tot een maximum met een hoogwaardig chemisch voedingsregime. Tegelijkertijd is het heel eenvoudig om over te bemesten. De toediening van voeding moeten dan ook zorgvuldig gebeuren. Helaas zijn veel organische voedingsstoffen te dik. Deze blijken daardoor vaak moeilijk uit het medium te spoelen. Organische meststoffen zijn ook berucht om het veroorzaken van opstoppingen in waterleidingen.

DE NADELEN VAN STEENWOL

Behoud de optimale pH bij elke bewatering. Het grootste nadeel van steenwol is ook het voornaamste pluspunt: je hebt totale controle over de voeding. In tegenstelling tot aarde is dit medium steriel en zeer onverbiddelijk. De plantenvoeding zorgvuldig toedienen, is een fulltime baan gedurende de gehele teelt. Aarde werkt meer als een buffer en vereist niet dezelfde soort precisie.

Organische kwekers ondervinden de meeste moeite met steenwol. Om eerlijk te zijn, als je echt organische cannabis wilt kweken, dan moet je gewoon aarde gebruiken.

Steenwol is niet echt een natuurlijk product, dus het breekt niet biologisch af. Wanneer je klaar bent met steenwol is het afval. Oude aarde kun je kwijt in je achtertuin of hergebruiken. Dit kunnen we niet aanbevelen voor dit hydroponische substraat. Hergebruikt steenwol heeft de neiging een schommelende pH te hebben. Dat vereist extra toezicht om de waarde op peil te houden. Speel op veilig en koop een vers, schoon medium voor de volgende teelt.

External Resources:
  1. Fine Mineral Fibers https://www.epa.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.