By Max Sargent


Cannabis concentraten: shatter en wax

Shatter en wax zijn twee voorbeelden van een serie producten die we ook wel kennen als cannabis extracten of concentraten. Experts op het gebied van cannabis extractie doen hun best om cannabinoïden en andere belangrijke bestanddelen te winnen uit het groene plantmateriaal waarin ze van nature voorkomen. Het doel is om uiteindelijk een "geconcentreerd", schoon en krachtig eindproduct te maken. Van de talrijke stofjes die uit het plantmateriaal worden gewonnen, zijn THC en CBD misschien wel de meest opmerkelijke. Maar ook terpenen, vetten, omega vetzuren en fyto-eiwitten kunnen vrijkomen bij het extractieproces.

 • Wat is BHO?

Er zijn veel verschillende soorten concentraten, waaronder harde hasj, oliën, budder, charas en nederhasj. Ze worden gewonnen door gebruik te maken van diverse extractie methoden. Er zijn verschillende technieken, zowel met als zonder oplosmiddelen. Extractie methoden maken onder andere gebruik van koolstofdioxide (CO₂), propaan, pure koolwaterstoffen, alcohol, stoom en koude persing. Shatter en wax zijn soorten extracten die meestal worden geproduceerd op basis van een techniek met oplosmiddelen. Ook wel bekend als BHO of Butaan Hasj Olie.

Butaan is het oplosmiddel waarin de essentiële oliën en andere oplosbare bestanddelen worden opgelost. Het plantmateriaal en andere membranen die hars bevatten blijven over als afvalproduct. BHO onttrekt de olie uit de trichomen. Dat is in tegenstelling tot harde hasj, wat eigenlijk in elkaar geperste trichomen zijn die hun membranen en celwanden hebben behouden. Door de olie uit de trichomen te extraheren, blijven de celmembranen en andere organische resten achter. Dat levert een van de meest "pure" soorten concentraat op.

 • Hoe worden shatter en wax gemaakt?

Rijpe en uitgeharde toppen worden in een buisje verpakt. Daarna wordt butaan door het buisje geperst. Daardoor stript het butaan de cannabinoïden en andere gewenste stofjes als het ware van het plantmateriaal. Vervolgens wordt het butaan gezuiverd en weggezet om te verdampen. Dit proces is heel erg belangrijk omdat butaan residu niet echt het meest gezonde is om in te nemen. BHO zorgt voor variërende tinten concentraat met verschillende fysieke dichtheden. Dat is afhankelijk van het terpenenprofiel, type oplosmiddel, de verdampingsmethode, temperatuur en nabehandeling.

Shatter vs. wax: is er een verschil?

Shatter is een doorzichtig velletje dat meestal opdroogt tot een toffee-achtige substantie als het butaan eenmaal is verdampt. Het wordt niet gemengd of geschud om een andere dichtheid te krijgen. Soms is het kleverig, zoals koude honing, en wordt het "sap" genoemd. We noemen het ook wel "pull and snap" als de ontstane dichtheid ergens tussen vloeibaar en vast ligt, zoals bij een toffee.

Wax is half-vast en ondoorzichtig en lijkt op haarwax of crèmekleurige ambergris. Wax ontstaat door te roeren in de mix die aan het verdampen is. De hars moleculen bezinken dan niet symmetrisch tot het glasachtige raster van shatter.

Natuurlijk zijn genetica van groot belang bij het uiteindelijke resultaat van een extract. Welk oplosmiddel je ook gebruikt, de strain is nog steeds het allerbelangrijkste.

Shatter vs. wax: is er een verschil?
 • Goede vs. slechte wax

Cannabis wax moet zacht, kruimelig en ondoorzichtig zijn. Maar zoals met alle cannabisproducten bestaat er ook goede en slechte wax. Hoe kun je het verschil zien?

Een van de makkelijkste manieren om de kwaliteit van wax te beoordelen, is aan de hand van de kleur. Vaak betekent een donkere kleur dat een wax van slechtere kwaliteit is dan bijvoorbeeld een licht amberkleurige wax. Hoewel je dit zeker als maatstaf kunt nemen, is het ook geen onwrikbare regel. Ook hoogwaardige wax kan dus soms donker van kleur zijn.

De meest accurate manier om de kwaliteit van je wax te beoordelen, is door het te proberen. Een zuiver extract moet puur en goed smaken, met terpenen die goed samengaan. Slechte kwaliteit wax smaakt een stuk smeriger en is meer vergelijkbaar met roken. Daarnaast zijn de effecten een goede indicatie van de kwaliteit. Van eersteklas wax mag je zuivere, sterke highs verwachten.

 • Goede shatter vs. slechte shatter

Vergelijkbare regels gelden voor het beoordelen van de kwaliteit van shatter. Allereerst moet het doorschijnend en gelijkmatig zijn. Meer nog dan bij wax zijn onzuiverheden in shatter duidelijk zichtbaar. Zie je iets vastzitten in het schitterende ambergeel? Dan is het waarschijnlijk niet van de hoogste kwaliteit. Wanneer er licht doorheen schijnt, moet het een mooie gouden kleur hebben.

Net als bij wax moeten de smaken en effecten van hoogwaardige shatter sterk en zuiver zijn. Naarmate je meer ervaren wordt, kun je de kwaliteit van shatter en wax steeds makkelijker beoordelen.

Welke soorten dabs zijn er?

Shatter en wax zijn niet de enige twee soorten concentraten. In werkelijkheid bestaan er best veel zelfs, elk met hun eigen nuances en bijzonderheden. De meest voorkomende zijn:

Oliedabs Sugar wax dabs
Budder Crumble dabs

Hoewel ze allemaal vergelijkbaar zijn, zorgen kleine verschillen in de extractiemethode, hoe het oplosmiddel wordt verdampt en andere factoren voor concentraten met verschillende consistenties en kenmerken.

Hoe gebruik je shatter en wax?

Wax en shatter zijn twee stijlen van dezelfde substantie. De concentratie cannabinoïden is behoorlijk hoog en kan maar liefst 90% zijn. Ze kunnen allebei op dezelfde manier worden gebruikt met dabbing of verdampen, hoewel wax makkelijker in gebruik is bij het dabben. Beide zorgen echter voor een tien keer zo krachtige joint, bong of wiet ervaring. Wax en shatter kunnen zelfs licht worden verhit om te worden vermengd met edibles.

De industrie in concentraten breidt zich in rap tempo uit en is legaal. De tijd van gevaarlijke extractie processen in garages en achtertuinen is voorbij. Momenteel wordt een markt van kenners, die verschil in kwaliteit herkennen, bediend met producten van de hoogste kwaliteit. De vervaardiging in laboratoria met gebruik van moderne extractie technologieën levert de beste cannabisproducten op die er ooit zijn geweest.

Hoe gebruik je shatter en wax?
 • Hoe dab je met een wax pen?

Dab-pennen en wax pennen komen steeds vaker voor. Maar je vraagt je misschien af: wat is een wax pen? En bestaat er een verschil tussen dab-pennen en waxpennen?

Ondanks hun overeenkomsten zijn dab-pennen en waxpennen net iets anders.

Een wax pen is in feite een traditionele vape pen, maar, weinig verrassend, speciaal ontworpen om waxy concentraten mee te vapen. Ze werken op hogere temperaturen dan vape pennen om je extract te laten smelten en verdampen. Vervolgens kun je inhaleren en van de rijke effecten en smaken van je hoogwaardige wax genieten.

Dab-pennen zijn vergelijkbaar, maar specifiek ontworpen voor harde concentraten, zoals shatter. Ze maken gebruik van een spiraal om een concentraat te laten smelten, zodat dit verdampt en je het kunt inhaleren.

Het gebruik is in beide gevallen simpel. Hoewel ieder merk licht verschilt, moet je in elk geval je extract in de kamer doen, de temperatuur kiezen en de pen de tijd geven om het extract te laten verdampen. Daarna is het gewoon een kwestie van high worden!

Hoe maak je thuis shatter wax?

Thuis shatter wax maken is redelijk simpel, zolang je maar genoeg wiet hebt en bereid bent om wat moeite te doen.

Benodigdheden

Voor het maken van shatter heb je een paar dingen nodig, en geen daarvan (behalve de kief misschien) is lastig te verkrijgen. Dit is wat je in huis moet hebben:

 • Kief
 • Stijltang
 • Bakpapier
 • Ovenwanten

Je kunt kief op verschillende manieren verzamelen. De makkelijkste manier om dat te doen, is waarschijnlijk met een grinder met een kiefcompartiment. Een andere optie is wiet langs een fijne zeef bewegen en de trichomen die erdoorheen vallen opvangen. Er zijn ook uitvoerigere methodes die je kunt gebruiken, zoals koudwaterextractie. Ongeacht wat je kiest, je hebt voor een goede hoeveelheid shatter wax behoorlijk wat kief nodig.

Hoe maak je thuis shatter wax?

Stappen

Vervolgens hoef je alleen maar deze simpele stappen te volgen:

 1. Giet je kief op het bakpapier en probeer het in een vierkante vorm te houden.
 2. Vouw het kief strak in het bakpapier tot een vierkant. Indien noodzakelijk kun je het vastmaken met wat plakband en de zijkanten afknippen. Wikkel het vervolgens in een extra vel bakpapier.
 3. Zet de stijltang aan. Zodra deze heet is, klem je het bakpapier ertussen en houd je het daar ongeveer 10 seconden. Gebruik ovenwanten om te voorkomen dat je je handen verbrandt.
 4. Je ziet dat er een honingachtige substantie uit het binnenste pakketje met kief naar buiten sijpelt. Dit is wax. Vouw de buitenste laag bakpapier voorzichtig open en laat het afkoelen. Zodra het droog is, kun je de substantie eraf schrapen en heb je zelfgemaakte shatter wax!
 5. Vouw het binnenste pakketje weer dicht en herhaal het proces. De kans is namelijk groot dat niet alles de eerste keer is geëxtraheerd.
 6. Gebruik een dab rig of wax pen en geniet ervan!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.