By Luke Sumpter

Als je gevraagd wordt of je cannabiszaden kunt aanraken met je blote handen, denk je waarschijnlijk: "natuurlijk! Waarom niet?" Nou, het hangt er vanaf aan wie je het vraagt, maar mogelijk veroorzaak je onherstelbare schade, vooral als je de zaden lang wilt bewaren.

HET VERHAAL VAN VERLOREN POTENTIES

Het is niet ongebruikelijk dat mensen die hun wiet op straat kopen af en toe een zaadje vinden in hun stash. Vaker wel dan niet is het irritant. Maar soms vind je een zaadje in wiet van geweldige kwaliteit. Het is alsof je een schat vindt en dus bewaar je het zorgvuldig om later op te kweken. Maar als het aankomt op de ontkieming, is het een groot drama.

Veel mensen beschouwen dit als pech of slechte genetica. Maar het blijkt dat er mogelijk een andere oorzaak is. Veel beginners tuinen erin: het aanraken van zaden met de blote handen. Dit is problematisch want je vingers zijn bedekt met essentiële oliën. Je voelt dit zelf niet, maar het komt wel op de zaden terecht. Na een tijdje gaat de integriteit van het zaadje verloren, waardoor het ontkiemen onsuccesvol is./blog-best-way-to-germinate-cannabis-seeds-n116

VEILIG ZADEN HANTEREN

Er zijn talloze manieren om je cannabiszaden van A naar B te verplaatsen zonder ze te beschadigen. Hieronder enkele technieken met algemene huishoudelijke artikelen.

  • PINCET

De meeste mensen hebben wel een metalen pincet in hun badkamerkastje liggen. Deze tool kun je gebruiken om cannabiszaden op te pakken en met chirurgische precisie te zaaien. Ook is het handig om er een zaadje zorgvuldig mee te inspecteren. Houd het dicht bij het blote oog of houd een vergrootglas in de andere hand vast voor een nadere inspectie.

  • KEUKENROL

Iedereen heeft wel keukenrol in de keuken staan. Dit materiaal kan dienen als een barrière tussen de olie van je handen en de schil van cannabiszaden. De meeste keukenrol absorbeert goed en zuigt alle olie op en zal voorkomen dat deze doordringt. Hoewel het goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is, beperkt een vel echter wel het hanteren van een zaadje. Dit is vooral problematisch als je probeert zaden in kleine gaatjes te zaaien. Als je dus keukenrol wilt gebruiken, scheur dan een kleine strook of hoek af om de zaadjes beter te kunnen vastpakken en bekijken.

  • WEGWERPHANDSCHOENEN

Wegwerphandschoenen brengen je handen in nauw contact met cannabiszaden. Dit geeft je meer controle en zintuiglijke feedback dan een vel keukenpapier. Hiermee kun je al je vingers afzonderlijk en efficiënter bewegen dan elke andere methode. Ze bieden niet de nauwkeurigheid van een pincet, maar maken het hanteren van meerdere zaden tegelijkertijd een stuk eenvoudiger.

  • DE ORIGINELE VERPAKKING

Je kunt je zaden ook uit de originele verpakking rechtstreeks in het groeimedium strooien zonder ze aan te raken. Dit brengt ze in minimaal contact met ongure omgevingscondities en mogelijke vormen van besmetting. Natuurlijk is deze techniek onhandiger dan de andere, maar het bespaart zeker tijd en moeite.

VEILIG ZADEN HANTEREN

WAAROM RISICO NEMEN?

Veel kwekers en breeders doen dit af als een mythe. Ze beweren dat ze probleemloos cannabiszaden kweken die ze hebben aangeraakt. Maar praat ook eens met biologen en botanisten. Volgens kun deskundige mening beïnvloeden oliën je zaden wel degelijk, zeker op de lange termijn.

Wie heeft er gelijk? Breeders van cannabis kweken ze na aanraking nog steeds met succes. Er staat dus niets vast, maar tegelijkertijd lijkt er wetenschappelijke ondersteuning te zijn voor de gevaren. Als je het ons vraagt, waarom zou je het risico nemen? Misschien kom je ermee weg als je een vers zaadje direct plant. Maar is het echt een ramp om handschoenen te dragen of een pincet te gebruiken als je een zaadje langdurig wilt bewaren? Het aanraken van cannabiszaden met je blote handen is niet direct een doodzonde. Maar als de kans bestaat dat het zaadje hierdoor niet ontkiemt, en die risico's zijn er absoluut, lonen de extra voorzorgsmaatregelen vast de moeite.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.