By Max Sargent


Iedereen weet wel dat dab rigs na verloop van tijd vuil kunnen worden en het schoonmaken vaak een vervelend karwei is. Maar wat nou als je high zou kunnen worden van het spul dat je probeert te verwijderen? We hebben goed nieuws. Dat is mogelijk!

Het slechte nieuws is echter dat het behoorlijk smerig kan zijn en mogelijk slecht voor je lichaam is.

Hieronder behandelen we hoe je een dab rig schoonmaakt en reclaim kunt verzamelen, hoe je reclaim het beste kunt gebruiken en of het veilig te consumeren is.

Wat is dab reclaim?

Reclaim is de benaming voor het hars dat op den duur aan de binnenkant van je dab rig ophoopt. Dab je regelmatig concentraten? Dan merk je dat er een kleverige hars aan de binnenkant van je rig achterblijft, met name in de bowl en pijp. Het lijkt op concentraat, maar is donkerder van kleur.

Dit is de gecondenseerde damp van je dabs. Als de damp opstijgt en de koelere wanden van de rig raakt, condenseert en stolt een deel ervan. Na verloop van tijd hoopt het zich op, tot er allerlei plakkerige dabresten aan de binnenkant van je apparaat blijven zitten en deze verwijderd moeten worden... of gebruikt!

Is reclaim hetzelfde als het originele concentraat?

Reclaim is niet echt hetzelfde als het concentraat waarvan het afkomstig is. Concentraten zijn hoogwaardige extracties van de hars uit wiettoppen en bevatten veel terpenen en cannabinoïden.

Ook al is er bij dabbing technisch gezien geen sprake van verbranding, toch verandert de chemische structuur van het concentraat door blootstelling aan hoge temperaturen. Het opvallendste verschil tussen het aanvankelijke concentraat en de herwonnen hars is dat de eerste bekendstaat om de hoge concentratie terpenen — en geweldige smaken — terwijl laatstgenoemde nauwelijks terpenen bevat. Terpenen gaan namelijk grotendeels verloren tijdens het dabben en daarom heeft reclaim vrijwel geen aangename smaken meer. Meestal heeft het juist een scherpe, irriterende smaak.

Wat betreft het gehalte cannabinoïden ziet het er een stuk beter uit. Strikt genomen is het THC-gehalte van reclaim hoger dan van het oorspronkelijke concentraat. Toch moet je niet denken dat je 's werelds sterkste product aan de binnenkant van je bong hebt zitten. Het is namelijk alleen zo hoog omdat het al gedecarboxyleerd is. Voordat je toppen of concentraten gaat roken of vapen, bevatten deze producten voornamelijk THCA. Pas bij verhitting (tijdens het roken) verandert dit in THC.

Wat dit echter betekent, is dat je reclaim gewoon zo kunt eten en effecten kunt voelen.

Reclaim heeft ook veel hogere concentraties van andere cannabinoïden, zoals CBN. Of dit al dan niet wenselijk is, hangt van jou en je voorkeuren af.

How To Collect Weed Dab Reclaim?

Hoe verzamel je dab reclaim?

Inmiddels zal het gebruik van reclaim je aanspreken of juist niet. Als dat wel het geval is, is het goed om te weten dat je het vrij makkelijk kunt verzamelen.

Er zijn twee voornaamste manieren om dat te doen. Bij de ene maak je gebruik van een oplosmiddel en bij de andere hitte. De derde optie is een reclaim catcher. Je kunt deze afzonderlijk kopen of een rig kiezen die er eentje bevat.

1. Reclaim met een oplosmiddel verzamelen

Net zoals je een extract van al het goede uit wiettoppen kunt maken met behulp van een oplosmiddel, kun je ook reclaim met een oplosmiddel verzamelen. Als je pure ethanol kunt bemachtigen, is dat een uitstekende optie. Bij gebrek hieraan kunnen isopropylalcohol of graanalcohol ook prima volstaan. Bovendien zijn deze producten makkelijker te verkrijgen.

Gebruik er zo min mogelijk van en giet een beetje van het oplosmiddel in je rig en zorg dat het alle delen bereikt. Zodra je ziet dat de reclaim is opgelost, giet je alles in een kan of kopje en laat je het daarin staan.

Alcohol verdampt al bij lage temperaturen. Na enkele uren (te versnellen met een ventilator), verdwijnt het oplosmiddel en blijft er gekristalliseerde reclaim over.

Wanneer je geen zuiveringstechnieken gebruikt, blijft er wel altijd wat van het oplosmiddel in je reclaim achter. Sommige mensen vinden dit geen probleem. Dit is met veel concentraten sowieso al het geval. Maar misschien vind jij dit wel problematisch. Als dat zo is, spreekt onderstaande verhittingsmethode je misschien meer aan.

Hoe verzamel je dab reclaim?

2. Reclaim met hitte verzamelen

De meest efficiënte manier om dit te doen, is met de 'drop-down'-methode. Plaats je rig op zijn kop op een siliconen mat, bakpapier of iets anders dat hittebestendig en niet-absorberend is. Verhit vervolgens de onderkant van je rig, bijvoorbeeld met een stormaansteker. Let erop dat je alleen de delen verhit die het kunnen weerstaan, zoals de bowl en de pijp.

Bij blootstelling aan hitte zal de reclaim loslaten en van de wanden van je rig vallen. Vervolgens kun je het op het onderliggende oppervlak verzamelen. Laat het wel even afkoelen voordat je het aanraakt!

Hoe verzamel je dab reclaim?

Reclaim Catcher

Een reclaim catcher is een must have voor de professionele dabber om eenvoudig reclaim te verzamelen. Deze kleine hulpmiddelen kun je makkelijk aan rigs bevestigen, waarbij alle reclaim in een hittebestendig bakje terechtkomt. Op die manier hoef je geen hitte of een oplosmiddel te gebruiken om je restjes op te vangen. Haal de catcher gewoon van het toestel en leeg de inhoud!

How To Collect Weed Dab Reclaim?

Hoe kun je reclaim gebruiken?

Nu je donkere en wat vies uitziende reclaim hebt, rest de vraag wat je ermee kunt doen.

  • Rook het

Uiteraard kun je het gewoon in een joint of pijp stoppen en zo roken. Waarschijnlijk merk je dat het vrij sterk is en de high valt je misschien alles mee.

Datzelfde kan echter niet van de smaak worden gezegd. Omdat het oorspronkelijke terpenengehalte ontbreekt, maar het wel bijproducten als teer bevat, kun je een nare smaak verwachten. Eentje die absoluut niet doet denken aan de topkwaliteit wiet die de basis voor je reclaim heeft gevormd.

  • Eet het

Vanwege het decarboxyleren is je reclaim ook geschikt om zo te eten. Dit kan alleen behoorlijk vies zijn.

Je kunt het ook over eten strooien en je eten een psychoactieve kick geven. Verder kun je het infuseren in voeding zoals elk ander concentraat. Wanneer THC echter afbreekt, wordt het CBNA (en dat wordt vervolgens weer CBN), wat minder psychotrope en juist slaapverwekkendere effecten heeft. Houd er dus rekening mee dat je dubbel zo slaperig wordt als je er edibles mee maakt!

Sommige mensen vriezen hun reclaim ook in en eten het vervolgens als een soort lekkernij die rijk is aan teer, oplosmiddel en cannabinoïden.

Is dab reclaim veilig?

Aangezien reclaim al eerder verhit is geweest, bevat het waarschijnlijk meer chemicaliën die onaangenaam zijn dan het pure concentraat. Toch is de reclaim slechts de damp die niet in je longen terecht is gekomen, dus je hebt er sowieso al wat van binnengekregen.

Maar wanneer je het voor de tweede maal rookt, is de kans wel veel groter dat het je keel en longen irriteert en je er hoofdpijn van krijgt.

Wees dus voorzichtig wanneer je reclaim gaat gebruiken. Overweeg eventueel om het te eten. Zo vermijd je het dubbele effect van giftige en carcinogene stoffen. Dat klinkt toch een stuk beter?

Dab reclaim: ja of nee?

Als je reclaim van een concentraat hebt, houd je waarschijnlijk van zuivere rook met een hoog terpenengehalte. Dat is tenslotte waar het bij concentraten allemaal om draait. De kans is dus klein dat bitter smakende rook je erg aanspreekt.

Maar aan de andere kant; waarom zou je waardevolle cannabinoïden verloren laten gaan?

Reclaim biedt al met al niet een van de aangenaamste ervaringen en brengt mogelijk grotere gezondheidsrisico's met zich mee dan het dabben van zuivere concentraten. Als je het dus gaat doen, wees dan voorzichtig. Indien je het gaat roken of dabben, maak je borst dan maar nat en bereid je voor op een behoorlijke hoestbui!

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.