By Luke Sholl


Altijd al eens een krachtig cannabis-concentraat willen maken met huis-tuin-en-keuken spulletjes? Dat kan! QWISO is een snelle en efficiënte manier om cannabinoïde-rijke extracten te produceren.

Wat is QWISO-hasj?

Laten we bij het begin beginnen: wat is QWISO precies? De afkorting staat voor 'quick wash isopropyl alcohol'. Je raadt het dan ook al, 'QWISO' betekent het 'wassen' van je wiettoppen met isopropylalcohol. Hierdoor scheid je de trichomen van het plantaardig materiaal. Als je je kostbare toppen eenmaal hebt gewassen, blijft er een residu over. Dit bijzondere goedje kun je vervolgens roken, vapen, verwerken in edibles en meer!

 • QWISO vs. RSO

Rick Simpson-olie is een van de beroemdste cannabisconcentraten. Veel mensen gebruiken het extractieproces van Rick Simpson om cannabisolie te maken. Logischerwijs wordt QWISO dan ook vaak met RSO vergeleken. Maar welke methode levert een zuiverder extract op? En wat is gemakkelijker thuis te maken?

 • RSO: RSO bevat doorgaans meer plantaardig materiaal, zoals chlorofyl, was, etc. Het duurt daarbij langer om het te bereiden en je maakt hierbij gebruik van een slowcooker om de ethanol te verdampen.
 • QWISO: je kunt met deze methode een zuiverder extract krijgen, omdat er veel ongewenst plantmateriaal achterblijft. Een 'first wash' QWISO-extract zal waarschijnlijk een aangenamere smaak en geur hebben dan RSO.

Uiteindelijk komt het erop neer hoeveel tijd je ervoor wilt uittrekken, en op wat voor manier je het extract wilt gebruiken. Bij RSO is dat vrij eenzijdig: het is een olie die oraal of sublinguaal kan worden ingenomen. QWISO kan daarentegen op meerdere manieren gebruikt worden.

QWISO vs. RSO

Hoe maak je QWISO?

Nu je de basis weet, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Tijd om QWISO te maken! Het goede nieuws is dat je maar een handjevol spullen nodig hebt, waarvan je de meeste waarschijnlijk al in je keuken hebt liggen.

 • Hoeveel QWISO kun je van 30 gram wiet maken?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel QWISO je van 30 gram kunt maken, omdat er bij het extractieproces verschillende variabelen komen kijken. Over het algemeen kun je echter 0,5 tot 1 gram QWISO per 10 gram toppen aanhouden als je onderstaande instructies volgt.

Van 30 gram wiet zou je dus tussen de 1,5 en 2,5 gram QWISO-extract moeten kunnen krijgen. Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, kun je er eventueel meer mee verkrijgen, zeker als je voor meerdere wasbeurten kiest.

Benodigdheden om QWISO te maken

 • Toppen: 10 tot 20 gram is ideaal
 • Grinder
 • Koffiefilters (ongebleekt)
 • Elastiekjes
 • Isopropylalcohol (99% is aanbevolen; 100 tot 200ml per 10 gram wiet)
 • 1 of 2 zeven om grof plantaardig materiaal te filteren (als je meer dan 10 gram wiet gebruikt, gebruik dan 2 zeven: een kleinere zeef en een zo groot mogelijke)
 • Glazen ovenschaal (diep genoeg voor 1 liter)
 • Kleine pot (tot 0,5 liter)
 • Grotere pot (0,5 tot 1 liter is voldoende)
 • Mesje of schraper om het extract te verzamelen
 • Staande ventilator
 • Afsluitbare bewaarpot (om je QWISO-extract in te bewaren)

Deel 1: 3 uur voor het extraheren

1. Zorg ervoor dat de potten en de ovenschaal goed schoon en volledig droog zijn. Dit is echt belangrijk, omdat er anders eventueel ongewenst materiaal in het extract kan komen. Ook is het essentieel dat ze superdroog zijn, omdat het verdampen van water langer duurt dan het verdampen van alcohol.

2. Vermaal alle wiet en stop het in de kleine pot. Gemalen toppen hebben een groter oppervlak, dus op deze manier is het makkelijker om het maximale eruit te halen.

3. Zet vervolgens zowel de pot met de gemalen toppen als de fles isopropylalcohol een paar uur in de vriezer om te zorgen dat ze zo koud mogelijk zijn (geen zorgen, isopropyl bevriest pas bij -89°C).

Let op: invriezen is een cruciale stap, omdat de trichomen hierdoor veel gemakkelijker van de toppen kunnen vallen. Dit verbetert het extractieproces aanzienlijk. Wanneer je extraheert zonder in te vriezen, kan het zijn dat je minder overhoudt.

4. Bereid je grotere pot voor, zodat je in een later stadium tijd bespaart. Stop een koffiefilter in de pot, zodat er een soort zakje ontstaat. Vouw de randen van de koffiefilter over de rand van de pot en bind het met elastiekjes vast. Gebruik je meer dan 10 gram wiet, plaats dan bovenop het filtreerpapier een zeef.

Hoe maak je QWISO?

Deel 2: extractieproces

Let op: isopropylalcohol en de daaruit voortvloeiende dampen zijn ontvlambaar. Voer het maken van QWISO dus altijd uit in een goed geventileerde ruimte en houd het uit de buurt van vuur (rook geen jointjes, ook niet er net voor of erna).

1. Haal de alcohol en de pot met de gemalen toppen uit de vriezer en giet de alcohol in de pot tot alles ondergedompeld staat. Sluit het deksel goed af en schud gedurende precies 30 seconden. Als je langer schudt, kan dit resulteren in meer geëxtraheerde chlorofyl, waardoor het eindproduct minder lekker smaakt. Als je korter dan 30 seconden schudt, kan het kleinere hoeveelheden opleveren, en dat is ook zonde.

2. Pak je grote pot (met de koffiefilter en de zeef) erbij en giet het wiet- en alcoholmengsel er voorzichtig in. Wacht tot de mix volledig door het koffiefilter heen is gedruppeld. Dit kan tot wel een uur duren.

3. Als alle alcohol in de pot is gelopen, giet je nog een kleine hoeveelheid over de toppen (zonder te overdrijven). Verwijder vervolgens de elastiekjes en wring voorzichtig de koffiefilter (met de toppen erin) uit.

4. Doe het deksel op de pot met de infusie (om verontreinigingen te voorkomen).

5. Nu kun je ofwel de toppen weggooien, of ze terugplaatsen in de kleine pot en het proces herhalen voor een tweede wasbeurt. (We raden aan om hiervoor andere potten te gebruiken, zodat je niet verschillende wasbeurten door elkaar haalt.)

Kies je voor een tweede of zelfs derde wasbeurt, dan hoef je het mengsel niet heel goed te schudden. Het enige wat je hiermee bereikt, is dat je met meer plantaardig materiaal blijft zitten. Doe dus rustig aan met je toppen.

 • 2e wasbeurt: 1 tot 2 keer zachtjes schudden
 • 3e/4e wasbeurt: 1 keer zachtjes schudden
Hoe maak je QWISO?

Deel 3: verdampingsproces

Zodra de extractie erop zit, blijf je achter met een pot groenachtige vloeistof. Waar is je concentraat precies? De trichomen maken deel uit van de oplossing en zijn gescheiden van het plantmateriaal bij het schudden. De volgende stap is het verwijderen van de alcohol. Wees gerust: uiteindelijk zul je een cannabinoïden-rijk residu overhouden.

1. Giet de inhoud van de pot met de infusie in de ovenschaal. Voeg vervolgens een beetje extra alcohol toe aan de pot, en draai het een beetje rond. Doe dit restje ook in de ovenschaal. Dit zorgt ervoor dat er geen trichomen achterblijven.

2. Aangezien alcoholdampen ontvlambaar en licht giftig zijn, is het beter om de alcohol te laten verdampen in een garage, kelder of geventileerde ruimte. Het verdampingsproces kan tussen de 12 en 24 uur duren.

3. Om de dampen onder controle te houden en het proces te versnellen, kun je een ventilator gebruiken. Zet deze op de laagste stand en zet hem in de richting van de vloeistof.

4. Als de verdamping is voltooid en er geen vloeistof meer aanwezig is, pak je een mesje, tandenstoker en bewaarpot.

5. Schraap met het mesje de hars uit de ovenschaal. Gebruik een tandenstoker (of dab tool) om het materiaal van het mesje in de bewaarpot te doen.

Gefeliciteerd, dat was het! Even opruimen, en klaar is kees! Je zou nu een goudkleurig en plakkerig cannabisextract moeten hebben dat een beetje op rosin hasj of wax lijkt.

Hoe maak je QWISO?

Waarom is mijn QWISO zwart?

Lijkt je extract op teer? Dan kan het zijn dat er tijdens het extractieproces een paar dingen zijn misgegaan. Hier zijn enkele tips:

 • Het 'schudden' bij de eerste wasbeurt mag echt niet langer dan 30 seconden duren. Sommige mensen raden zelfs af om zo lang te schudden, en slechts 20 seconden aan te houden. Het idee is om de trichomen precies genoeg los te krijgen van het plantmateriaal.
 • Kies je voor meerdere wasbeurten, dan bevat iedere volgende wasbeurt meer plantaardig materiaal en zal het dus wat donkerder zijn. Vooral als je steeds dezelfde pot gebruikt voor het wassen, is dit het geval.
 • Behandel het koffiefilter met toppen echt heel voorzichtig. Sommige mensen knijpen er zachtjes in om het proces te versnellen, maar dit kan ertoe leiden dat er plantaardig materiaal in je infusie komt. Knijp op het einde ook niet te hard in het koffiefilter, want dan krijg je sowieso een donkerder mengsel.

QWISO: veelgestelde vragen

Zit je nog met vragen over QWISO? Maak je geen zorgen! Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Is QWISO veilig?

Het is lastig om de exacte sterkte van je extract in te schatten, maar ga er maar van uit dat het sterk is. Daarom kun je het beste eerst met een kleine hoeveelheid beginnen, vooral als je nog nooit dabs hebt geprobeerd of een vaporizer hebt gebruikt.

Het extractieproces is veiliger dan de meeste andere extractiemethoden, omdat er geen hittebron gebruikt wordt. Isopropylalcohol is echter nog steeds een licht ontvlambare stof en vereist een voorzichtige benadering. Maar zolang je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, is er geen reden om het niet te proberen. Dus, heb je nog toppen, knipafval of kief liggen, waar wacht je dan nog op?

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.