By Steven Voser

Ben je geïnteresseerd in wiet en in de cannabiscultuur? (We hebben het flauwe vermoeden van wel...). Dan is de kans groot dat je het woord "sinsemilla" wel eens ergens tegen bent gekomen. Het interessante is dat er enige verwarring bestaat over wat dit nu betekent.

Op dezelfde manier als hoe sommige wietliefhebbers in het VK het woord "Skunk" gebruiken voor toppen van topkwaliteit, gebruiken sommige mensen "sinsemilla" om superkrachtige wietsoorten te beschrijven, afkomstig uit steden als Amsterdam. Maar dit is wat sinsemilla echt betekent...

SINSEMILLA: WAT BETEKENT HET?

Het woord sinsemilla komt van de Spaanse woorden "sin" ("zonder") en "semilla" ("zaad"). Letterlijk is het dus te vertalen als "zonder zaden". In tegenstelling tot wat sommigen denken, verwijst sinsemilla-marihuana niet naar een specifieke soort, subtype of een geografische locatie. Het woord wordt simpelweg gebruikt om zaadloze cannabistoppen te beschrijven van onbevruchte vrouwelijke planten.

Toch is het helemaal niet zo vreemd dat sinsemilla vaak gebruikt wordt voor goede en krachtige wiet. Zaadloze cannabis is inderdaad krachtiger, beter van smaak en gewoonweg van betere kwaliteit dan toppen met zaden.

WAAROM IS ZAADLOZE WIET BETER?

Vrouwelijke bestoven wietplanten besteden veel energie aan het produceren van zaden. Tenzij je een veredelaar bent en de zaadjes nodig hebt, is dit niet wat je wilt. Vrouwelijke planten die onbevrucht zijn, produceren geen zaden. In plaats daarvan besteden ze hun energie aan het aanmaken van hars. Hierdoor bevatten zaadloze toppen meer cannabinoïden en aromatische stoffen en zijn ze dus krachtiger en smaakvoller.

WAAR KOMT HET WOORD SINSEMILLA VANDAAN?

Lang geleden, voordat de cannabiscultuur in het Westen gevestigd was, werden wiet en hasj vooral geïmporteerd. Gedroogde toppen kwamen meestal uit Mexico, waar de cannabis in het wild werd gekweekt, zonder de zorg en technologie van tegenwoordig. Veel van de geïmporteerde wiet bevatte zaden. De toppen kon je dus niet echt als topkwaliteit beschouwen.

Op een gegeven moment kwamen telers erachter dat het scheiden van mannelijke planten van de vrouwelijke resulteerde in zaadloze en betere toppen. Een echte doorbraak in de wietteelt.

Het vermoeden bestaat dat het woord sinsemilla is bedacht in de jaren zeventig, in de tijd waarin wietkweek in Amerika en Europa opkwam. Hierbij werd het gebruikt om onderscheid te maken tussen zaadloze wiet en de zwakkere cannabis. De "nieuwe" toppen waren inderdaad ook beter en krachtiger. En dat was de oorzaak van de misvatting dat sinsemilla een aparte, sterke cannabissoort was.

De werkelijkheid was echter dat het om dezelfde wiet van dezelfde soort ging. Het enige verschil zat hem in de manier waarop de cannabis werd gekweekt. Bovendien dreef deze vermeende nieuwe krachtige cannabissoort de anti-cannabis propaganda aan. De gevestigde orde ging wiet daarbij plotseling als iets "gevaarlijks" beschouwen.

Sinsemilla

WAT BLIJKT: SINSEMILLA IS BETERE WIET

Nadat evident werd dat zaadloze cannabistoppen voor een beter product zorgden, gingen telers uitsluitend nog sinsemilla kweken. Mannelijke planten deden ze daarbij zo snel mogelijk van de hand. En als ze wel zaden nodig hadden, bijvoorbeeld voor veredeling, hielden ze de geslachten strikt gescheiden. De bestuiving van geselecteerde vrouwelijke planten lieten ze alleen nog in een speciale ruimte toe.

Even later werd ook binnenkweek populair en kon men mannelijke en vrouwelijke wietplanten nog makkelijker van elkaar scheiden. Telers konden ze nu gewoon in een aparte kweekruimte of tent zetten om het risico op toevallige bestuiving te beperken.

FEMINIZED CANNABIS: DE DOORBRAAK VAN SINSEMILLA

De echte doorbraak van het kweken van sinsemilla kwam echter met de uitvinding van feminized wietzaadjes in de jaren negentig. Voorheen moesten telers bij het kweken van reguliere zaden de mannelijke exemplaren zo snel mogelijk weghalen. Feminized zaadjes maakten hier een einde aan, waarmee kwekers zeker wisten dat ze vrouwelijke planten kweekten. Toppen gevuld met zaad behoorden al snel tot het verleden, waardoor de term sinsemilla tegenwoordig niet meer zo relevant is.

IS SINSEMILLA INDICA OF SATIVA?

Zoals we hebben uitgelegd, staat sinsemilla voor toppen zonder zaden. Het woord is te gebruiken voor elke vrouwelijke wietplant die niet bevrucht is, ongeacht de soort. Hierdoor kan sinsemilla zowel indica als sativa zijn.

IS HET MOGELIJK SINSEMILLA TE ROKEN?

Natuurlijk. Minder zaden betekent meer toppen, meer hars, meer aroma en meer "oomph" als je rookt. Het doel van sinsemilla is om mensen de beste cannabiservaring te geven. Dus ja, sinsemilla betekent dat het tijd is om te gaan roken!

HET KWEKEN VAN SINSEMILLA: WAAR HET OP NEERKOMT

Sinsemilla is eigenlijk gewoon een ander woord voor feminized wiet. Tegenwoordig, waarbij je wiet in een gecontroleerde omgeving kunt kweken, is het voor telers makkelijker dan ooit om ervoor te zorgen dat planten volledig vrouwelijk zijn. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over een toevallige bestuiving. Wat je tegenwoordig kweekt, is bijna altijd sinsemilla - geweldige toppen zonder zaden!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.