By Steven Voser


Onze kennis over wiet groeit enorm dankzij een breder draagvlak en veranderende wetgeving. Er gaat geen dag voorbij zonder nationale en internationale krantenkoppen over nieuwe ontdekkingen in de wondere cannabiswereld.

Een van de laatste hypes draait om hexahydrocannabinol, ook wel bekend als 'HHC'. Maar wat is deze cannabinoïde precies, hoe wordt het gemaakt en welke effecten heeft het op het lichaam? Lees snel verder en ontdek alles over HHC!

Wat is hexahydrocannabinol (HHC)?

HHC is een cannabinoïde die in kleine concentraties in hennepzaden en -stuifmeel wordt aangetroffen. De hexahydrocannabinol die wereldwijd aan populariteit heeft gewonnen, is echter niet van hennepzaden of pollen afgeleid. In plaats daarvan wordt deze HHC met natuurlijke cannabinoïden of cannabisextract in een laboratorium gemaakt.

Daarom wordt HHC vaak beschreven als een 'semi-synthetische cannabinoïde'. Hoewel het niet uitsluitend met synthetische middelen (bijvoorbeeld K2 of Spice) wordt gemaakt, wordt het voor commerciële doeleinden wel flink onder handen genomen. Deze HHC komt daarbij niet van nature in wietplanten voor.

Hoewel HHC pas onlangs de aandacht van de media heeft getrokken, is het verre van een nieuwe ontdekking. Het werd voor het eerst in 1944 in de Verenigde Staten door Roger Adams gesynthetiseerd. Hij creëerde de verbinding door waterstofmoleculen toe te voegen aan delta-9-THC, een proces dat bekendstaat als 'hydrogenering'. Vervolgens keek decennialang niemand meer naar HHC om. Tot voor kort, toen fabrikanten het als een alternatief voor THC begonnen te verkopen.

Hoe wordt HHC gemaakt?

Er gaat veel verkeerde informatie over de productie van HHC rond. Veel fabrikanten houden daarbij hun productieproces het liefst voor zichzelf. Maar het basisprincipe dat alle producenten gebruiken om HHC te maken, is de eerder genoemde hydrogenering.

Een cannabisextract dat rijk is aan cannabinoïden en andere verbindingen wordt hierbij met waterstofgas in een houder onder druk gemengd. De waterstof breekt dan op natuurlijke wijze de dubbele koolstofbindingen in de cannabinoïden af, waardoor een rijke, donkere, gouden olie ontstaat die bekendstaat als 'HCO' (gehydrogeneerde cannabisolie).

Om het hydrogeneren te versnellen, gebruiken fabrikanten vaak katalysatoren waarmee ze de chemische reactie tussen het waterstofgas en de natuurlijke cannabinoïden kunnen bevorderen. Veel voorkomende katalysatoren die hiervoor worden gebruikt, zijn nikkel, platina, palladium en iridium.

Afhankelijk van of het cannabisextract dat aan het begin van het proces is gebruikt gedecarboxyleerd is of niet, houden HCO-fabrikanten een stof over die rijk is aan hexahydrocannabinol zuur (HHCA) of HHC. Deze olie kan vervolgens door de fabrikant verder worden geraffineerd.

HCO bevat daarbij twee soorten HHC: 9R HHC dat van nature aan cannabinoïde-receptoren bindt, en 9S HHC dat vanwege zijn chemische structuur weinig affiniteit met CB1- en CB2-receptoren heeft. De verhouding van 9R tot 9S HHC in retailproducten als gummies en vape-cartridges kan dan ook veel invloed hebben op de sterkte en effecten van een product. Meer informatie daarover vind je hieronder.

Hoe wordt HHC gemaakt?

Hoe vergelijkbaar zijn HHC en THC?

Qua chemische structuur lijken THC en HHC behoorlijk veel op elkaar. Het enige verschil tussen de twee is dat HHC gehydrogeneerde koolstoffen, een extra koolstofbinding en een ester heeft. Een ester is een organische verbinding die ontstaat door de reactie van een zuur met een alcohol of een sacharide.

Boston Hemp Inc[1], een detailhandelaar uit het Amerikaanse Massachusetts, die CBD-, delta-8-THC- en HHC-producten verkoopt, beweert dat deze kleine moleculaire verschillen HHC een stabielere verbinding maken dan THC. Het bedrijf stelt ook dat HHC-producten mogelijk minder gevoelig zijn voor afbraak door hitte en licht, wat hun houdbaarheid zou verlengen.

Waarschijnlijk is de structurele gelijkenis van HHC met THC wat de verbinding in staat stelt aan zowel CB1- als CB2-receptoren te binden. Cannabinoïden en cannabinoïde-receptoren hebben specifieke vormen die precies in elkaar passen, het ‘lock and key'-principe. Dit kan ook de reden zijn waarom HHC effecten heeft die vergelijkbaar zijn met die van THC.

Wat zijn de effecten van HHC?

HHC is splinternieuw op de markt. Hierdoor is de meeste informatie over de mogelijke effecten ervan nog van horen zeggen. Veel info over HHC kun je dus ook beter met een korreltje zout nemen.

Fabrikanten en retailers beweren dat HHC veel affiniteit heeft met zowel CB1- als CB2-receptoren. Ze stellen dat door zich aan deze receptoren te binden, HHC veel dezelfde effecten als THC heeft. Enkele voorbeelden zijn:

Euforie Veranderde stemming
Lachkick Honger
Veranderingen in perceptie van de werkelijkheid Verhoogd zintuiglijk plezier
Vermoeidheid Intoxicatie



Hoe sterk is HHC?

Hoe HHC daadwerkelijk in het lichaam werkt, is niet zo eenvoudig uit te leggen. Hoewel het waarschijnlijk de cannabinoïde-receptoren beïnvloedt, is er nog veel dat we niet weten over de sterkte van de cannabinoïde. We tasten ook nog in het duister over hoe we het moeten doseren, en of het net zo veilig is als andere cannabisverbindingen. Bovendien is er veel tegenstrijdige informatie over de eigenschappen en effecten van HHC.

Sommige bronnen beweren bijvoorbeeld dat HHC ongeveer 70 tot 80% van de sterkte van delta-9-THC heeft. Dit betekent dat het rond de 20 tot 30% sterker is dan delta-8 of delta-10. Anderen beweren echter dat HHC minder sterk is dan delta-8 en dat je hoge doses HHC nodig hebt om vergelijkbare resultaten te bereiken als andere soorten THC.

Een mogelijke reden voor deze tegenstrijdigheden is dat elk HHC-product een verschillende verhouding 9R tot 9S HHC heeft. De eerste bindt goed aan cannabinoïde-receptoren en de laatste niet. Daarom worden producten met hogere concentraties 9R HHC waarschijnlijk als sterker ervaren dan producten met meer 9S HHC.

Is HHC legaal?

Fabrikanten noemen HHC vaak een legaal alternatief voor THC, omdat het van delta-8-THC kan worden afgeleid, wat normaal gesproken veel in henneptoppen zit. Retailers en HHC-producenten beweren ook dat HHC legaal is omdat het van nature in cannabis-pollen en hennepzaden zit. Dat zou het kwalificeren als een natuurlijke extractie op basis van hennep.

De vork zit echter iets anders in de steel. De manier waarop cannabis wettelijk is geregeld, is per land weer anders en gaat vaak gepaard met kleine lettertjes. In de Verenigde Staten wordt door sommigen bijvoorbeeld beweerd dat HHC analoog is aan THC en daarom onderworpen is aan de Federal Analogue Act. Als dat echter het geval zou zijn, zou HHC, net als THC, volgens de Amerikaanse federale wetgeving een Schedule 1-middel zijn.

Buiten de Verenigde Staten kunnen de wetten die van toepassing zijn op HHC ook nogal variëren (net zoals wat vergelijkbare alternatieven voor cannabinoïden betreft). In de EU is er bijvoorbeeld geen overkoepelende wet die de controle op wiet in de hele unie regelt. Veel Europese landen maken daarbij uitzonderingen voor wietsoorten met weinig THC (zoals hennep). In dergelijke landen kan HHC technisch gezien vanwege mazen in de wet legaal zijn.

Heeft HHC voordelen?

Omdat HHC pas sinds kort gefabriceerd en gebruikt wordt, is het nog te vroeg om conclusies over de impact ervan te trekken. De paar retailers die HHC-producten verkopen, beweren dat deze producten vergelijkbare eigenschappen kunnen hebben als THC-rijke producten. Er bestaat echter geen klinisch onderzoek dat deze beweringen onderschrijft.

Is HHC veilig?

HHC-verkopers en -fabrikanten stellen ook dat hun producten veilig en betrouwbaar zijn. En tot nu toe is inderdaad niet gebleken dat het giftig is of negatieve effecten heeft. Vanwege het gebrek aan studies naar HHC (en de toxicologie ervan) kunnen we echter geen beweringen doen over de veiligheid ervan.

HHC — de bottom lin

HHC is een splinternieuwe, semi-synthetische cannabinoïde waar momenteel behoorlijk wat aandacht voor is. En het kan wellicht een toffe en unieke manier zijn om van wiet te genieten, maar we weten er momenteel nog heel weinig over, zoals hoe het je lichaam beïnvloedt.

Net zoals bij iedere andere stof die niet uitgebreid is onderzocht, raden we dan ook aan voorzichtig te zijn als je met HHC wilt experimenteren. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon wachten totdat er meer informatie over het veiligheids- en effectenprofiel is!

External Resources:
  1. Boston Hemp Explains HHC And Its Effects https://www.prnewswire.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.