By Steven Voser

Ben je nog niet bekend in de wereld van de cannabis? Mogelijk denk je dat wiet en hasj onderling verwisselbare termen zijn die hetzelfde betekenen. Dit is niet het geval. Hieronder bespreken we de verschillen.

Wat Is Wiet?

Wiet verwijst naar gedroogde cannabis. In grote delen van de wereld bestaat wiet uit cannabistoppen. Deze zijn gedroogd, uitgehard en klaar voor gebruik. Je kunt ze roken of vapen, maar je kunt er ook mee koken of verwerken tot concentraat. In bepaalde delen van de wereld (zoals bijvoorbeeld Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië) vind je nog “brick weed”. Dit bestaat meestal uit toppen, takjes, bladeren en zaden, samengeperst tot een hard, donkerkleurig blok.

Er bestaan talloze cannabissoorten en ze produceren allemaal unieke effecten. In de jaren '80 zijn kwekers gaan kruisen. Ze manipuleren soorten om unieke exemplaren te ontwikkelen met verschillende aroma’s, smaken en effecten. Sativa's produceren vaak een meer opwekkende, euforische high. De effecten van indica's zijn daarentegen vaak meer ontspannend en kalmerend. Onthoud echter dat de effecten van een soort afhangen van de chemische samenstelling, niet het genetische erfgoed.

Hasj vs. wiet

Wat Is Hasj?

Hasj (of hasjiesj) refereert daarentegen aan een cannabisextract. Dit wordt gemaakt door de hars van de toppen (en/of suikerblaadjes) te scheiden. Er bestaan veel verschillende manieren om hasj te maken. In essentie draaien ze echter allemaal om het scheiden van de trichomen. Deze perst men vervolgens tot een blok, bal, cilinder of schijf. Het resultaat is een krachtig concentraat met unieke smaken en effecten.

Enkele van de meest traditionele vormen van hasj komen uit Afghanistan, Marokko en India. Afghaanse en Marokkaanse hasj maakt men traditioneel door gedroogde cannabis door fijne zeven te verwerken. De milde frictie scheidt de trichomen van het gedroogde plantenmateriaal. Dit is kief. Dit verhit men om het tot donkere, smeuïge en zeer sterke blokken hasj te persen.

In India produceert men hasj van oudsher echter op een andere manier. Daar neemt men verse cannabistoppen en rolt deze tussen de handen. Dankzij de warmte en wrijving scheiden de trichomen zich van het plantenmateriaal. Een dikke, donkere hars kleeft aan de vingers. Hier draait men bolletjes van om te verkopen als charas.

Andere vormen van hasj zijn rosin, bubble hash en BHO. Oplosmiddelen zijn nodig voor de productie van de twee laatstgenoemden.

Hoe Verhoudt Hasj Zich Tot Wiet?

Je weet nu wat het verschil is tussen hasj en wiet. Hoog tijd voor een overzicht van hoe ze variëren qua bereiding, smaken, effecten, kracht en gebruik.

Bereiding

Wiet is afkomstig van vrouwelijke cannabisplanten. Je wacht tot ze bloeien, voorkomt bestuiving door mannetjes en oogst de toppen als ze rijp zijn. Tegenwoordig wordt de meeste wiet binnen gekweekt met behulp van speciale lampen, ventilatiesystemen en voedingsstoffen. Dit zorgt ervoor dat een vrouwelijke cannabisplant maximaal hars kan produceren.

Na ongeveer 8-12 weken bloeien (afhankelijk van de soort), is het tijd voor de oogst. De toppen moeten ongeveer twee weken drogen. Hierna harden ze verder uit in potten. Dit proces is belangrijk. Het helpt de toppen rijpen en optimaliseert smaak en kracht.

Er bestaan diverse manieren om hasj te produceren. Maar het draait altijd om het scheiden van de trichomen van de cannabistoppen om ze vervolgens bij elkaar te persen. De meest eenvoudige en traditionele methoden om hasj te maken, vind je in Marokko en India (zoals eerder genoemd). Rosin hasj ontstaat echter door cannabistoppen te persen met behulp van een warme pers of stijltang. Je onttrekt hiermee een rijke, goudkleurige hars. Bij bubble hash gebruikt men echter ijswater en fysieke beweging om de trichomen te scheiden. Met butaan maak je BHO.

HASJ WIET
  • 10 - 15 minuten
  • 10 - 16 weken

Smaak

Wiet en hasj verschillen sterk van smaak. Wiet is vaker gekenmerkt door verse, kruidige en soms fruitige smaken en aroma's. De smaak van hasj is meestal complex, rijk en pittig. Weet wel dat de smaken van hasj en wiet variëren, afhankelijk van de gebruikte soort. De smaak van hasj heeft ook veel te maken met de productiemethode.

HASJ WEED
  • Complex, rijk en pittig
  •  Verse, kruidige en fruitige

Kracht

Hasj is veel sterker dan wiet. De meeste hedendaagse cannabissoorten bevatten ongeveer 15-30% THC. Hasj ontstaat door veel trichomen te persen. Het is daarom veel krachtiger en bevat 40, 50 of zelfs 60% THC. Maar wederom is de kracht van hasj of wiet afhankelijk van de soort en de manier waarop de hasj is gemaakt. Tegenwoordig lijkt BHO de sterkste hasj te zijn. Het THC-percentage overschrijdt soms de 90%.

HASJ WIET
  • 40, 50, of zelfs 60% THC
  • 15–30% THC

Gebruik

Hier hebben hasj en wiet meer gemeen. Je kunt beide vormen roken, vapen of verwerken tot edibles. Je kunt cannabistoppen echter ook gebruiken om concentraten te maken. Dit geldt niet voor hasj.

HASJ WIET
  • Roken, vapen of verwerken tot edibles
  • Roken, vape, verwerken tot edibles
  • of om concentraten te maken

Kwaliteit Altijd Voorop

Geef jij de voorkeur aan hasj of wiet? Eigenlijk is dit niet belangrijk, want je geniet met beiden van een unieke, prettige ervaring. Wat je ook kiest, haal je wiet of hasj altijd bij betrouwbare producenten die de beste genetica gebruiken. Nog beter is het als je zelf wiet kweekt. Met onze eersteklas zaden maak je zelf geweldige hasj!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.