SUMMER SALE: Pak 25% korting op bepaalde producten!

By Luke Sumpter

De lijst met aandoeningen die cannabis mogelijk kan verlichten, behandelen en, wellicht ooit, genezen, lijkt steeds langer te worden. Uiteraard wordt het kruid al duizenden jaren gebruikt als traditioneel geneesmiddel, waarmee veel kwalen en ziektes worden behandeld.

In onze moderne, westerse wereld, lijkt het echter zo te zijn dat de meeste mensen sceptisch blijven, tenzij er een sterke wetenschappelijke validatie bestaat om de bewering te onderbouwen. Er is niets mis met zo'n standpunt omdat het effectief de systemen en stoffen wegfiltert die simpelweg niet werken. Gelukkig duikt er steeds meer bewijs op waarin wordt bewezen dat cannabis wel degelijk kan werken als een effectief medicijn. Het is zelfs aangetoond dat het kruid nut heeft bij een groot aantal huidaandoeningen, waaronder eczeem.

WAT IS ECZEEM?

Atopisch eczeem, ook wel bekend als atopische dermatitis, is de meestvoorkomende vorm van eczeem. De aandoening resulteert in een droge, jeukerige, rode en gebarsten huid. Deze symptomen kunnen leiden tot ongelooflijk irriterende en vervelende plekjes op de huid die variëren van hinderlijk tot ronduit ondraaglijk. Atopisch eczeem komt vaak voor bij jonge kinderen en meestal kampen mensen hun hele leven met de aandoening. Dat gezegd hebbende, is het ook bekend dat atopisch eczeem aanzienlijk kan verminderen en zelfs verdwijnen.

Tot op heden is er geen bekende oorzaak voor atopisch eczeem en dit feit maakt de aandoening ongetwijfeld lastig en frustrerend voor mensen die ermee worstelen. Er kan geen op zichzelf staande factor worden aangewezen als boosdoener. Geloofd wordt dat er verschillende katalysatoren zijn die de aandoening opwekken en verergeren. Het woord "atopisch" betekent in feite een gevoeligheid voor allergenen.

Om die reden komt atopisch eczeem vaak voor bij mensen die last hebben van allergieën. Het kan zich ontwikkelen in combinatie met andere aandoeningen, zoals hooikoorts en astma. Ook contact met en blootstelling aan stoffen als zeep en wasmiddelen, kunnen eczeem opwekken. Zelfs stress en weersomstandigheden kunnen de symptomen van atopisch eczeem verergeren. Voedselallergieën kunnen ook een rol spelen.

Soorten eczeem en de behandeling ervan met cannabis

DE VERSCHILLENDE TYPES VAN ECZEEM

Er zijn diverse vormen van eczeem, wat een overkoepelende naam is voor een grote groep huidaandoeningen. Contact dermatitis is een vorm van eczeem die de kop opsteekt wanneer de huid in contact komt met specifieke stoffen die irritatie opwekken.

Varicose eczeem komt meestal voor op de onderbenen en kan problemen veroorzaken met de bloedstroom in dit gedeelte van het lichaam. Discoide eczeem kan overal op de huid voorkomen en manifesteert zich als cirkelvormige plekjes op de opperhuid. Seborroisch eczeem kan worden herkend aan rode en schilferige plekken op de huid, zoals op de neus, oren, hoofdhuid en wenkbrauwen. Tot slot kennen we nog dyshidrotisch eczeem en dit type veroorzaakt kleine blaren op de vingers, tenen, handpalmen en voetzolen.

CANNABIS TEGEN ECZEEM

Wanneer eczeem wordt veroorzaakt door contact met een bron van buiten, raakt de huid geïrriteerd en ontstoken. Dit leidt weer tot verschillende, vervelende sensaties die er ook niet prettig uitzien. Het lijkt erop dat cannabis, wanneer het op de huid wordt aangebracht, kan helpen de ontsteking te onderdrukken. Het wekt daarbij een immunosuppressief effect op. De uitbraken en ontstekingen van de huid worden veroorzaakt door de immuuncellen, die reageren op de irritatiebron. Het aanbrengen van een cannabis preparaat lijkt de ontstekingshaard te bestrijden en de symptomen te verlichten.

Een wetenschappelijk onderzoek[1], gepubliceerd in het tijdschrift Experimental Dermatology, bestudeert de mogelijke therapeutische effecten van cannabis op de huid. Vooral met betrekking tot het endocannabinoïde systeem. De auteurs beweren dat de aanpassing van dit systeem mogelijk belangrijk is voor de ontwikkeling van bepaalde huidaandoeningen.

Ze merken op: "Het huidige bewijs over de rol van cannabinoïden in de regulatie van het immuunsysteem is onmiskenbaar en zelfs de term 'immunocannabinoïde systeem' is geïntroduceerd." Deze bewering is vooral interessant met betrekking tot de immuunreactie die plaatsvindt op de huid na blootstelling aan bepaalde irriterende stoffen.

De auteurs bespreken dit specifieke punt en beweren dat cannabis een plaats heeft in de toekomst van geneesmiddelen voor de huid: "Cannabinoïden lijken immuunonderdrukkende eigenschappen te hebben en kunnen worden beschouwd als potentiële ontstekingsremmende geneesmiddelen." Ook stellen ze dat het endocannabinoïde systeem betrokken zou kunnen zijn bij de vermindering van de allergische reactie die door allergenen wordt opgewekt.

De onderzoekers concluderen: "Op basis van de huidige kennis, lijken de therapeutische mogelijkheden van het gebruik van cannabinoïden voor huidaandoeningen onbetwistbaar. Mogelijk kunnen cannabinoïden in de toekomst op grote schaal worden toegepast bij de behandeling van pruritus, inflammatoire huidziekten en zelfs huidkanker."

VERDER ONDERZOEK

De functies van cannabinoïden als het gaat om algemene huidbehandeling en eczeem lijken verder te gaan dan het gebruik van het kruid als een soort pleister remedie. Verstoringen in de gezondheid van de huid kunnen heel goed te maken hebben met een onbalans in het endocannabinoïde systeem. Dit systeem is zeer ontvankelijk voor de input van cannabinoïden na het aanbrengen of innemen. Disfuncties en onevenwichtigheden in het endocannabinoïde systeem kunnen oorzaken zijn van huidaandoeningen als eczeem. En cannabinoïden kunnen het antwoord zijn om deze onevenwichtigheden te genezen.

Een wetenschappelijk paper[2], gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Pharmacological Sciences, wijst erop dat het endocannabinoïde systeem dat in de huid zit, een belangrijke fysiologische rol speelt bij de gezondheid van huidcellen. De auteurs geven aan dat verstoringen van dit systeem kunnen leiden tot de ontwikkeling van eczeem, naast vele andere huidaandoeningen. Ze wijzen erop dat manipulatie van het endocannabinoïde systeem, met de intentie de symptomen te normaliseren, mogelijk heilzaam kan zijn bij diverse huidaandoeningen.

Om het endocannabinoïde systeem te manipuleren, kan cannabis worden gebruikt. De effectiviteit van cannabinoïden om eczeem te behandelen, wordt in meerdere onderzoeken aangetoond. In een paper[3], gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology, wordt beweerd: "Cannabinoïden hebben mogelijk ook anti-inflammatoire eigenschappen die nuttig zijn voor de behandeling van zowel allergische contact dermatitis als atopische dermatitis."

De auteurs wijzen op een aantal onderzoeken waarin de relatie tussen cannabinoïden en het immuunsysteem wordt aangetoond. Met name de rol van cannabinoïden bij de behandeling van eczeem ziet er optimistisch uit. De auteurs leggen uit: "Er lijkt een veelbelovende rol voor cannabinoïden te zijn weggelegd bij diverse vormen van eczematische dermatitis en pruritus. Dermatologen passen reeds behandelingen met cannabinoïden toe in hun praktijken."

cannabis topische toepassing voor eczeem

LEGALE STATEN

De Verenigde Staten lijken vooraan te staan als het gaat om het beëindigen van het verbod op cannabis. Diverse staten in het land hebben reeds gestemd het kruid te legaliseren voor zowel medicinaal als recreatief gebruik. Tot dusver heeft geen enkele staat medische cannabis goedgekeurd voor de behandeling van eczeem, maar patiënten in bepaalde staten zouden wel eens geluk kunnen hebben.

In Washington D.C. kunnen artsen medicinale cannabis voorschrijven bij een groot aantal aandoeningen en dit is ook het geval in Californië. Patiënten die in Massachusetts, Oregon of Rhode Island wonen, kunnen eveneens in aanmerking komen voor medicinale cannabis tegen eczeem, mits goedgekeurd door een arts.

HET GEBRUIK VAN CANNABIS TEGEN ECZEEM

Er bestaan veel producten die speciaal zijn ontworpen voor gebruik op de huid. Omdat eczeem zich op de huid manifesteert, is het alleen maar logisch om cannabinoïden direct op de huid aan te brengen om de ontsteking tegen te gaan. En om mogelijk de onderliggende oorzaak van de aandoening te bestrijden. Het gebruik van cannabis zeep is een eenvoudige en praktische optie. Zeker voor personen die allergisch reageren op andere zeep. Dit recept voor hennepzeep kan ook worden aangepast met sterkere concentraties cannabinoïden om de effectiviteit te versterken.

Balsems en lotions die rijk zijn aan cannabinoïden, kunnen ook worden aangebracht op een geïrriteerde huid. Ze zorgen niet alleen voor verlichting, maar kunnen eveneens met een basis van hennepolie worden gemaakt, die essentiële vetzuren bevat en deze zijn belangrijk voor een gezonde huid.

Zelfs oliën en pasta's kunnen direct op de huid worden aangebracht wanneer eczeem de kop opsteekt, mocht de patiënt niets anders bij de hand hebben. In water oplosbare producten en cannabis bruisballen kunnen ook nuttig zijn bij de verzorging van het gehele lichaam.

External Resources:
  1. Cannabinoid system in the skin – a possible target for future therapies in dermatology http://onlinelibrary.wiley.com
  2. The endocannabinoid system of the skin in health and disease: novel perspectives and therapeutic opportunities https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. DEFINE_ME http://www.jaad.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.