By Ryan Najjar

Geef je cannabisstengels een tweede leven en profiteer optimaal van je plant!


Vermaal je je stengels liever niet samen met je toppen? Dan heb je vast een gft-bak vol of een indrukwekkende berg stelen liggen. Als je ze bij het tuinafval doet, dan vind je deze info misschien wel heel interessant. Wanneer je echter een berg hebt liggen waarvan je niet weet wat ermee te doen, dan is dit pas echt je geluksdag.

Wat Kun Je Doen Met De Stengels Van Je Wiet?

Wist je dat die stengels die je overhoudt eigenlijk helemaal geen afval zijn? Als je er zelfs genoeg van bewaart, kun je alleen daarvan al behoorlijk high worden. En als je niet high wilt worden, is het ook mogelijk ze een tweede leven te geven als kunst- of handwerkvoorwerpen. Bovendien kun je er mulch van maken! Hoe je dat allemaal doet? Dat leggen we hieronder in detail aan je uit.

Roken


De eenvoudigste, maar tevens de minst aanbevolen manier, is je stengels vermalen en roken. Dat is echter niet altijd een prettige ervaring en de rook bevat veel ongewenste bestanddelen van de cellulose. Dit stofje zorgt er ook voor dat de stengels extreem hete rook produceren bij verbranding. Zo heet zelfs, dat het je keel en longen kan verbranden. Nogmaals, we raden dit niet aan, dus wees alsjeblieft voorzichtig. Ook al zijn het er niet veel, er zijn toch mensen die ervoor kiezen.

Charas


Hasj verzamelen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Voor charas, wrijf je de stengels tussen je handen. Daarna beweeg je je handen langs elkaar boven een bakje, zodat je een sliertje hasj krijgt. Het is op dat moment niet veel. As je op deze manier echter 100 gram stengels met een gemiddeld gehalte THC wrijft, zal het je verbazen hoeveel je bij elkaar krijgt. Het eindresultaat is een klomp heerlijk ouderwetse hasj met een veelzijdige smaak.

Kief


Als je hiermee aan de slag wilt, snijd je de stengels in stukjes en doe je ze in een hersluitbaar plastic zakje. Leg dit in je vriezer tot je een nieuwe voorraad stelen hebt. Als je het zakje aanvult, schud de inhoud dan even goed. Elke keer dat je schudt, maken de bevroren harskristallen zich los van de stengelstukjes. Langzaam maar zeker ontstaat er op de bodem van het zakje een indrukwekkend hoopje. Als je de stengels er uiteindelijk uit zeeft, heb je een mooie voorraad kief om te roken!

Bubble Hash


Ook voor het maken van hoogwaardige bubble hash, moet je de stengels eerst invriezen. In plaats van ze te schudden, doe je ze daarna echter in een blender. Gebruik hiertoe de methode met de blender uit onze handleiding voor het maken van hasj, maar vervang ‘toppen’ door ‘stengels’. Als je de instructies goed opvolgt en het proces 4-5 keer herhaalt, heb je voor je het weet hoogwaardige bubble hash!

Vergeet Niet Te Decarboxyleren

Als je de THC van het materiaal wilt gebruiken, moet je allereerst de stengels decarboxyleren. Dit klinkt misschien ingewikkeld vanwege de moeilijke naam. Het is echter gewoon een methode waarbij je ze tot een zekere temperatuur verhit. Dit proces verandert de chemische voorloper THCA in het makkelijk te absorberen en onmiddellijk psychoactieve THC. Daarmee zijn de stengels perfect voor tincturen, hasj, extracten en edibles.

Voor het decarboxyleren verdeel je de stengels gelijkmatig over een bakplaat. Die zet je 60 minuten lang in een voorverwarmde oven op 110°C (of 100°C bij een heteluchtoven). Als ze zijn gedecarboxyleerd, zijn ze klaar voor gebruik!

Thee en Chai


Allereerst heb je hiervoor een gezond handjevol stengels nodig waar je geen hasj van hebt gewreven. Meet vervolgens 450ml water af en een eetlepel kokosolie en doe dat in een klein steelpannetje. Snijd je stengels in stukjes en voeg ze toe. Breng het geheel geleidelijk onder voortdurend roeren aan de kook tot het zachtjes borrelt. Laat het brouwsel ongeveer 7 of 8 minuten borrelen, zodat een deel van de vloeistof verdampt. Zeef de stengels eruit, laat het mengsel wat afkoelen en geniet ervan!

Cannabisthee kan echter onprettig smaken, dus het is ook mogelijk wat kruiden en zoetigheid toe te voegen. Bij thee zijn munt, citroen, honing, suiker of een zakje vruchtenthee geschikt om de smaak te maskeren. Als je chai maakt, doe er dan kardemompeulen, peper en gember bij voor wat traditionele pit. Dat geeft een lekkere, prikkelende smaak.

Wietlikeur


Whisky, wodka of tequila met een alcoholpercentage van 40% of meer kan de hars van wiet oplossen. We hebben hier een geweldig recept voor wodka met cannabis dat ook behoorlijk simpel is.

Schenk je drank in een weckpot, zodat je er makkelijk bij kunt. Laat de stengels ongeveer een week in de alcohol staan. Als je weer een handjevol stelen klaar hebt liggen, haal je de oude eruit. Die hebben ondertussen hun kostbaarheden afgegeven.

Voordat het drankje krachtig genoeg is, moet er de nodig tijd overheen gaan. Ook moet je de stengels meerdere keren vervangen. Uiteindelijk heb je echter een sterk mengsel in de vorm van een lekker, krachtig drankje.

THC-boter en Andere Edibles


Als je zoveel plantenstengels hebt dat het mogelijk is er een halve pan mee te vullen, maak dan THC-boter! Je vervangt hiertoe in dit recept voor wietboter de toppen door stengels. Daardoor krijg je een vergelijkbaar product, maar met een veel milder effect. Waar het recept aangeeft dat je ‘28g toppen’ moet toevoegen, vervang je dat door ‘zoveel mogelijk gesneden stengels’. Als je de boter in culinaire creaties verwerkt, krijgt elk gerecht een prettig effect.

Huidproducten


Huidverzorging met wiet is misschien wel een van de meest ongebruikelijke manieren om van cannabis te profiteren. Deze producten zijn de afgelopen jaren echter behoorlijk populair geworden. Niet alleen hydrateren ze je huid, maar lotions en crèmes met wiet helpen je ook om je spieren te verzorgen. Ze doen bovendien wonderen als je soepele gewrichten wilt en helpen tegen een gevoelige, rode huid. Gelukkig hebben wij al een recept voor wietlotion! Let wel op dat je de ‘15–30g toppen’ vervangt door 2–3x zoveel stengels of een hoeveelheid die daarbij in de buurt komt.

Kunst en Handwerk

Je denkt er misschien niet vaak over na, maar je kunt veel meer met wiet doen, dan alleen genieten van het effect. Het is plantaardig materiaal dat je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken voor kunst en handwerk!

Papier


It might sound unconventional at first, but remember that hemp is one of the main alternatives to wood-based paper. Considering that, stem-based paper is far from odd, albeit a bit coarse.

The most challenging part of making paper is first making a vat. This can be pantyhose stretched over a wire armature, or old fly-wire screen stapled to a wooden frame. The idea is to have a flat, permeable surface that will let the water in the pulp drain away.

Then, in a blender, combine an equal amount of stems and regular paper. Add enough water for the mixture to move and blend freely. When the mix is a slurry with minimal bits left intact, pour it out evenly onto the vat. Gently shake the vat until the pulp is evenly spread. If you're making a larger piece of paper, you'll need a squeegee to get things even. Leave this to drain and dry. After 24 hours, gently peel your paper away and hang it out to dry. Trim to your needs, and enjoy!

Klein Weefwerk


Ontbasten kun je ook op kleine schaal doen, waarbij je de stengels en kleine stelen ontdoet van hun buitenste laag vezels. Je hebt daarvoor geavanceerd gereedschap nodig: je handen! Deze vezels zitten aan elkaar door een cellulosematrix. Wrijf ze tussen de vingers om er afzonderlijke strengen van te maken. Deze kun je draaien tot behoorlijke lengtes ruw garen. Als je genoeg opspaart, heb je ontzettend veel mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een mooie, zelfgemaakte armband.

Groot Weefwerk


Er zijn echter nog meer mogelijkheden als je zelf veel kweekt en behoorlijk wat stengels hebt liggen. Ontdoe de stelen van hun lange vezels en maak er decoraties, manden en zelfs garen mee. Als je maar lang genoeg werkt!

Mulch


Om zo compleet mogelijk te zijn, vermelden we ook nog dat je de stengels kunt gebruiken om meer wiet te kweken! Specifieker, het is mogelijk een houtversnipperaar (of een andere verwerkingsmethode) in te zetten om de stelen te verwerken tot degelijke mulch. Met zo'n laagje bescherm je de aarde eronder, waardoor je planten zoveel mogelijk regenwater vasthouden. Er is nog meer te vertellen over de juiste manier van mulch gebruiken bij het kweken, maar we hopen dat we je hiermee alvast warm hebben kunnen maken voor het idee!

Geef Je Geliefde Wietstengels Een Goede Herbestemming

Zie je wel? Je hoeft helemaal niet kwaad te worden op de stengels die je overhoudt! Je kunt er ontzettend veel dingen mee doen als je de juiste materialen in huis hebt. Bovendien kun je er zelfs high van worden als je ze op de goede manier verwerkt! We hopen dat we je hebben laten zien hoe veelzijdig de wietplant wel niet is.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.