By Adam Parsons

Er zijn veel omstandigheden waarin vrouwen hun toevlucht zoeken tot cannabis als gezondheidssupplement voor het verlichten van vrouwenproblemen. Denk hierbij aan menstruatiepijn en overgangsproblemen. Het in Colorado gevestigde bedrijf BDS Analytics brengt gegevens in kaart over de cannabissector. Eind 2017 publiceerden ze het onderzoek "Woman Regularly Choose Cannabis to take Control of Their Health."

BDS hield een enquête onder 1281 vrouwen betreffende hun cannabisgebruik in de vier staten waar cannabis gelegaliseerd is: Californië, Colorado, Oregon en Washington. Men ontdekte tal van interessante zaken; die kwamen in het kort op het volgende neer: "Vrouwen met thuiswonende kinderen zijn demografisch gezien de meest waarschijnlijke gebruikers van cannabis voor seksuele omgang en zelfmedicatie."

Moeder Rokende Cannabis Van Middelbare Leeftijd

DE MENSTRUATIE

De voornaamste reden waarom vrouwen cannabis als vorm van zelfmedicatie gebruiken, is het verlichten van menstruatiepijn en de bijbehorende kramp. Volgens de enquête (de Women’s Health Consumer Insight Survey), gebruikt 39% van de gebruikende vrouwen wiet om verlichting te vinden voor menstruatieklachten. Door bezwaren tegen vrij verkrijgbare middelen, zoals Midol en Pamprin, die niet zouden werken en die ongewenste bijwerkingen zouden veroorzaken, richt de wietsector zich steeds meer op vrouwelijke behoeften.

Een snelle online zoektocht toont een grote reeks producten, zoals badschuim, capsules en zelfs tampons die THC of CBD, of een combinatie van die twee bevatten. Actrice Whoopi Goldberg omschrijft wiet als "de nieuwe penicilline voor pijn" en heeft zelfs haar eigen online cannabis productlijn voor vrouwen uitgebracht.

DE MENOPAUZE

Jonge vrouwen zijn echter niet de enigen die wiet als medicijn gebruiken. Oudere dames gebruiken ook steeds vaker wiet om de symptomen van de menopauze te verlichten. BDS Analytics: "Oudere vrouwen in de overgang kiezen soms voor cannabisproducten ter aanvulling op of ter vervanging van oestrogeen-behandelingen. Hierbij kiest 35% van de gebruiksters voor cannabis om de nachtrust te verbeteren. 32% gebruikt wiet vanwege het verlichten van symptomen."

Een van de meest voorkomende symptomen van de menopauze is ernstige slapeloosheid, hoewel slaapproblemen vaak al ervaren worden voordat de overgang intreedt. Gelukkig staan indica-dominante cannabisproducten erom bekend een lange, verkwikkende nachtrust te veroorzaken. Lopend onderzoek bekijkt of de cannabinoïde helpt bij slaapproblemen, zoals slapeloosheid.

Medisch Product Met Cannabisbasis

DE ZWANGERSCHAP

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of American Medical Association van afgelopen jaar, meldt dat zo'n een op de veertien vrouwen wiet gebruikt om door zwangerschap veroorzaakte klachten te behandelen. Hierbij gaat het meestal om misselijkheid. Gedurende het onderzoek dat zeven jaar duurde, volgde klinisch psycholoog Kelly Young-Wolff 279.457 zwangere vrouwen. Zij maakten deel uit van het Kaiser Permanente gezondheidszorgsysteem in de periode van 2009-2016.

Men concludeerde dat toen de studie in 2009 van start ging slechts 4,2% van de zwangere vrouwen cannabis gebruikte, maar dat aantal steeg tot 7,2% in 2016. Dat is niet verrassend, gezien de vele onderzoeken waaruit blijkt dat voorgeschreven middelen bij ochtendziekte gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben. Niet alleen voor aanstaande moeders; het zou ook kunnen leiden tot geboorteafwijkingen bij baby's.

SEKS

Voor veel vrouwen, of ze nu een relatie hebben of niet, is seks belangrijk. "27 procent van de vrouwelijke gebruikers zeggen dat ze cannabis gebruiken om hun seksleven te verbeteren," aldus de enquête van BDS. Bovendien werd geconstateerd dat vooral moeders demografisch gezien wiet consumeren voor het verbeteren van de seksuele opwinding.

Dat is helemaal geen vreemde insteek; cannabis is namelijk een uitvoerig beschreven afrodisiacum. Zo concludeerde een recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine, het volgende. Van 28.000 vrouwen hadden degenen die dagelijks wiet gebruikten, gemiddeld 7,1 keer seks per maand. De dames die het niet consumeerden, moesten het doen met amper vijf keer per maand. "Regelmatig cannabisgebruik lijkt geen negatieve gevolgen te hebben voor de sekslust of het hebben van seks," aldus dr. Michael Eisenberg. Hij is de hoofdauteur van het artikel en assistent professor urologie aan de Stanford University. "Als er al iets gebleken is, dan is het een toegenomen seksuele activiteit."

Anorexia en cannabis

ANOREXIA

Omdat cannabis erom bekend staat de eetlust te vergroten - ook wel de munchies genoemd - is het niet vergezocht om aan te nemen dat wiet levensreddend kan zijn voor het behandelen van eetstoornissen. En dan met name bij anorexia. In sommige Amerikaanse staten is het toegestaan cannabis voor te schrijven aan patiënten die worstelen met eetstoornissen, maar dat komt niet zo vaak voor als noodzakelijk is.

Onderzoek op dit gebied is tot dusver beperkt, maar anekdotisch bewijs duidt erop dat cannabis bijzonder effectief is. In 2014 voerde een groep neurowetenschappers een kleinschalige studie uit met dieren die aan anorexia leden. Ze stelden vast dat cannabis helpt bij het stimuleren van de CB1 receptor van het endocannabinoïde-systeem. Dit verbetert onze gevoeligheid voor smaak en reuk en doet daarom de drang om te eten bij een patiënt toenemen.

ANGST/DEPRESSIES

Volgens de Anxiety and Depression Association of America, hebben vrouwen 50% meer kans om angst te ontwikkelen. Ook krijgen ze op jongere leeftijd eerder te maken met angststoornissen dan mannen. Canadese psychologen publiceerden een uitgebreid gerelateerd onderzoek. Hierin worden de voordelen van het gebruik van cannabis voor de behandeling van angst in kaart gebracht.

"Doorgaans stellen mensen die wiet gebruiken dat het hen helpt ontspannen en dat het angst doet afnemen," aldus Zach Walsh, leider en auteur van het onderzoek en professor aan de Universiteit van Brits-Columbia. "En we weten dat veel mensen met PTSS cannabis gebruiken om hun symptomen te behandelen." Vandaag de dag wordt het in Amerika dan ook veel vaker voorgeschreven bij de behandeling van angst en depressies.

VROUWEN EN CANNABIS

Dit was een opsomming van alle belangrijke problemen waardoor vrouwen met behulp van cannabis aan zelfmedicatie doen. Maar er is nog een reden die niet vaak besproken wordt. Ze vinden het gewoon lekker! En wat houdt hen dan tegen? Het leven van vrouwen is jachtig en stressvol. Waarom zouden ze niet de wijn afzweren en in plaats daarvan 's avonds een lekker jointje roken om weer tot zichzelf te komen? Zoals iedereen inmiddels wel weet, is wiet een stuk veiliger dan alcohol.

Wat de reden voor gebruik ook mag zijn, het is belangrijk te weten dat het niet voor iedereen werkt en dat er bijwerkingen kunnen optreden. Voordat je vol enthousiasme begint, doe je er verstandig aan medisch advies in te winnen bij een betrouwbare deskundige die je een eerlijk advies geeft.

External Resources:
  1. Women Regularly Choose Cannabis to Take Control of Their Health | BDS Analytics https://blog.bdsa.com
  2. Trends in Self-reported and Biochemically Tested Marijuana Use Among Pregnant Females in California From 2009-2016 | Neonatology | JAMA | JAMA Network https://jamanetwork.com
  3. Association Between Marijuana Use and Sexual Frequency in the United States: A Population-Based Study http://www.jsm.jsexmed.org
  4. Facts | Anxiety and Depression Association of America, ADAA https://adaa.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.