By Luke Sumpter

Cannabis staat bekend om de psychoactieve high die het veroorzaakt na het roken, dit komt door de aanwezigheid van het psychoactieve cannabinoïde THC. Van het kruid wordt inmiddels ook ingezien dat het een sterke medicinale werking heeft, dat wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het mechaniek van een ander cannabinoïde, bekend onder de naam CBD. Feitelijk bevinden er zich meer dan 100 verschillende cannabinoïden in de cannabisplant, waarvan er veel nog nader onderzocht moeten worden. Maar zijn cannabinoïden de enige groep van substanties die erkentenis verdienen van dit verbazingwekkende en veelzijdige kruid? Het antwoord daarop is een volmondig nee. Cannabinoïden hebben bewezen dat het krachtige substanties zijn die veel mogelijke toepassingen kennen, maar er bestaat een ander lid van deze familie die in de plant, en elders in de natuur aangetroffen wordt, die zijn bekend onder de naam terpenen.

KENNISMAKING MET PINEEN

Één van de terpenen waar tegenwoordig het meeste onderzoek naar wordt gedaan heet pineen. Zoals de naam al suggereert is dat hetzelfde terpeen wat verantwoordelijk is voor de nostalgische en zeer herkenbare geur van de pijnboom en de dennenboom. Het zorgt tevens voor de heerlijke smaken en geuren van verschillende cannabis-strains. Pineen is ook een belangrijke speler op medicinaal gebied, en is een krachtige ontstekingsremmer.

Pineen Terpenen

WAT ZIJN TERPENEN?

Terpenen zijn stoffen die de verschillende cannabis-strains hun eigen kenmerkende aromatische geuren en aangename smaken geven. Terpenen worden net als cannabinoïden aangemaakt in minuscule paddestoelvormige klieren op het oppervlak van de toppen en de kleine blaadjes van de cannabis. Deze piepkleine klieren zijn de trichomen en kunnen gezien worden als miniatuurfabriekjes die aan de lopende band de hars produceren die al deze nuttige moleculen bevat. Ze zorgen er tevens voor dat veel toppen er glinsterend kristalachtig uitzien.

Net als cannabinoïden worden terpenen in grote hoeveelheden aangetroffen in cannabisplanten. Er is nu bekend dat er meer dan 200 terpenen in het kruid gevonden worden. Hoewel dit een enorm aantal lijkt te zijn, worden er elders in de natuur meer dan 20.000 verschillende terpenen aangetroffen. Ze zijn geclassificeerd in twee hoofdcategorieën op basis van het gewicht van het molecuul. Pineen wordt beschouwd als een "hoofd" terpeen, terwijl de lichtere moleculen zijn geklasseerd als "secundaire" terpenen.

Nu wil het geval dat er twee variëteiten van pineen zijn, α-pineen is verantwoordelijk voor de aparte geuren van dennennaalden en het kruid rozemarijn, terwijl β-pineen het molecuul is wat zorgt voor de onmiskenbare geuren van basilicum en dille.

TERPENEN KUNNEN JE HIGH VERANDEREN

Dit gezegd hebbende, de aanwezigheid van pineen in cannabis gaat verder dan alleen de geur. Het molecuul is zowaar in staat de effecten en de potentie van een high te bepalen. Om deze reden zijn pineen en andere terpenen net zo belangrijk als de hoeveelheid cannabinoïden voor veel rokers, wanneer ze een strain zoeken om van te genieten of als medicatie te gebruiken. Van pineen is bijvoorbeeld bekend dat het de waakzaamheid vergroot, terwijl het terpeen myrceen bekend staat om een meer verdovend effect. Van pineen is tevens ontdekt dat het in staat is de effecten van het verlies van het kortetermijngeheugen te verminderen dat soms veroorzaakt wordt door het gebruik van te veel THC. Het is ook toepasbaar in de strijd tegen negatieve gevoelens zoals paranoia als een persoon veel meer heeft gerookt dan ze aan kunnen. Daarom is pineen een essentieel terpeen, waar mensen die op zoek zijn naar de therapeutische effecten van cannabis naar zouden moeten kijken, maar soms moeite hebben met de mogelijke negatieve neveneffecten.

Pinene Cannabis Terpeni

PINEEN HEEFT GROTE MEDICINALE MOGELIJKHEDEN

Om te beginnen is van α-pineen vastgesteld dat het een werkzame luchtwegverwijder is. Dit betekent dat het terpeen helpt om de luchtwegen in het ademhalingssysteem te verwijden. De therapeutische waarde van dit werkingsmechanisme kan toegepast worden bij ademhalingsaandoeningen zoals astma. Deze bevindingen werden gepubliceerd [1] in het tijdschrift Inhalation Toxicology. Onderzoekers opperden dat deze effecten nuttig zouden kunnen zijn voor kantoorwerkers en arbeiders die betrokken zijn bij industriële schoonmaakwerkzaamheden.

Verder onderzoek heeft aangetoond dat pineen werkzaam is bij het beschermen van de longen tegen bepaalde soorten virusinfecties. Een studie [2] die werd gepubliceerd in het tijdschrift Molecules vermeld dat zowel α- en ß-pineen werkzaam zijn bij het remmen van besmettelijke bronchitis-virussen. De onderzoekers stellen dat α- en ß-pineen derhalve beschouwd kunnen worden als mogelijke farmaceutica tegen besmettelijke bronchitis-virussen.

Een andere studie[3] , gepubliceerd door doctor in de medicijnen Ethan Russo, toonde de ware medicinale mogelijkheden van pineen en soortgelijke terpenen aan. Russo geeft een korte analyse van de aard van terpenen: " Terpenoïden delen een uitgangsstof met fytocannabinoïden en zitten in alle smaak- en geurstoffen die in het menselijk dieet voorkomen, en die als 'algemeen veilig' beschouwd worden door de Amerikaanse Food and Drug Administration en andere regelgevende instanties. Terpenoïden zijn bijzonder krachtig en tasten dierlijk en zelfs het menselijk gedrag aan als het ingeademd wordt met de gewone lucht waarin ze zich bevinden op serum-niveau met enkelvoudige cijfers".

Russo legt uit dat de therapeutische mogelijkheden van terpenen zeer omvangrijk zijn en dat ze het vermogen hebben om op te gaan in cannabinoïden en aldus een sterk medicinaal effect te creëeren, hij zegt: "Ze laten een uniek therapeutisch effect zien dat zinvol kan bijdragen aan de bijkomende effecten van medicinale extracten op basis van cannabis. Bijzondere aandacht zal uitgaan naar de fytocannabinoïde-terpenoïde interactie, die invloed zou kunnen hebben bij de behandeling van pijn, ontstekingen, depressie, angst, verslaving, epilepsie, kanker, schimmel- en bacteriële infecties (met inbegrip van de meticilline-resistente Staphylococcus aureus)".

Misschien één van de opzienbarendste onderzoeken op het gebied van α-pineen is te vinden in een publicatie van het tijdschrift Biologia. De studie [4] was gericht op het onderzoeken van de kankerwerende eigenschappen van alpha-pineen, en de resultaten waren aanleiding voor verder onderzoek naar pineen als kankerwerend middel. De onderzoeken concludeerden: "Onze globale resultaten suggereren dat α-pineen beperkt therapeutisch toepasbaar is als kankerwerend middel".

A-Pinene

 

ANTI-INFLAMMATOIRE
BRONCHODILATATOR
HELPT HET GEHEUGEN
ANTIBACTERIEEL
Ook aanwezig in dennennaalden

A-Pinene

Linalool

 

VERDOVINGSMIDDEL
ANTI-CONVULSIEF
PIJNSTILLEND
ANGSTREMMEND
Ook aanwezig in lavendel

Linalool

Beta-Caryophillene

 

ANTI-INFLAMMATOIRE
PIJNSTILLEND
BESCHERMT CELWANDEN IN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL
Ook aanwezig in zwarte peper

Beta-Caryophyllene

Myrcene

 

DRAAGT BIJ AAN DE KALMERENDE WERKING VAN STERKE INDICA'S
SLAAPMIDDEL
SPIERVERSLAPPER
Ook aanwezig in hop

Myrcene

Limonene

 

BEHANDELT BRANDEND MAAGZUUR
ANGSTREMMEND
ANTIDEPRESSIVUM
Ook aanwezig in citrusvruchten

Limonene
 

STRAINS DIE VEEL PINEEN BEVATTEN

Met al deze beschikbare, belangrijke en fascinerende informatie over pineen is het de moeite waard om strains te vinden die er aanzienlijke hoeveelheden van bevatten en de effecten ervan te verkennen.

HAZE BERRY

Haze Berry is een favoriet binnen de medische cannabis scene in Californië. Deze soort stamt af van de iconische Blueberry en Shining Silver Haze. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat Haze Berry de geuren en smaken van zoete bessen. De aanwezigheid van pineen voegt echter ook een subtiel vleugje dennen toe. Haze Berry is sativa dominant en opgemaakt uit 80% sativa genetica en 20% indica genetica. Deze verhouding garandeert een zeer opwekkend, creatief effect. Ideaal voor sociale gelegenheden, concerten en taken waarbij de aandacht vereist is. De indica genetica zorgt voor een ontspannende, lichamelijke stone die productiviteit niet in de weg staat. Dankzij het THC percentage van 20% is Haze Berry vrij krachtig en komen de effecten snel op.

Haze Berry is succesvol binnen en buiten te kweken, maar ze heeft een voorliefde voor milde klimaten. Met het juiste voedings- en lichtschema, produceren binnenplanten een opbrengst tot wel 575g/m², afkomstig van planten van 60-100cm hoog. Buitenplanten leveren 600–650g/plant op en groeien soms uit tot 180cm. De bloeiperiode van Haze Berry bedraagt 9-11 weken.

Haze Berry

Haze Berry

Haze Berry Feminized

Genetic background Blueberry x Shining Silver Haze
Yield indoor 525 - 575 g/m2
Height indoor 60 - 100 cm
Flowering time 9 - 11 weeks
THC strength THC: 20% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 80% Sativa, 20% Indica
Yield outdoor 600 - 650 g/per plant (dried)
Height outdoor 160 - 180 cm
Harvest time Late October
Effect Extremely stoned long-lasting and body relaxing
 

Buy Haze Berry

OG KUSH

OG Kush is afkomstig uit Noord-Californië. Ze is wereldwijd uitgegroeid tot een waar fenomeen. De meest opvallende eigenschap van deze soort is waarschijnlijk het intense en bekende aroma van citrus, dennen en vruchten. De toppen van OG Kush kenmerken zich door een flinke hoeveelheid pineen. Bekend is dat deze stof de focus verbetert en verlies van het kortetermijngeheugen tegengaat, wat we vaak associëren met de high van cannabis. OG Kush stamt af van Chemdawg, Lemon Thai en Pakistani Kush. De genetische opmaak bestaat uit 75% indica en 25% sativa genetica. Deze indica-dominante soort wekt een ontspannende, stress-verlagende stone op. Ideaal voor in de avond. Het eindproduct bestaat voor 19% uit THC.

OG Kush houdt van een mild klimaat en presteert prima in een binnentuin. Planten worden dan vrij flink, ongeveer 160cm, terwijl de productie 425–475g/m² bedraagt. Buitenplanten verwennen je met een fatsoenlijke oogst van 500-550g/plant en bereiken een hoogte van wel 220cm. De bloeiperiode bedraagt 7-9 weken, terwijl je buiten in oktober mag oogsten.

OG Kush

OG Kush

OG Kush

Genetic background Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
Yield indoor 425 - 475 gr/m2
Height indoor 90 - 160 cm
Flowering time 7 - 9 weeks
THC strength THC: 19% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 25% Sativa, 75% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 180 - 220 cm
Harvest time October
Effect Relaxing and full of flavour
 

Buy OG Kush

 

ROYAL JACK AUTOMATIC

Royal Jack Automatic is vernoemd naar Jack Herer, de legendarische cannabis activist en auteur. Wat ze mist in formaat, maakt ze goed met haar krachtige aroma en verrukkelijke high. Daarnaast is haar afmeting ideaal voor kwekers die hun project graag discreet houden. Royal Jack Automatic is het resultaat van een kruising tussen Jack Herer en ruderalis, die de nakomeling voorziet van haar autoflowering eigenschap. Het eindproduct bevat 16% THC, maar ook veel pineen en andere terpenen. Deze produceren vleugjes peper, kruiden, specerijen en dennen. Ze is ietwat sativa dominant en dus is de high inspirerend en creatief.

Royal Jack Automatic is gemakkelijk te kweken en vraagt niet veel tijd of speciale aandacht. Ze bloeit vanzelf, waardoor je de lichtcyclus niet hoeft te wijzigen. Vanwege haar kleine formaat, is ze bovendien bijna overal te kweken. Binnen zie je planten van 40-80cm hoog en een opbrengst van 350–400g/m². Buitenplanten bereiken dezelfde hoogte, waardoor ze ideaal zijn voor guerrilla projecten. Verheug je hierbij op een opbrengst van 70-120g/plant. Je hoeft ook niet veel geduld te hebben, want Royal Jack Automatic ontwikkelt zich van zaad tot oogst in 9-10 weken.

Royal Jack Auto

Royal Jack Automatic

Royal Jack Automatic Royal Queen Seeds

Genetic background Jack Herer x Ruderalis
Yield indoor 350 - 400 g/m2
Height indoor 40 - 80 cm
Flowering time 6 - 7 weeks
THC strength THC: 16% (aprox.) / CBD: Low
Blend 40% Sativa, 30% Indica, 30% Ruderalis
Yield outdoor 70 - 120 g/per plant (dried)
Height outdoor 60 - 80 cm
Harvest time 9 - 10 weeks after planting
Effect A motivating and inspiring feeling
 

Buy Royal Jack Automatic

SWEET SKUNK AUTOMATIC

Sweet Skunk Automatic is een taai exemplaar en voelt zich bijna overal op haar gemak. Vanwege deze eigenschap en haar compacte formaat is ze ideaal als discretie van belang is of als je kampt met ruimtegebrek. Sweet Skunk Automatic is het nageslacht van Early Skunk, Critical en ruderalis. De genetische opmaak bestaat uit 10% sativa, 60% indica en 30% ruderalis. Rook je een bowl of blunt met haar toppen? Maak je dan klaar voor een high die het lichaam ontspant, stress verlicht en unieke gedachten en ideeën opwekt. De toppen zijn rijk aan terpenen, waaronder pineen, die ruiken en smaken naar zoete dennen en kruiden. Het THC percentage van Sweet Skunk Automatic is mild met 15%.

Sweet Skunk Automatic is gemakkelijk te kweken en floreert ook als je haar weinig aandacht geeft. Binnenplanten produceren ongeveer 400-450g/m², met een hoogte van 40-80cm. Buitenplanten trakteren je op 60-110g/plant en worden iets groter; zo'n 60-100cm. Je oogst Sweet Skunk Automatic al 8-9 weken na de ontkieming.

Sweet Skunk Auto

Sweet Skunk Automatic

Sweet Skunk Automatic Royal Queen Seeds

Genetic background Early Skunk x Critical x Ruderalis
Yield indoor 400 - 450 g/m2
Height indoor 40 - 80 cm
Flowering time 6 - 7 weeks
THC strength THC: 15% (aprox.) / CBD: Low
Blend 30% Sativa, 50% Indica, 15% Ruderalis
Yield outdoor 60 - 110 g/per plant (dried)
Height outdoor 60 - 100 cm
Harvest time 8 - 9 weeks after germination
Effect Cerebral and uplifting
 

Buy Sweet Skunk Automatic

 
External Resources:
  1. Upper airway and pulmonary effects of oxidation products of (+)-alpha-pinene, d-limonene, and isoprene in BALB/c mice. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Comparative anti-infectious bronchitis virus (IBV) activity of (-)-pinene: effect on nucleocapsid (N) protein. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid‐terpenoid entourage effects https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com
  4. Antioxidative, anticancer and genotoxic properties of α-pinene on N2a neuroblastoma cells | SpringerLink http://link.springer.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.