By Luke Sumpter


Wietliefhebbers vertonen vaak verschillende tekenen waaruit blijkt dat ze cannabis hebben gebruikt. Naast giechelen, een dopey glimlach en een enorme eetlust, zijn rode ogen een van de duidelijkste signalen dat iemand THC heeft gerookt.

Als je samen met je rokende vrienden zit te chillen, is het geen probleem wanneer je ogen als rode rozen krijgt. Wanneer je echter met felrode ogen naar je werk of naar een andere gelegenheid gaat, kan dit problemen opleveren. Je kunt als roker echter een paar strategieën toepassen om je veranderde bewustzijnstoestand te verbergen. Lees verder om te weten te komen waarom cannabis zorgt voor rode ogen en hoe je dit behandelt en voorkomt.

Wat Is de Oorzaak van Rode of Bloeddoorlopen Ogen?

Natuurlijk kunnen je ogen ook rood worden door andere redenen dan het roken van wiet. Daarbij kunnen er verschillende symptomen optreden als je last krijgt van rode ogen terwijl je nuchter bent, zoals pijn, jeuk, waterige ogen en zenuwtrekkingen. Bepaalde aandoeningen kunnen deze klachten veroorzaken, waaronder:

 • Droge ogen
 • Conjunctivitis
 • Gebarsten bloedvaten
 • Blefaritis
 • Een ingegroeide wimper
 • Ooglidproblemen

Je ogen kunnen ook door andere redenen bloeddoorlopen worden. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van te veel drank, de hele nacht wakker blijven en lezen bij slecht licht. De term "bloeddoorlopen" verwijst gewoonweg naar het rood worden van het oogwit door irritatie of scheurtjes in de bloedvaten.

Geen van deze mechanismen verklaart echter waarom specifiek cannabis voor rode ogen zorgt.

X

Waarom Zorgt Cannabis voor Rode Ogen?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom wiet zorgt voor rode ogen. Het gaat hierbij om systemische veranderingen en externe irritatie.

 • Cannabis en de Bloeddruk

Het blijkt dat soorten wiet met een gemiddeld tot hoog THC-gehalte een lichte daling in de bloeddruk veroorzaken[1]. Deze verandering zorgt ervoor dat de bloedvaten en haarvaten gaan uitzetten. Hierdoor worden ze wijder en laten ze meer bloed door. Na het roken van wiet verwijden de kleine bloedvaten zich dus, waardoor er meer bloed in de ogen kan komen. Hierdoor lijken de ogen rood.

Dit mechanisme kan ook de reden zijn waarom cannabis mogelijk een positief effect[2] heeft op aandoeningen als glaucoom. Dit is een ziekte die zich kenmerkt door een hoge oogdruk. De verwijding van de bloedvaten na het roken van wiet, lijkt een positieve invloed te hebben op de oogdruk.

 • Rook Irriteert de Ogen

Wiet kan ook zorgen voor roodheid door irritatie. Iedere roker heeft weleens een rookwalm in de ogen gekregen. Dit zorgt voor een onaangenaam gevoel, waarbij je ogen gaan steken en tranen. Deze vorm van roodheid verdwijnt echter meestal binnen een paar minuten. De andere vorm van roodheid daarentegen gaat pas weg nadat de effecten van THC beginnen uit te werken.

Hoe Je van Rode Ogen Afkomt

Er zijn tal van strategieën die je als wietgebruiker kunt toepassen om de roodheid in je ogen te verminderen. Of je nu op weg bent naar een familiebijeenkomst of het niet kunt laten om tijdens de lunchpauze een joint op te steken, gebruik onderstaande tips als je je high wilt verbergen.

 • Oogdruppels

Nu we leven in een modern tijdperk, hebben bedrijven producten ontwikkeld die specifiek bedoeld zijn om het probleem van rode, bloeddoorlopen ogen bij cannabis te verhelpen. Verkoelende oogdruppels gaan het mechanisme tegen dat aan de basis ligt van rode ogen. Ze werken daarbij ontzettend snel. Breng de druppels aan volgens de instructies van het product en je ogen zien er weer wat normaler uit.

 • Blijf Gehydrateerd

Als je veel water drinkt, heb je minder last van uitdroging, wat gepaard gaat met rode ogen. Zo zorg je ervoor dat de vuurrode kleur van je ogen iets minder intens is.

 • Zet een Zonnebril Op

Zijn de twee bovengenoemde strategieën niet de oplossing? Zet dan als laatste redmiddel een zonnebril op. Hoe handig deze strategie is, hangt natuurlijk van de locatie en situatie af. Als je met je familie gaat lunchen in de zon, dan kom je er wel mee weg. Wanneer het echter bewolkt is en je gezellig met je oma 's avonds een hapje gaat eten, dan is het waarschijnlijk wel verdacht.

X

Hoe Je Rode Ogen door Cannabis Voorkomt

In sommige gevallen is het mogelijk om je rode ogen te behandelen, maar het lukt niet altijd om van die gloed in je ogen af te komen. Als je vaak last krijgt van extreem rode ogen, kun je dit beter voorkomen. Gebruik hiervoor de onderstaande tips.

 • Rook een THC-arme Soort

Als je zin hebt in een joint, maar tegelijkertijd ook een afspraak hebt staan, dan kun je het beste een THC-arme wietsoort roken. Een soort met een laag THC-gehalte en een hoog CBD-gehalte geeft nog steeds een plezierig en helder effect, maar je hebt geen last van vuurrode ogen.

 • Eet, Vape of Drink Je Wiet

Je kunt wiet op veel verschillende manieren gebruiken. Als je een optie kiest waarbij je niet het risico loopt dat er rook in je ogen komt, dan kun je rode ogen door irritatie voorkomen. Houd er echter rekening mee dat je alsnog last kunt krijgen van rode ogen door systemische veranderingen.

Zijn Rode Ogen Gevaarlijk?

Nee. Het mechanisme dat aan de rode ogen ten grondslag ligt, heeft geen negatief effect op je gezondheid. Het kan zelfs een positieve invloed hebben als je last hebt van intraoculaire druk. Desalniettemin kunnen rode ogen je wel degelijk in de problemen brengen. Als je niet het risico wilt lopen high te worden gepakt, gebruik dan bovenstaande tips. Zo kun je toch van cannabis blijven genieten, wanneer je maar wilt.

External Resources:
 1. The Effect of Delta‐9‐Tetrahydrocannabinol and Cannabidiol on Blood Flow and Blood Pressure https://faseb.onlinelibrary.wiley.com
 2. MARIJUANA AND GLAUCOMA - Marijuana as Medicine? - NCBI Bookshelf https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.