By Steven Voser

Enten is een eeuwenoude tuinbouwtechniek waarmee er meerdere plantensoorten kunnen groeien aan één moederplant. De techniek wordt vaak toegepast door ervaren hoveniers. Toch wordt het enten niet zo vaak gedaan door cannabiskwekers. In dit artikel laten we je zien hoe je cannabis kunt enten. Op die manier kun je in feite meerdere strains kweken met slechts één wortelstelsel.

WAT IS ENTEN?

Enten is niets anders dan het vastmaken van een deel van de ene plant (de ent) op een andere plant (de zogenaamde onderstam).

Enten is een geslachtsloze manier om planten te vermeerderen. Dat wil zeggen dat de ent haar karakteristieken behoudt van de plant waarvan ze afkomstig is. Eigenlijk net zoals klonen de kenmerken van de moederplant behouden. Tegelijkertijd neemt een ent ook vaak bepaalde karakteristieken aan van de onderstam.

Hoe Enten Te Maken

Hoveniers kiezen vaak voor het enten van planten die moeilijk wortelen. Door te enten op een plant met een sterk ontwikkeld wortelstelsel kun je een ent in stand houden die het anders niet overleefd zou hebben.

De meeste houtige planten kunnen geënt worden. De techniek van het enten is echter ingewikkeld en arbeidsintensief. Ook moet je redelijk wat tuinbouwkennis hebben. Daarom is deze techniek vaak alleen weggelegd voor de meer ervaren tuiniers.

Enten is een techniek die ons 4000 jaar terugvoert naar het oude China en Mesopotamië. Hoewel het niet zo populair is bij cannabiskwekers, zijn cannabisplanten er bijzonder geschikt voor.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN HET ENTEN VAN CANNABIS?

Het enten van cannabisplanten biedt tal van voordelen. Hier volgen er een paar:

MEER VARIËTEIT, MINDER RUIMTE

Zolang de enten te combineren zijn met je onderstam kun je in principe meerdere variëteiten cannabis op dezelfde plant kweken. Dat is met name handig voor kwekers die over een beperkte ruimte beschikken. In plaats van verschillende planten in een kleine kweekruimte te proppen, kun je nu meerdere strains op een kleiner oppervlak kweken.

VERBETERDE BESTUIVING

Cannabis is geen zelfbestuivende plant (tenzij je hermafrodieten kweekt). Dit betekent dat vrouwelijke planten vaak een mannelijke plant nodig hebben die in de buurt groeit om bestoven te worden zodat ze zaden kunnen produceren. Helaas kunnen niet alle kwekers die hun eigen zaadjes willen voortbrengen een mannelijke plant dicht in de buurt van de vrouwtjes kweken. Dat kan tal van oorzaken hebben, maar ruimtegebrek is vaak het grootste probleem. Door echter een mannelijke ent te enten op een vrouwelijke plant, kunnen de kwekers ervoor zorgen dat hun vrouwelijke plant goed bestoven wordt. Zelfs als ze over weinig ruimte beschikken.

VOORDELEN VAN DE ONDERSTAM

Sommige planten zijn bijna voorbestemd om als onderstam gebruikt te worden. Als cannabiskweker kom je af en toe een fenotype tegen dat razendsnel een sterk wortelstelsel ontwikkelt en ultra-resistent is tegen schimmels of zelfs een invasie van ongedierte. Dit soort planten zijn het meest geschikt voor de onderstam. Mocht je toevallig een fenotype hebben staan dat aan deze karakteristieken voldoet? Dan kun je overwegen deze te gebruiken als basis voor andere, meer fragiele strains. Weet dat de ent nog steeds dezelfde karakteristieken van de originele plant waarvan ze genomen is, behoudt. Toch neemt ze ook bepaalde kenmerken van de onderstam over.

KLONEN BEHOUDEN

Het klonen van cannabis biedt tal van voordelen. Helaas ondervinden je planten er veel stress van. Ook reageren niet alle fenotypes even goed hierop. Sommige van je planten kunnen fantastische klonen produceren. Andere kunnen het er echter moeilijk mee hebben goed te wortelen en komen de stress nooit meer te boven. Weer andere zijn simpelweg te fragiel om het proces van klonen te kunnen doorstaan. Probeer in dat geval eens te enten. Neem enten van deze moeilijk te klonen variëteiten en vermeerder ze op een daarvoor geschikte sterke onderstam. Je ziet dat als je een sterke onderstam gebruikt je klonen alles tot hun beschikking hebben om te kunnen overleven en te gedijen.

EEN BESCHADIGD WORTELSTELSEL HERSTELLEN

Als je een buitenkweker bent, is de kans groot dat je op een bepaald moment met moeilijke kweekomstandigheden te maken hebt gehad. Onweersbuien, rukwinden, regen, maar ook invasies van ongedierte kunnen je planten beschadigen. En dan met name het gedeelte net boven de grond. Gelukkig is er een fantastische manier waarop je een plant kunt helpen deze schade te boven te komen. Plant zaailingen rond de wortels en ent deze vervolgens op de oudere plant. Doe dat een klein stukje boven de beschadigde gedeeltes.

NIEUWE STRAINS TESTEN

Een van de grote voordelen van enten is dat je meerdere strains op één onderstam kunt laten groeien. Dat is met name handig als je wilt experimenteren met nieuwe soorten waar je nog geen ervaring mee hebt. In plaats van je te richten op het kweken van een volledige plant van een nieuwe soort kun je eenvoudigweg een kloon of een zaailing op een onderstam enten. Vervolgens kun je de soort laten groeien tot het oogsttijd is en testen voordat je beslist of je haar voor altijd aan je tuin wilt toevoegen. Nogmaals, dit is werkelijk een fantastische techniek voor kwekers die het met een beperkte kweekruimte moeten doen.

HOE ENT JE CANNABIS?

Enten wordt doorgaans aan ervaren hoveniers overgelaten. Er is echter geen reden waarom beginners niet zelf thuis zouden kunnen enten en goede resultaten zouden kunnen behalen. In principe is het zelfs zo dat als je ooit geprobeerd hebt om cannabis te klonen (of om het even welke plant) je geen probleem zou moeten hebben met enten. De methodes lijken namelijk erg veel op elkaar.

Hier volgt hoe je thuis zelf je cannabisplant ent. Lees deze instructies een paar keer goed door voordat je aan de slag gaat. Enten is een delicaat proces. Je doet er dan ook verstandig aan precies te weten wat je doet voordat je begint.

WAT HEB JE NODIG?

 • Scalpel/scheermesje
 • Tuinschaar
 • Entband of teflon tape 
 • Plastic sealbags (de extra grote zijn vooral geschikt)
 • Binddraad 
 • Een glas water
 • Een ontsmette snijplank
 • Een plantenspuit met daarin een (pH 6) oplossing met groeivoedingsstoffen

Enten Cannabis Items

ENTMETHODE VOOR CANNABIS: DE PLAKENT

De plakent is ongetwijfeld de meest populaire manier om cannabis te enten. Bovendien is het eenvoudig en kost het weinig tijd. Zo doe je het:

 1. Begin met het uitzoeken van een ent van een gezonde cannabisplant. Bepaal ook de plek op een gezonde onderstam waar je de nieuwe ent kunt bevestigen. Zorg ervoor dat de afmetingen van de ent en die van de onderstam even groot zijn. Dit is de eerste stap op weg naar een succesvol resultaat. Gebruik alleen planten in de groeiperiode voor het enten.
 2. Heb je eenmaal een ent geselecteerd en een gelijkwaardig deel van de onderstam om deze op te bevestigen? Dan is het tijd om beide delen op het enten voor te bereiden. Om te beginnen, verwijder je het meeste gebladerte van de ent. Laat alleen de paar blaadjes aan de top zitten. Doe hetzelfde met de onderstam. Verwijder het meeste gebladerte onder de plek waar de ent komt. Begin echter nog niet met het snijden van de ent of de onderstam.
 3. Nu is het tijd om de ent van de donorplant te knippen. Allereerst knip je met de tuinschaar een tak van de plant. Leg die zo snel mogelijk op de schone snijplank. Snijd vervolgens met het scheermesje de onderkant van de ent diagonaal door. Het idee hierbij is dat het oppervlak van de ent zo groter is, zodat die zich goed aan de onderstam kan hechten. Heb je dit gedaan? Zet de ent dan in een glas water, zodat je met de onderstam aan de gang kunt. Doe dit zo snel als je kunt, want hoe korter je ent aan lucht wordt blootgesteld, hoe beter.
 4. Nu ga je de onderstam voorbereiden. Je hebt al het blad rondom de entplaats al verwijderd. Knip vervolgens met de tuinschaar de tak net boven de entplaats af. Maak daarna met je scalpel of scheermesje een diagonale snede die overeenkomt met je ent. Het is belangrijk om beide sneden zo identiek mogelijk te maken, zodat het enten goed lukt. Snel door naar stap 5.

Cannabis Enten En Meerdere Strains

 1. Nadat de snede in de onderstam gemaakt is, moet je snel in actie komen en de ent bevestigen. Pak de ent uit het glas water en besproei zowel de ent als de entplaats op de onderstam met de oplossing met voedingsstoffen. Vervolgens zorg je dat beide zo goed mogelijk op elkaar passen. Let daarbij extra op het plantenweefsel in de tak. Het is de bedoeling dat de ent en de entplaats zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Zo kunnen de planten zich namelijk snel aan elkaar hechten. Merk je dat de snijoppervlakken niet passen? Zet dan snel de ent weer in het glas water en pas het snijoppervlak van de onderstam aan. Probeer het daarna nogmaals.
 2. Als de ent goed op de entplaats van de onderstam past, druk je ze stevig samen en verbind je ze met de entband of teflon tape. Begin met een klein stukje tape om de takjes bijeen te houden. Vervolgens draai je er een langer stuk een paar keer strak omheen. Zo kan er geen licht en lucht bij komen, waardoor de ent en de onderstam sneller hechten. Haal het er echter na een paar dagen af als je ziet dat het enten geslaagd is.
 3. Vervolgens draai je wat binddraad kruislings om de entplaats zodat de ent en de onderstam nog beter kunnen hechten. Het best kun je onder de entplaats beginnen en een stukje boven de ent eindigen.
 4. Zijn de ent en de onderstam eenmaal goed met elkaar verbonden? Sproei dan wat van de oplossing met voedingsstoffen in de plastic sealbag. Doe deze over de nieuwe tak heen. Sluit de zak bijna helemaal en zorg dat hij iets open blijft, zodat de tak kan blijven ademen. Op die manier creëer je het beste milieu voor vermeerdering. Vermijd dat de plastic zak in aanraking komt met de blaadjes die je aan de top van je ent hebt laten zitten.

HET CREËREN VAN HET PERFECTE MILIEU OM TE ENTEN

Je kunt je wel indenken dat enten zowel voor de onderstam als de ent veel stress oplevert. Het is uiteindelijk niet de meest "natuurlijke" manier om planten te vermeerderen. De omgeving moet dan ook voldoen aan de eisen van je nieuwe, fragiele planten.

Allereerst moet je ervoor zorgen dat de lampen dag en nacht branden tot je vegetatieve groei ziet verschijnen aan je ent. Als dat eenmaal achter de rug is, kun je de verlichting op het door jou gewenste lichtregime instellen. Ga daarbij als het even kan voorzichtig te werk. Kies voor lampen met een niet te hoog wattage (100W TL-lampen zijn perfect, maar andere, niet te felle verlichting werkt ook).

Cannabis Plant Transplant

DE JUISTE STRAINS SELECTEREN OM TE ENTEN

Enten kan moeilijk zijn, omdat niet alle soorten met elkaar te combineren zijn. Dat is in dit geval geen probleem, want alle cannabisvariëteiten behoren tot dezelfde plantenfamilie. Enten is dus geen enkel probleem.

Het enige waar je echter op moet letten als je cannabis strains ent, zijn de bloeiperiodes. Zorg ervoor dat je soorten ent die dezelfde bloeiperiode hebben. Doe je dat niet? Dan kunnen er voedingsstoffentekorten optreden. Strains die bloeien hebben namelijk behoefte aan andere voedingsstoffen dan planten die zich nog in de groeiperiode bevinden.

Behalve dat, is enten helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen weten hoe je te werk gaat (dat lees je hierboven), geduld hebben en wat oefenen. Probeer het zelf maar eens en begin vandaag nog met enten!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.