Nieuwe cannabis Seedfinder - vind jouw match!

By Adam Parsons

Wiet kent tegenwoordig veel toepassingen. Afgezien van recreatieve doeleinden, wijzen gebruikers en wetenschappers ook op potentiële gezondheids- en welzijnsbevorderende eigenschappen. Je kunt hier veel literatuur over vinden. Kijk alleen maar eens naar de hoeveelheid gepubliceerd onderzoek van de afgelopen decennia.

In dit artikel zullen we zien of wiet effectief kan zijn voor pijnverlichting na een grote operatie. Is het een beter alternatief voor vrij verkrijgbare medicijnen? Of zijn we toch beter af met opiaten en andere farmaceutische middelen?


We gaan diep in op dit onderwerp aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Ook bekijken we welke andere opties mensen kiezen. Als je CBD of THC overweegt om pijn na een operatie te verlichten, dan zou dit artikel je vragen moeten beantwoorden.

Huidige Behandelingen voor Pijn na een Operatie

Niet alle operaties verlopen hetzelfde. Sommige verlopen bloederig, waarna je er toch weer snel bovenop bent, terwijl andere veel meer pijn doen, alsof je hebt meegedaan aan een lange bokswedstrijd.

Artsen zijn nog altijd vaak geneigd traditionele opties voor pijnverlichting te bieden. Soms met medicijnen, soms zonder.

Het type behandeling dat je ondergaat, hangt af van de operatie en van je pijntolerantie. De meeste van deze behandelingen zijn over het algemeen veilig, afgezien van enkele bijwerkingen, zoals misselijkheid, slaperigheid en braken.

 • Lokale Verdoving

Anesthetica verdoven voor een korte periode een bepaald deel van het lichaam. Sommige kunnen oraal worden ingenomen, terwijl andere lokaal worden toegediend.

Aan patiënten die de pijn ondraaglijk vinden, wordt soms een zenuwblokkade aangeboden. Net als bij de meeste anesthetica, maakt een zenuwblokkade het deel van het lichaam waar de pijn voelbaar is, ongevoelig. Zo'n blokkade wordt meestal toegediend via een katheter.

Het mooie van zenuwblokkades is dat ze het gebruik van opiaten verminderen. Dit betekent minder en mildere episodes van misselijkheid, slaperigheid en andere bijwerkingen.

Lokale Verdoving
 • Niet-steroïdale Ontstekingsremmers (NSAID's)

Je hebt misschien weleens ibuprofen bij pijnlijke kiespijn ingenomen of diclofenac om van migraine af te komen.

Dit zijn niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen, ook wel bekend als NSAID's. Zoals de naam al doet vermoeden, worden ze voornamelijk gebruikt om ontstekingen te verminderen. Je kunt ze ook zonder recept kopen.

Het belangrijkste voordeel van NSAID's is dat ze geen schade veroorzaken. Maar ze hebben wel mogelijke bijwerkingen, zoals duizeligheid en maagproblemen. Ze kunnen ook een probleem vormen voor mensen met maagzweren of voor mensen die bloedverdunners gebruiken.

Hoewel NSAID's vrij verkrijgbaar zijn, is het vaak beter om eerst een arts te raadplegen voordat je ze gebruikt.

Niet-steroïdale Ontstekingsremmers (NSAID's)
 • Ontspanningstechnieken

Degenen die hun lichaam niet met medicijnen willen belasten, kunnen ontspanningstechnieken proberen om pijn na een operatie te verlichten.

Een goed voorbeeld is beeldgeleide therapie, waarbij je een kalm, rustgevend beeld in je hoofd oproept. Het doel van deze techniek is om aangenaam afgeleid te worden van de pijn. Hierdoor wordt de intensiteit ervan verminderd.

Homeopathische middelen, zoals koude- of warmtetherapie, werken soms ook om de zwelling te verminderen en de pijn beheersbaarder te maken. Wat je uiteindelijk kiest, hangt af van het advies van je arts of behandelaar.

Ontspanningstechnieken
 • Niet-opioïde Pijnstillers

Als je te maken hebt met milde tot matige pijn die je niet langer wilt voelen, zijn pijnstillers soms de juiste keuze. Deze zijn vaak op zichzelf al effectief, waardoor je geen andere medicijnen hoeft in te nemen. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen af.

Net als NSAID's zijn de meeste pijnstillers veilig voor consumptie. Je kunt ze kopen bij de drogisterij of supermarkt zonder dat je een recept nodig hebt.

Waar je echter rekening mee moet houden, is dat er leverschade kan ontstaan wanneer je de voorgeschreven dosering overschrijdt. Als je al te maken hebt met leverproblemen, moet je vooraf een arts raadplegen.

Niet-opioïde Pijnstillers

Opiaten voor Pijnverlichting na een Operatie

Bepaalde opiaten worden vaak gebruikt om pijn na een operatie te verlichten. Mensen die intens ongemak ervaren, krijgen deze medicijnen regelmatig voorgeschreven.

Bij inname van deze medicijnen binden de stoffen zich met opiaatreceptoren in de hersenen en het ruggenmerg. Vervolgens worden er signalen door het lichaam gestuurd om het te vertellen dat het geen pijn heeft.

Het grootste voordeel van het gebruik van opiaten voor pijnverlichting is dat de effecten onmiddellijk optreden. De pijn wordt door een duidelijk euforisch gevoel vervangen.

Maar net als bij elk ander synthetisch middel, zijn er ook veel nadelen. Vooral wanneer ze worden misbruikt.

 • Fysieke Bijwerkingen van Opiaten

De eerste duidelijke signalen van afhankelijkheid van opiaten zijn de fysieke bijwerkingen. Je kunt daarbij slaperigheid ervaren of last krijgen van obstipatie.

Sommigen doen deze symptomen af als een normaal verschijnsel, maar als je ze zelf ervaart, weet je dat er iets niet in orde is met je lichaam.

Fysieke Bijwerkingen van Opiaten

 • Tolerantie en Ontwenning

Hoe vaker je opiaten gebruikt, hoe gemakkelijker het voor je lichaam is om er een tolerantie voor op te bouwen. Een logische volgende stap is het verhogen van je dosis tot een ongezond niveau om nog iets te voelen.

De ontwenningsverschijnselen zijn helemaal niet prettig nadat je bent gestopt. Zo kun je spierpijn, misselijkheid, braken en buikkrampen ervaren, om er maar een paar te noemen.

Nu zit je in een akelige situatie. De medicijnen die je namelijk verlichting zouden moeten bieden, bezorgen je in feite ondraaglijke en ongemakkelijke momenten.

 • Mentale- en Gedragsveranderingen

Langdurig gebruik van opiaten zal ertoe leiden dat je lichaam afhankelijk van deze medicijnen wordt. De hersenen stoppen daarbij met de productie van bepaalde hormonen en neurochemicaliën. In plaats daarvan zijn ze afhankelijk geworden van opiaten om het werk te doen.

Het resultaat is dat je hersenen anders op je omgeving beginnen te reageren. Bepaalde signalen en triggers kunnen je aan het medicijn doen denken. Zo ontstaat er uiteindelijk een ongewenste hunkering.

Die afhankelijkheid leidt ook vaak tot wanhopige handelingen om toch je dosis binnen te krijgen. Geld stelen van familieleden is een voorbeeld hiervan.

Wat Zegt Onderzoek over Wiet bij Pijn?

Laten we nu eens kijken naar de kern van de zaak. Hoe kijkt de wetenschap naar wiet bij pijn na een operatie?

Net als bij andere bevindingen met betrekking tot cannabis, hebben experts zowel positieve als negatieve zaken gevonden.

 • Wiet bij Pijnbestrijding

In een studie uit 2008[1], vonden onderzoekers een verband tussen wiet en pijnbestrijding. De link? Het endocannabinoïdesysteem (ECS) van ons lichaam.

Wanneer THC het lichaam binnendringt, bindt het zich met CB1- en CB2-receptoren in het ECS. De activering van deze receptoren heeft het potentieel om effecten te veroorzaken die de pijnperceptie beïnvloeden en hyperalgesie verminderen (een abnormaal verhoogde pijngevoeligheid). Mensen die aan fibromyalgie en migraine lijden, kennen dit maar al te goed.

Maar dat is niet alles. THC kan ook effect op zowel de dopamine- als serotoninespiegel hebben. Dit kan tevens helpen bij het beïnvloeden van de pijnperceptie.

Lopend onderzoek test ook CBD[2] (een niet-psychotrope cannabinoïde) op ontstoken dierlijke cellen om te zien of het op dit gebied een toekomstige rol kan spelen.

Wiet bij Pijnbestrijding

 • Wiet om het Gebruik van Pijnstillers te Verminderen?

Opiaten zelf zijn niet het enige probleem. Een ander probleem is de toegankelijkheid tot dergelijke medicijnen en het gemak waarmee ze kunnen worden misbruikt.

Recente studies[3] laten echter zien dat wiet de kans op opiaatgebruik kan verkleinen. Zo wees een studie uit dat 82% van de 1000 deelnemers die cannabis gebruikten om de pijnperceptie te beïnvloeden, in staat was om het gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers te verminderen of volledig te stoppen. Nog eens 88% kon volledig stoppen met opiaten.

In sommige gevallen nemen mensen hun toevlucht tot wiet om de onaangename bijwerkingen van bepaalde medicijnen te bestrijden. Met gecontroleerd gebruik van marihuana voor therapeutische doeleinden kunnen patiënten echter ook verlichting ervaren zonder opiaten. Hiermee wordt tevens de kans op tolerantie en afhankelijkheid verminderd.

 • Wiet als Mogelijke 'Gateway' tot het Gebruik van Opiaten

Aan de andere kant moet ook rekening worden gehouden met de nadelen van therapeutisch cannabisgebruik. Zoals een retroactieve pilotstudie[4] uit 2016 aantoont, kan chronische consumptie van marihuana juist ook tot gebruik van opiaten leiden.

Bij het onderzoek waren patiënten in ziekenhuizen in Colorado en Texas betrokken die een auto-ongeval hadden gehad. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat chronisch wietgebruik mogelijk de pijnrespons beïnvloedde, waardoor hogere doses pijnstillende opiaten vereist waren voor verlichting.

Het is echter vermeldenswaardig dat deze bevindingen specifiek bij chronische gebruikers werden waargenomen. Sporadische gebruikers vertoonden geen verschil qua wens om opiaten te gebruiken.

Opiaten versus Wiet voor Pijnverlichting na een Operatie

Op papier zijn er overtuigende argumenten voor het gebruik van wiet voor pijnverlichting na een operatie. Maar als je het met opiaten vergelijkt, wordt het een beetje ingewikkelder.

 • Verslavingsneigingen

Opiaten en marihuana bieden een grote kans op overmatig gebruik. Beide geven gebruikers een euforisch gevoel, waardoor je vatbaar wordt voor een verslaving en chronische consumptie. De ontwenningsverschijnselen van opiaten zijn echter veel onaangenamer.

Aan de andere kant kan wiet worden gezien als een goed alternatief voor opiaten, mits correct gebruikt. Het heeft daarbij geen schadelijke bijwerkingen en bovendien is een dodelijke overdosis onmogelijk.

 • Verkrijgbaarheid

Hier scoren opiaten een punt. Ongeacht waar je je ter wereld bevindt, deze medicijnen zijn te koop zolang je een doktersrecept hebt.

Dat is niet hetzelfde met cannabis, wat in veel landen nog steeds als een 'gevaarlijk' middel wordt beschouwd en waarbij soms zware straffen voor bezit, teelt en verkoop gelden. In Nederland is het nog altijd een lijst II-drug, naast hasj, paddo's en slaap- en kalmeringsmiddelen. De overheid moedigt het gebruik ervan simpel gezegd niet aan.

Verkrijgbaarheid

 • Het Proces van Pijnverlichting

Er is een verschil in hoe wiet en opiaten pijnverlichting bieden. Zoals we eerder in dit artikel schreven, laten opiaten je hersenen geloven dat het lichaam geen pijn heeft. Dit gebeurt onmiddellijk nadat de medicijnen een binding met de opiatenreceptoren in het brein zijn aangegaan.

Het proces verloopt bij wiet iets anders. Zo versterkt wiet het vermogen van het lichaam om het gevoel van pijn te verminderen, waardoor het natuurlijker wordt, maar mogelijk minder effectief.

Kun Je Wiet als Pijnstiller na een Operatie Gebruiken?

Er zijn in deze discussie minstens twee stromingen. De ene groep mensen geeft de voorkeur aan cannabis, omdat de bijwerkingen, vergeleken met opiaten, minder ernstig zijn. Aan de andere kant kiest een andere groep liever voor opiaten vanwege de toegankelijkheid ervan en de juridische problemen omtrent marihuana.

Cannabis is veelbelovend op therapeutisch gebied, maar kan ook complicaties opleveren. Dit hangt met name af van wat voor soort operatie je hebt ondergaan. Roken is bijvoorbeeld absoluut af te raden als de operatie betrekking heeft op het ademhalingssysteem.

Er is nog altijd meer onderzoek nodig met betrekking tot het gebruik van cannabis om de pijnperceptie na een operatie te beïnvloeden. Huidige bevindingen zijn echter veelbelovend. Bovendien is wiet relatief veilig om te gebruiken, zowel voor als na een operatie.

Voor de zekerheid is het altijd verstandig om na de operatie je arts te raadplegen voordat je wiet gaat gebruiken.

Medische DisclaimerDe informatie die wij vermelden, als referentie gebruiken of waarnaar op deze website doorverwezen wordt, is enkel en alleen bedoeld voor algemene educatieve doeleinden. We verschaffen geen medisch of juridisch advies.

Royal Queen Seeds stimuleert, verdedigt of promoot het gebruik van legale of illegale drugs absoluut niet. Royal Queen Seeds kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor materiaal of pagina's waarnaar wij op onze website verwijzen, en die het gebruik van legale of illegale drugs, of illegale activiteiten stimuleren, verdedigen of promoten. Raadpleeg altijd een specialist of je huisarts voordat je de producten/methoden die vermeld worden, of waarnaar op deze website verwezen wordt, gebruikt.

External Resources:
 1. Cannabinoids in the management of difficult to treat pain https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Antioxidative and Anti-Inflammatory Properties of Cannabidiol https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Could marijuana be an effective pain alternative to prescription medications? -- ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
 4. The grass is not always greener: a multi-institutional pilot study of marijuana use and acute pain management following traumatic injury - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.