By Luke Sumpter


Als je nog niet eerder wiet hebt gebruikt, weet je waarschijnlijk nog niet zoveel over de eenheden waarin het wordt verkocht. Toch is dit handig om te weten, zeker als je andere landen bezoekt en het daar wilt kopen.

In veel landen wordt cannabis gewogen in de context van een ounce. Het is echter ook mogelijk wiet te kopen in kleinere hoeveelheden, zoals een gram. Maar zoals bij veel producten krijg je meer korting als je in 'bulk' koopt. Zo kost een 'eighth' van een ounce (3,5 gram) in veel landen minder dan drie losse grammen wiet.

Meer kopen kan ook, maar dan loop je vaak al tegen strenge wetten aan. In sommige landen is het sowieso al een overtreding om cannabis bij je te hebben. Maar in veel landen die een gedeeltelijke of volledige cannabishervorming hebben ondergaan, is de maximale hoeveelheid die je bij je mag hebben één ounce.

Heb je meer dan dat bij je, dan kun je worden verdacht van het willen leveren aan anderen. Daarom is het altijd verstandig om de wetten te controleren van het land waar je bent of waar je naartoe gaat.

Algemene wietgewichten

De volgende gewichten kom je het vaakst tegen bij een bezoek aan een Engelstalig land:

Gram

De gram is de basiseenheid die wordt gebruikt om wiet te wegen en te verkopen. Een gram is een achtentwintigste van een ounce, en past gemakkelijk in de palm van je hand. Het is hiermee het meest verwaarloosbare gewicht aan wiet dat je kunt kopen. Gram is een universele referentie-eenheid die zowel in Noord-Amerika als Europa wordt gebruikt.

Eighth (3,5g)

Een achtste van een ounce (een eighth) is genoeg voor ongeveer 6-7 joints of zo'n 7-10 bowls. Deze eenheid wordt vooral in Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk gebruikt. Bij ons is het echter minder gebruikelijk. Zo wordt in de Amsterdamse coffeeshops wiet vaak in hoeveelheden van 1, 3 en 5 gram verkocht.

Quarter (7g)

Een kwart van een ounce (een quarter) is genoeg voor ongeveer 12-14 joints of 14-25 bowls. Dit is ook vooral een veelgebruikte term in Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

Half (14g)

Een halve ounce (een half) is goed voor ongeveer dertig joints en zo'n veertig tot vijftig bowls. De term wordt vooral in westerse landen als de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en het VK gebruikt.

Ounce (28g)

Een ounce cannabis is goed voor ongeveer zestig joints of ruim honderd bowls. Ounces zijn een standaardmaat in landen waar nog met imperiale eenheden wordt gewerkt. Soms wordt deze eenheid voor het afwegen van cannabis echter ook wel in landen met het metrieke stelsel gebruikt.

Algemene wietgewichten

Pond (ongeveer 500g)

De pond is een maat die vooral nog veel in de VS wordt gebruikt. Een pond bestaat uit 16 ounces wiet; zestien maal de grootste hoeveelheid die iemand (in veel landen) legaal bij zich mag hebben. Je vraagt je misschien af, als er 16 ounce in een pond zit en 28 gram in een ounce, zou er dan niet 448 gram in een pond zitten? Maar deze afwijking komt doordat de gram een metrische eenheid is.

Hoeveel wiet zit er in een joint?

Dit varieert per persoon, en is afhankelijk van hoe je rolt. Maar een gram is meestal genoeg voor 1-2 joints of 1 kleine blunt. Voorgerolde joints worden meestal met een halve gram of een hele gram wiet verkocht.

Het nut van topdichtheid bij het wegen van wiet

Een belangrijke factor waar je op moet letten als het om het gewicht van wiet gaat, is de dichtheid van de cannabistoppen. Deze kan per soort verschillen, waardoor de hoeveelheid uiteindelijk meer of juist minder lijkt dan je had verwacht. Een quarter Gelato, bijvoorbeeld, zal er kleiner uitzien dan een quarter Maui Wowie, waarvan de toppen licht en pluizig zijn.

Andere termen voor wietgewichten in de cannabisscene

Hieronder volgen enkele aanvullende termen die worden gebruikt om verschillende hoeveelheden wiet in Engelssprekende landen aan te duiden.

  • Nick: een nick staat gelijk aan 5 dollar wiet, ongeveer een halve gram. Genoeg voor een spliff als je ietwat wanhopig bent. Deze term wordt in de VS gebruikt.
  • Dime / dime bag: dit is een zakje wiet van 10 dollar. De hoeveelheid is niet precies, maar over het algemeen ligt deze tussen een halve gram en een gram in. Een dime is geschikter voor een pijp dan voor een roll-up. Deze term wordt in de VS gebruikt.
  • Dub: een dub is 20 dollar aan wiet, wat op ongeveer 1,5-2 gram neerkomt. Sommige dealers kunnen je een korting aanbieden, zoals een '15-dollar dub'. Deze term wordt in de VS gebruikt.
  • Key: een kilo. De prijs van een key staat niet vast, en niet alle dealers verhandelen zulke grote hoeveelheden. Een key wordt gewoonlijk gekocht om te worden doorverkocht, en niet voor persoonlijk gebruik. Deze term wordt in bepaalde delen van Europa gebruikt, zoals Groot-Brittannië.
  • Slice: een slice is een andere naam voor een eighth. Deze term wordt in de VS en Canada gebruikt.
  • Zip: een andere term voor een ounce wiet. De oorsprong zou liggen in het feit dat een ounce wiet gemakkelijk in een ziploc zakje past. Anderen beweren echter dat 'zip' komt van de afkorting voor ounce: oz. Deze term wordt voornamelijk in de VS gebruikt.
  • Sawbuck: 10 dollar aan wiet. Deze term wordt in de VS gebruikt.
  • 'A 20': 20 dollar aan wiet. Deze term wordt in de VS, Australië, en Nieuw Zeeland gebruikt.
  • 'A 50': 50 dollar aan wiet. Deze term wordt in de VS, Australië, en Nieuw Zeeland gebruikt.
  • Stick: een stick is vergelijkbaar met één gram cannabis. Deze term wordt in Australië en Nieuw-Zeeland gebruikt.

Hoe je wiet zonder weegschaal weegt

Hoewel digitale weegschalen vaak ongelooflijk nauwkeurig zijn, heb je er niet altijd een bij je, vooral niet als je op reis bent. Dus hoe kun je in dat geval het gewicht controleren om te weten of je opgelicht wordt of niet? Eén manier is door gebruik te maken van de cent en liniaal-methode.

Ter referentie: een Britse munt van 1p weegt 3,56 gram, een Amerikaanse dollarcent 2,5 gram en een eurocent 2,3 gram. Als je deze cijfers kent, kun je met een liniaal een kleine weegschaal maken. Met de cent aan de ene kant, en de wiet aan de andere, kun je bepalen hoeveel cannabis je ongeveer hebt.

Hoe je wiet zonder weegschaal weegt

Hoeveel kost een gram wiet?

Wietprijzen fluctueren voortdurend en hangen van veel dingen af. Krachtigere of zeldzamere soorten zullen bijvoorbeeld meer kosten, omdat de vraag ernaar groter is, en het aanbod schaarser. Zelfs hoe en waar een soort is gekweekt kan de prijs beïnvloeden. Een andere belangrijke factor is van wie je het koopt. Is het een vriend? Een vaste dealer die je beloont voor je loyaliteit? Een onbekende in een nieuwe stad? Of koop je de wiet bij een coffeeshop?

Of je in een land bent waar cannabis legaal is of juist niet, maakt ook een groot verschil. In landen met legale verkooppunten, verkopen sommige dealers op de zwarte markt wiet voor minder dan de legale prijs.

Daarentegen verkopen sommige kenners op de zwarte markt ook juist wiet tegen hogere prijzen dan legale verkooppunten. Hun reden hiervoor is dat hun 'zwarte marktwiet' beter zou zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het biologisch geteeld is of dat de genen beter zijn, maar ook gewoon een manier om wat extra geld te verdienen.

De prijzen variëren ook aanzienlijk op basis van het risico dat je loopt om gepakt te worden. Een gram in Californië kost je bijvoorbeeld minder dan in Saoedi-Arabië, waar cannabisbezit nog steeds een ernstig misdrijf is.

Maar stel dat we op gemiddelden afgaan; dan kunnen we naar gegevens van de Cannabis Price Index 2018 kijken. Deze studie behelst data die zijn verzameld door het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Het vermeldt daarbij de geschatte prijzen voor een gram wiet in Amerikaanse dollars in diverse grote steden:

Hoeveel kost een gram wiet?

New York — $ 10,76

Los Angeles — $ 8,14

Toronto — $ 7,82

Londen — $ 9,20

Amsterdam — $ 10,80

Natuurlijk kun je het gedoe van wegen en inkopen ook vermijden door gewoon je eigen wiet te kweken (tenzij je echt op doorreis bent misschien). Op die manier krijg je het meeste waar voor je geld, verkrijg je de perfecte soort voor jou en heb je altijd een voorraadje liggen. Hoe dan ook, succes!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.