By Max Sargent Reviewed by: Silvia Maroto


Natuurlijk kun je uitsluitend wietplanten kweken, maar cannabis is dol op de aanwezigheid van andere planten. Gunstige combinatieplanten, waaronder munt, helpen plagen bestrijden en gunstige insecten aantrekken. Naar verluidt bevat munt ook chemicaliën die het terpenen profiel van wiet kunnen verbeteren. Ontdek hieronder meer over het gebruik van munt om je wietkweek te bevorderen.

Alles wat je over de muntfamilie moet weten

Pepermunt is een bescheiden kruidachtige plant die bijdraagt aan de frisse smaak van bijvoorbeeld mojito's, kruidenthee en salade. Zelfs als je de plant niet direct opmerkt, herken je de uitgesproken smaak snel terug in eten of drinken waar het in verwerkt is. Munt behoort tot de lipbloemenfamilie, net als andere bekende keukenkruiden, zoals tijm, oregano, salie en rozemarijn. Samen zijn deze planten verantwoordelijk voor de aangename smaken van talloze culinaire hoogstandjes.

Wat veel mensen munt noemen, is in feite een verzameling planten die tot het geslacht Mentha behoren. Bekende soorten zijn groene munt (Mentha spicata), appelmunt (Mentha suaveolens) en pepermunt (Mentha x piperita).

Leden van de muntfamilie groeien over de hele wereld, van Europa en Zuid-Afrika tot Azië en Australië. Deze planten geven de voorkeur aan een plaats in de buurt van water met halfschaduw, zowel in de tuin als in de wilde natuur. Het zijn meerjarige planten, dus ze komen elk jaar weer op. Dit betekent dat je dus niet elk jaar zaden hoeft te kiemen.

Muntsoorten zijn een rijke bron van fytochemicaliën. Zo bevatten ze een schat aan fenolen, flavonoïden, glycosiden en tannines. Daarnaast bevatten ze ook terpenen, een verzameling koolwaterstoffen die een belangrijke bijdrage leveren aan het aroma van wiet. Enkele bekende terpenen zijn menthol, menthon en eucalyptol[5].

Buiten de toepassingen in de keuken, kweken veel mensen munt als combinatieplant. Uit verschillende verhalen blijkt dat muntsoorten effectief zijn in het verdrijven van ongedierte en tevens de groei[6] van andere planten in de omgeving versterken.

De voordelen van het kweken van munt bij je wietplanten

Zijn munt en pepermunt hetzelfde?

We stipten het al aan, maar het woord 'munt' verwijst niet naar een enkele plantensoort. Het refereert namelijk aan 'Mentha', oftewel het gehele plantengeslacht. De naam 'pepermunt' heeft betrekking op een specifieke plantensoort uit dit geslacht. Pepermunt is een hybride die door breeders werd ontwikkeld door het kruisen van watermunt en groene munt. Deze soort komt oorspronkelijk uit Europa, maar groeit inmiddels over de hele wereld. In de traditionele geneeskunde wordt deze plant gebruikt bij problemen met de spijsvertering en de luchtwegen[7]. Wetenschappers doen nu onderzoek naar de mogelijke voordelen.

Wat zijn de voordelen van munt voor je wietplanten?

Natuurlijk ruikt je tuin geweldig als je wat munt hebt staan. Maar de impact reikt veel verder dan slechts een aromatische aanvulling. Muntsoorten zijn effectief in het weren van plagen[8], ze kunnen wietplanten aan het oog onttrekken en (mogelijk) de smaak van de uiteindelijke wiet verbeteren. Nadat je de toppen van je wiet hebt geoogst, kun je ook een handjevol munt oogsten om in de keuken te gebruiken.

Ongediertebestrijding

Heb je een muntplant in je tuin staan? Wrijf dan eens een blad tussen je vingers en ruik de heerlijke geur die het verspreidt. Dit aroma is afkomstig van een aantal stoffen die die plant om meerdere redenen produceert. Een daarvan is verdediging. Deze secundaire metabolieten zijn niet direct betrokken bij de groei en voortplanting, maar zijn wel belangrijk voor het overleven van de plant.

Naast verschillende fytochemicaliën, ontwikkelen muntplanten ook talloze terpenen. Deze vluchtige koolwaterstoffen kun je zien als stoffen voor chemische oorlogsvoering. Hun sterke geur houdt planteneters op afstand[1]. De insecten die wel hongerig genoeg zijn om van het plantenweefsel te eten, zullen daar de gevolgen van ondervinden. Sommige terpenen hebben namelijk een giftig effect dat de spijsvertering en voortplanting van de insecten verstoort. Deze stoffen zijn ook in staat het gedrag van insecten te veranderen, waardoor ze minder goed in staat zijn bepaalde planten te detecteren.

Daarnaast kunnen muntplanten je wietplanten informeren wanneer plagen op de loer liggen. Zodra insecten het plantenweefsel van een muntplant aantasten, begint de plant vluchtige terpenen in de lucht[9] te verspreiden. Deze moleculen werken als een soort alarmsignaal naar andere planten die vervolgens de productie van giftige chemicaliën verhogen om insecten te verjagen.

De voordelen van het kweken van munt bij je wietplanten

Maskerende geur

De wietplant produceert meer dan 150 verschillende terpenen die bijdragen aan de enorme diversiteit aan aroma's en smaken van elke soort.Het sterke en kenmerkende 'skunky' aroma dat je kweek makkelijk kan verraden, is echter te danken aan vluchtige zwavelverbindingen[2].

Gelukkig verspreidt munt ook een sterke en herkenbare geur, wat goed uitkomt als je die van je wietplanten wilt maskeren. Je ruikt de geur van munt al op vele meters afstand en grotere planten verspreiden de vluchtige stoffen nog veel verder. Als je er genoeg van zaait, kun je de onmiskenbare geur van wiet in de bloei deels verdoezelen.

Holistische en culinaire toepassingen

Naast het beschermen en camoufleren van je wietplanten, zijn er nog andere goede redenen om munt in je tuin te zetten. Dit taaie, nuttige kruid is een belangrijk ingrediënt in talloze recepten en heeft mogelijk ook holistische toepassingen. Haal wat takjes van je muntplant om te gebruiken voor het volgende:

  • Muntwater 🚰
  • Pesto 🍲
  • Soep 🍜
  • Salade 🥗
  • Siroop 🍯
  • Thee 🍵
  • Mojito 🍹
  • IJs 🍦

Sommige muntsoorten hebben een lange geschiedenis van therapeutisch gebruik onder bepaalde bevolkingsgroepen. Zo zijn de inheemse volkeren van de Andes dol op Minthostachys, een Zuid-Amerikaanse muntsoort, vanwege de vermeende therapeutische eigenschappen[3]. Wetenschappers onderzoeken de mogelijkheden van munt en de moleculen die het bevat voor het volgende:

- Spijsvertering

De voordelen van het kweken van munt bij je wietplanten

- Problemen met de luchtwegen en keelpijn

De voordelen van het kweken van munt bij je wietplanten

- Antimicrobiële potentie

De voordelen van het kweken van munt bij je wietplanten

- Kwaaltjes en klachten

De voordelen van het kweken van munt bij je wietplanten

- Stress

De voordelen van het kweken van munt bij je wietplanten

Verbeter de smaak van je wiet

Deze claim klinkt vergezocht, maar oordeel niet te snel! Zoals eerder vermeld, geven sommige planten terpenen in de lucht[10] af wanneer ze worden aangevallen. Waar mensen in zo'n situatie zouden schreeuwen, gebruiken planten hun aromatische kracht als een waarschuwingssignaal voor andere planten in de omgeving. Wanneer plantaardige buren dit detecteren, beginnen ze hun productie van secundaire metabolieten op te voeren. Deze stoffen helpen om biotische (levende) en abiotische (niet-levende) vormen van stress te bestrijden.

Daarom beweren sommige kwekers dat het planten van munt en andere aromatische kruiden zorgt voor lekkerdere terpenen profielen in je wietplanten. Het is echter niet zo dat terpenen uit munt letterlijk in de toppen van wiet trekken en op die manier de smaak veranderen. In plaats daarvan reageren je wietplanten simpelweg op de terpenen van andere planten door hun productie van deze moleculen aan te passen. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de specifieke chemische interactie tussen munt en cannabis, maar voor de signaalfunctie van terpenen is wel wetenschappelijk bewijs.

Wiet en combinatieplanten: hoe kweek je munt?

Je weet nu wat munt voor je wietplanten kan betekenen. Sta je al te popelen om wat zaden in de aarde te stoppen? Hieronder vind je een handige gids om gezonde muntplanten te kweken.

Als je dit artikel in de vroege lente leest, heb je nog voldoende tijd om wat munt te planten. Ongeveer 8 tot 10 weken voor de laatste vorst stop je de zaden in een kiempot met een lichte potgrond. Bedek ze met een laagje aarde van ongeveer 0,5cm en besproei dit met wat water. Zorg voor een consistente temperatuur van 21°C. Indien het nodig is, kun je een warmtemat gebruiken. Als alles goed gaat, kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken.

Zodra je de eerste scheuten ziet, kun je je jonge planten onder een kweeklamp plaatsen. Je kunt ze ook op de vensterbank zetten, zolang ze maar elke dag een aantal uur zonlicht krijgen. Als de laatste vorst voorbij is, kun je de muntplanten in grotere potten verplanten en buiten zetten.

Is het kweekseizoen al in volle gang? Geen zorgen! Een tuincentrum verkoopt meestal wel muntplanten en anders kun je altijd nog een vriend om een stek vragen. Zet de stek in een glas water totdat wortels verschijnen.

Kun je munt met andere planten kweken?

Absoluut! Je kunt munt samen met talloze andere planten of kruiden kweken. Denk aan wiet, oregano, lavendel, dille, basilicum, rozemarijn en salie. Al deze soorten bevatten verschillende bestanddelen in hun essentiële olie. Om die reden zullen ze ook allemaal andere insectensoorten aantrekken en afstoten. Een polycultuur met verschillende kruiden die allemaal naast elkaar groeien, biedt de beste verdediging tegen ongedierte. Daarmee trek je juist gunstige roofdieren en bestuivers aan.

De voordelen van het kweken van munt bij je wietplanten

Kleven er risico's aan het kweken van munt bij je wietplanten?

Munt biedt serieuze voordelen voor je wietplanten. Toch moet je ook enkele voorzorgsmaatregelen treffen om ervoor te zorgen dat het kweken van dit kruid niet verkeerd uitpakt. Muntsoorten zijn winterharde, vaste planten. Veel soorten komen elke lente terug, omdat ze als wortelstokken in de grond overleven. Dit zorgt voor een constante aanvoer van frisse muntblaadjes, maar betekent ook dat ze een tuin razendsnel overwoekeren. Als je muntplanten hun gang laat gaan, kunnen ze andere planten in rap tempo verdringen.

Daarom is het heel verstandig om munt in potten te kweken en niet in borders of de volle grond.

Wiet en munt: een harmonieus stel

Je weet nu dat muntsoorten belangrijke bondgenoten van je wietplanten zijn, maar dat je wel rekening moet houden met hun invasieve aard. De essentiële olie van munt barst van de terpenen, zoals menthol, en helpt daarmee bladluizen en ander ongedierte te verjagen. En als muntplanten toch door ongedierte worden aangevallen, verspreiden ze terpenen om andere planten in de omgeving te waarschuwen voor een mogelijk gevaar. Daarnaast kun je elke dag van verse muntblaadjes genieten. Al met al is munt dus een onmisbaar kruid in elke tuin!

buy Peppermint Royal Guardians online

Be as smart as an ancient Egyptian and grow multi-purpose peppermint in your garden.

Buy Peppermint Royal Guardians

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.