By Luke Sumpter

Toen we nog kind waren, hoorden we regelmatig dat we onze groenten moesten opeten. En als het door propaganda aangejaagde verbod niet bestond, hadden daar waarschijnlijk ook de prachtige, majestueuze, smaragdgroene bladeren van de cannabisplant bij gehoord.

WE INTRODUCEREN DE CANNABIS BOSBESSEN SMOOTHIE

We zouden allemaal kunnen profiteren van rauwe cannabis in ons voedingspatroon, net als andere groene bladgroenten. Je kunt het op ongeveer dezelfde manier in voedsel verwerken; in salades, wraps en zelfs in pizza. Gebruik gewoon je fantasie. Een ontzettend lekkere en voedzame manier om cannabis aan je voedingspatroon toe te voegen, is het maken van een smoothie. En dan met name een smoothie waaraan ook een andere gezonde en verrukkelijke superfood is toegevoegd: de bosbes.

HET IS NIET PSYCHOACTIEF

Voordat we in het recept duiken, nemen we even de tijd om wat vooroordelen weg te nemen die wellicht opkomen bij sceptici. Je hoeft geen cannabisroker te zijn of op edibles te knagen, om cannabis in het dagelijks leven voor je voedsel te gebruiken en om te genieten van de gezondheidsvoordelen van dit magnifieke kruid. Rauwe cannabis is niet psychoactief. Mensen kunnen het dan ook gewoon juicen en als smoothie drinken, zonder mogelijk ongewenste bijwerkingen, zoals een zwaar stoned gevoel.

Cannabis moet tot een bepaalde temperatuur worden verwarmd om het "actief" te laten worden, waarna je er dus stoned van kunt worden. Dit proces vindt plaats door het bijvoorbeeld te koken of te verbranden in een joint. Tot dat punt behoudt THC, het actieve bestanddeel dat een psychoactieve high opwekt, zijn rauwe vorm als THCA. Dit is een cannabinoïde zuur dat niet psychoactief is en geassocieerd wordt met veel gezondheidsvoordelen.

Nu dit duidelijk is, kunnen we overgaan op het recept van dit verrukkelijke brouwsel. Daarna bespreken we kort de gezondheidsvoordelen van de belangrijkste ingrediënten van dit drankje, zodat je het met een voldaan gevoel kunt drinken.

DE INGREDIËNTEN

Laten we eerst eens uitzoeken welke ingrediënten je nodig hebt om deze traktatie te maken. Het zijn allemaal slechts suggesties. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om een smoothie te maken. Je mag natuurlijk eindeloos variëren en ingrediënten toevoegen of verwijderen, naargelang je eigen smaak en wens.

Onze aanbeveling is als volgt:

1 Kopje ijsblokjes
40 Tot 50 kleine verse cannabis bladeren van gemiddeld formaat (je kunt ook toppen gebruiken)
1 Kopje bosbessen (vers of bevroren)
½ Kopje mango (vers of bevroren)
1 Eetlepel hennepzaden
1 Banaan
½ Theelepel gemalen kurkuma
Snufje zwarte peper (om de curcumine te absorberen uit de kurkuma)
2 Kopjes hennepmelk (om in het cannabis thema te blijven, maar voel je vrij om te kiezen voor havermelk, sojamelk, rijstmelk of kokosmelk)

HET RECEPT

Nu komt het extreem gemakkelijke deel. Gooi al deze gezondheidsbevorderende ingrediënten in de blender en maak er een glad mengsel van. Als je een zoetekauw bent, voeg dan wat kokossuiker, honing of ahornsiroop toe, totdat je tevreden bent over de smaak van deze traktatie.

Hoewel er voor dit recept wat aanvullende ingrediënten worden gebruikt, die zowel smaak toevoegen als gezondheidsvoordelen opleveren, zijn de belangrijkste bestanddelen inderdaad rauwe cannabis, bosbessen en een mix-basis, zoals hennepmelk. Voel je vrij om alleen deze drie te gebruiken als je niets anders in huis hebt.

GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN RAUWE CANNABIS

Waarom zou iemand eigenlijk rauwe cannabis in een smoothie verwerken om het op te drinken? Is dit slechts een modegril of zit er een daadwerkelijke redenering achter?

Dit zijn goede vragen die we graag even beantwoorden. De bladeren van de cannabisplant bevatten trichomen - de klieren die cannabinoïden en terpenen produceren - en zitten in hoge concentraties op de toppen van de plant. Cannabinoïden in rauwe cannabis bestaan onder meer uit het eerder genoemde THCA. CBDA zit ook in rauwe cannabis, voordat het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en wordt omgezet in de inmiddels welbekende cannabinoïde CBD.

Een wetenschappelijke paper, getiteld "Non-psychotropic plant cannabinoids: new therapeutic opportunities from an ancient herb", geeft meer informatie over deze twee cannabinoïde zuren. De auteurs beweren dat THCA een antiproliferatieve en anti-spasmodische werking laat zien. Ook CBDA heeft een antiproliferatief effect. Het is interessant om te weten dat met antiproliferatieve effecten een actie wordt bedoeld, waarmee de verspreiding van kwaadaardige cellen in het lichaam wordt tegengegaan.

Ook wordt aangenomen dat CBD werkzaam is als antioxidant en als middel tegen misselijkheid, ontstekingen, pijn, bacteriën en microben.

Cannabis zit daarnaast vol met andere verbluffende verbindingen die elk hun eigen gezondheidsvoordelen bieden, zoals cannabinoïden, terpenen en flavonoïden.

DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN BOSBESSEN

Het andere belangrijke ingrediënt in dit recept is de bescheiden bosbes. Het toeval wil dat dit een geweldige bes is om te combineren met cannabis, vanwege de net zo indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

148 Gram bosbessen bevat 24 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is een onmisbare, in water oplosbare vitamine die de absorptie van het mineraal ijzer ondersteunt. Aangenomen wordt dat Vitamine C het immuunsysteem stimuleert en een natuurlijke afweer bevordert. Ook kan het helpen bij nierproblemen, chronische pijn en een hoge bloeddruk.

Dezelfde portie bevat ook 36 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine is in vet oplosbaar en speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. De toepassingen reiken echter nog verder. Zo is het belangrijk bij de opbouw van sterke botten, het voorkomen van hartaandoeningen en bij vele andere processen.

148 Gram bosbessen bevat daarnaast een indrukwekkende 25 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mangaan. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij de botstructuur en het botmetabolisme. Ook is dit mineraal cruciaal voor de aanmaak van essentiële enzymen die de botten gezond houden.

EEN STERKE ANTIOXIDANT

Bosbessen staan misschien wel het meest bekend om hun antioxidante effecten. Deze kleine blauwe trosjes kunnen ons lichaam beschermen tegen oxidatie en DNA-schade, veroorzaakt door vrije radicalen. Aangenomen wordt dat bosbessen, van alle veel gegeten groenten en vruchten, de meeste antioxidanten bevatten.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.